Pairi Daiza, de grootste en mooiste dierentuin van België

Pairi Daiza, de grootste dierentuin van België, is in 2019 opnieuw bekroond met de titel Beste Dierenpark van Europa. Annemiek heeft deze dierentuin al een tijdje op haar verlanglijstje staan en neemt jullie mee tijdens haar reis door de Jardin des Mondes, zoals het park ook wel genoemd wordt. 

Pairi Daiza, een schaduwrijke (dieren)tuin

Een paar jaar geleden had ik nog nooit van Pairi Daiza gehoord en als ik nu om mij heen vraag wie het park kent, kijken mensen me vragend aan. Per toeval ontdekte ik dit dierenpark in het zuiden van België en vanaf het moment dat ik de website had bekeken, wist ik het zeker: hier wil ik naartoe!

Gelukkig zijn mijn man en kinderen makkelijk enthousiast te maken voor een dierentuinbezoek, dus toen wij een paar dagen in België logeerden, was er maar een voorwaarde: we gaan in ieder geval naar Pairi Daiza. 

Vooraf lees ik mij al een beetje in. Ik ontdek wat de naam van het park betekent, namelijk ‘schaduwrijke tuin, omringd door muren’. Later is dit veranderend naar ‘Paradijs’. Inmiddels weet ik dat van beide betekenissen niets gelogen is.

Ligging Pairi Daiza:

Le Jardin des Mondes: de wereldtuinen 

Als we aan komen rijden, zien we in de verte het park al liggen. Omdat sommige bouwwerken behoorlijk hoog zijn, steken ze boven de muren van de dierentuin uit. De spanning in onze auto stijgt. Mijn kinderen, maar ik zelf net zo goed, zijn opgewonden en erg benieuwd. Is het werkelijk zo bijzonder? Er is maar een manier om er achter te komen, namelijk door snel naar binnen te gaan.

We passeren eerst detectiepoortjes en moeten onze tassen laten nakijken. De controles lijken op die je bij onder andere pretparken tegenkomt. Gelukkig piept er niets en kunnen we verder naar binnen. De grote poort als statige entree wacht ons al op.

De imposante toegangspoort van Pairi Daiza
De imposante toegangspoort van Pairi Daiza

La Porte du Ciel

Om écht in het dierenpark te komen, dien je na het passeren van de grote poort met je toegangskaartje door een draaihekje te gaan. Zodra we dat gedaan hebben kan onze reis door Pairi Daiza beginnen.

We starten op het oude terrein van de Abdij van Cambron in de regio Henegouwen. Op deze plek is in 1994 gestart met de aanleg van het dierenpark. Van het oude klooster is niet veel meer over, behalve de hoge abdijtoren die je overal in het park kunt zien. Aan de voet van deze toren wordt dagelijks een roofvogelshow gehouden. 

In de voormalige bijgebouwen zijn nu onder andere een kinderboerderij en winkeltjes gehuisvest. Hier kun je een bolderkar pakken of het poortje binnengaan om met geitjes en andere dieren te knuffelen. Wij slaan het over en lopen naar de bogen met blauwe regen om daar de plattegrond eens goed te bestuderen. De kinderen ontdekken overal touwbruggen op de plattegrond en gaan vanaf nu het liefste rennend verder, bang dat ze in tijdnood komen. 

Direct na de ingang van Pairi Daiza kom je bij de kinderboerderij.
Direct na de ingang kom je bij de kinderboerderij.
We lezen de plattegrond van Pairi Daiza aandachtig want we willen niets overslaan
We lezen de plattegrond aandachtig want we willen niets overslaan
Aan de voet van de abdijtoren van Pairi Daiza worden dagelijks roofvogelshows gehouden.
Aan de voet van de abdijtoren worden dagelijks roofvogelshows gehouden.
De dierentuin biedt veel groene plekken
De dierentuin biedt veel groene plekken

L’Oasis

De eerste plek die we uitgebreid bezoeken, is de mediterrane kas L’Oasis. Het is er aangenaam warm en zeker niet broeierig zoals we eerder al in andere kassen hebben ervaren. Een ander voordeel is dat onze brillen niet beslaan.

Bij de entree maken we kennis met gordeldieren en aansluitend gaan we de hangbrug op. Vanaf deze hoogte hebben we goed zicht op de dierenverblijven die als eilandjes in het water liggen. Verschillende paden brengen ons naar inieminie kolibries, reuzeschildpadden, verschillende apen, toekans, flamingo’s en dwergmangoesten. We ontdekken steeds een nieuwe route met nieuwe dieren en raken niet uitgekeken. Mijn zoon hoor ik zeggen dat hij nu al meer dieren heeft gezien die hij nooit eerder zag dan dieren die hij al kende uit andere dierentuinen.

In de oase is een groot zelfbedieningsrestaurant en een binnenspeeltuin voor kinderen tot 12 jaar. Ik raad je aan hier niet meteen te gaan pauzeren, want er is nog zoveel te zien dat het eigenlijk zonde van je tijd is. 

In de oase komen we de eerste touwbrug tegen
In de oase komen we de eerste touwbrug tegen
In de oase van Pairi Daiza leven onder andere grote landschildpadden
In de subtropische oase leven onder andere grote landschildpadden, vogels en apen
Vanaf een hangbrug heb je goed zicht op de dierenverblijven van de Oase van Pairi Daiza
Vanaf een hangbrug heb je goed zicht op de dierenverblijven van de Oase

Volière met watervogels

Als we weer buiten staan, lopen we door de oude kloostertuin richting volière. In de verte zien we een groot, grijs-wit gebouw waarin het aquarium is gevestigd. Op de een of andere manier hebben we geen behoefte hier al direct naartoe te gaan, omdat we zo nieuwsgierig zijn naar de aanleg van de andere parkdelen. We spreken met elkaar af dat als we later op de dag nog tijd hebben, dat we dan het aquarium zullen bezoeken. 

De grote kathedraalvolière, zoals het bouwwerk officieel heet, is de grootste van Europa en is 15 meter hoog. We zien hier vogels in alle soorten en maten en weten niet waar we moeten kijken. Veel vogels leven op of bij het water.

De tweede touwbrug loopt dwars door de volière en leidt je naar een uitgang op hoogte. De touwbrug wiebelt behoorlijk, vooral als je met verschillende mensen gelijktijdig over wil steken. Wij trotseren het gewiebel en zonder dat we er erg in hebben, staan we buiten de volière en kijken we ineens uit op het Chinese Keizerrijk. 

Aquarium van Pairi Daiza
Het parkachtige gedeelte met uitzicht op het witte kasteel waarin het aquarium is gehuisvest
Kathedraalvolière van Pairi Daiza
In de Kathedraalvolière zien we zoveel verschillende vogels, dat we niet weten waar we moeten kijken.

The Middle Kingdom

Het is bijna onwerkelijk en alweer weten we niet waar we moeten kijken. Stiekem vind ik dit nu al het mooiste deel van Pairi Daiza, en dan heb ik nog niet eens de helft gezien. We lopen over de hangbrug en zien links in de verte een Chinese Tempel en rechts van ons een enorme boomhut en verschillende gebouwen met karakteristieke puntdaken. Onder ons is water, alsof een rivier dwars door het dierenpark loopt. 

De hangbrug loopt eigenlijk nog verder en komt uiteindelijk uit in de speeltuin die centraal in de dierentuin gelegen is. Helaas is de brug op de dag van ons bezoek niet geheel toegankelijk. Maar eigenlijk is dat niet zo erg, anders waren we misschien minder lang in China gebleven.

Via een hangbrug loop je van de Kathedraalvolière zó naar China
Via een hangbrug loop je van de Kathedraalvolière zó naar China
Het uitzicht over China is fenomenaal
Het uitzicht over China is fenomenaal

Het Pad der Genezing

We dalen een ijzeren trap af en staan midden in het groen. Om ons heen hangen rode lampionnen en iets verderop zien we het mooie rode theehuis. Hier start het Pad der Genezing, een overdekt pad dat tussen de dieren door kronkelt.

Aan beide kanten van het pad zien we kraanvogels, bavianen, rode panda’s, ooievaars, herten en nog meer apen. We genieten van het uitzicht, de dieren en de sfeer die allemaal erg goed bij elkaar blijken te passen.

Er lijkt geen einde aan het pad te komen en even lijkt het er op dat we verdwaald zijn. Gelukkig hebben we een plattegrond en een app. Zo zien we dat het pad in een cirkel eindigt en we weer uitkomen bij het eerste deel van het pad dat we al gelopen hebben. Het geeft ons de kans om de rest van de Chinese tuin van Pairi Daiza te bezichtigen. 

De stad van de onsterfelijken

Net als in de Oase zijn er verschillende vertakkingen van het pad en komen we steeds op nieuwe plekken uit. Verdwalen doen we nu niet, maar nog steeds komen we ogen te kort om alles goed in ons op te nemen. In dit deel zijn minder dieren te zien maar dat vinden we niet erg. Het ruikt er heerlijk naar bloeiende blauwe regen en op de grond is prachtig mozaïekwerk te zien. Er is veel aandacht besteed aan details en afwerking. 

Op het moment dat we hier lopen, bedenk ik dat het jammer is dat we maar één dag de tijd te hebben om hier rond te dwalen. Het geeft me een opgejaagd gevoel, bang dat ik niet alles kan zien. Ik probeer het haastige gevoel wat los te laten en te genieten van alles wat we wél kunnen zien in plaats van me druk te maken over wat we misschien zullen missen. Maar ik weet nu al zeker dat ik terugkom om verder te gaan met genieten.

Midden in De Stad van de Onsterfelijken lopen statige kraanvogels en heb je prachtig uitzicht op de Tempel van Mededogen
Midden in De Stad van de Onsterfelijken lopen statige kraanvogels en heb je prachtig uitzicht op de Tempel van Mededogen
Het paviljoen van de Lentewijsheid met de bavianen op de voorgrond
Het paviljoen van de Lentewijsheid met de bavianen op de voorgrond

De Tempel van Mededogen en natuurlijk de panda’s

Voordat we China verlaten, nemen we een kijkje bij de Tempel van Mededogen. Deze kleurrijke tempel steekt hoog boven de andere delen van het park uit. Binnen kijken we onze ogen uit. In het midden staat een groot Boeddha-beeld en er is veel gebruik gemaakt van kleur. Ook hier is veel aandacht besteed aan details.

Wat voor velen een hoogtepunt van een bezoek aan Pairi Daiza zou kunnen zijn, is het kijken bij de reuzenpanda’s. Sinds we de panda’s in Nederland kunnen zien, is het al iets minder bijzonder om deze dieren in het echt te zien. In vergelijking met de rest van het dierenpark, is het kijken naar een liggende panda in een donkere grot niet zo héél speciaal. Eerder een beetje saai. Eerlijk gezegd vinden mijn kinderen het pandaverblijf in Nederland veel mooier dan dat in België. En daar moet ik ze stiekem wel gelijk in geven.

Letterlijk een hoogtepunt van Pairi Daiza: De Chinese Tempel van Mededogen
Letterlijk een hoogtepunt van Pairi Daiza: De Chinese Tempel van Mededogen
Jammergenoeg zitten de panda's binnen en is het er erg donker om ze goed te kunnen zien
Jammergenoeg zitten de panda’s binnen en is het er erg donker om ze goed te kunnen zien

Het land van Origine

We zeggen gedag tegen de reuzenpanda’s en lopen van China naar Afrika. De kleuren veranderen van rood en wit naar beige en bruin. Dit deel van het park oogt een stuk ruimtelijker. We zien twee grote vulkanen waar de gorilla’s wonen en daarachter is het bassin van de nijlpaarden. 

Dit bassin is op twee manieren te bezichtiging: via een groot venster en van bovenaf. Net als wij aankomen, besluit een nijlpaard te gaan zwemmen. Snel lopen we naar het venster om te kijken of we hem kunnen zien. We hebben geluk! Mijn zoon staat met zijn neus tegen het glas en staat op ooghoogte met dit enorme dier. Het nijlpaard zwemt heen en weer langs het glas en de bezoekers bewegen met hem mee. Het is een grappig schouwspel om te zien hoe iedereen zijn best doet vooraan te staan. 

Op de plattegrond is te lezen hoe laat de nijlpaarden en andere dieren gevoederd worden. Helaas hebben we dit gemist, maar naar het schijnt zijn dit leuke momenten om mee te maken. 

Het nijlpaard is klaar om een bad te nemen
Het nijlpaard is klaar om een bad te nemen
Het enorme nijlpaard houdt van aandacht en zwemt regelmatig langs het glas om de bezoekers te begroeten
Het enorme nijlpaard houdt van aandacht en zwemt regelmatig langs het glas om de bezoekers te begroeten
De trein rijdt hier langs het neushoorverblijf aan de rand van het park
De trein rijdt hier langs het neushoorverblijf aan de rand van het park

Ruime verblijven in Afrika

We lopen verder door het Afrikaanse continent en zien bekende dierentuinbewoners: neushoorns, leeuwen, zebra’s, giraffen en olifanten. In de verte zien we de trein langs de verblijven rijden en aan de andere kant is een Afrikaans dorp nagebouwd. 

Ook in dit deel van Pairi Daiza is veel aandacht besteed aan de inrichting en aankleding, al is het misschien minder speciaal dan de andere delen van het park. Wat vooral opvalt is de ruimte die er voor alle dieren is en hoe er gebruik is gemaakt van hoogteverschillen. Verwacht echter niet dat je alle dieren van heel dichtbij kunt te zien. De leeuwen bijvoorbeeld liggen een stukje lager te luieren in het gras en ook de zebra’s staan een eindje verder van het pad. Daar staat tegenover dat er weinig zichtbare hekken zijn in dit deel. En dat geeft een vrij gevoel.  

vanaf het Afrikaanse continent heb je mooi uitzicht op het authentieke dorp Warengo
vanaf het Afrikaanse continent heb je mooi uitzicht op het authentieke dorp Warengo
De zebra's kunnen zo onder de douche als ze dat zouden willen
De zebra’s kunnen zo onder de douche als ze dat zouden willen

Afrikaans paaldorp

Aan de rand van Afrika is een authentiek paaldorp nagebouwd. Al wandelend door de houten hutjes en over de hoge vlonders kijk je neer op dwergnijlpaardjes en een grote groep pelikanen. In de hutjes is muziek te horen en op de palen langs het pad is grappig houtsnijwerk te zien. 

We lopen door het paaldorp en gaan richting giraffen. Een verhoogd plateau met daarin nog een extra hoog uitzichtpunt geeft je goed zicht op de savanne. We hebben geluk en kijken recht in de ogen van een giraffe. Ondanks de ruimte kun je dus toch heel dicht bij de dieren komen.   

In het Afrikaanse paaldorp zien we pelikanen en dwergnijlpaardjes
In het Afrikaanse paaldorp zien we pelikanen en dwergnijlpaardjes
Vanaf de verhoogde uitkijkplaats kijk je de giraffen recht in de ogen
Vanaf de verhoogde uitkijkplaats kijk je de giraffen recht in de ogen
Wij zagen niet eerder een giraffe van zo dichtbij!
Wij zagen niet eerder een giraffe van zo dichtbij!

Het koninkrijk van Ganesha

Na ons bezoek aan Afrika keren we terug naar Azië. Dit keer is Indonesië aan de beurt. Vanaf de speeltuin aan de rand van China en achter het aquarium zagen we de torentjes van de tempels al uitsteken. Nu we er pal voorstaan is het nog mooier dan we konden vermoeden.

In dit deel van Pairi Paiza leven onder andere Aziatische olifanten, orang-oetans, witte tijgers en luipaarden. Het is duidelijk dat de beheerders van de dierentuin liefhebbers van olifanten zijn, want we zien een complete kudde, inclusief een babyolifantje. Het olifantenverblijf is groot en bestaat uit verschillende delen. Er zijn speciale presentaties waarbij je kunt zien hoe de olifanten een bad nemen en verteld wordt over deze bijzondere dieren. Uit tijdgebrek hebben we ook deze gebeurtenissen moeten overslaan.   

Er is een babyolifantje geboren dat veel bekijks trekt
Er is een babyolifantje geboren dat veel bekijks trekt

Authentieke tempels in Pairi Daiza

Wandelend door het Koninkrijk van Ganesha lopen we van de ene tempel naar de andere. Eigenlijk hebben we geen idee waar we precies zijn en uit welke landen deze mooie gebouwen oorspronkelijk komen. De link met de Hindoestaanse god met het olifantenhoofd hebben we wel gelegd, dus we vermoeden dat we in Indonesië of India zijn. Het eerste blijkt juist. 

Mijn kinderen maakt het niet zo heel veel uit eigenlijk. Ze kijken geamuseerd rond en wijzen elkaar op al het houtsnijwerk van olifanten dat ze zien. Hun oog valt op een grote gong en ze proberen er een mooi geluid uit te krijgen. Dat lukt ze redelijk… En terwijl zij spelen met de gong, geniet ik van het uitzicht op de Bloementempel.

In de Kunstenaarswoning is heel veel houtsnijwerk te vinden, zoals hier waar we even de gong proberen te luiden