Stedentrip Berlijn met kinderen

Berlijn. De stad die getekend is door de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. De stad die jarenlang doormidden werd gesneden door de Muur. Is dat een goede citytrip bestemming om met kinderen in de basisschoolleeftijd heen te gaan? Hoe gaan we een 6- en 8-jarige uitleggen wat er is gebeurd? Tijdens onze stedentrip Berlijn met kinderen hebben we het zelf kunnen ervaren. Onze 5 dagen zijn in ieder geval voorbij gevlogen en we hebben genoten van een hele afwisselende citytrip.

In dit blog ‘Stedentrip Berlijn met kinderen’ laat ik zien wat we elke dag hebben gedaan, geef ik inzicht in de kosten en vertel ik je meer over de Berlin Card. Later volgen er afzonderlijke blogs over bezienswaardigheden, natuurlijk allemaal voorzien van praktische tips.

Handig om te weten: we vertrokken de dag na Kerst en kwamen op Oudejaarsavond weer thuis. Berlijn in de winter dus!

Stedentrip Berlijn met kinderen

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Het is een grote stad met heel veel bezienswaardigheden en soms grote afstanden. Dat betekent dat we keuzes moeten maken. Vooraf heb ik daarom veel gelezen op WattedoeninBerlijn.nl en Berlijn-Blog.nl. Hele handige blogs voor iedereen die naar Berlijn gaat. We willen zeker iets mee krijgen van de geschiedenis, maar de kinderen niet belasten met te ingrijpende verhalen. Die verhalen gaan ze over een paar jaar vanzelf horen, als ze er de goede leeftijd voor hebben. Het is dus zoeken naar een balans.

Voor vertrek maak ik een globaal schema van wat we willen zien en wat goed te combineren is. Elke dag kiezen we voor een mix van ontspanning en historie.

Stedentrip Berlijn met kinderen: dag 1

Vanuit onze woonplaats Deventer gaat er een rechtstreekse trein naar Berlijn. We vertrekken ‘lekker vroeg’, zelfs zo vroeg dat er op zondag nog geen bus rijdt… Oeps, geen rekening mee gehouden. Dan maar met de auto en deze ergens in de achterliggende woonwijk parkeren. Om 8.19 uur rijden we met de ICE Deventer uit. Zo’n 5 uur later staan we op Berlin Hauptbahnhof.

Met de trein naar Berlijn is niet duur. Als je op tijd boekt betaal je maar 39 euro voor je treinkaartje. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen en of ze in Nederland KidsVrij hebben, reizen ze (bijna) gratis.

Boek je treinkaartje naar Berlijn makkelijk via de site van NS International

Klaar voor vertrek!
Klaar voor vertrek!

Ik koos een hotel direct naast Berlin Hauptbahnhof. Lekker makkelijk als je met kinderen en koffers aankomt. In het Meininger Hotel mochten we direct naar onze kamer. Even alles installeren: bedden verdelen en naar het toilet. Jassen weer aan en hup, naar buiten. Na 5 uur in de trein zijn we toe aan beweging en frisse lucht.

Ook naar het Meininger Hotel? Boek ‘m hier makkelijk & snel bij Booking.com

Handig, ons hotel ligt direct naast het station.
Handig, ons hotel ligt direct naast het station.

We wandelen vanuit ons hotel naar de Reichstag en de Brandenburger Tor. Via Unter den Linden lopen we verder. Maureen heeft in haar kinderreisgids Berlijn gelezen over Ampelmann, het poppetje dat in Berlijn op de verkeerslichten staat. Als we langs de merchandise shop komen, dan weet ze het wel: “Hier wil ik echt naar binnen, dat is Ampelmann!”. Van haar zakgeld koopt ze een mooie en stevige schoudertas van het grappige mannetje.

Brandenburger Tor.
Brandenburger Tor.