Kindvriendelijke parkeerplaatsen in Duitsland langs de snelweg

Ga jij deze zomer naar Duitsland of rij je er doorheen? Dan is het handig als je de kindvriendelijke parkeerplaatsen in Duitsland langs de snelweg kan vinden. Blogger Suzanne deed een heleboel research. Zowel op internet als in de praktijk. Echt een overzicht om goed te bewaren!

Kindvriendelijke parkeerplaatsen in Duitsland langs de snelweg

Eerder schreef ik een blog over kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Franse snelwegen. Het blog bleek een schot in de roos. Want er zijn zoveel parkeerplaatsen langs de snelweg. Hoe weet je dan welke kindvriendelijk genoeg zijn voor een leuke stop? Als ouders neem je geen genoegen met een partij asfalt, kapotte picknickbanken, onveilige oversteeksituaties en een vies toilet zonder verdere voorzieningen. Parkeerplaatsen moeten kindvriendelijk zijn. Dat wil zeggen: schone toiletten, babyroom, speelgelegenheid en veilig. Een beetje groen aangekleed, zodat ook een potje voetbal en picknicken in het gras tot de mogelijkheden behoort.

Even bij de auto iets drinken omdat de rest van de parkeerplaats te gevaarlijk is.... Dat wil je toch niet? (foto: Saskia).
Even bij de auto iets drinken op weg naar Zwitserland (foto: Saskia).

De leukste Duitse parkeerplaatsen voor kinderen

De zoektocht naar kindvriendelijke parkeerplaatsen leverde een mooi overzicht op. Maar de blog leidde ook tot vragen van lezers of we niet ook zo’n overzicht voor Duitsland kunnen maken. Dat brengt ons tot dit blog met kindvriendelijke parkeerplaatsen in Duitsland langs de snelweg.

Hoewel de kwaliteit van de Raststättes langs de Duitse Autobahn beduidend hoger ligt dan die van de Aires in Frankrijk, hebben we een overzicht kunnen samenstellen met de gezinsvriendelijke toppers in Duitsland. Een speurtocht op internet en eigen ervaringen leveren maar liefst tientallen kindvriendelijke stopplekken langs de Duitse Autobahn op.

Op onderstaande kaart zijn alle in dit blog beschreven kindvriendelijke parkeerplaatsen te zien.

Filter op

Raststättes en Autohöfe, wat is het verschil?

In Duitsland heb je twee soorten parkeerplaatsen. De Raststättes en de Autohöfe. Raststättes liggen direct aan de Autobahn, zijn vaak beter maar ook duurder dan Autohöfe. Autohöfe zijn parkeerplaatsen in de buurt van een afrit, waar een aantal voorzieningen voor automobilisten bij elkaar zijn gebracht.

Overnachten langs de Duitse snelweg als tussenstop

Aanvullend op dit blog is het zeker de moeite waard om onze blogs te lezen met tips voor tussenstops op weg naar Kroatië en op weg naar Italië. Ga je richting het noorden, dan heb je vast iets aan ons blog over tussenstops in Denemarken.

Onze tips voor hotels met familiekamers zijn hier te vinden:

Al deze hotels zijn door onszelf of door mensen uit onze vrienden- en kennissenkring getest.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de routes A1, A2, A7 en A19 van/naar Denemarken

Ga jij naar Denemarken? Een goede keuze, want Saskia liet al zien dat Denemarken erg kindvriendelijk is. Maar ook als je naar Zweden of Noorwegen gaat volg je deze route.

 • Raststätte Dammer Berge, A1 van Osnabrück naar Bremen, richting Noord 

Een brugrestaurant van ruim 100 meter lang reikt over de snelweg heen. Leuk om vanuit het restaurant naar het voorbijrazende verkeer te kijken met je kinderen. Voor kinderen is een indoor speelhoek aanwezig en aan beide zijden van de snelweg een leuke speeltuin met glijbaan, klimrekken en schommels. Het sanitair is goed.

 • Raststätte Grundbergsee Süd, A1 van Bremen naar Hamburg, richting Noord

Zeer kindvriendelijke Raststätte met restaurant met kinderspeelhoek binnen, een kleurrijke en nieuwe speeltuin buiten (met valbeveiliging en hekwerk), babyfaciliteiten en kindvriendelijke toiletten.

 • Raststätte Garbsen Nord, A2 van Hannover naar Osnabrück, richting noord

Tegenover de Blauer See. Deze Raststätte heeft een zeer goede beoordeling van ADAC gekregen op familievriendelijkheid en staat in de top 5 (test 2013). Er is een binnenspeelhoek aanwezig en buiten een speeltuin. Bij de Raststätte is ook een B&B hotel aanwezig.

 • Raststätte Hüttener Berge, A7 van Hamburg naar Flensburg/Denemarken v.v.

Dit is de parel onder de Duitse Raststättes. Hier vind je alle soorten vermaak. Een paradijs voor kinderen. Vlak naast het restaurant ligt voor de allerkleinsten (tot 3-4 jaar) een speelplaats van 100 m2 met zandbak en wipkippen (oostkant, zuidwaarts), omheind met veiligheidsglas. Aan de westzijde (noordwaarts) is een grote speeltuin midden in het bos met goedgekeurde speeltoestellen zoals klimtorens, klimnetten, touwbruggen, schommels, skelters en tractors, enzovoort. Er is een kinderboerderij met kleinvee zoals konijnen en geiten. Voor honden is een losloopgebied aanwezig met zelfs een hondencircuit. Volgens de ADAC scoort deze Raststätte op hygiëne iets minder goed, maar dat moet je dan maar voor lief nemen.

 • Raststätte Recknitz-Niederung Ost en West, A19 van Berlijn naar Rostock v.v.

Deze Raststätte komt in 2011 als beste uit de test van de ADAC en scoort “zeer goed”. Het is er schoon met prima sanitair en er is een goed restaurant. De Raststätte is kindvriendelijk en de ruime speeltuin met zand is aan beide zijden van de snelweg voorzien van glijbaan, schommels, zandbak, wip en klimtoestel. De speeltuin ligt direct naast het terras met stoelen waar je als ouders dus prima kunt vertoeven terwijl je kinderen spelen.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de routes A2, A4 en A14 naar het oosten (Berlijn / Polen / Tsjechië)

Polen en Tsjechië worden steeds populairder als vakantiebestemming voor gezinnen. Ga jij hierheen of doe je een citytrip Berlijn? Dan zijn dit jouw kindvriendelijke parkeerplaatsen in Duitsland langs de snelweg.

 • Raststätte Zweidorfer Holz, A2 van Hannover naar Berlijn v.v.

Diverse picknickplaatsen en speelplaatsen (afgegrensd van het verkeer). Binnen is een kinderspeelhoek aanwezig. Goede sanitaire voorzieningen met babyroom en kindertoiletten die ook op hygiëne “zeer goed” scoren (Test 2013 ADAC).

 • Raststätte Lappwald Nord, A2 van Hannover naar Berlijn (richting oost)

Raststätte Lappwald Nord bij Helmstedt ligt tegen een natuurgebied aan waar je zo in rijdt om een stukje te wandelen. Met vele wandelpaden en barbequeplekken is dit een leuke stopplek onderweg. Bij het restaurant is een speelhoek binnen met grote legostenen waar de kinderen mee kunnen bouwen. Ook buiten is een leuke speeltuin aanwezig.

 • Raststätte Oberlausitz Süd, A4 van Dresden naar Polen (richting oost)

Een zeer complete Raststätte waar alles goed voor elkaar is. Prima sanitair, binnen een speelhoek voor kinderen en buiten urenlang speelplezier in een grote speeltuin met klimrek, glijbaan, schommels, rekstokken en klimnetten. Rondom de speeltuin is een gazon aanwezig om lekker te picknicken.

 • Raststätte Plötzetal West, A14 van Magdeburg naar Leipzig (richting west)

Een zeer kindvriendelijke Raststätte met goede sanitaire voorzieningen en een goede hygiëne. Er is een buitenspeeltuin en binnenspeelhoek aanwezig.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de routes A5 en A7 van/naar Basel, Bodensee, Zwitserland

Een hele bekende route door Duitsland voor Nederlanders naar het zuiden van Duitsland om het Zwarte Woud of de Bodensee te bezoeken. Maar ook verder zuidelijk naar bijvoorbeeld Zwitserland. Genoeg redenen om deze route te rijden!

 • Raststätte Baden-Baden, A5 van Karlsruhe naar Basel (richting zuiden)

Net na Karlsruhe ligt één van de grootste wegrestaurants van Duitsland met alles in XXL-formaat. Zelfs de recreatievoorzieningen. Zo is er een mooie grote ruime speeltuin buiten en binnen zijn zelfs twee speelhoeken voor kinderen. De sanitaire voorzieningen zijn uitstekend. Er zijn uitgebreide babyfaciliteiten. Er is ook een hotel aanwezig. Een ideale laatste stop of overnachtingsplaats voor de Zwitserse grens.

 • Raststätte Renchtal West, A5 van Karlsruhe naar Basel (richting zuiden)

Een Raststätte met diverse picknickplekken en aantrekkelijke speeltoestellen in de speeltuin, die afgeschermd is van het verkeer. Binnen is een kinderspeelhoek en een babyroom aanwezig.

 • Rasthof Europa-Park, A5 van Karlsruhe naar Basel (richting zuiden)

Rasthof met alle voorzieningen die je maar kunt wensen. Met een buitenspeeltuin die afgeschermd is van het verkeer en speelhoek binnen. Babyroom en meerdere restaurants. Bij deze Rasthof zijn twee hotels aanwezig om te overnachten.

 • Raststätte Bad Bellingen, A5 van Karlsruhe naar Basel (richting zuiden)

Onlangs gemoderniseerde raststätte met een compleet voorzieningenniveau. Tankstation, restaurant, winkel, binnenspeelhoek voor kinderen en een vrolijk gekleurde buitenspeeltuin direct naast het terras. Terwijl ouders een kop koffie drinken, kunnen de kinderen lekker spelen in de met hekken omheinde speeltuin. Er is ook een outdoor fitness aanwezig. Door ADAC beoordeeld als “goed” voor wat betreft gezinsvriendelijkheid. Handig: hier kun je ook een Autobahnvignet voor Zwitserland aanschaffen.

 • Raststätte Wunnenstein Ost, A81 van Stuttgart naar Würzburg/Heilbronn (richting noorden)

Bij deze Raststätte zijn diverse picknickplaatsen en speelvoorzieningen buiten aanwezig. Binnen is een speelhoek voor kinderen. Zowel familievriendelijkheid als sanitair scoren een “zeer goed” bij ADAC (test 2013).

 • Raststätte Ohrenbach West, A7 van Würzburg naar Ulm (richting zuiden)

Raststätte Ohrenbach West is een zeer groene en ruime parkeerplaats ten zuiden van Würzburg. Hier kun je kinderen gerust naar de wc laten gaan. Het sanitair is schoon (met zelfreinigende toiletbrillen). Er is een binnenspeeltuin en leuke uitdagende buitenspeeltuin. Naast de speeltuin ligt een enorm groot grasveld. Voldoende ruimte om te voetballen, met een bal te spelen, te badmintonnen of wat dan ook. Daarnaast kun je hier prima eten.

Leuke speelplek en veel groen bij Raststätte Ohrenbach.
Voor de kleine kinderen is er een veilige speelplek.
 • Raststätte Illertal Ost, A7 van Ulm naar Kempten (richting zuiden)

Raststätte Illertal Ost is een kunstige Raststätte in Hundertwasser architectuur. De buitenkant en binnenkant zijn geheel in Hundertwasser stijl en een lust voor het oog met alle kleuren en vormen. Buiten is een leuke speelplaats voor kinderen aanwezig. Dit is meestal wel een drukke Raststätte.

Routes A8 en A93 van/naar Oostenrijk en Italië

Op weg naar Oostenrijk of Italië? Dan is dit jouw rijtje met kindvriendelijke parkeerplaatsen in Duitsland langs de snelweg.

 • Raststätte Chiemsee, A8 van Salzburg naar München (richting noorden)

Bij deze Raststätte zijn geen speelvoorzieningen aanwezig, maar wel veel groen en een prachtig uitzicht waar je van kunt genieten. Naar de boten kijken terwijl je lekker een zelf meegenomen broodje eet, want het restaurant is goed, maar duurder dan gemiddeld in Duitsland. Er is een familietoilet waar je kinderen samen naast elkaar op de wc kunnen zitten. Is dat niet gezellig? Wil je wel een speeltuin? Stop dan een Raststätte eerder.

 • Raststätte Hochfelln, A8 van Salzburg naar Munchen (richting noorden)

Raststätte Hochfelln is een Raststätte, waar service hoog in het vaandel staat. Prima restaurant en een leuke speeltuin buiten en speelhoek binnen.

 • Raststätte Inntal Ost, A93 van Oostenrijk/Innsbrück/Kitzbuhel richting München (richting noorden)

Op de grens met Oostenrijk, vlak voor de wintersportgebieden kun je de alpinelucht al ruiken, terwijl de kinderen lekker buiten spelen in de speeltuin met klimrekken. Ook binnen is een speelhoek voor de kinderen aanwezig.

Pauzeren bij de Chiemsee (foto: Lineke).
Pauzeren bij de Chiemsee (foto: Lineke).

Nog meer kindvriendelijke parkeerplaatsen

 • Raststätte Fürholzen West, A9 van Neurenberg naar München (richting zuiden)

Dit is een splinternieuwe hypermoderne Raststätte (gebouwd in 2017) waar werkelijk alle voorzieningen aanwezig zijn voor een uitgebreide pauze. Voor de echte klimgeiten is een geweldige speeltuin aanwezig met klimrekken, trampoline, klimnetten en een vogelnestschommel. De inrichting binnen is al net zo modern en in het restaurant is een speelplaats aanwezig met een klimwand en klimkubussen die je ook in indoor speeltuinen vindt. Een stop waard dus!

Kindvriendelijke parkeerplaatsen routes A1 en A31: terug naar Nederland

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan…. Dichter bij Nederland zijn er ook kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Autobahn te vinden.

 • Raststätte Lichtendorf Nord, A1 van Munster naar Düsseldorf (richting noorden)

Ruime groene Raststätte die op kindvriendelijkheid en hygiëne “zeer goed” scoort (Test 2013 ADAC). Er is een restaurant met kinderspeelhoek aanwezig en ook buiten naast het terras is een afgeschermde speeltuin voor kinderen met wipkip en uitdagend klimtoestel.

 • Spielplatz Rheinlandschaften, A61 van Mannheim naar Koblenz v.v.

Dit is geen Raststätte of Rasthof maar een leuke speelplek aan de Rijn. Hiervoor moet je even van de snelweg A61 af bij Bingen am Rhein. Dan vind je, aan de oever van de Rijn, achter het station, een heerlijke speelplek voor kinderen. De kinderen kunnen hier heerlijk spelen in een waterlandschap met glijbanen, waterpompen, klimtoestellen en speeltuintjes. Een tip: doe je kinderen wel even zwemkleding aan. Deze plek is ook zeer geschikt voor oudere kinderen. Er zijn onder andere een klimwand, beachvolleybalveld en skatebaan aanwezig.

Luchtfoto speelgebied Bingen am Rhein (bron: Google Maps).
Luchtfoto speelgebied Bingen am Rhein (bron: Google Maps).

Meer handige info

Er zijn geen Nederlandse websites over kindvriendelijke Raststättes of Rasthöfe in Duitsland. Dit is het eerste overzicht. Wij hebben geprobeerd het overzicht zo zorgvuldig mogelijk samen te stellen. Hierbij hebben we ons gebaseerd op informatie van een aantal Duitse websites, waaronder die van de ADAC en Spielplatznet.

Een compleet overzicht met de 40 door ADAC geteste Rastanlagen in Duitsland kun je hier vinden.

Heb jij aanvullende tips? Laat het weten in een reactie hieronder.

Meer lezen

Op zoek naar meer info voor tussenstops in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Kindvriendelijke parkeerplaatsen langs de Duitse autosnelweg.