Home Blog

Kindervakantie in België

Een kindervakantie in België is altijd een goed idee. Zowel voor een weekendje weg als voor een ‘grote’ vakantie. De Ardennen zijn de ideale vakantiebestemming voor gezinnen die van een actieve vakantie in de natuur houden. Heerlijk wandelen of juist stoere activiteiten zoals het bezoeken van een grot. Stedentrips naar Belgische steden zijn een echte aanrader. Inmiddels hebben we de steden Gent, Mechelen, Brussel, Namen, Luik en Dinant bezocht.

Wie liever naar een vakantiepark gaat, kan in het hele land terecht. Wij ontdekten verschillende parken in Vlaanderen en Wallonië.

Een vakantie met kinderen bij onze zuiderburen biedt zoveel mogelijkheden dat iedereen het hier naar de zin kan hebben.

Onze favoriete blogs over een vakantie in België met kinderen:

Vervoer naar België

België is vanuit Nederland makkelijk bereikbaar, zeker als je in het zuidelijke deel van ons land woont. De meeste Nederlanders gaan met de auto of met de trein naar België

Met de trein naar België

De NS heeft vaak voordelige treintickets naar bekende Belgische steden. Je bent het goedkoopste uit als je je treinkaartjes 3 maanden van tevoren boekt. Bekende treinbestemmingen in België zijn Brussel en Antwerpen, maar ook Luik, Mechelen en Gent zijn prima bereikbaar met de trein.

Check hieronder welke mogelijkheden de trein voor jou biedt.

Ga je op vakantie naar België? Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in België met kinderen hier verzameld.

Feitjes België

  • Munteenheid: euro
  • Tijdsverschil met Nederland: niet
  • Wereldstekker nodig: nee
  • Siësta: nee

Handige Reisgidsen

Wij gebruiken graag de volgende reisgidsen in België:

Op weg naar België

Mogelijk wil je pauzeren op weg naar je vakantiebestemming. Een aanrader voor een pauze is Aire de Nantimont aan de A4 In België, van Luxemburg naar Luik, net na afrit 29. Hier vind je een ruime speeltuin waar je kinderen zich even kunnen uitleven.

De kwaliteit van de wegen in België is niet zoals we die gewend zijn in Nederland. De wegen zijn vaak smaller, en zijn matig onderhouden. Ook de bewegwijzering is minder goed dan in Nederland. Vaak staat de bewegwijzering vlak voor een afslag. Anticiperen en opletten is dus een must als je door België rijdt. Rond Antwerpen, Luik en Brussel is het altijd druk, maar je kan bijna niet voorkomen om langs één van deze steden te rijden als je naar het zuidelijk deel van België gaat. Houd dus rekening met wat oponthoud rond deze steden.

Klik op het tabblad Vervoer voor het kopen van een treinkaartje naar België.

Zwarte zaterdag, zoals in Frankrijk of Duitsland, kennen ze in België niet, maar vanaf half juli is het op zaterdagen wel druk op de snelwegen.

Regels autostoeltjes

Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten in een kinderzitje worden vervoerd. Mocht je met drie kinderen op de achterbank reizen en je hebt geen plek voor een derde stoeltje? Dan mag het oudste kind met alleen de autogordel worden vastgezet. Kinderen onder de drie jaar moeten altijd in een autostoeltje.

Milieusticker, Tol en Vignet

In 2018 is alleen in Antwerpen sprake van een milieuzone. Diesels van voor 2006 en benzine-auto’s van voor 1992 mogen de Antwerpse ring en de Linkeroever niet meer binnen.

Tolwegen in België zijn er niet, alleen voor de Liefkenshoektunnel wordt tol geheven.

In België wordt ook geen vignet gehanteerd.

Tips kindervakantie in België

In Vlaanderen wordt over het algemeen Nederlands gesproken, in het Waalse gedeelte is de voertaal Frans en direct aan de grens met Duitsland wordt Duits gesproken. Niet iedereen kan/ wil in Wallonië Nederlands praten. Een beetje Frans spreken kan daarom handig zijn. Het Engels is over het algemeen redelijk.

In Vlaanderen kun je vrijwel overal met pinpas en creditcard betalen, dus ook in winkels, tankstations en restaurants. In Wallonië is dat niet overal vanzelfsprekend, neem dan voldoende contant geld mee als je op pad gaat.

Steeds meer campings en accommodaties bieden gratis WIFI aan, maar de kwaliteit er van wisselt sterk.

De kosten voor boodschappen zijn ietsje hoger dan in Nederland. De prijzen in de horeca zijn eveneens iets hoger dan in Nederland.

21 juli is de nationale feestdag van België. Winkels zijn dan gesloten. In Brussel kun je wel het volksfeest meevieren als je wil. Ook op 15 augustus zijn de winkels gesloten vanwege Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart.

Weer en beste reisperiode in België

Het klimaat lijkt sterk op het Nederlandse: milde zomers en milde winters. Zomers is het aangenaam in heel België. ‘s Winters zijn de Ardennen een prachtige bestemming. Als er sneeuw ligt (Ardennen is niet sneeuwzeker) is langlaufen en skiën op een aantal plekken mogelijk.

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op ons eigen vakanties in België. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.