Parc Chlorophylle: een leerzaam speelpark voor kinderen van alle leeftijden

Wie aan de Ardennen denkt, denkt aan grote bossen, wilde zwijnen, schuwe herten, snelstromende rivieren en ruige sporten. De indruk kan worden gewekt dat er voor jonge kinderen daarom niet veel te doen is. Annemiek gaat tijdens haar weekendje in de Ardennen op zoek naar een geschikte locatie voor een actieve én informatieve dag voor jong en oud. Samen met haar gezin brengt ze een bezoek aan Parc Chlorophylle.

Parc Chlorophylle, een leerzaam speelpark voor kinderen

Het is begin maart. De Ardense bossen moeten nog ontwaken uit hun winterslaap. We rijden door kleine dorpjes en genieten van het uitzicht. Ondanks dat de kleuren grijs en bruin overheersen, zit de stemming er goed in. Vandaag gaan we op onderzoek in het Parc Chlorophylle. 

De entree van het park vanaf de doorgaande weg
De entree van het park vanaf de doorgaande weg

Entrée à Parc Chlorophylle

Op de parkeerplaats trekken we eerst wandelschoenen aan en dan lopen we naar de ingang, die een paar minuutjes lopen verderop ligt. Er staat een houten gebouw waar de entreekaartjes gekocht kunnen worden. Ook is er een restaurantje met groot terras met een prachtig uitzicht. We besluiten daar straks iets te gaan drinken, maar eerst willen we het park in. De kinderen staan te stuiteren: ze zien een speeltuin en willen niet meer wachten.

We betreden Parc Chlorophylle door een grote metalen draaideur. Daarachter bevindt zich direct een grote speeltuin, verdeeld in een deel voor jongere kinderen en een deel voor oudere kinderen. Op de plattegrond die we bij de ingang krijgen, is te zien dat je een route van ongeveer 2 kilometer kunt lopen en dan langs alle speel- en informatiepunten wordt geleid. Dat betekent dat we niet beginnen met spelen, maar eerst een stuk gaan lopen. Mijn zoon rent vooruit, op zoek naar het bordje met cijfer 1.

Bij de ingang/uitgang is de speeltuin gesplitst in een deel voor jongere kinderen en een deel voor oudere kinderen
Bij de ingang/uitgang is de speeltuin gesplitst in een deel voor jongere kinderen en een deel voor oudere kinderen
De borden geven informatie over de dieren, planten en bomen die je in de bossen tegen kunt komen
De borden geven informatie over de dieren, planten en bomen die je in de bossen tegen kunt komen
Er is genoeg te leren in Parc Chlorophylle
Er is genoeg te leren in Parc Chlorophylle

Spelen + leren = spelend leren

De route voert door het bos. De paden zijn van zand en bosgrond en ondanks het regenachtige weer de afgelopen dagen, is het geen modderboel. De kinderen blijven rennen, van nummer naar nummer. Bij ieder bord staan ze stil om te kijken en te lezen. Ze lezen over de bosgrond, de bomen, de dieren en hoe ze allemaal aan voeding komen. Natuurlessen die op school besproken zijn, komen tot leven. Maar de aandacht blijft niet lang gericht, want er is zoveel meer te zien. Ze rennen verder naar het volgende punt.

We zien een lange houten loopbrug en worden tot stilte gemaand: “Shhht, hier mag je niet praten”. In stilte lopen we de brug op en zien aan het einde een uitkijkpunt. Vanaf hier kun je dieren observeren in het ‘wilde’ bos. Jammer dat andere kinderen op de achtergrond kletsen en huilen. Eerlijk gezegd verwacht ik niet dat we hier een vos of een das gaan spotten. Wie weet als je rond schemertijd komt, dat zal de kans zeker vergroten.

Deze brug brengt je naar een plek in het bos waar je kunt turen naar dieren
Deze brug brengt je naar een plek in het bos waar je kunt turen naar dieren
Zie je al een vos of een das?
Zie je al een vos of een das?

Genoeg plekken voor een pauze

We lopen verder en kiezen een bankje uit voor een korte pauze. Om ons heen staan diverse borden. Alles wordt bekeken, al heeft niet alles dezelfde aandacht als bij het begin. Er komen meer ‘doe-dingen’ op ons pad: we draaien aan hertengeweien, klappen deurtjes open, doen een eekhoorn na of staan op stelten op de uitkijk. Halverwege passeren we een grote groene heg met daarin een aantal gaten. Nieuwsgierig als we zijn, kijken we wat er te zien is. Nieuwsgierig geworden? Ok, vooruit: door de gaten is te zien welke dieren je allemaal in het bos kan tegenkomen.

Draaien aan het bord om de verschillende geweien te zien
Draaien aan het bord om de verschillende geweien te zien
Wat zou daar te zien zijn?
Wat zou daar te zien zijn?

Het hoogtepunt van Park Chlorophylle

Het pad brengt ons automatisch naar het hoogtepunt van het park. Letterlijk het hoogste punt: een klimtoestel dat bestaat uit verschillende houten torens, verbonden met netten en touwen. Bij de laatste toren kun je via een van de glijbanen naar beneden. Rondom staat bankjes en prullenbakken en we schatten in dat hier op mooie dagen volop gepicknickt wordt. Aan de jongste bezoekers is ook gedacht: er is een avonturenpad, er zijn huisjes om in te spelen en verschillende klimtoestellen. Wat een geweldige speeltuin is dit.

Deze touwbrug is een van de hoogtepunten van Parc Chlorophylle
Deze touwbrug is een van de hoogtepunten van Parc Chlorophylle
Er valt genoeg te spelen hier
Er valt genoeg te spelen hier

Een prima plek om af te sluiten

Na afloop van ons bezoek gaan we iets drinken in Brasserie L’Amitié, gelegen bij de ingang van het park. De tafels zijn voorzien van een krijtbord en er wordt meteen gebruik van gemaakt. Op de kaart staan enkele eenvoudige gerechten en wij hebben wel zin in een Croque Monsieur, oftewel een tosti. Die smaakt ons heel erg goed, want dat buitenspelen maakt hongerig.

We zien dat er binnen genoeg speelvoorzieningen zijn en dat er in de grote zaal zelfs een open haard kan branden. Op een dag als vandaag hadden we daar graag willen opwarmen. Buiten begint het te regenen en we zijn blij dat we binnen zitten. Tevreden kijken we elkaar aan: Ja, dit is écht een leuke plek om naar toe te gaan. En we weten zeker dat we een keer terug komen als de bomen in hun blad staan en de zon beter haar best doet.

In het nabijgelegen restaurant kun je lekker nagenieten
In het nabijgelegen restaurant kun je lekker nagenieten

Praktische Tips

Parc Chlorophylle is geopend van half maart tot en met half november, dagelijks van 10 tot 17 uur en in de maanden juli en augustus tot 18 uur. De entree bedraagt 7,50 euro voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen van 3-12 jaar betalen 5,50 euro (prijspeil 2017). Er gelden ook gunstige groeps- en familietarieven. Check altijd de actuele tijden en entreeprijzen op de website.

Binnen het park is geen toilet en er is geen gelegenheid een consumptie of versnapering te kopen. Dit kan wel bij Brasserie L’Amitié. Het park is goed begaanbaar voor kinderwagens. Rolstoelen waarschijnlijk ook, al kan de redelijk zachte grond ook voor problemen zorgen. Honden zijn niet toegelaten.

Wist jij van het bestaan van Park Chlorophylle af? Denk je dat jouw gezin het hier net zo fijn gaat hebben?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in België met kinderen te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Wij hebben op uitnodiging van Bureau Toerisme België voor Wallonië en Brussel (WBT) een bezoek aan Park Chlorophylle gebracht. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelZooparc Overloon, op expeditie in de dierentuin
Volgend artikelFietsen met knooppunten: hoe werkt het?
Annemiek gaat graag met haar man Michiel en haar dochter L. (2006) en zoon F. (2008) op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Het liefst combineert ze een stevige wandeling in een ruig natuurgebied met een bezoek aan een kleinere, karakteristieke stad. Haar kinderen zijn dol op doe-musea en zelf doet ze dan lekker mee. Met hun ‘De Waard’-tent als basis kammen ze hele regio’s uit, maar een nachtje in een hotel of rondreis langs kampeerhutten worden net zo goed gewaardeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.