Home Blog

Gezinsvakantie in Engeland, Schotland en/of Wales

Overweeg je een kindervakantie naar Engeland? Of vraag je je af of een gezinsvakantie naar Schotland of Wales bij jullie past? Als je een natuurliefhebber bent, kun je dan bijna geen verkeerde keuze maken. Tenzij je alleen maar van goed weer houdt, want daar ben je nooit zeker van in Engeland, helaas.

Liefhebbers van stedentrips kunnen terecht in London en Newcastle, wat ons betreft échte aanraders. Onze blogs vertellen je wat er te doen is en hoe je er komt. En wat een trip naar Newcastle extra bijzonder maakt, is de weg ernaartoe: je slaapt namelijk een nachtje op de boot bij DFDS Seaways.

Inmiddels is onze lijst met Engeland-blogs aangevuld met ervaringen in Schotland en Zuidwest-Engeland. Lees over de prachtige wandelingen langs de kust en door de Highlands, de rit in de ‘Harry Potter trein’ en het bezoeken van oude Schotse kastelen. Begint het al te kriebelen?

We zetten onze favoriete blogs alvast voor je op een rijtje:

Peak District National Park met kinderen: een top vakantie in Engeland!

Het Peak District National Park ligt in het noorden van Engeland. Het is het oudste nationaal park van Engeland. In het gebied en in de directe omgeving is heel veel [...]

Wandelen-in-schotland-19

Gezinsreis in Schotland: al onze tips verzameld

Schotland is een superleuke bestemming voor een vakantie met het gezin. De afgelopen jaren zijn diverse van onze bloggers die kant op gegaan, soms in combinatie met Engeland en Wales. [...]

The Jacobite Stoomtrein 11 Er hangt altijd wel iemand een beetje uit het raam

Harry Potter trein: met de Jacobite stoomtrein door Schotland (Hogwarts Express!)

Als Fieke bezig is met de voorbereiding van haar autovakantie naar Schotland komt al snel een ritje met de Jacobite stoomtrein op het wensenlijstje. De trein is bekend als de [...]

Veelbelovend: Zuid-Engeland met kinderen

Elke twee weken verschijnt er op vrijdag een veelbelovende vakantie op KidsErOpUit. Het zijn plekken waar wij zelf niet zijn geweest -we kunnen dus niet uit ervaring spreken- maar die [...]

Clovelly in Devon met kinderen 5 - 1

Clovelly, is dit de mooiste plaats in Devon?

Clovelly in Devon bezoeken: het staat hoog op de Engeland bucketlist van blogger Jolinda. Ze heeft het historische vissersplaatsje al vaak in top 10 lijstjes van mooiste plekken in Engeland [...]

Stedentrip Londen: samen nieuwe herinneringen maken in de stad en de trein

Een stedentrip Londen met kinderen op basis van lezersherinneringen, dat wilde Saskia met haar zoontje ondernemen. Ze riep van te voren lezers op om hun favoriete herinneringen te delen aan [...]

Dunster met kinderen foto 4-44

Dagje Dunster met kinderen: veel meer dan een kasteel

Een bezoek aan Dunster met kinderen, is dat een goed idee? Als je op vakantie bent in Exmoor, Zuid-West Engeland, kun je bijna niet om het mooie Middeleeuwse stadje Dunster [...]

Edinburgh-met-kinderen15

Stedentrip Edinburgh met kinderen, tips voor de bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Een stedentrip naar Edinburgh met kinderen is geweldig tijdens een vakantie in Schotland. Maar ook een prima bestemming voor een losse stedentrip. Blogger Fieke ontdekte deze stad vol met historie [...]

Kindervakantie in Engeland, Schotland en Wales boeken

Een vakantie in Engeland, Schotland of Wales met kinderen kun je bij verschillende reisorganisaties boeken. Onze favoriet voor rondreizen is Pharos Reizen, voor meer avontuur ga je naar SNP Family. Liever een comfortabele vakantiewoning? Kijk dan eens bij Landal.

Naar Engeland, Schotland en Wales kun je op verschillende manieren reizen. Bekend zijn de overtochten met DFDS Seaways en Stena Line. Je kunt daarbij kiezen tussen vervolgens verder reizen met het openbaar vervoer, een huurauto of je eigen auto meenemen op de ferry.

Met de trein naar Engeland

De treinverbinding met Londen wordt steeds beter. Met de Eurostar kun je nu zonder overstappen van Londen naar Amsterdam reizen. Voor de omgekeerde route is nog wel een overstap nodig.

Check bij NS International de actuele treintarieven en boek meteen je treinkaartjes.

Ga je op vakantie naar Engeland, Schotland of Wales? Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in Engeland, Schotland en Wales met kinderen hier verzameld.

Feitjes Engeland, Schotland en Wales

  • Munteenheid: Britse pond
  • Tijdsverschil met Nederland: 1 uur vroeger
  • Wereldstekker nodig: ja (kies één met meerdere USB-poorten zodat je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen)
  • Siësta: nee

Handige Reisgidsen

Wij gebruiken graag de volgende reisgidsen in Engeland, Schotland en Wales:

Op weg naar Engeland, Schotland en Wales

Je kunt op verschillende manieren de oversteek naar Engeland, Schotland en Wales maken.

Met de trein: je reist naar Calais en stapt daar op de trein naar Folkestone. Je kan je eigen auto meenemen.
Eurostar gaat vanaf Londen rechtstreeks naar Nederland en vice versa, voor de heenreis is voorlopig nog wel een overstap in Brussel nodig.
Tip voor de treinreis: zorg dat je tijdig op het vertrekstation bent, zeker als je daarvoor nog met een andere trein moet. Zo voorkom je problemen als je een (beperkte) vertraging hebt.

Als je met de Eurostar reist moet je in Brussel overstappen. Dat is circa 10 minuten lopen en daarna krijg je een echte grenscontrole, vergelijkbaar met op luchthavens. Lees meer tips in ons blog over een stedentrip naar Londen met de trein.

Veerboten: boten vertrekken van IJmuiden naar Newcastle, van Rotterdam naar Hull en van Hoek van Holland naar Harwich.

StenaLine heeft vanaf Hoek van Holland naar Harwich een Ferry + Trein ticket waarmee je niet alleen met de trein naar Londen kan, maar ook naar andere plaatsen in Greater Anglia. Je kunt deze overtocht natuurlijk ook met de auto maken.

Ga je naar het noorden van Engeland of naar Schotland? Dan is de overtocht met DFDS Seaways van IJmuiden naar Newcastle een goede verbinding. Bekijk ook onze blogs over het varen met DFDS naar Newcastle of ons blog over de autovakantie door Schotland met kinderen.

Ga je met je eigen auto met de nachtboot? Zorg dan dat je in 1 tas alle spullen voor die nacht hebt. Tijdens de overtocht mag je niet meer bij je auto.

Vliegtuig: er zijn verschillende luchthavens die vanaf Nederland rechtstreeks te bereiken zijn. Ga je naar Londen. Bekijk dan ons blog over een stedentrip naar Londen, inclusief tips over de luchthavens van Londen.

Autorijden in Engeland, Schotland en Wales

In Engeland, Schotland en Wales rijd je met de auto op de linker weghelft. Dat is zeker in het begin even wennen. Als je in een huurauto rijdt, zit het stuur rechts in de auto en de versnellingspook links. Als je het lastig vindt om met links de versnelling te hanteren, kun je overwegen om een automaat te huren.

Regels autostoeltjes

Kinderen jonger dan 12 jaar of kleiner dan 1.35 meter moeten in een passend autostoeltje vervoerd. Geen plek voor een derde stoeltje op de achterbank? Dan mag het oudste kind, mits ouder dan drie jaar met de autogordel worden vastgezet. Lees hier het volledige overzicht van de regels voor autostoeltjes in het buitenland.

Milieusticker, Tol en Vignet

Er is in Londen sprake van een milieuzone en een congestion charging zone (verkeersdruktezone). In de binnenstad van Londen wordt een milieubelasting geheven voor zware busjes en campers. Uiterlijk twee weken voordat je de milieuzone binnenrijdt moet je voertuig geregisteerd staan bij Transport for Londen. Het berekenen van de belasting gaat via het registreren van het kenteken door camera’s.

De verkeersdruktezone geldt wel voor alle voertuigen die in de binnenstad van Londen rijden. Van maandag tot en met vrijdag moet tussen 7 en 18 uur 11,50 pond betaald worden, muv feestdagen en de dagen tussen kerst en nieuwjaarsdag. Betalen kan via internet, sms, winkels en postkantoren. De verkeersdrukte zone is te herkennen aan de borden met een grote C in een rode cirkel.

Ook Durham kent een congestion charge zone voor het schiereiland. Bij het verlaten van het schiereiland betaalt elk voertuig op maandag t/m vrijdag tussen 10 en 16 uur 2 pond.

Tips kindervakantie in Engeland, Schotland en Wales

De kosten voor boodschappen zijn over het algemeen ietsje hoger dan in Nederland. Uit eten is daarentegen goedkoper dan in Nederland.

In Engleand, Schotland en Wales zijn op, naast de reguliere feestdagen, eerste en laatste maandag van de maand mei de meeste bedrijven en winkels gesloten, vanwege Early en Spring Bank Holiday.

Weer en beste reisperiode in Engeland, Schotland en Wales

Over Engeland, Schotland en Wales heerst het vooroordeel dat het er altijd nat is. Dat is niet juist. Hoewel het in Schotland en Wales inderdaad vaker regent dan in Nederland, is het in Zuid-Oost Engeland een stuk droger en ook zonniger. Het klimaat lijkt verder sterk op het Nederlandse: milde zomers en milde winters.

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op ons eigen vakanties in Engeland, Schotland en Wales. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.