Wanneer heb je een milieusticker in Duitsland nodig?

2
114
Auto met milieusticker.
Auto met milieusticker.

Duitsland en milieusticker. Je hebt er vast weleens van gehoord, maar hoe het nu precies zit… Wanneer heb je een milieusticker in Duitsland nodig? In ieder geval op steeds meer plaatsen. Ga jij dus naar Duitsland op vakantie, lees dan vooral verder. Ik ga je precies uitleggen hoe het zit en hoe je snel en voordelig aan een milieusticker komt.

Wat is de milieusticker?

Sinds 2008 probeert de Duitse overheid de luchtkwaliteit te verbeteren door de uitstoot van fijnstoffen te beperken. In bepaalde gebieden in en rondom steden zijn auto’s uit bepaalde emissieklasses niet meer welkom. Je herkent deze gebieden aan een verkeersbord met de tekst ‘Umweltzone’ met daarbij de kleuren van milieustickers die zijn toegestaan.

De kleur van de milieusticker wordt bepaald door het soort auto dat je rijdt. In 2016 geldt ongeveer de volgende indeling:

  • Groene sticker voor benzine auto’s vanaf 1993 en diesel auto’s vanaf 2006
  • Gele sticker voor diesel auto’s uit de periode 2001-2005

Kom je zonder milieusticker in een Umweltzone dan kan je een bekeuring krijgen. Deze beginnen vanaf 40 euro. Voor je kinderen vast een hele indrukwekkende ervaring als papa en mama een bekeuring krijgen, maar voor jezelf vooral zonde van het geld.

Auto met milieusticker.
Auto met milieusticker.

Wanneer heb je een milieusticker in Duitsland nodig?

Zolang je over de snelwegen rijdt heb je geen milieusticker nodig. Maar als je er vanaf gaat dan kan het zomaar zijn dat je een Umweltzone binnen rijdt. In bijna het hele Ruhrgebied geldt dit sowieso. Denk daarbij aan Duisburg, Oberhausen, Bonn, Keulen, Dortmund, Dusseldorf en Bottrop.

Op weg naar Oostenrijk kan je een Umweltzone tegen komen bij o.a. Frankfurt, Heidelberg, Stuttgart en München. Meer naar het noorden is er een Umweltzone te vinden bij Bremen en Berlijn.

Op de website van Milieusticker-Duitsland.nl is een compleet overzicht te vinden. Je vindt er een lijst met plaatsnamen en een overzichtskaart.

Bevestigen milieusticker

De milieusticker plak je op de voorruit aan de rechteronderzijde (=passagierskant). Er wordt aangeraden om de sticker alleen te bevestigen als het 10 graden of hoger is. Ook moet de ruit schoon en stofvrij zijn.

De brief die je bij de milieusticker krijgt en de achterkant van de milieusticker moet je bewaren. Bij een eventuele controle kan het zijn dat men hierom vraagt. Tip: bewaar dit bij je autopapieren of in je dashboardkastje.

De brief met de sticker.
De brief met de sticker.
De sticker bevestigen gaat heel makkelijk.
De sticker bevestigen gaat heel makkelijk.

Praktische informatie

Een Milieusticker kost slechts 12,50 euro en is kenteken gebonden. De sticker is onbeperkt geldig, dus je hoeft de Milieusticker maar een keer aan te schaffen. Wij kochten onze Milieusticker bij Milieusticker-Duitsland.nl en hadden ‘m meteen de volgende dag in huis. Op hun website is ook duidelijk op een kaart te zien waar je de sticker nodig hebt.

Heb jij al een Milieusticker op je auto?

Meer lezen

Op zoek naar de leukste bestemmingen in Duitsland waar je een milieusticker nodig hebt? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

2 REACTIES

  1. Hoi! Bedankt voor jullie handige blog. Is er ook informatie over de vignetten die nodig zijn wanneer je met de auto via Duitsland en Zwitserland naar Italië rijdt?
    Groetjes Jessica

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.