Home Blog

Gezinsvakantie in Tsjechië

Ga je op kindervakantie in Tsjechië? Dat is sowieso een voordelige keuze. Tsjechië biedt volop afwisseling tussen natuur, kastelen, mooie stadjes en stoere activiteiten.

Onze bloggers bezochten Praag, de regio rondom het Lipnomeer en het Reuzengebergte in het noorden. Er is in Tsjechië genoeg te doen voor een heerlijke zomervakantie!

Lees onze ervaringen:

Citytrip Praag met kinderen

Een stedentrip naar Praag met kinderen? Blogger Jolinda wist niet zeker of haar citytrip Praag met kinderen een succes zou worden, maar in haar blog vertelt ze waarom dit zeker [...]

regels-corona-nieuwe-stijl

Op vakantie in Europa tijdens corona: waar mogen we heen en wat zijn daar de regels?

Hoera! We mogen weer op vakantie in Europa tijdens corona in de zomervakantie. Het reisadvies vanuit Nederland is aangepast van oranje naar geel. Dit betekent dat we in ieder geval [...]

Wintersport_Tsjechie_skigebieden_in_Tsjechie29

Skigebieden in Tsjechië, een overzicht en onze ervaringen met kinderen

Bij wintersport en skiën denk je misschien niet direct aan Tsjechië. Bloggers Fieke en Maartje gingen beide met hun gezin op wintersport naar Tsjechië. In dit blog een overzicht van [...]

Wintersport_Tsjechie_skigebieden_in_Tsjechie9

Wintersport in Tsjechië met kinderen, zes redenen waarom dat een goed idee is!

Wintersport in Tsjechië met kinderen is niet het eerste waar je aan denkt bij een skivakantie. Toch heeft Tsjechië heel veel te bieden aan gezinnen die op wintersport willen. Blogger [...]

De tofste waterparken in Europa: een compleet overzicht vol met tips

Wauw, wat zijn er veel toffe waterparken in Europa! Sinds de kinderen van Saskia hun zwemdiploma hebben is het bezoeken van een aquapark of een groot zwembad een vast onderdeel [...]

Op vakantie in het Reuzengebergte en het noorden van Tsjechië

Op vakantie in het Reuzengebergte en het noorden van Tsjechië. Kinderen gaan het daar erg naar hun zin hebben met alle leuke bezienswaardigheden en activiteiten. Saskia deelt haar tips in [...]

Janské Lázně in het Reuzengebergte: kabelbaan, steppen en boomkroonpad op één dag

Janské Lázně is de plaats waar je de bergen in het Reuzengebergte in Tsjechië heel goed ervaart. Gelegen in het grootste skigebied van het land, maar ook in de zomervakantie [...]

tsjechie_lipno_uitzicht2

8 x waarom jij naar Landal Marina Lipno in de winter wilt

Dat Landal Marina Lipno in de winter aan een kindvriendelijk skigebied weten we. Maartje en haar mannen ontdekken dat Landal Marina Lipno in de winter veel meer te bieden heeft. [...]

Kindervakantie Tsjechië boeken

Op vakantie naar Tsjechië met kinderen? Wij boeken onze gezinsvakanties graag via een van onderstaande reisorganisaties.

Filter op

Geen zin om met de auto naar Tsjechië te reizen? Kies dan voor het vliegtuig of de trein. Het is regelmatig mogelijk om voordelige vliegtickets te vinden. Als je daarna een auto huurt via Sunny Cars dan heb je alle vrijheid om de omgeving te verkennen.

Met de trein naar Tsjechië

Met de trein naar Praag is een optie op serieus te overwegen. Vanuit Duitsland gaan er (nacht)treinen heen, dat scheelt je heel veel tijd.

Bekijk bij NS International de mogelijkheden om met de trein naar Tsjechië te gaan.

Ga je op vakantie naar Tsjechië? Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in Tsjechië met kinderen hier verzameld.

Feitjes Tsjechië

• Munteenheid: Tsjechische kroon
• Tijdsverschil met Nederland: nee
• Wereldstekker nodig: nee
• Siësta: nee

Handige Reisgidsen

Wij gebruiken graag de volgende reisgidsen in Tsjechië:

Op weg naar Tsjechië

Met de auto reis je veelal via Duitsland. Bekijk hier ons overzicht van kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Duitse snelwegen. Houd er rekening mee dat het de laatste zaterdag van juli en de eerste zaterdag van augustus druk is op de Duitse snelwegen. Lees hier hoe je Zwarte Zaterdag kunt voorkomen. Of als dat niet lukt, hoe je Zwarte Zaterdag overleeft.

Regels autostoeltjes

Kinderen kleiner dan 1.50 meter of lichter dan 36 kilo moeten in een passend kinderzitje of verhoger worden vervoerd. Geen veiligheidsgordels in de auto? Dan mogen kinderen van 3 jaar en ouder alleen achterin worden vervoerd.

Milieusticker, Tol en Vignet

In Tsjechië zijn geen milieuzones.

Op veel auto(snel)wegen is het voeren van een tolvignet verplicht. Het vignet moet op de voorruit worden geplakt en is te koop bij grensovergangen, postkantoren en grote tankstations.

Winterbanden zijn onder winterse omstandigheden verplicht van 1 november tot en met 31 maart.

Tips kindervakantie in Tsjechië

In Tsjechië wordt door oudere generatie goed Duits gesproken. Jongere generaties spreken beter Engels.

Op de meeste plekken is betalen met pinpas en creditcard mogelijk. In restaurants en winkels op het platteland is dat niet altijd mogelijk.

Steeds meer campings en accommodaties bieden gratis WIFI aan, maar de kwaliteit er van wisselt sterk.

De kosten voor boodschappen zijn lager dan in Nederland, net als de prijzen in de horeca. Zie ook ons blog over de kosten van de vakantieboodschappen in het buitenland.

1 mei, 8 mei, 28 oktober en 17 november zijn nationale feestdagen in Tsjechië. Houd rekening met gesloten winkels en toeristische attracties.

Weer en beste reisperiode in Tsjechië

Over het algemeen zijn de zomers zacht en de winters mild. In de hogergelegen gedeelten zijn de winters kouder en is wintersport in een aantal gebieden mogelijk. Houd er rekening mee dat in de wintersportgebieden in de herfst- en meivakantie veel dicht is in verband met onderhoudswerkzaamheden of vakantie van de eigenaren.

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op onze eigen vakanties in Tsjechië. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.