Stedentrip Boedapest met kinderen? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden

Een stedentrip Boedapest met kinderen is misschien niet je eerste keuze. Saskia ging er tijdens haar Interrail-reis 2,5 dag heen en weet het zeker: de Hongaarse hoofdstad is supertof met kinderen!

Dit blog is geschreven in 2018 en in 2020 voorzien van een update

Stedentrip Boedapest met kinderen

In onze Interrail-reis plannen we 2,5 dag voor Boedapest. Dat lijkt me vooraf lang genoeg voor een eerste kennismaking met deze stad. Al snel blijkt dat we in die tijd veel kunnen doen en zien, maar ook heel veel niet. Voor een stedentrip Boedapest met kinderen kun je makkelijk 5 dagen uittrekken.

Tijdens de zomer kan het behoorlijk warm zijn en in de winter ijzig koud, wij raden een stedentrip Boedapest met kinderen daarom aan voor de mei- of herfstvakantie.

In dit blog vertel ik welke bezienswaardigheden wij hebben bezocht, wat de kosten zijn van een stedentrip Boedapest met kinderen én wat er op ons lijstje staat voor een volgende keer. Want terug naar Boedapest wil ik zeker!

Wil je meer weten over onze Interrail-reis? Lees dan hier verder. Boedapest is goed bereikbaar met de trein, we kunnen iedereen aanraden om de stad mee te nemen in de Interrail-route. Mocht je liever met vliegtuig gaan, kan dat ook. Vergelijk tickets op Vliegtickets.nl.

Boeda + Pest = Boedapest

Boedapest bestaat uit twee delen die van elkaar worden gescheiden door de Donau. Boeda is het gedeelte op de heuvels en Pest is het vlakke gedeelte daar tegenover. Samen vormen ze Boedapest.

Ligging Boedapest:

Overnachten in Boedapest met kinderen

Wij kiezen voor een appartement in het centrum van Pest, op loopafstand van het Derenc Ferenc plein en de Donau. Om de hoek van de Sint-Stefanus Basiliek. Dat blijkt een hele goede keuze. Al het openbaar vervoer is vlakbij en veel bezienswaardigheden zijn lopend te bereiken.

Ons appartement is op de tweede verdieping en er is geen lift. Gelukkig kunnen de kinderen hun eigen koffer naar boven tillen, dus dat is zo gepiept.

Het appartement is niet groot. Er is een kleine keuken met eettafel. Koken doen we hier niet, dus dat er maar 1 kookplaatje is maakt niet uit. De badkamer is eenvoudig, maar alles werkt, al moeten we wel zelf de douchedeur in de rail hangen.

De woon- en slaapkamer bestaat uit een 2-persoonsbed, een 1-persoonsbed en een bank waarop geslapen kan worden. Voor ons prima, want we gaan toch de stad ontdekken en niet te veel tijd in ons appartement doorbrengen. Wel komen we er later achter dat het best gehorig is, maar iedereen is ’s avonds zo moe dat het geen belemmering is om in slaap te vallen.

Boek hier dit appartement via Booking.com

Ons appartement ligt heel centraal in Boedapest.
Ons appartement ligt heel centraal in Boedapest.
Compleet en compact. Precies wat wij zoeken tijdens een stedentrip.
Compleet en compact. Precies wat wij zoeken tijdens een stedentrip.

Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Boedapest

Ik gaf het eerder al aan, 2,5 dag is tekort voor een stedentrip Boedapest met kinderen. Terugkijkend hebben we toch best veel kunnen doen. Dit zijn onze tips voor toffe bezienswaardigheden in Boedapest voor gezinnen.

Tijdens onze stedentrip Boedapest met kinderen is onze dochter 10 jaar en onze zoon bijna 9 jaar.

 

Margaretha-eiland

In de Donau ligt Margaretha-eiland. We komen hier een keer aan het einde van de middag langs en besluiten om hier op zoek te gaan naar een restaurantje. We vinden een vrij tafeltje bij het restaurant achter de ‘Budapest’-letters, een heel chill restaurant met een gevarieerd publiek. Van vrijgezellenfeestjes tot gezinnen, iedereen zit hier door elkaar.

Er is genoeg keuze op de kaart, dus zo kan het dat M. een gigantische Wiener schnitzel eet, C. aan de pizza zit en G. en ik een tortilla gerecht hebben. Na het eten relaxen G. en C. op de zitzakken, terwijl ze ondertussen een basketbalwedstrijd kijken.

De 'Budapest'-letters zijn 's avonds verlicht.
De ‘Budapest’-letters zijn ’s avonds verlicht.
Drankje erbij en tijdens het wachten op het eten spelen we een spelletje.
Drankje erbij en tijdens het wachten op het eten spelen we een spelletje.
Chillen na het eten.
Chillen na het eten.

Fonteinshow op Margaretha-eiland

Elke avond (alleen in het voorjaar en de zomer vermoed ik) is er tussen 20 en 21 uur een fonteinshow met muziek en licht. We pakken er na het eten net de laatste 10 minuten van mee. Het is zeker de moeite waard om hiervoor speciaal naar Margaret Island te gaan om het volledige uur te bekijken.

Zo'n mooie combinatie van muziek, water en licht. Zeker de moeite waard om 's avonds een uurtje te kijken.
Zo’n mooie combinatie van muziek, water en licht. Zeker de moeite waard om ’s avonds een uurtje te kijken.

Activiteiten op Margaretha-eiland

Op het eiland is meer te doen. Er is een openlucht zwembad dat ons meerdere keren is aangeraden (helaas, alweer te weinig tijd…) en je kunt er met een 4-persoonsfiets over het eiland fietsen. Het is een leuke en relaxte plek om heen te gaan als je de stadse drukte zat bent.

Lukacs bad

Met onze Budapest Card kunnen we gratis naar binnen bij het Lukacs bad. We zijn echte Nederlanders, dus de keuze dat we dit thermale bad gaan bezoeken is snel gemaakt.

Het Lukacs bad bestaat uit drie delen: zwembaden, thermale baden en een medisch gedeelte. Helaas blijken de thermale baden vanwege de minerale samenstelling alleen toegankelijk voor voor bezoekers van 14 jaar en ouder.

Het medische gedeelte hebben we niet nodig en zo blijven er voor de kinderen slechts drie zwembaden over. Bij twee van deze zwembaden is het verplicht om een badmuts te dragen. Er zit niets anders op dan deze aan te schaffen (1000 HUF, circa 3 euro).

We lopen eerst een rondje door het gebouw. Het is nogal een wirwar van gangetjes en verdiepingen, pas na een paar keer heen en weer lopen hebben we in de gaten hoe het gebouw in elkaar zit.

Het Lukacs bad is te vinden in dit mooie pand.
Het Lukacs bad is te vinden in dit mooie pand.

Ik wil de thermale baden uitproberen, dus blijft G. met de kinderen in een van de zwembaden. De thermale baden hebben verschillende temperaturen en ook de minerale samenstelling verschilt. Ik zit er vooral heerlijk te relaxen. Daarna wisselen we af, ik blijf bij de kinderen en G. gaat nu naar de thermale baden.

Ik vraag aan M. en C. wat ze van het Lukacs bad vinden, het is toch echt een ander sfeertje dan in een gewoon zwembad. M. zoekt naar woorden en zegt dan: “Nou, er komen hier vooral oudere mensen die, hmm hoe zeg je dat, nou die een beetje bedorven zijn.”

Ze zegt het op een hele lieve toon. Als we er verder over doorpraten blijkt dat ze bedoelt dat het vooral mensen zijn waar iets mee is, die bijvoorbeeld klachten hebben veroorzaakt door ouderdom.

Vanaf het dakterras kijkt onze jongste over de twee zwembaden uit.
Vanaf het dakterras kijkt onze jongste over de twee zwembaden uit.
Het ziet er heel vakantie-achtig uit, toch heerst er een echte 'kuur'-sfeer.
Het ziet er heel vakantie-achtig uit, toch heerst er een echte ‘kuur’-sfeer.
Het derde zwembad waar de kinderen wel in mogen.
Het derde zwembad waar de kinderen wel in mogen.

Széchenyibaden

Ik wil heel graag de Széchenyibaden bezoeken. Dit thermale bad is het bad dat je altijd op plaatjes in reisgidsen ziet. Het bad is gevestigd in een prachtig gebouw en trekt heel veel bezoekers. Ik bedoel dan ook echt heel erg veel….

De eerste keer dat we erheen gaan is op een middag. We schrikken ons rot van de drukte en besluiten een andere keer terug te komen. Die keer kiezen we voor een avond, het is dan inderdaad iets minder druk, maar zeker niet rustig. 

In de Széchenyibaden komt een heel ander publiek dan in het Lukacs bad, we zien vooral toeristen. Eerlijk gezegd vind ik dat met kinderen erbij wel prettig. Niemand kijkt hier raar op als ze iets te enthousiast aan het ‘badderen’ zijn.

Dit zien we 's middags. Je kunt bijna het water niet in. Veel te druk voor ons!
Dit zien we ’s middags. Je kunt bijna het water niet in. Veel te druk voor ons!

Binnenbaden

Hoewel het buitengedeelte het meest tot de verbeelding spreekt, beginnen we binnen. Daar blijkt een aaneenschakeling van ruimtes te zijn met allemaal verschillende baden erin. Hier mogen de kinderen er wel gewoon in. Ook zijn er enkele sauna’s te vinden waar je met badkleding aan in kunt.

We gaan van bad naar bad en ik vind het leuk om te zien hoe verschillend de kinderen het ervaren. M. zit het liefst rustig in een warm bad, terwijl C. alles heerlijk vindt. Hij geniet volop als hij een bad van 40 graden afwisselt met een bad van 20 graden.

Ik wil me niet laten kennen en doe met hem mee. Aaah, dat is inderdaad heerlijk! Ik neem me voor om hem in Nederland een keer mee te nemen naar een sauna, dat gaat ie vast ook leuk vinden.

Een van de tientallen baden die we binnen vinden en proberen.
Een van de tientallen baden die we binnen vinden en proberen.

Buiten zwemmen

Het buitengedeelte bestaat uit drie baden. In het middelste zwembad kun je baantjes zwemmen, de twee andere baden zijn meer om recreatief rond te hangen. Dat doen wij dus ook. Het water is aangenaam warm en de gele bebouwing er omheen zorgt voor een bijzondere sfeer.

De Széchenyibaden zijn zeker een bezoek waard, maar kies voor ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds, dan is het qua drukte nog te doen.

In het buitenbad wordt geschaakt.