Home Blog

Gezinsvakantie in Tsjechië

Ga je op kindervakantie in Tsjechië? Dat is sowieso een voordelige keuze. Tsjechië biedt volop afwisseling tussen natuur, kastelen, mooie stadjes en stoere activiteiten.

Onze bloggers bezochten Praag, de regio rondom het Lipnomeer en het Reuzengebergte in het noorden. Er is in Tsjechië genoeg te doen voor een heerlijke zomervakantie!

Lees onze ervaringen:

stare_hrady_11

Draken en sprookjes in kasteel Stare Hrady in Tsjechië

Kasteel Stare Hrady is, behalve een prachtig oud kasteel, gevuld met spannende beelden en taferelen. Sprookjesfiguren hebben het kasteel overgenomen, van draken in het woongedeelte tot enge figuren in de [...]

stramberk_08

Stramberk in noordoost Tsjechië: historisch stadje van de ‘gebakken oren’

Het Tsjechische stadje Stramberk staat bomvol gekleurde huizen uit de middeleeuwen. Deze sfeer en de lange geschiedenis proef je als je door de straatjes dwaalt. Met zijn oude kasteeltoren, de [...]

landek_06

Landek Park Mining museum: bezoek een echte kolenmijn in Moravië-Silezië

Het Landek Park Mining museum is het grootste mijnmuseum in Tsjechië. Hier kun je onder de grond de echte mijnschachten bekijken en er doorheen wandelen. Ondertussen vertelt een gids uit [...]

boomkroonpad_15

Boomkroonpad Stezka Valaska in noordoost Tsjechië

In het Beskiden gebergte in het noordoosten van Tsjechië is onlangs een gloednieuw boomkroonpad geopend: Stezka Valaska. De kids van blogger Iris S. hebben de boomkroonpaden in de zomer van [...]

mijngebied_13

Bezoek mijngebied Dolni Vitkovice in Tsjechië en ontdek alles over de mijnen

Mijngebied Dolni Vitkovice bezoeken met kinderen is heel interessant en vol spannende verhalen, ontdekte blogger Iris S. tijdens een vakantie in dit deel van Tsjechië met haar gezin. Een groot [...]

stramberk_01

Op vakantie naar Moravië-Silezië in het noordoosten van Tsjechië

Naar Moravië-Silezië op vakantie met kinderen? De meeste Nederlanders zijn nog niet erg bekend met deze streek in het noordoosten van Tsjechië. Praag, het Reuzengebergte en het Lipnomeer zijn al [...]

Citytrip Praag met kinderen

Een stedentrip naar Praag met kinderen? Blogger Jolinda wist niet zeker of haar citytrip Praag met kinderen een succes zou worden, maar in haar blog vertelt ze waarom dit zeker [...]

regels-corona-nieuwe-stijl

Op vakantie in Europa tijdens corona: waar mogen we heen en wat zijn daar de regels?

Hoera! We mogen weer op vakantie in Europa tijdens corona in de zomervakantie. Het reisadvies vanuit Nederland is aangepast van oranje naar geel. Dit betekent dat we in ieder geval [...]

Kindervakantie Tsjechië boeken

Op vakantie naar Tsjechië met kinderen? Wij boeken onze gezinsvakanties graag via een van onderstaande reisorganisaties.

Filter op

Geen zin om met de auto naar Tsjechië te reizen? Kies dan voor het vliegtuig of de trein. Het is regelmatig mogelijk om voordelige vliegtickets te vinden. Als je daarna een auto huurt via Sunny Cars dan heb je alle vrijheid om de omgeving te verkennen.

Met de trein naar Tsjechië

Met de trein naar Praag is een optie op serieus te overwegen. Vanuit Duitsland gaan er (nacht)treinen heen, dat scheelt je heel veel tijd.

Bekijk bij NS International de mogelijkheden om met de trein naar Tsjechië te gaan.

Ga je op vakantie naar Tsjechië? Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in Tsjechië met kinderen hier verzameld.

Feitjes Tsjechië

• Munteenheid: Tsjechische kroon
• Tijdsverschil met Nederland: nee
• Wereldstekker nodig: nee
• Siësta: nee

Handige Reisgidsen

Wij gebruiken graag de volgende reisgidsen in Tsjechië:

Op weg naar Tsjechië

Met de auto reis je veelal via Duitsland. Bekijk hier ons overzicht van kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Duitse snelwegen. Houd er rekening mee dat het de laatste zaterdag van juli en de eerste zaterdag van augustus druk is op de Duitse snelwegen. Lees hier hoe je Zwarte Zaterdag kunt voorkomen. Of als dat niet lukt, hoe je Zwarte Zaterdag overleeft.

Regels autostoeltjes

Kinderen kleiner dan 1.50 meter of lichter dan 36 kilo moeten in een passend kinderzitje of verhoger worden vervoerd. Geen veiligheidsgordels in de auto? Dan mogen kinderen van 3 jaar en ouder alleen achterin worden vervoerd.

Milieusticker, Tol en Vignet

In Tsjechië zijn geen milieuzones.

Op veel auto(snel)wegen is het voeren van een tolvignet verplicht. Het vignet moet op de voorruit worden geplakt en is te koop bij grensovergangen, postkantoren en grote tankstations.

Winterbanden zijn onder winterse omstandigheden verplicht van 1 november tot en met 31 maart.

Tips kindervakantie in Tsjechië

In Tsjechië wordt door oudere generatie goed Duits gesproken. Jongere generaties spreken beter Engels.

Op de meeste plekken is betalen met pinpas en creditcard mogelijk. In restaurants en winkels op het platteland is dat niet altijd mogelijk.

Steeds meer campings en accommodaties bieden gratis WIFI aan, maar de kwaliteit er van wisselt sterk.

De kosten voor boodschappen zijn lager dan in Nederland, net als de prijzen in de horeca. Zie ook ons blog over de kosten van de vakantieboodschappen in het buitenland.

1 mei, 8 mei, 28 oktober en 17 november zijn nationale feestdagen in Tsjechië. Houd rekening met gesloten winkels en toeristische attracties.

Weer en beste reisperiode in Tsjechië

Over het algemeen zijn de zomers zacht en de winters mild. In de hogergelegen gedeelten zijn de winters kouder en is wintersport in een aantal gebieden mogelijk. Houd er rekening mee dat in de wintersportgebieden in de herfst- en meivakantie veel dicht is in verband met onderhoudswerkzaamheden of vakantie van de eigenaren.

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op onze eigen vakanties in Tsjechië. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.