Autovakantie naar Schotland met kinderen (met eigen auto met DFDS Seaways)

6
253

Een autovakantie naar Schotland met kinderen staat al een tijd op het wensenlijstje van blogger Fieke. Nu haar jongste inmiddels vijf jaar is en de meivakantie twee weken blijkt te zijn, besluiten ze dat een vakantie naar Schotland er maar eens van moet komen. In dit artikel geeft ze dan ook haar uitgebreide verslag en tips voor een rondreis Schotland met kinderen. Veel leesplezier! 

Autovakantie naar Schotland met kinderen: overtocht met DFDS Seaways

Ik kijk heel even wat de vliegtickets naar Schotland (Glasgow en Edinburgh) kosten maar kom er al snel achter dat we net zo makkelijk met de auto kunnen gaan.

Voordeel één: we hoeven geen auto te huren. Zonder auto is een rondreis in Schotland met kinderen bijna onmogelijk. In het voorseizoen is de frequentie van lokale bus- en treinverbindingen laag en aangezien wij in de meivakantie naar Schotland gaan, reizen we dus buiten het hoogseizoen. 

Voordeel twee: we kunnen veel bagage meenemen en zijn niet gebonden aan een x aantal kilo’s in het vliegtuig. Omdat het weer nogal wisselvallig kan zijn is genoeg kleding meenemen een must. Natuurlijk moeten de wandelschoenen mee, maar met de auto is het geen probleem om ook nog de laarzen in te pakken.

Overtocht naar Schotland

We kiezen ervoor om de boot van IJmuiden naar Newcastle van DFDS Seaways te nemen. Dat deze tocht kidsproof is lees ik in het blog van Jolinda. Je eigen auto meenemen tijdens deze overtocht is geen probleem. Ook bij ons kunnen de kinderen niet wachten tot het zover is. Slapen op een boot zien ze alle drie wel zitten. Ze vertellen iedereen dat we met een cruiseschip op vakantie gaan. Zelf word ik er ook enthousiast van. De overtocht beperkt het autorijden en je vakantiegevoel wordt direct aangewakkerd als je de boot op stapt.

En zo rijden we een paar maanden later aan het eind van de middag, met een volgepakte auto, de boot op in IJmuiden. De volgende ochtend komen we met iets vertraging aan in Newcastle. Leuk om te ervaren dat onze ervaring helemaal overeenkomt met het blog van Jolinda.

Het enige waar wij aan moeten denken is dat we tijdens de reis niet bij onze spullen in de auto kunnen. Het is dus belangrijk om de spullen voor de overnachting in een losse tas te doen.

Newcastle ligt in Engeland, maar vanaf hier zijn veel plaatsen in Schotland binnen 3-4 uur te bereiken.

Autovakantie Schotland kant & klaar boeken

Wij regelen alle onderdelen van onze autovakantie naar Schotland zelf, maar er zijn ook goede pakketreizen te boeken. Al deze reizen zijn inclusief overtocht:

Bekijk alle rondreizen door Schotland hier. 

Schotland, het noordelijke deel van Groot-Brittannië

Schotland is het noordelijke deel van Groot-Brittannië en bestaat naast het vaste land uit 790 eilanden. Het is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en telt slechts 5,3 miljoen inwoners. Schotland is een land met veel natuurschoon en historische bezienswaardigheden.

De hooglanden in het noorden zijn bergachtig, ruig en verlaten. Het zuidelijke deel is wat vlakker. Glooiende graslanden met schapen, en in het voorjaar heel veel lammetjes. Kleine historische dorpjes maar ook grote indrukwekkende kastelen kom je onderweg tegen. Schotland telt een groot aantal meren. Loch Ness bijvoorbeeld kennen we natuurlijk allemaal.

Handige reisgidsen voor een vakantie in Schotland met kinderen:

Onze uitvalsbasis: Loch Lomond en omgeving

Gedurende de eerste week van ons bezoek aan Schotland met kinderen willen we op één plaats verblijven en van daaruit verschillende activiteiten ondernemen. Schotland kent maar weinig snelwegen en dus gaat het afleggen van afstanden minder snel als in Nederland. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je op zoek gaat naar een accommodatie. Wil je afgelegen zitten of wil je verschillende dingen kunnen ondernemen. Wij willen dat laatste en kiezen ervoor om een vakantiehuis in Tarbet te huren via Airbnb. Tarbet is een klein plaatsje aan de westzijde van Loch Lomond.

Loch Lomond is één van de grootste meren in Schotland en onderdeel van het Nationaal Park Loch Lomond & The Trossachs. Tarbet ligt aan de doorgaande weg de A82. Hierdoor zijn de Highlands, Fort William in het noorden, het Nationale Park in het oosten, Glasgow in het zuiden en het westelijk gebied tot aan Oban goed bereikbaar voor een dagtocht. Op deze manier kunnen we vanaf één plek een zeer gevarieerde vakantieweek in Schotland met kinderen beleven.

Onze uitvalbasis in West Schotland, Loch Lomond, ligt heerlijk centraal. Schotland met kinderen
Onze uitvalsbasis in West Schotland is het kleine plaatsje Tarbet aan Loch Lomond. Vanuit hier kan je alle kanten op.

Schotland met kinderen: wandelen gecombineerd met uitstapjes

Gedurende onze week in Tarbet blijkt het niet zo eenvoudig om onze week te vullen met activiteiten. Op onze eerste dag brengen we een bezoek aan de Toerist Information in Balloch. We worden door een medewerkster goed geïnformeerd over de regio en vertrekken met een stapel folders naar het huisje. Dit stuk van Schotland heeft zoveel te bieden dat het moeilijk is om keuzes te maken. We weten nu al dat we ooit eens terug moeten komen. Wij kiezen uiteindelijk voor een combinatie van wandelen en uitstapjes.

Wandelen

Het wandelen in de ruige natuur stond echt op ons verlanglijstje voor een vakantie in Schotland met kinderen. De regio rondom Loch Lomond biedt ons diverse wandelmogelijkheden. Bij de Toerist Information hebben we informatie gekregen over (kortere) rondwandelingen en lange afstandsroutes waarvan etappes gelopen kunnen worden.

Wij kiezen ervoor om een 7,5 km lange rondwandeling in het Nationale Park te maken vanuit Aberfoyle. We lopen een 11 km lange etappe van de Three Lochs Way van Inveruglas naar Tarbet. Een spontane stop met de auto brengt ons bij een korte wandeling bij Dalmally. En ten slotte sluiten we af met een stuk van de West Highland Way vanaf de Bridge of Orchy, waar we zelf een 12 km lange rondwandeling van maken.

Lees hier ons uitgebreide blog over wandelen rondom Loch Lomond.

De wandelingen zijn zeer divers. In het Nationale park lopen we vooral in het bos langs de oever van het meer. De etappe van de West Highland Way neemt ons mee de Highlands in en de wandeling bij Dalmally brengt ons op een sprookjesachtige plek. De Three Lochs Way route laat ons juist een heel afwisselend landschap zien. De prachtige natuur, de goed bewegwijzerde routes en de grote diversiteit in routes maakt dat je optimaal van Schotland kan genieten. Als ik de kinderen vraag wat hun absolute hoogtepunt is van ons bezoek aan Schotland roepen ze alle drie het wandelen. 

De etappe van de Three Loch Way leidt ons door prachtige en diverse landschappen. Schotland met kinderen
De etappe van de Three Lochs Way leidt ons door prachtige en diverse landschappen.
In het Nationale Park wandelen we door een meer bosrijke omgeving langs het meer op. Schotland met kinderen
In het Nationale Park wandelen we door een bosrijke omgeving langs het meer.
Het landschap waardoor we lopen tijdens de etappe van de West Highland Way is bijna buitenaards, zo mooi. Schotland met kinderen
Het landschap waardoor we lopen tijdens de etappe van de West Highland Way is bijna buitenaards en zo mooi.
Tijdens onze wandelingen vinden we de mooiste plekjes om te lunchen. Schotland met kinderen
Tijdens onze wandelingen vinden we de mooiste plekjes om te lunchen en kunnen de kinderen even heerlijk spelen.

Inveraray en het gevangenismuseum

Op advies van een vriendin bezoeken we het westelijk gelegen plaatsje Inveraray en het gevangenismuseum. Inveraray is een prachtig klein plaatsje aan Loch Fyne. De route van Tarbet naar Inveraray is al mooi. We stoppen twee keer tijdens onze rit van een half uur om foto’s te maken. Het gevangenismuseum blijkt zeer geschikt voor kinderen te zijn.

Bij binnenkomst worden we allemaal voorzien van een Nederlandse audiotour. In alle ruimtes staat met nummers aangegeven waar we zijn. De uitleg in goed Nederlands wordt ondersteunt door afbeeldingen op het audioapparaat. Zelfs zoon T. luistert aandachtig naar alle verhalen over het gevangenisleven sinds 1820. We beginnen in de rechtszaal waar mensen veroordeeld worden tot een gevangenisstraf en lopen daarna het gevangenisleven in al zijn aspecten door. Tussendoor ervaren de kinderen zelf hoe een duimschroef werkt, mogen ze papa ‘martelen’ en laten we ze buiten even luchten in de luchtruimtes.

Na dit leuke museumbezoek is het tijd voor de lunch en die smaakt ons allen uitstekend bij de Inveraray Inn.

De weg van Tarbet naar Inveraray is prachtig. Reken er maar op dat je een paar foto stops maakt. Schotland met kinderen
De weg van Tarbet naar Inveraray is prachtig. Reken er maar op dat je een paar foto stops maakt.

Stirling Castle

Een bezoek aan Schotland met kinderen is niet compleet zonder een bezoek aan een kasteel. Op de heenweg van Newcastle naar Tarbet hebben we Stirling Castle in Stirling al hoog boven de stad zien liggen. De strategische ligging van dit kasteel is ons direct duidelijk.  Het kasteel werd vanaf de twaalfde eeuw gebruikt als residentie van de Schotse Koning.

Voor de kinderen zijn er in verschillende kamers opdrachten en/of spelletjes te doen. Ook kunnen ze zich verkleden in de stijl van toen. Daarnaast is het een prachtig gebouw om doorheen te struinen, over de muren te lopen, de kanonnen te bekijken en onder de indruk te zijn van de dikte van de verdedigingsmuren.

De strategische ligging van Stirling Castle spreekt voor zich. Schotland met kinderen
De strategische ligging van Stirling Castle spreekt voor zich.
De ingang van Stirling Castle is al indrukwekkend, vakantie naar schotland met kinderen
De ingang van Stirling Castle is al indrukwekkend en belooft veel goeds.
In Stirling Castle hebben ze diverse leuke opdrachten voor kinderen, en het is niet noodzakelijk om Engels te kunnen om de opdrachten te doen. Schotland met kinderen
In Stirling Castle hebben ze diverse leuke opdrachten voor kinderen, en ze zijn ook prima te doen als je geen Engels spreekt.
De kinderen vinden het heerlijk om over de kasteelmuren te lopen. Trapje op, trapje af. Schotland met kinderen
De kinderen vinden het heerlijk om over de kasteelmuren te lopen. Trapje op, trapje af.

Jacobite stoomtrein uit de Harry Potter films

Tijdens het oriënteren op onze vakantie in Schotland stuit ik al snel op informatie over het maken van een rit met een Jacobite stoomtrein door de Highlands van Schotland. De rit gaat van Fort William naar het kleine kustplaatsje Mallaig. De trein en de route over het viaduct zijn gebruikt in de Harry Potter films. De route staat als één van de mooiste treinroutes ter wereld bekend. Deze kans willen we niet laten lopen en dus plannen we een rit met de Jacobite Stoomtrein.

Lees hier ons blog over de Jacobite Stoomtrein.

De trein is in de 2de klasse voorzien van zitjes van vier stoelen om een tafel. De kinderen kunnen onderweg dus lekker kleuren of een spelletje spelen. Het geluid van de stoomlocomotief, de stoomwolken die voorbij drijven en de geur van de kolen maken deze tocht echt bijzonder. Het uitzicht over de highlands is prachtig en we genieten 2 uur lang van een prachtige treinreis. Dat T. onder de indruk is van de stoomtrein blijkt wel aan het einde van de rit, zwaar geconcentreerd heeft hij de Jacobite trein getekend. Je kunt de excursie ook vanuit Edinburgh doen, bekijk hieronder de opties:

 
Het uitzicht vanuit de Jacobite stoomtrein, pas op voor rondvliegende stukjes kool als je je hoofd uit het raam steekt! Schotland met kinderen
Het uitzicht vanuit de Jacobite stoomtrein, pas op voor rondvliegende stukjes kool als je je hoofd uit het raam steekt!
Het uitzicht vanuit de Jacobite stoomtrein is prachtig tijdens vakantie naar schotland met kinderen
Onderweg trekken de mooiste landschappen aan je voorbij, twee uur lang genieten.
Teun is niet zo'n fanatieke tekenaar, maar hij is zo onder de indruk van de stoomtrein dat aan het eind van de rit hij een prachtige tekening heeft gemaakt van de Jacobite. Schotland met kinderen
Onze zoon is niet zo’n fanatieke tekenaar, maar hij is zo onder de indruk van de stoomtrein dat aan het eind van de rit hij een prachtige tekening heeft gemaakt van de Jacobite.

Het weer in Schotland

Het weer zit ons ontzettend mee tijdens onze vakantie in Schotland. We tellen slechts 10 druppels regen tijdens ons verblijf in de Loch Lomond regio. De slecht weer activiteiten die we bedacht hebben komen dus niet aan bod. Zo brengen we geen bezoek aan Glasgow, maken we geen boottocht over Loch Lomond en bezoeken we ook niet het Sealife Centre in Balloch.

Stedentrip Edinburgh met kinderen

Onze vakantie in Schotland met kinderen maken we compleet met een stedentrip naar Edinburg. Via Booking.com vind ik het ideaal gelegen Edinburg Caledonian Guesthouse aan de rand van het centrum van Edinburgh. Ze beschikken over goed geprijsde familiekamers voor vijf personen en de auto kan voor de deur geparkeerd worden. Dit maakt het de perfecte uitvalbasis voor ons. We verblijven 2 nachten in het guesthouse waardoor we 2 halve dagen en 1 hele dag in deze stad kunnen doorbrengen.

Binnen een kwartier lopen we het oude centrum van Edinburgh in. We wisten dat de oude stad hoger ligt dan de rest van de stad, maar zijn allemaal verbaasd als we zien hoe hoog Edinburgh Castle boven de stad uitsteekt. Natuurlijk brengen we een bezoek aan dit bijna 600 jaar oude kasteel. Wat een stuk Schotse geschiedenis krijgen we op deze manier mee.

We genieten van de prachtige Royal Mile met zijn oude gebouwen. De kinderen leven zich tussendoor uit in de speeltuin in de Princess Street Gardens. Wat ook een heerlijke lunchplek blijkt te zijn. We gaan onder de grond bij The Real Mary King’s Close om kennis te maken met Edinburgh in de 17de eeuw. De verhalen en de ondergrondse rondleiding maken diepe indruk op de kinderen. Daarnaast lopen we heel wat kilometers door de stad, de ideale manier om te genieten van deze prachtige maar ook relaxte stad.

Lees hier ons blog over een stedentrip Edinburgh met kinderen.

De drukte in Edinburgh is niets vergeleken bij de drukte in Amsterdam. Ook is de stad ruim opgezet met mooie parken. Hierdoor is het een heel prettige stad om met kinderen te bezoeken. Wij hadden ons hier zeker 3 of 4 dagen kunnen vermaken.

Uitzicht vanuit Edinburg Castle op de stad. Schotland met kinderen
Uitzicht vanuit Edinburgh Castle op de stad Edinburgh.
Princess Street Garden is een prachtig park midden in Edinburg. Een ideale plek voor de kinderen om even te spelen of om te lunchen. schotland met kinderen
Princess Street Garden is een prachtig park midden in Edinburgh. Een ideale plek voor de kinderen om even te spelen of om te lunchen.

Na 11 dagen Schotland rijden we terug naar Newcastle om de boot naar IJmuiden te nemen. We rijden door het steeds vlakker wordende landschap. Nemen afscheid van de grasvelden vol met schapen en lammetjes die we gedurende onze vakantie overal tegen kwamen. Als de boot de haven uitvaart en de zon in de zee zakt kijken we met elkaar terug op een prachtige vakantie. Schotland met kinderen stond terecht op ons wensenlijstje en daar blijft het dankzij deze trip ook gewoon opstaan. We zijn hier nog niet uitgekeken en gewandeld.

We genieten op de terugweg van een prachtige zonsondergang vanaf de boot en dromen van een volgende vakantie naar Schotland met kinderen
We genieten op de terugweg van een prachtige zonsondergang vanaf de boot en dromen van een volgende vakantie naar Schotland.

Handig om te weten over een bezoek aan Schotland met kinderen

Alle informatie over reizen per boot naar Schotland is te vinden op de website van DFDS Seaways. De boottickets zijn vaak voordeliger als je ze tijdig boekt en er zijn regelmatig kortingsacties.

Schotland kent heel veel mooie plekken. Houdt bij het plannen van een reis rekening met de af te leggen afstanden en de soort wegen waarover je reist. De websites van Visit Scotland en Visit Britain bieden veel informatie over regio’s, bezienswaardigheden en ook over accommodaties. Een goed startpunt als je je wilt oriënteren voor een vakantie naar Schotland met kinderen.

Wij regelen alle onderdelen van onze autovakantie naar Schotland zelf, maar er zijn ook goede pakketreizen te boeken. Al deze reizen zijn inclusief overtocht:

Alle bovenstaande reizen zijn te boeken via ANWB Vakanties. Andere reisorganisaties die rondreizen door Schotland aanbieden en wij van harte kunnen aanbevelen zijn:

Met deze routes kun je grotendeels hetzelfde doen tijdens je reis als wij hebben gedaan.

Zou jij op vakantie gaan naar Schotland met kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over een vakantie in Groot-Brittannië ? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Bewaar op Pinterest!