Home Blog

Gezinsvakantie in België

Een kindervakantie in België is altijd een goed idee. Zowel voor een weekendje weg als voor een ‘grote’ vakantie. De Ardennen zijn de ideale vakantiebestemming voor gezinnen die van een actieve vakantie in de natuur houden. Heerlijk wandelen of juist stoere activiteiten zoals het bezoeken van een grot.

Stedentrips naar Belgische steden zijn een echte aanrader. Inmiddels hebben we de steden Gent, Mechelen, Brussel, Namen, Luik, Mons, Hasselt en Dinant bezocht.

Wie liever naar een vakantiepark gaat, kan in het hele land terecht. Wij ontdekten verschillende bungalowparken in Vlaanderen en Wallonië. Lees hier bijvoorbeeld welke Landalparken in België een aanrader zijn.

Een vakantie met kinderen bij onze zuiderburen biedt zoveel mogelijkheden dat iedereen het hier naar de zin kan hebben.

Mons-Bergen-België-07

Mons met kinderen: de Waalse stad van traditie en kleur

Of Mons met kinderen een bezoekje waard is? Zeker weten! Als je tenminste van kleurrijke muren, draken, torens en tradities houdt! Onze blogger Annemiek gaat enkele dagen op pad in [...]

Mons-Bergen-België-044

Het Pass met kinderen bezoeken? Ontdek hét techniekmuseum van Wallonië

Het Pass met kinderen bezoeken? Doen! Onze blogger Annemiek heeft een bezoek gebracht aan dit techniekmuseum in de Belgische provincie Henegouwen en waarschuwt je alvast vooraf: neem ruim de tijd [...]

Plopsa Coo in de Ardennen: fantastisch pretpark voor jonge kinderen

Plopsa Coo ligt niet ver van de vakantiebestemming van Irma in de Ardennen. De keuze is snel gemaakt om hier een dagje met haar gezin door te brengen. Voor haar [...]

Vinea_family_outdoor_weekend29

Vinea Family, samen met je gezin op outdoor weekend in de Ardennen

Vinea organiseert sinds dit jaar Vinea Family vakanties. De dochter en man van blogger Fieke gingen samen naar de Ardennen voor een Family Outdoor weekend. En hoe tof dat was [...]

Belgie-l'Eau-d'Heure-06

Meren van l’Eau d’Heure: uitvalsbasis voor een actieve vakantie met kinderen

De Meren van l’Eau d’Heure in het zuiden van de Belgische Ardennen bieden volop mogelijkheden voor een actieve vakantie. Deze plek maakt deel uit van het Land van de Meren [...]

Plopsaland-jetski

Plopsaland De Panne: een heerlijke dag uit voor jong en oud

Plopsaland De Panne, met een dagje naar dit pretpark in de agenda hebben kinderen van Froukje al weken voorpret. Toen het eenmaal zo ver was, kwamen al hun verwachtingen uit. [...]

Hasselt-Belgie-012

Stedentrip Hasselt met kinderen? Ontdek de Japanse tuin en coole street art!

Wist je dat een stedentrip naar de Belgische stad Hasselt met kinderen gelijk staat aan het ontdekken van verschillende stijlen? Annemiek ging met haar kinderen een dag op pad en [...]

Familiedag Coudenbergpaleis in Brussel: plezier voor het hele gezin!

Op de heuvel van de Coudenberg staat het paleis van Brussel. Waar eens per jaar echte ridders en prinsessen wonen tijdens de familiedag van het Coudenbergpaleis. Samen met twee dolenthousiaste [...]

Kindervakantie in België boeken

Een vakantie in België met kinderen boeken wij graag via een van onderstaande reisorganisaties. Bij Landal vinden we goede bungalowparken. Via Booking.com boeken we onze hotels tijdens een stedentrip en bij Vacanceselect vind je het glampingaanbod in België.Booking.com

Filter op

Vervoer naar België

België is vanuit Nederland makkelijk bereikbaar, zeker als je in het zuidelijke deel van ons land woont. De meeste Nederlanders gaan met de auto of met de trein naar België

Met de trein naar België

De NS heeft vaak voordelige treintickets naar bekende Belgische steden. Je bent het goedkoopste uit als je je treinkaartjes 3 maanden van tevoren boekt. Bekende treinbestemmingen in België zijn Brussel en Antwerpen, maar ook Luik, Mechelen en Gent zijn prima bereikbaar met de trein.

Boek hier je treinreis naar België

Ga je op vakantie naar België? Dan heb je vast ook allerlei praktische vragen. De bloggers van KidsErOpUit hebben hun ervaringen gebundeld en alle tips voor een vakantie in België met kinderen hier verzameld.

Feitjes België

  • Munteenheid: euro
  • Tijdsverschil met Nederland: niet
  • Wereldstekker nodig: nee
  • Siësta: nee

Handige Reisgidsen

Wij gebruiken graag de volgende reisgidsen in België:

Op weg naar België

Mogelijk wil je pauzeren op weg naar je vakantiebestemming. Een aanrader voor een pauze is Aire de Nantimont aan de A4 In België, van Luxemburg naar Luik, net na afrit 29. Hier vind je een ruime speeltuin waar je kinderen zich even kunnen uitleven.

De kwaliteit van de wegen in België is niet zoals we die gewend zijn in Nederland. De wegen zijn vaak smaller, en zijn matig onderhouden. Ook de bewegwijzering is minder goed dan in Nederland. Vaak staat de bewegwijzering vlak voor een afslag. Anticiperen en opletten is dus een must als je door België rijdt. Rond Antwerpen, Luik en Brussel is het altijd druk, maar je kan bijna niet voorkomen om langs één van deze steden te rijden als je naar het zuidelijk deel van België gaat. Houd dus rekening met wat oponthoud rond deze steden.

Zwarte zaterdag, zoals in Frankrijk of Duitsland, kennen ze in België niet, maar vanaf half juli is het op zaterdagen wel druk op de snelwegen.

Regels autostoeltjes

Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten in een kinderzitje worden vervoerd. Mocht je met drie kinderen op de achterbank reizen en je hebt geen plek voor een derde stoeltje? Dan mag het oudste kind met alleen de autogordel worden vastgezet. Kinderen onder de drie jaar moeten altijd in een autostoeltje.

Milieusticker, Tol en Vignet

Brussel, Antwerpen en Gent hebben op moment van schrijven een milieuzone. De exacte regels verschillen per stad, check deze voor vertrek als je met een oudere diesel- of benzineauto reist.

Tolwegen in België zijn er niet, alleen voor de Liefkenshoektunnel wordt tol geheven.

In België wordt ook geen vignet gehanteerd.

Tips kindervakantie in België

In Vlaanderen wordt over het algemeen Nederlands gesproken, in het Waalse gedeelte is de voertaal Frans en direct aan de grens met Duitsland wordt Duits gesproken. Niet iedereen kan/ wil in Wallonië Nederlands praten. Een beetje Frans spreken kan daarom handig zijn. Het Engels is over het algemeen redelijk.

In Vlaanderen kun je vrijwel overal met pinpas en creditcard betalen, dus ook in winkels, tankstations en restaurants. In Wallonië is dat niet overal vanzelfsprekend, neem dan voldoende contant geld mee als je op pad gaat.

Steeds meer campings en accommodaties bieden gratis WIFI aan, maar de kwaliteit er van wisselt sterk.

De kosten voor boodschappen zijn ietsje hoger dan in Nederland. De prijzen in de horeca zijn eveneens iets hoger dan in Nederland.

21 juli is de nationale feestdag van België. Winkels zijn dan gesloten. In Brussel kun je wel het volksfeest meevieren als je wil. Ook op 15 augustus zijn de winkels gesloten vanwege Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart.

Weer en beste reisperiode in België

Het klimaat lijkt sterk op het Nederlandse: milde zomers en milde winters. Zomers is het aangenaam in heel België. ’s Winters zijn de Ardennen een prachtige bestemming. Als er sneeuw ligt (Ardennen is niet sneeuwzeker) is langlaufen en skiën op een aantal plekken mogelijk.

Hoewel deze informatie met zorg is samengesteld, kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Lokale situaties kunnen altijd wijzigen. Deze tips zijn gebaseerd op ons eigen vakanties in België. Heb je aanvullende tips? Stuur dan een mail naar info@kidseropuit.nl.