Home Blog

Gezinsvakantie in België

Een kindervakantie in België is altijd een goed idee. Zowel voor een weekendje weg als voor een ‘grote’ vakantie. De Ardennen zijn de ideale vakantiebestemming voor gezinnen die van een actieve vakantie in de natuur houden. Heerlijk wandelen of juist stoere activiteiten zoals het bezoeken van een grot.

Stedentrips naar Belgische steden zijn een echte aanrader. Inmiddels hebben we de steden Gent, Mechelen, Brussel, Namen, Luik, Mons, Hasselt en Dinant bezocht.

Wie liever naar een vakantiepark gaat, kan in het hele land terecht. Wij ontdekten verschillende bungalowparken in Vlaanderen en Wallonië. Lees hier bijvoorbeeld welke Landalparken in België een aanrader zijn.

Een vakantie met kinderen bij onze zuiderburen biedt zoveel mogelijkheden dat iedereen het hier naar de zin kan hebben.

Stedentrip-Luik-met-kinderen-11

Wat te doen in de Belgische stad Luik met kinderen? 10 x de leukste kinderactiviteiten!

Een stedentrip naar de Belgische stad Luik met kinderen, daarvoor koos blogger Annemiek. Ze durft te zeggen dat deze stad een serieuze concurrent kan zijn voor Maastricht. Het ligt op [...]

t-moerlogie-belgie-6

Overnachten bij Plopsaland De Panne? Drie leuke adressen in de buurt

Overnachten bij Plopsaland De Panne? Dan hebben we drie goede tips voor je. Daphne ontdekte tijdens de zoektocht naar een leuke overnachting in de buurt van Plopsaland De Panne een [...]

Down Hill Steppen Ardennen klein 6

Down Hill Steppen in de Ardennen: een actief uitstapje buiten de gebaande paden

Down Hill Steppen in de Ardennen is een stoer uitje waar je het hele gezin een plezier mee doet. Blogger Jolinda probeerde het uit tijdens een weekend in de Ardennen.  [...]

sea-life-blankenberge-8

SEA LIFE Blankenberge, waar kinderen het leven in de zee ontdekken en ervaren

SEA LIFE Blankenberge ligt net over de grens in België. In het aquarium kijken de kinderen van blogger Kirsten hun ogen uit. Ze leren over het leven onder water en [...]

Wallonie Ardennen vakantiehuis 10

Een vakantiehuis in de Ardennen via gitesdewallonie: dit zijn onze ervaringen

Een vakantiehuis in de Ardennen: als je geen fan bent van kamperen, of met het soms wisselvallige weer liever kiest voor een comfortabel vakantiehuis, is het vinden van een geschikte [...]

Wallonie met tieners suppen Lina

Wallonië met tieners: 10 tips voor een vakantie boordevol actie

Zin in een actieve vakantie of korte trip, maar zie je het niet zitten om uren in de auto te zitten? Dan is Wallonië, net over de grens in Belgie [...]

Bokrijk-Bruegel-Belgie-9

Fietsen door het water in België: dat moet je een keer gedaan hebben!

Fietsen door het water? Hoe dan? Blogger Annemiek ontdekte een plek waar dat kan, zonder nat te worden. Samen met haar zoon gaat ze de ervaring aan.  Fietsen door Belgisch [...]

Vinea_family_outdoor_weekend18

Buiten doen in de Ardennen? 43 tips voor leuke kinderactiviteiten

Wat is er buiten te doen in de Ardennen? Met mooi weer of gewoon tijdens een droge dag is het heerlijk om buiten actief te zijn. En dat kan erg [...]

Kindervakantie in België boeken

Een vakantie in België met kinderen boeken wij graag via een van onderstaande reisorganisaties. Bij Landal vinden we goede bungalowparken. Via Booking.com boeken we onze hotels tijdens een stedentrip en bij Vacanceselect vind je het glampingaanbod in België.Booking.com

Vervoer naar België

België is vanuit Nederland makkelijk bereikbaar, zeker als je in het zuidelijke deel van ons land woont. De meeste Nederlanders gaan met de auto of met de trein naar België

Met de trein naar België

De NS heeft vaak voordelige treintickets naar bekende Belgische steden. Je bent het goedkoopste uit als je je treinkaartjes 3 maanden van tevoren boekt. Bekende treinbestemmingen in België zijn Brussel en Antwerpen, maar ook Luik, Mechelen en Gent zijn prima bereikbaar met de trein.

Boek hier je treinreis naar België

Ga je op vakantie naar België? Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in België met kinderen hier verzameld.

Feitjes België

  • Munteenheid: euro
  • Tijdsverschil met Nederland: niet
  • Wereldstekker nodig: nee
  • Siësta: nee

Handige Reisgidsen

Wij gebruiken graag de volgende reisgidsen in België:

Op weg naar België

Mogelijk wil je pauzeren op weg naar je vakantiebestemming. Een aanrader voor een pauze is Aire de Nantimont aan de A4 In België, van Luxemburg naar Luik, net na afrit 29. Hier vind je een ruime speeltuin waar je kinderen zich even kunnen uitleven.

De kwaliteit van de wegen in België is niet zoals we die gewend zijn in Nederland. De wegen zijn vaak smaller, en zijn matig onderhouden. Ook de bewegwijzering is minder goed dan in Nederland. Vaak staat de bewegwijzering vlak voor een afslag. Anticiperen en opletten is dus een must als je door België rijdt. Rond Antwerpen, Luik en Brussel is het altijd druk, maar je kan bijna niet voorkomen om langs één van deze steden te rijden als je naar het zuidelijk deel van België gaat. Houd dus rekening met wat oponthoud rond deze steden.

Zwarte zaterdag, zoals in Frankrijk of Duitsland, kennen ze in België niet, maar vanaf half juli is het op zaterdagen wel druk op de snelwegen.

Regels autostoeltjes

Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten in een kinderzitje worden vervoerd. Mocht je met drie kinderen op de achterbank reizen en je hebt geen plek voor een derde stoeltje? Dan mag het oudste kind met alleen de autogordel worden vastgezet. Kinderen onder de drie jaar moeten altijd in een autostoeltje.

Milieusticker, Tol en Vignet

Brussel, Antwerpen en Gent hebben op moment van schrijven een milieuzone. De exacte regels verschillen per stad, check deze voor vertrek als je met een oudere diesel- of benzineauto reist.

Tolwegen in België zijn er niet, alleen voor de Liefkenshoektunnel wordt tol geheven.

In België wordt ook geen vignet gehanteerd.

Tips kindervakantie in België

In Vlaanderen wordt over het algemeen Nederlands gesproken, in het Waalse gedeelte is de voertaal Frans en direct aan de grens met Duitsland wordt Duits gesproken. Niet iedereen kan/ wil in Wallonië Nederlands praten. Een beetje Frans spreken kan daarom handig zijn. Het Engels is over het algemeen redelijk.

In Vlaanderen kun je vrijwel overal met pinpas en creditcard betalen, dus ook in winkels, tankstations en restaurants. In Wallonië is dat niet overal vanzelfsprekend, neem dan voldoende contant geld mee als je op pad gaat.

Steeds meer campings en accommodaties bieden gratis WIFI aan, maar de kwaliteit er van wisselt sterk.

De kosten voor boodschappen zijn ietsje hoger dan in Nederland. De prijzen in de horeca zijn eveneens iets hoger dan in Nederland.

21 juli is de nationale feestdag van België. Winkels zijn dan gesloten. In Brussel kun je wel het volksfeest meevieren als je wil. Ook op 15 augustus zijn de winkels gesloten vanwege Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart.

Weer en beste reisperiode in België

Het klimaat lijkt sterk op het Nederlandse: milde zomers en milde winters. Zomers is het aangenaam in heel België. ’s Winters zijn de Ardennen een prachtige bestemming. Als er sneeuw ligt (Ardennen is niet sneeuwzeker) is langlaufen en skiën op een aantal plekken mogelijk.

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op ons eigen vakanties in België. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.