Op vakantie naar Moravië-Silezië in het noordoosten van Tsjechië

0
347
We genieten van het uitzicht over Stramberk
We genieten van het uitzicht over Stramberk

Naar Moravië-Silezië op vakantie met kinderen? De meeste Nederlanders zijn nog niet erg bekend met deze streek in het noordoosten van Tsjechië. Praag, het Reuzengebergte en het Lipnomeer zijn al behoorlijk populair bij vakantiegangers in ons land. Maar ook het noordoosten van Tsjechië is zeker een aanrader voor een leuke en afwisselende vakantie, ontdekte blogger Iris S. en haar gezin.

Liever naar een andere bestemming? Lees danhier onze tips voor waarheen op zomervakantie in Tsjechië

Op vakantie naar Moravië-Silezië in het noordoosten van Tsjechië

Moravië-Silezië ligt in het uiterste noordoosten van Tsjechië, tegen Polen aan. Dat klinkt ver weg, maar deze streek is binnen twaalf uur vanuit Utrecht te bereiken. Prima te combineren met een vakantie in Duitsland, of een van de meer westelijke gebieden van Tsjechië dus. Of knoop er een citytrip naar Praag aan vast.

 

Afwisselende vakantie in het noordoosten van Tsjechië

Moravië-Silezië heeft veel te bieden aan gezinnen voor een afwisselende vakantie. Je hebt er de Beskiden, een prachtig groen gebergte in het noordoosten van Tsjechië, dat zich verder uitstrekt in Polen, Slowakije, Oekraïne en Roemenië. Je kunt daar prachtig wandelen en fietsen en in de winter skiën. Een toffe bestemming voor een outdoor vakantie.

Maar er is nog veel meer te doen. In Moravië-Silezië liggen gezellige steden met prachtige pleinen en gekleurde huizen, er is veel geschiedenis en cultuur en er zijn eeuwenoude dorpjes met elk hun eigen bezienswaardigheden. Genoeg om een afwisselende vakantie mee te vullen. Bovendien is het er nog niet zo toeristisch, dus lekker rustig en het prijspeil ligt een stuk lager dan in Nederland.

Wat te doen tijdens een vakantie in Moravië-Silezië?

Dit zijn onze tips voor een vakantie met kinderen in het noordoosten van Tsjechië.

De stad Ostrava

Ostrava is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van Moravië-Silezië. Het is de derde grootste stad van Tsjechië en er zijn veel hotels en appartementen om in te verblijven.

Geschiedenis van Ostrava

De stad werd al vroeg gesticht. Rond het jaar 1300 is het oudste gebouw dat nog overeind staat, een mooie oude kerk, gebouwd. Toen was het nog een klein stadje, met wat straatjes met houten huizen er omheen.

Toen de mijnbouw eind 1700 in deze streek op gang kwam en de eerste kool boven de grond kwam, groeide de stad explosief. Eind 1800 en begin 1900 zijn de meeste gebouwen die je tegenwoordig nog ziet gebouwd. Het grootste deel van de stad is dus nog vrij jong. Het Ostrava van nu is een verzameling van veel verschillende aan elkaar gegroeide stadjes, die elk hun eigen stadsbestuur, kerk en gemeentehuis hadden.

Bijzonder aan deze stad is dat het overal de oude mijngeschiedenis uitademt. Binnen de stad staan nog veel van de oude mijntorens. De ligging is ook bijzonder: de rivier de Morava scheidt de stad in twee delen: een deel ligt in Moravië en een deel in Silezië.

Uitkijktoren Ostrava

Tegenwoordig staat er in de stad een groot nieuw gemeentehuis. Hierin is ondermeer het verkeersbureau van de stad gevestigd, met veel informatie over de bezienswaardigheden. Wij bezoeken hier ook de uitkijktoren met een prachtig uitzicht over de stad.

Bovenin hebben we een mooi uitzicht over de stad Ostrava en de omgeving
Bovenin hebben we een mooi uitzicht over de stad Ostrava en de omgeving

Historisch centrum Ostrava

Ostrava heeft een klein, maar mooi historisch centrum. Het is dan misschien niet zo groot, maar wij vinden het wel heel gezellig om er doorheen te lopen en een van de terrasjes te bezoeken. Het oude centrum heeft een gezellig klein marktplein en een groot centraal plein met mooie gekleurde huizen er omheen.

Onze jongens vermaken zich een tijdje in de bewegende waterstralen op het plein terwijl wij wat drinken op het terras van een van de restaurantjes. We halen een lekker ijsje bij de ijsboer en eten dat op in het oude groene stadspark, dat eeuwen geleden nog een kerkhof was. Sla ook een bezoekje aan de prachtige pas gerestaureerde kathedraal niet over. Het gebouw is ook van binnen erg mooi, met veel houtsnijwerk.

Winkelen in Ostrava

Ostrava is ook een leuke stad om te winkelen. In de binnenstad zijn er veel kleine snuffelwinkeltjes, zoals een oude vinylwinkel en een tweedehands boekenwinkeltje. Liever moderne kleding shoppen? Dan ligt er aan de rand van de stad een grote nieuwe shoppingmall met veel bekende en hippe merken. Goedgekeurd door onze 15-jarige puber!

Muziekfestival Colours of Ostrava

Voor muziekliefhebbers wordt er in Ostrava elk jaar het internationale muziekfestival Colours of Ostrava georganiseerd. Middenin de zomer stroomt de stad dan vol met muziekliefhebbers die naar de grootste internationale artiesten komen luisteren en kijken. Check de website van het festival voor de datum en tijden.

Meer weten over de stad Ostrava en de directe omgeving? Bezoek dan de website van Ostrava City.

Mooie gebouwen in het centrum van Ostrava
Mooie gebouwen in het centrum van Ostrava
De oude kathedraal is prachtig gerenoveerd
De oude kathedraal is prachtig gerenoveerd
Op het kleine marktplein van Ostrava is er regelmatig een markt
Op het kleine marktplein van Ostrava is er regelmatig een markt

Dolni Vitkovice mijngebied

Een van de grote bezienswaardigheden in dit deel van Tsjechië is het mijngebied Dolni Vitkovice. Dit mijngebied is een nationaal monument en tegenwoordig een enorm groot openluchtmuseum. Het is zo bijzonder, omdat het hele ijzerproductieproces hier op één locatie plaatsvond. Alle faciliteiten daarvan zijn bewaard gebleven en nu te bezoeken.

Er worden rondleidingen gegeven over het terrein. Bezoek zeker de Bolt Tower, de bijna 80 meter hoge hoogoventoren. Je kan daar met een glazen lift omhoog en dan naar boven klimmen over de platforms voor een geweldig uitzicht over het mijngebied, de stad en de omgeving.

Wat een gigantisch openluchtmuseum!
Wat een gigantisch openluchtmuseum! Een aanrader om te bezoeken in Moravië-Silezië

Science and Technology Center in Dolni Vitkovice

Sla bij het bezoeken van het mijngebied Dolni Vitkovice het Science and Technology Center zeker niet over! Dit mooie nieuwe en ruime techniekmuseum is vooral gericht op oudere kinderen en volwassenen. De testen, proefjes en opstellingen zijn leerzaam voor oudere kids, maar verspreid over het gebouw zijn er ook verschillende leuke speeltuintjes en speelplekken voor jongere kinderen.

Al voor de ingang zijn onze kids een hele tijd zoet. Ken je die speeltjes waar je je hand in heel veel spijkers kunt duwen, zodat je hand aan de andere kant zichtbaar is? Hier staat een XXL-versie van buiten het Science and Technology Center. “Kijk, ik heb mijn hele lijf er in gedaan! Herkennen jullie me?”, roept onze jongste (10) enthousiast.

Binnen zien we een apparaat voor waaghalzen: een stoeltje waarin je jezelf helemaal rond, ondersteboven en om je eigen as heen kunt draaien. Wij wagen het er niet op, maar het ziet er wel cool uit. Dan lopen we naar het eerste deel van het museum, waar we allemaal leuke testjes doen. Zo zien we bijvoorbeeld live een doorsnede van ons lichaam, ontdekken we hoe klonen werkt en maken we een 3D-foto van onszelf.

Voor het Science and technology Center in Dolni Vitkovice
Voor het Science and technology Center in Dolni Vitkovice
"Herkennen jullie mijn vorm in de spijkers?"
“Herkennen jullie mijn vorm in de spijkers?”

Dan komen we bij het multimediagedeelte, waar de kids een tijd bezig zijn met het maken van een audio-opname van een rennend paard, steeds over ander materiaal. Ze proberen de kokosnoten op precies het goede moment over stenen, ijzer, hout, gras en tegels te klepperen. Je kunt hier ook zelf een tv-programma presenteren met een green screen, waardoor het lijkt of je steeds op andere locaties staat.

Op een andere verdieping gaat het vooral over energie en over magnetisme. We proberen met een soort blazende stofzuigerslang een bal door een basketbalkorf te krijgen, fietsen door een virtueel parcours heen en maken patroontjes op onszelf met koude elementen op een warmtesensor. Er is een gedeelte in het centrum over dieren, waar we de goede sporen bij de goede dieren proberen te vinden en met geluid proberen uit te vinden waar een dolfijn zich bevindt.

Er is nog veel meer te beleven in dit centrum, dus we zijn er heel wat tijd zoet. Helemaal bovenin is er ook nog een theater met een 4D-film. En er is een restaurant bij waar je wat kunt drinken en eten, zoals de lekkere flensjes die wij proberen. Vooral onze jongste had wel de hele dag in het centrum door kunnen brengen, hij wil eigenlijk nog veel langer blijven. Maar er is nog veel meer te doen in Moravië-Silezië…

Of fiets op je hards door een virtueel parcours
Of fiets op je hards door een virtueel parcours

Landek Park Mining Museum

Nadat we alles over het werken in een mijngebied hebben geleerd, willen we zelf natuurlijk ook wel eens door mijngangen lopen. In het Landek Park, net buiten Ostrava, ligt het grootste mijnmuseum van Tsjechië. Op dit terrein diep onder de grond vind je een grote kolenmijn die van 1835 tot 1992 in gebruik was en nu dienst doet als museum. De vele ondergrondse gangen zijn met een gids te bezoeken.

Het bovengrondse deel van het museum vertelt alles over het werk, de apparatuur en de levens van de reddingsbrigade van de mijnwerkers, die regelmatig in actie moesten komen. Er is ook een trainingsparcours aanwezig, die bezoekers mogen uitproberen. De rondleidingen zijn in het Tsjechisch, maar met een duidelijke audioguide in het Engels of Duits.

De oude mijnen van Landek Park, tegenwoordig een mijnmuseum
De oude mijnen van Landek Park, tegenwoordig een mijnmuseum

Beskiden gebergte met bergtop Pustevny

Het Beskiden gebergte is een prachtig groen middelgebergte in het noorden van Tsjechië, dat verder loopt in het zuiden van Polen, in Slowakije, Oekraïne en Roemenië. In ongeveer een uur rijden vanaf de stad Ostrava is het gebergte te bereiken. Klaterende beekjes, groene bergtoppen en overal velden met bloemen, de natuur is hier prachtig!

Wij bezoeken de bergtop Pustevny, een veelbezochte plek waar veel te doen is. Vanaf de laaggelegen parkeerplaats kun je met een stoeltjeslift naar de top. Maar er zijn ook parkeerplaatsen bovenaan, voor mensen die niet in de stoeltjeslift durven. Op de top staan diverse mooie houten chalets waar je wat kunt drinken of eten of informatie kunt krijgen over de streek.

Vanaf de top van Pustevny zijn er verschillende mooie wandelingen uitgezet. Ook kun je er een step (eventueel met extra kinderstoeltje voorop voor kleintjes) huren en over de goede paden naar beneden rijden. Of bezoek zoals wij het nieuwe boomkroonpad Stezka Valaska.

De mooie groene bergtoppen van de Beskiden, in het noorden van Moravië Silezië
De mooie groene bergtoppen van de Beskiden, in het noorden van Moravië-Silezië
Op de bergtop Pustevny is er vanalles te doen, zoals wandelen of met een step de berg afdalen
Op de bergtop Pustevny is er vanalles te doen, zoals wandelen of met een step de berg afdalen

Boomkroonpad Stezka Valaska

In het Beskiden gebergte is sinds kort het nieuwe boomkroonpad Stezka Valaska geopend. Een echte aanrader, onze kids vinden het heel erg leuk en willen er eigenlijk nog veel langer blijven om alle alternatieve routes en uitdagingen te proberen. Het pad is 15,2 hoog en 394 meter lang. Aan het einde helemaal bovenin is een glazen skywalk gemaakt, waar je een spectaculair uitzicht over de bergtoppen hebt.

Wat een mooi, nieuw boomkroonpad is Stezka Valaska!
Wat een mooi, nieuw boomkroonpad is Stezka Valaska!
Er zijn allerlei alternatieve routes en uitdagingen voor de heldhaftigen onder ons
Er zijn allerlei alternatieve routes en uitdagingen voor de heldhaftigen onder ons

Stramberk en Truba toren

De vroegmiddeleeuwse stad Stramberk ligt prachtig tussen de groene heuvels en bergtoppen. Boven het stadje uit steekt de eeuwenoude kasteeltoren Truba. Deze is te beklimmen. Het zijn veel traptreden, maar het uitzicht bovenin is zeker de moeite waard! Je kijkt ver uit over de stad, met in de verte de groene toppen van de Beskiden.

Het is heerlijk om door de oude straatjes onder het kasteel heen te slenteren. Overal gekleurde huizen en leuke winkeltjes en restaurantjes. En de niet te missen lekkernij: door alle straten ruik je de geur van de Stramberk oortjes, een soort peperkoek die alleen in dit stadje gebakken wordt.

We genieten van het uitzicht over Stramberk
We genieten van het uitzicht over Stramberk
Bovenaan de eeuwenoude kasteeltoren in het uitzicht zelfs nog mooier
Bovenaan de eeuwenoude kasteeltoren in het uitzicht zelfs nog mooier