Home Blog

Gezinsvakantie in Tsjechië

Ga je op kindervakantie in Tsjechië? Dat is sowieso een voordelige keuze. Tsjechië biedt volop afwisseling tussen natuur, kastelen, mooie stadjes en stoere activiteiten.

Onze bloggers bezochten Praag, de regio rondom het Lipnomeer en het Reuzengebergte in het noorden. Er is in Tsjechië genoeg te doen voor een heerlijke zomervakantie!

Lees onze ervaringen:

Landal-Hoog-Vaals-6-19

Landal met kinderen: onze tips verzameld

Landal met kinderen… In dit artikel hebben we onze jarenlang ervaringen van vakantie bij Landal met het hele gezin voor je verzameld. De leden van het KidsErOpUit blogteam zijn enorme [...]

ostrava_06

Waarheen op zomervakantie in Tsjechië?

Tsjechië is een populaire vakantiebestemming van Nederlanders. En terecht, want het land heeft het allemaal: mooie natuur, cultuur in eeuwenoude dorpjes, gezellige steden en veel watersportmogelijkheden. Bovendien kun je er [...]

Tsjechie_WIDM_rondreis kaartje

In de voetsporen van Wie is de Mol in Tsjechië

Fan van het tv-programma Wie is de Mol? Wij ook! Tijdens het seizoen van 2021 zagen we prachtige beelden van Tsjechië langskomen. Spectaculaire rotspartijen, geheimzinnige kastelen en klaterende rivieren…  Dit [...]

9 tips voor een actieve vakantie met kinderen bij het Lipnomeer

Hoor je ook steeds meer Nederlanders enthousiast over hun vakantie in Tsjechië vertellen maar heb je geen idee wat er te doen is? Blogger Fieke ging naar het Lipnomeer in [...]

stare_hrady_11

Draken en sprookjes in kasteel Stare Hrady in Tsjechië

Kasteel Stare Hrady is, behalve een prachtig oud kasteel, gevuld met spannende beelden en taferelen. Sprookjesfiguren hebben het kasteel overgenomen, van draken in het woongedeelte tot enge figuren in de [...]

stramberk_08

Stramberk in noordoost Tsjechië: historisch stadje van de ‘gebakken oren’

Het Tsjechische stadje Stramberk staat bomvol gekleurde huizen uit de middeleeuwen. Deze sfeer en de lange geschiedenis proef je als je door de straatjes dwaalt. Met zijn oude kasteeltoren, de [...]

landek_06

Landek Park Mining museum: bezoek een echte kolenmijn in Moravië-Silezië

Het Landek Park Mining museum is het grootste mijnmuseum in Tsjechië. Hier kun je onder de grond de echte mijnschachten bekijken en er doorheen wandelen. Ondertussen vertelt een gids uit [...]

boomkroonpad_15

Boomkroonpad Stezka Valaska in noordoost Tsjechië

In het Beskiden gebergte in het noordoosten van Tsjechië is onlangs een gloednieuw boomkroonpad geopend: Stezka Valaska. De kids van blogger Iris S. hebben de boomkroonpaden in de zomer van [...]

Kindervakantie Tsjechië boeken

Op vakantie naar Tsjechië met kinderen? Wij boeken onze gezinsvakanties graag via een van onderstaande reisorganisaties.

Geen zin om met de auto naar Tsjechië te reizen? Kies dan voor het vliegtuig of de trein. Het is regelmatig mogelijk om voordelige vliegtickets te vinden. Als je daarna een auto huurt via Sunny Cars dan heb je alle vrijheid om de omgeving te verkennen.

Met de trein naar Tsjechië

Met de trein naar Praag is een optie op serieus te overwegen. Vanuit Duitsland gaan er (nacht)treinen heen, dat scheelt je heel veel tijd.

Bekijk bij NS International de mogelijkheden om met de trein naar Tsjechië te gaan.

Ga je op vakantie naar Tsjechië? Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in Tsjechië met kinderen hier verzameld.

Feitjes Tsjechië

• Munteenheid: Tsjechische kroon
• Tijdsverschil met Nederland: nee
• Wereldstekker nodig: nee
• Siësta: nee

Handige Reisgidsen

Wij gebruiken graag de volgende reisgidsen in Tsjechië:

Op weg naar Tsjechië

Met de auto reis je veelal via Duitsland. Bekijk hier ons overzicht van kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Duitse snelwegen. Houd er rekening mee dat het de laatste zaterdag van juli en de eerste zaterdag van augustus druk is op de Duitse snelwegen. Lees hier hoe je Zwarte Zaterdag kunt voorkomen. Of als dat niet lukt, hoe je Zwarte Zaterdag overleeft.

Regels autostoeltjes

Kinderen kleiner dan 1.50 meter of lichter dan 36 kilo moeten in een passend kinderzitje of verhoger worden vervoerd. Geen veiligheidsgordels in de auto? Dan mogen kinderen van 3 jaar en ouder alleen achterin worden vervoerd.

Milieusticker, Tol en Vignet

In Tsjechië zijn geen milieuzones.

Op veel auto(snel)wegen is het voeren van een tolvignet verplicht. Het vignet moet op de voorruit worden geplakt en is te koop bij grensovergangen, postkantoren en grote tankstations.

Winterbanden zijn onder winterse omstandigheden verplicht van 1 november tot en met 31 maart.

Tips kindervakantie in Tsjechië

In Tsjechië wordt door oudere generatie goed Duits gesproken. Jongere generaties spreken beter Engels.

Op de meeste plekken is betalen met pinpas en creditcard mogelijk. In restaurants en winkels op het platteland is dat niet altijd mogelijk.

Steeds meer campings en accommodaties bieden gratis WIFI aan, maar de kwaliteit er van wisselt sterk.

De kosten voor boodschappen zijn lager dan in Nederland, net als de prijzen in de horeca. Zie ook ons blog over de kosten van de vakantieboodschappen in het buitenland.

1 mei, 8 mei, 28 oktober en 17 november zijn nationale feestdagen in Tsjechië. Houd rekening met gesloten winkels en toeristische attracties.

Weer en beste reisperiode in Tsjechië

Over het algemeen zijn de zomers zacht en de winters mild. In de hogergelegen gedeelten zijn de winters kouder en is wintersport in een aantal gebieden mogelijk. Houd er rekening mee dat in de wintersportgebieden in de herfst- en meivakantie veel dicht is in verband met onderhoudswerkzaamheden of vakantie van de eigenaren.

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op onze eigen vakanties in Tsjechië. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.