Home Blog

Gezinsvakantie in Bosnië en Herzegovina

Een kindervakantie in Bosnië en Herzegovina heeft veel te bieden. Het is een wat onbekendere bestemming, maar dat kan niet lang meer duren. Bosnië en Herzegovina is een goede bestemming voor natuurliefhebbers. Daarnaast zijn er interessante steden zoals Mostar en Sarajevo.

Rondreis Bosnië, Montenegro en Servië: onze route door de Balkan

Een rondreis Bosnië, Montenegro en Servië, dat gaat Saskia deze zomer doen. En omdat ze zoveel voorpret heeft over de gekozen route door de Balkan deelt ze deze alvast.  Rondreis [...]

Mostar in Bosnië en Herzegovina, indrukwekkende bezienswaardigheden in een gehavende stad

Mostar in Bosnië en Herzegovina is vooral bekend van de brug. Maar de gehavende stad heeft meer bezienswaardigheden. Saskia ging met haar kinderen (10 en 11 jaar oud) naar deze [...]

Herzegovina Lodges, voor een heerlijke vakantie in Bosnië

Herzegovina Lodges in Bosnië en Herzegovina is een heerlijke plek voor een vakantie. Saskia verbleef in de zomer in een van de vakantiehuizen en wil nu graag weer terug! Herzegovina [...]

Kravica waterval in Bosnië en Herzegovina

De Kravica waterval in Bosnië-Herzegovina is een van de eerste bezienswaardigheden die Saskia in dit land bezoekt. In de zomer rijdt ze er vanuit Kroatië heen om daarna door te [...]

Stedentrip Sarajevo, dit is er te doen!

Een stedentrip Sarajevo, wat is er te doen in de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina? Saskia ging erheen met haar kinderen van 10 en 11 jaar oud. In dit blog [...]

Bunker van Tito in Konjic: ‘A monument to remind us of our futuristic past’

De bunker van Tito in Konjic is een van de bezienswaardigheden in Bosnië en Herzegovina die je niet mag overslaan. Saskia ging er samen met haar 10-jarige zoon heen om [...]

Kindervakantie in Bosnië en Herzegovina boeken

Een vakantie in Bosnië en Herzegovina met kinderen boeken zal misschien niet mee vallen. Het is even zoeken waar je goed terecht kunt met een gezin. Wij verbleven met veel plezier bij Herzegovina Lodges, op een half uur rijden van Konjic. In Mostar en Sarajevo boekten we een hotel via Booking.com. Daarnaast is het mogelijk om een rondreis door Bosnië en Herzegovina te boeken via Shoestring.

Inmiddels is er bij verschillende reisorganisaties een mooi aanbod van rondreizen door de Balkan te vinden. We hebben hieronder een aantal mooie reizen voor je op een rijtje gezet:

Er komt steeds meer interesse naar een vakantie in de Balkan, dus we verwachten dat het aanbod van reizen de komende jaren alleen maar groter wordt.

Liever je reis zelf samenstellen? Regel dit via de volgende websites:

Bosnië en Herzegovina is best een eind rijden, al is het goed te doen als je meerdere leuke tussenstops kiest. Verblijf bijvoorbeeld een paar dagen in Slovenië en een of meerdere nachtjes in Duitsland.

Vliegen naar Bosnië en Herzegovina

Vliegen naar Bosnië en Herzegovina  is een optie om serieus te overwegen. Vlieg bijvoorbeeld naar Sarajevo en verken vanaf daar het land met een huurauto. Ook is het mogelijk om voordelig naar Split in Kroatië te vliegen en vanaf daar naar Bosnië en Herzegovina te rijden.

Als je voor een huurauto van Sunny Cars kiest heb je dankzij het all inclusive principe geen gedoe met verzekeringen. Let er wel op dat je de grens over mag met je huurauto als je op Kroatië vliegt.

Ga je op vakantie naar Bosnië en Herzegovina?

Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in Bosnië en Herzegovina met kinderen hier verzameld.

Feitjes Bosnië en Herzegovina

• Munteenheid: Bosnische Mark (BAM)
• Tijdsverschil met Nederland: niet
• Wereldstekker nodig: nee
• Siësta: nee

Handige Reisgidsen

Wij gebruiken graag de volgende reisgids in Bosnië en Herzegovina:

Op het moment van schrijven zijn er nog geen Nederlandstalige reisgidsen van deze regio beschikbaar.

Op weg naar Bosnië en Herzegovina

Reis je met de auto naar Bosnië en Herzegovina, dan doe je dat meestal via Duitsland, Slovenië en Kroatië. Bekijk ons overzicht van kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Duitse snelwegen. Waarschijnlijk overnacht je onderweg naar Bosnië en Herzegovina één of meerdere keren. In dit blog vind je tips voor tussenstops onderweg naar Kroatië, deze zijn ook goed te gebruiken voor een reis naar Bosnië en Herzegovina.

Van half juni tot en met half augustus is het, zeker in de weekeinden, druk bij de grensovergangen naar Bosnië en Herzegovina. Maar ook doordeweeks kunnen er lange rijen staan.

Zorg dat je altijd de originele groene kaart van de auto bij je hebt. Deze moet je in Bosnië en Herzegovina verplicht bij je hebben.

Regels autostoeltjes

Kinderen t/m 11 jaar mogen alleen op de achterbank worden vervoerd. Kinderen jonger dan 2 jaar mogen wel voorin, maar alleen als ze in een autostoeltje zitten waarbij ze met de rug naar voren zitten en de airbag uit is gezet. Tot 5 jaar moeten kinderen in een kinderzitje worden vervoerd. Daarna mag dit tot 12 jaar ook een zitverhoger zijn i.c.m. een veiligheidsgordel.

Milieusticker, Tol en Vignet

In Bosnië en Herzegovina zijn beperkt snelwegen aanwezig, hiervoor moet tol worden betaald. Dit kan bij de tolhuisjes bij de op- en afritten. De bedragen zijn voor Nederlandse begrippen laag.

Voor zover bekend zijn er geen milieuzones in Bosnië en Herzegovina.

Blijf in Bosnië en Herzegovina altijd op de verharde wegen. Zeker in het noorden van het land kun je daarbuiten nog op mijnen stuiten.

Tips kindervakantie in Bosnië en Herzegovina

De voertaal is meestal Bosnisch, maar er wordt ook Kroatische en Servisch gesproken. Over het algemeen wordt er bij de jongere generatie goed Engels gesproken.

Op veel plekken kun je met pinpas en creditcard betalen, dus ook in winkels, tankstations en restaurants. Zorg er wel voor dat je ook voldoende contact geld bij je hebt.

Steeds meer campings en accommodaties bieden gratis WIFI aan, maar de kwaliteit er van wisselt sterk.

De kosten voor boodschappen zijn vergelijkbaar met die in Nederland. De prijzen in de horeca zijn veel lager dan in Nederland.

In Bosnië en Herzegovina wonen veel moslims. Check daarom altijd voor vertrek de data van de ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest. Deze verschillen per jaar. Houd er rekening mee dat winkels en bedrijven dan gesloten zijn.

Weer en beste reisperiode in Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina heeft een alpien landklimaat. Dat betekent dat de zomers warm zijn en de winters koud. De verschillen in het land kunnen groot zijn, zo hebben de hoger geleden gebieden een koelere zomer. Bosnië en Herzegovina heeft nog geen last van massatoerisme in de zomer, daarnaast is het ook een geschikte vakantiebestemming in de mei- of herfstvakantie. In de winter kun je er skiën.

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op ons eigen vakanties in Kroatië. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.