Met Ampelmann door Berlijn

0
252

Ampelmann. Ik had er nog nooit van gehoord. Dochter M. had zich beter ingelezen voor onze citytrip Berlijn en wist ons alles te vertellen over dit bijzondere mannetje. Hoe ze aan die kennis kwam? Die heeft ze opgedaan in het boekje ‘Berlijn – Alles wat je altijd al wilde weten‘ van Lonely Planet. Ampelmann heeft ons in ieder geval veel plezier opgeleverd!

Wie is Ampelmann?

Ampelmann heeft zijn wortels in Oost-Berlijn. Bedenker Karl Peglau werkte in 1961 als verkeerspsycholoog. Door de toename van het verkeer werd het oversteken voor kinderen steeds gevaarlijker. Hiervoor bedacht hij Ampelmann: het mannetje in de verkeerslichten. Door Ampelmann wisten kinderen wanneer het veilig was om over te steken.

In de Ampelmann-houding.
In de Ampelmann-houding.

Nu denk je misschien: “Maar in Nederland hebben we toch ook een mannetje in de verkeerslichten?”. Dat klopt. Alleen valt Ampelmann meer op dan de in Europa gebruikelijke mannetjes omdat hij twee keer zo groot is. Er is zelfs onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat Ampelmann inderdaad veel effectiever is.

Ampelmann zag je vroeger alleen in Oost-Berlijn. Hij was zelfs onderdeel van een educatief programma over verkeersveiligheid. Bij de samenvoeging van de beide Duitslanden leek Ampelmann te verdwijnen, maar een actiegroep heeft dat kunnen voorkomen. Als er nu in het voormalige West-Berlijn een verkeerslicht vervangen moet worden, dan krijgt Ampelmann daar een plekje. Zo neemt Ampelmann langzaam heel Berlijn over.

Lol met Ampelmann

We hebben het zelf mogen ervaren: Ampelmann heeft een positieve invloed op kinderen. Oversteken wordt een feestje! Kinderen die geen zin hebben om te lopen? Laat ze zoeken naar Ampelmann. Tijdens het wachten staan ze net zoals de rode Ampelmann met de armen wijd. Bij het oversteken nemen ze de houding aan van de groene Ampelmann en springen ze in die houding naar de overkant. Wij dachten dat ze daar na een stoplicht wel klaar mee zouden zijn, maar nee hoor. Ze Ampelmannden de hele citytrip door!

Ampelmann heeft grote indruk gemaakt op M.: “Als ik straks thuis ben dan moet ik wel weer wennen hoor. Ik ga Ampelmann missen”. Dus, lieve Nederlandse overheid: wij willen ook Ampelmann in de verkeerslichten!

Springend in de houding van de lopende Ampelmann.
Springend in de houding van de lopende Ampelmann.
Het blijft leuk....
Het blijft leuk….

De Ampelmann winkel

Ampelmann is zo populair dat er zelfs een Ampelmann winkel is! Op Unter den Linden lopen we er toevallig langs, maar er is ook een online Ampelmann shop. M. en zoon C. willen direct naar binnen. Ze kijken hun ogen uit en willen alles hebben wat er te koop is. Ze zijn zelfs zo’n fan van dit mannetje dat ze hun zakgeld spenderen aan een nieuwe schooltas (30 euro) en een portemonnee (10 euro). Even proberen ze ons over te halen om nieuwe broodtrommels te kopen, maar ik zou niet weten waar ik die nog kwijt kan in de kast.

Buiten de winkel poseren ze trots met hun aankopen bij Ampelmann.

De Ampelmann winkel.
De Ampelmann winkel.
Cafe in de Ampelmann winkel.
Cafe in de Ampelmann winkel.
Zelfs in de winkel staat een stoplicht.
Zelfs in de winkel staat een stoplicht.
Met de grote Ampelmann op de foto.
Met de grote Ampelmann op de foto.
Rond kijken in de winkel. Wat hebben ze leuke spulletjes.
Rond kijken in de winkel. Wat hebben ze leuke spulletjes.
Mooie en stevige tassen.
Mooie en stevige tassen.
Welke tas wil ik hebben en is betaalbaar?
Welke tas wil ik hebben en is betaalbaar?

Ampelmann op Instagram

Na ons bezoek aan de Ampelmann winkel ontdek ik dat het mannetje zelfs een eigen Instagram-account heeft. Echt erg leuk om te volgen als je in Berlijn bent geweest of van plan bent er ooit heen te gaan. Hij laat je alle mooie plekjes zien.

Heb jij weleens gehoord van Ampelmann en zoveel plezier gehad met een verkeerslichtmannetje?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat Berlijn te bieden heeft aan kinderen? We gaan het je de komende maanden vertellen. Hou onze blogs in de categorie Duitsland met kinderen goed in de gaten.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.