Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Franse snelweg

Blogger Suzanne reed de afgelopen jaren meerdere keren door Frankrijk en verzamelde een lijstje met de meest kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Franse snelweg. Handig!

Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Franse snelweg

Jullie kennen dat vast wel. Je hebt tijdens de reis naar je vakantieadres in Frankrijk uren in de auto gezeten en het wordt tijd om te stoppen. Er zijn voldoende parkeerplaatsen (aires) langs de snelwegen aanwezig, maar welke kies je? Toen we nog geen kinderen hadden waren we niet zo kieskeurig. Maar nu is het belangrijk dat de aanwezige toiletten schoon zijn en dat er voldoende schone en groene buitenruimte is waar ze even lekker kunnen spelen voordat de reis weer verder gaat.

Je moeten weten dat er twee soorten parkeerplaatsen bestaan: de “aires de repos” (rustplaatsen), op ongeveer elke 20 km, en de “aires de service” (serviceplaatsen), op ongeveer elke 60 km. Op de aires de repos zijn nagenoeg geen voorzieningen – het is een parkeerplaats – maar het is er rustiger dan op de aires de services. Je vindt er een picknickhoek en een sanitair blok. De aires de service zijn vaak groot en beschikken over een benzinestation en een winkel.

Wij nemen altijd een thermoskan koffie mee en kant-en-klaar gesmeerde broodjes. Fruit, wat komkommer en tomaat, eitje, melk of water voor de kinderen en dan lekker picknicken! Voorwaarde is dus gras, een speelplek en een toilet voor mij, want de jongens zijn groot genoeg om tegen een boom te kunnen gaan staan, zo handig. De restaurants slaan we liever over.

Over het algemeen beschikken de aires over voldoende parkeerplekken, zelfs in de drukke zomermaanden. De meeste rustplaatsen zijn zo groot, dat de bezoeker de parkeerplaatsen achterin niet eens ziet. TIP: rijd bij drukte naar achteren door te rijden. Daar is altijd wel plek.

De leukste Franse parkeerplaatsen voor kinderen

Op basis van eigen ervaringen en een speurtocht op internet heb ik een handig overzicht gemaakt van mooie en kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Franse snelweg. Let op: dit overzicht gaat alleen over aires. De restaurants zijn geen onderdeel van de beoordeling.

Filter op

Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Autoroute Lorraine – Bourgogne, A31 Luxemburg – Dijon

Rijd je vanaf Luxemburg naar het zuiden van de Frankrijk, dan begint de reis over de Franse snelweg A31 Metz-Nancy-Dijon. Langs de A31 vind je de eerste kindvriendelijke aires. Meestal wordt er nog niet in deze omgeving gekozen voor een overnachting. Wil je dat toch? Dan raden we deze accommodaties aan:

Voor een kortere tussenstop kan je terecht bij de volgende kindvriendelijke parkeerplaatsen:

 • Aire de Service Toul-Chaudeney, A31 richting noord en zuid, ter hoogte van Chaudeney-sur-Moselle

Compleet, nieuw, verzorgd en ziet er mooi uit. Er is veel ruimte om te parkeren, veel groen en bankjes om te picknicken. Voor de kinderen is een speeltuin aanwezig. De toiletten zijn schoon, er is een restaurant met winkels, een laadpunt voor elektrische auto’s en Wifi. Wat wil je nog meer? Scoort hoog in de nieuwste test van de ANWB (2018).

 • Aire de Service Lorraine Sandaucourt-La Trelle, A31 richting zuiden, tussen Toul en Langres

Op dit parkeerterrein staan levensgrote poppen van soldaten en houten kanonnen. Kinderen vinden dit natuurlijk geweldig. Het parkeerterrein is zeer ruim opgezet, met veel gras, speelruimte, wijds uitzicht en een loopbrug naar de andere kant van de snelweg. Er is bovendien een restaurant met speelplaats aanwezig. Volgens de ANWB (test aires uit 2013 en 2018) is het er kindvriendelijk, schoon en verzorgd.

 • Aire de Service Lorraine Sandaucourt-les-Trappes, A31 richting noorden, na Bulgnéville

Deze Aire is met een luchtbrug verbonden met de Aire aan de overzijde en is net zo groen, ruim en compleet opgezet. Een restaurant, winkels, laadpunt voor elektrische auto’s, speeltuin, bankjes en wifi. Scoort goed in de nieuwste test van de ANWB (2018).

 • Aire de Service Montigny-Le-Roi, A31 richting zuiden, Val de Meuse tussen Neufchateau en Langres

Ok, de toiletten zijn vooral in het hoogseizoen niet altijd even schoon, maar verder is deze Aire wel noemenswaardig. Vooral als je een elektrische auto hebt en deze moet opladen. Want het oplaadpunt bevindt zich pal naast het speeltuintje (voor kinderen toe een jaar of 6) dat omheind is met een hekwerk. Kinderen kunnen tijdens het laden dan in ieder geval lekker spelen. Ouders kunnen op het naastgelegen terras rusten. Er is een restaurant, tankstation met stop en veel groen.

Aire Montigny-le-Roi langs de A31 heeft een kleine speeltuin naast een oplaadpunt voor elektrische auto's.
Aire Montigny-le-Roi langs de A31 heeft een kleine speeltuin naast een oplaadpunt voor elektrische auto’s.
 • Aire de Service Dijon-Spoy, A31 richting noord en zuid, ten noorden van Dijon

Het servicestation ligt in zuidelijke richting, maar via een brug over de A31 kun je, als je richting noord rijdt, gemakkelijk aan de overkant komen. Deze Aire is erg groot, met een groot gebouw, veel zitgelegenheid, een speeltuin, tankstation en laadpunt voor elektrisch rijden. Er zijn ruim voldoende schone toiletten en babyfaciliteiten aanwezig. Scoort hoog in de nieuwste test van de ANWB (2018).

Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Route du Soleil, A6

De Route du Soleil is dé route naar de Middellandse Zee en toeristische regio’s als de Drôme, Ardèche, Provence en Côte d’Azur. Tussen Dijon en Lyon vind je een aantal leuke kindvriendelijke parkeerplaatsen.

Wil je in de omgeving van Dijon en Lyon overnachten? Dan raden we deze hotels en/of campings aan:

De kindvriendelijke parkeerplaatsen tussen Dijon en Lyon zijn:

 • Aire de Service de Beaune Tailly/Merceuil, A6 beide richtingen, bij Beaune

Enorm grote aire de service die heel druk, maar ook verwonderlijk rustig kan zijn. Vroeger was hier het L’Archeodrome, een openluchtmuseum gewijd aan de Romeinse strijd tegen de Galliers dat helaas failliet is gegaan. Het schijnt dat alles er nog wel staat. Ook is een levensgroot schaakbord en leuke verlichting aanwezig. Via een brug is de overzijde bereikbaar. Er zijn speelvoorzieningen, bankjes, oplaadpunten voor elektrische auto’s en Wifi. Richting noord is weinig groen en schaduw aanwezig. Dit parkeerterrein scoort gemiddeld in de nieuwste test van de ANWB (2018).

 • Aire de Repos de Jugy, A6 richting zuiden, tussen Chalon en Macon

Dit is dé parkeerplaats voor kinderen! Tot een leeftijd van een jaar of 12 kunnen ze zich hier uitleven in een thema van paddenstoelen. Er is een grote speeltuin vol met paddenstoelen en glijbanen waar de kinderen op kunnen klimmen en spelen. Kanttekeningen: het kan hier wel vrij druk worden en er is geen restaurant. Bovendien heb je kans dat de kinderen niet meer verder willen rijden.

Glijbanen, klimrekken, verstopplekken. Aire de Jugy is de mooiste speeltuin van alle Aires in Frankrijk.
Glijbanen, klimrekken, verstopplekken. Aire de Jugy is de mooiste speeltuin van alle Aires in Frankrijk.
Fantastische speeltuin bij Aire de Jugy langs de A6.
Fantastische speeltuin bij Aire de Jugy langs de A6.
Lol op de paddenstoelenglijbanen.
Lol op de paddenstoelenglijbanen.
 • Aire de Repos de Farges, A6 richting zuiden, voorbij Tournus

Als het te druk is op Aire de Jugy kan je doorrijden naar de volgende Aire, ongeveer 11,5 km verder, voorbij Tournus. Hier ligt Aire de Farges, waar ook een leuke speelgelegenheid is met een speeltoestel (leuke klimtoren), speelvelden en picknicktafels. En vooral veel groen en ruimte.

 • Aire de Repos de Boitray, A6 richting noorden, bij Saint-Georges-De-Reneins

Dit is een grote parkeerplaats aan een meer. Leuk en ruim picknickterrein, speeltuintje en ruim voldoende mogelijkheden om lekker te sporten tijdens een stop. Er is ook een restaurant aanwezig. Je kunt hier zelfs geocachen, want dit parkeerterrein bevat een geocach punt.

 • Aire de Service de la Chaponne, A6 richting zuiden, na Auxerre

Deze nieuwe Aire heeft een gebouw met een moderne architectuur. Het terrein ligt langs de A6 van Parijs naar Lyon. Alle voorzieningen zijn aanwezig met veel ruimte, groen en een speeltuin voor kinderen. In de zomermaanden worden extra activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Route du Soleil, A7

Reis je zuidelijker dan Lyon? Dan zijn er langs de Route du Soleil nog meer kindvriendelijke parkeerplaatsen te vinden. De meeste Nederlanders kiezen niet voor een overnachting in dit gedeelte.

 • Aire de Repos d’Auberives, A7 richting zuiden, bij Cheyssieu

Parkeerplaats met veel picknickruimte en gras. Leuke speelplaats voor kinderen. En niet onbelangrijk: hier zijn goede voorzieningen voor rolstoelgebruikers aanwezig.

 • Aire de Service St Rambert d’Albon Oeust, A7 richting zuiden tussen Vienne en Valence

Een zeer grote en complete aire met heel veel voorzieningen. Genoeg restaurants om te kiezen, veel parkeerplekken en bankjes, een speeltuin met uitdagend klimtoestel en glijbaan (omheind) en voor de oudere kinderen een basketbalpaal en hardcourt tennisbaan. Voor wie een overnachtingsplek zoekt: er is ook een hotel aanwezig. Er is zelfs een restaurant met vijver waar je waterfietsen kunt huren. Dit terrein scoort goed in de nieuwste test van de ANWB (2018).

 • Aire de Repos du Bornaron, A7 richting noorden, bij Villeneuve

Een rustige groene aire met veel groen en schaduw. Hierdoor is er veel ruimte om te picknicken. Voor de kleinsten is een speeltoestel met glijbaan aanwezig. De oudere kinderen hebben genoeg ruimte om te voetballen.

 • Aire de Service de Latitude 45, A7 richting noorden, bij Pont-de-l’Isère

Deze grote Aire is van alle gemakken voorzien. Het is veilig ingericht voor voetgangers, er zijn veel picknickplaatsen, een restaurant met alle voorzieningen en een speeltuintje (met hekwerk). Ideaal voor een uitgebreide stop dus.

 • Aire de Repos de la Coucourde, A7 richting zuiden, net na afslag 17 Montélimar-Nord

Zeer grote, ruime en groene aire, mooi uitzicht, veel ruimte en een leuk speeltoestel voor de kinderen. Prachtig aangelegd picknickgedeelte.

 • Aire de Service Montélimar, A7 beide richtingen, ter hoogte van Montélimar

Dit is één de grootste aires van Frankrijk waarbij zowel binnen als en buiten speelruimte voor kinderen aanwezig is, een apart gelegen picknickterrein en veel ruimte en groen. Via een loopbrug kun je de snelweg oversteken. Er is een McDonalds aanwezig. Nadeel: wel erg druk in het hoogseizoen. Scoort hoog in de nieuwste test van de ANWB (2018).

Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de route d’Aquitaine en naar Bordeaux, A10

Op weg naar het (zuid)westen van Frankrijk rijden de meeste Nederlanders via Parijs. Een overnachting ten zuiden van Parijs is een veel gekozen tussenstop. Wij bevelen de volgende accommodaties aan:

Voor een korte stop langs de snelweg kun je met kinderen goed terecht bij de volgende parkeerplaatsen:

 • Aire de Repos Losay, A10 richting zuiden, tussen Niort en St-Jean-d’Angely

Dit is een zeer ruime en groene parkeerplaats, die volledig gewijd is aan de Romaanse architectuur. Het is een klein openluchtmuseum, aangelegd in 1996. Je loopt er tussen de oude Romaanse bouwwerken door. Superleuk om samen met de kinderen te ontdekken.

 • Aire de Service Poitou Charentes, A10 beide richtingen, bij Niort

Eén van de betere aire de service, met een spannende metalen tunnel, vele voorzieningen waaronder een hotel, ruime picknickmogelijkheden met speelplekken. In de weekenden is zelfs animatie voor kinderen aanwezig. Daarnaast zijn op deze aire zelfs voorzieningen aanwezig zoals een speciale plaats voor het lozen van je vuilwatertank van caravan of mobilhome en is er een volledig museum over de agricultuur van deze regio. Een stop zeker waard.

 • Aire de Service de Tours La Longue Vue, A10 beide richtingen, vlak voor de afrit naar de A28

Handige locatie op minder dan 2 uur onder Parijs. Met een relaxhoek met strandstoelen en grote zitzakken van Fatboy, een tent voor een siësta en onder meer een rijparcours met miniauto’s voor de kinderen en een springkussen. In beide richtingen bereikbaar door een brug.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen in midden Frankrijk, A71

 • Aire de Service des Volcans d’Auvergne, A71 richting zuiden, na Montmarault

Gelegen aan de A71 van Orléans naar Clermont-Ferrand. Zeer complete en kindvriendelijke parkeerplaats. Van alle gemakken voorzien, met prachtig uitzichtpunten over de omgeving, een speeltuin voor de kinderen, mooi groen aangekleed en uitstekende sanitaire voorzieningen. Wat wil je nog meer? O ja, er is ook nog een hotel-restaurant aanwezig. Overnachten is dus ook mogelijk.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de route naar Bretagne, A84

 • Aire du Mont Saint-Michel, A84 beide richtingen, bij Saint-Aubin-de-Terregatte

Dit parkeerterrein is een absolute topper. Groot, uitstekend verzorgd met vele voorzieningen en een uitgebreid restaurant. Voor de kinderen is een fantastisch speel- en recreatiegebied aanwezig.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen in het zuiden van Frankrijk

 • Aire de Vidauban Sud, A8 richting zuiden ter hoogte van Draguignan

Ben je onderweg van of naar de Middellandse Zee? Langs de A8 van Aix-en-Provence naar Nice ligt Aire de Vidauban Sud. Deze parkeerplaats is ruim opgezet, heeft veel picknickmogelijkheden en een leuke ruime speeltuin. Ideaal voor kinderen dus.

 • Aire du Viaduc de Millau, A75, beide richtingen

Geen speelplek voor kinderen, maar veel ruimte en een prachtig uitzicht. In het bezoekerscentrum vind je informatie over de (geschiedenis van de) brug bij Millau, het immense bouwwerk dat je hier kunt zien. Misschien wel de één van de mooiste bruggen van Frankrijk. Een stop waard dus.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de routes naar Spanje en Pyreneeën

 • Aire de Service Frontonnais Nord, A62 beide richtingen ten noorden van Toulouse

Een complete en ruime parkeerplaats ten noorden van Toulouse met tankstation, restaurant, groot overdekt terras vlak naast een (afgeschermde) speeltuin en fitnessapparaten. Kom je vanaf de andere kant? Geen probleem, via een tunnel onder de weg kun je gemakkelijk naar deze leuke speelvoorzieningen.

 • Aire de Repos Pic du Midi, A64 beide richtingen bij Saint-Laurent-de-Neste

In de Pyreneeën, ter hoogte van Saint-Laurent-de-Neste vind je een grote parkeerplaats. Hier (aan de zuidzijde) is geen tankstation, maar wel een hotel, een restaurant met 180 graden bioscoop met vijf grote schermen waarop een film te zien met de uitzichten van de Pic du Midi (sterrenobservatorium) en de geschiedenis hierover, een groot speelveld met weinig uitdagende speelvoorzieningen voor kinderen van 6 tot 12 jaar en veel ruimte. Via een tunnel kom je aan de andere kant van de snelweg.

 • Aire de Service d’Ambrussum-Nord, A9 richting zuiden tussen Nîmes en Montpellier

Mooie ruime aire met speelvoorzieningen voor diverse leeftijden (klimtoestel met glijbaan en hardcourt baan om te voetballen e.d.). Er is veel groen en schaduw, een restaurant met winkel, veel en schone toiletten en Wifi. Ook voor honden een fijne stopplek. Dit terrein scoort goed in de nieuwste test van de ANWB (2018).

 • Aire de Service du Village Catalan, A9 beide richtingen ten zuiden van Perpignan

Ten zuiden van Perpignan, op de route naar Spanje, ligt een enorm grote parkeerplaats met alle voorzieningen die je maar kunt bedenken. Een hotel met zwembad, restaurant, casino, buitendouches ter verkoeling, een winkel en veel parkeerplaatsen en ruimte. Midden tussen de parkeerplaatsen liggen meerdere uitdagende speelvoorzieningen voor kinderen van diverse leeftijden. Via een brug kom je met auto aan de andere kant van de snelweg. Als beste Aire de Service getest door de ANWB in 2018.

Tot slot: mijn favoriete aire in België

De laatste aire die ik wil noemen is een persoonlijke favoriet van mijn kinderen. Hier maken we op de terugreis altijd de laatste stop voor thuiskomst. Het is Aire de Nantimont aan de A4 In België, van Luxemburg naar Luik, net na afrit 29, Virton. Hier is geen toilet aanwezig, maar wel een zeer ruime groene parkeerplaats met leuke speeltuin met glijbaan. Mijn jongens vermaken zich hier prima terwijl ze ook nog eens alle vrachtauto’s voorbij kunnen zien rijden.

Deze parkeerplaats is niet alleen kindvriendelijk vanwege het speeltoestel....
Deze parkeerplaats is niet alleen kindvriendelijk vanwege de ruimte en het speeltoestel….
.... maar vooral vanwege het 1e rangs uitzicht op de vrachtwagens! Dit is onze favoriet van het lijstje met kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Franse snelweg
…. maar vooral vanwege het 1e rangs uitzicht op de vrachtwagens!

Meer kindvriendelijke parkeerplaatsen en aires langs de Franse snelweg?

Er zijn weinig Nederlandse websites met informatie over kindvriendelijke parkeerplaatsen in Frankrijk. In ieder geval heeft de ANWB een overzicht opgesteld van de beste aires of stopplaatsen in Frankrijk en stond er een op Elkedagvakantie.nl (ooit uitgegeven door de Kampioen), deze is inmiddels offline.

Wat zijn jouw favoriete kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Franse snelweg?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips voor een lange autoreis? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar dit blog op Pinterest!

Parkeerplaatsen en overnachtingshotels in Frankrijk

6 REACTIES

 1. Bedankt voor de tips. Wij gaan ‘voor het eerst’ door Frankrijk rijden. Ooit, vroeger met mijn ouders, wel geweest. Maar nu gaan we naar Noord-Spanje. Welke kun je dan aanbevelen?

  • In Noord-Spanje weet ik het niet… In Frankrijk hangt het af van je route. Suzanne heeft de wegnummers erbij gezet. Ik zou het overzicht uitprinten en meenemen. We halen altijd een wegenkaart bij de ANWB (zo’n eentje die leden gratis kunnen ophalen) en daar zou ik ze op aangeven, dan weet je onderweg of je in de buurt bent van een van deze of dat je beter bij een ‘gewone’ kan stoppen vanwege de reistijd.

  • Vinden wij ook! Maar we maken deze lijst met z’n allen, dus laat het ons vooral weten als je er daar een ziet die kindvriendelijk is. We ontvangen dan graag een foto + de locatie en een korte beschrijving. Dan komt ie erbij te staan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.