De 15 leukste uitjes in Friesland voor kinderen op een rij

De leukste uitjes voor kinderen in Friesland? Als provincie heeft Friesland veel te bieden, de Waddeneilanden erg leuk om te bezoeken, maar ook de Friese meren of steden zijn de moeite waard. Stagiaire Sandra heeft voor jullie een lijstje samengesteld over de leukste kinderuitjes in Friesland.

Alle praktische informatie en prijzen zijn van maart 2021. Check voordat je er heen gaat de prijzen en openingstijden zelf.

De 15 leukste uitjes voor kinderen in Friesland

Friesland is heeft een goeie combinatie van activiteiten. Zo kan je er heel goed genieten van de natuur, naar mooie musea gaan en leuk spelen op verschillende plekken.

Bij het Van der Valk hotel in Leeuwarden kan je goed overnachten met kinderen, en het ligt mooi centraal. Voor een mooie camping in West-Friesland kan je naar de Watersportcamping Heeg bij de Friese meren. In Zuid-Friesland is camping De Bekhofschans of de Geele Bosch een mooie optie. Als je liever naar een vakantiepark gaat, ligt vakantiepark Landal Esonstad in Noord-Friesland.

Hieronder vind je een selectie van de leukste uitjes voor kinderen in Friesland, in willekeurige volgorde.

Een dagje uit naar een attractiepark in Friesland

Wanneer je aan een uitje met kinderen denkt, dan komt attractiepark al snel in gedachte. In Friesland zijn er een paar attractieparken, zoals het Aqua Zoo en Duinen Zathe.

1. Aqua Zoo Leeuwarden

Aqua Zoo is een goeie keuze om met kinderen heen te gaan. Er zijn heel veel dieren te vinden in het park. Zoals de pinguïns en aapjes, waar je ook tussendoor kan lopen. Bovendien kan je apen uit je hand voeren, met het voer van de daarvoor aangewezen automaten.

Naast dat de dieren heel erg leuk zijn, is het park zelf ook een mooie ervaring. Er zijn leuke paadjes en speeltuinen, waar de kinderen leuk kunnen spelen.

Ticketprijzen zijn aan de kassa 17,95 euro en online 15,95 euro voor kinderen ouder dan 2. Kinderen t/m 2 jaar zijn gratis. Parkeren kost 4 euro. 

Meer weten? Irma heeft eerder een blog geschreven over Aqua Zoo.

Aapjes voeren aqua zoo friesland
De aapjes eten zo uit je handen! (foto: Irma)
Niet alleen de dieren zijn leuk in Aqua Zoo Friesland.
Niet alleen de dieren zijn leuk (foto: Irma)

2. Duinen Zathe Appelscha

In 2005, toen ik nog kind was, ben ik zelf in Duinen Zathe geweest. Duinen Zathe in Appelscha is een pretpark met attracties voor alle leeftijden. In het park zijn er verschillende klimtoestellen en luchtkussens, en op het verkeerscircuit kunnen kinderen leren rijden als een chauffeur. Daarnaast zijn er andere leuke attracties, zoals een draaimolen, achtbaan, spookhuis en botsauto’s.

Bij de entreeprijs zit eten en drinken inbegrepen. Dit is natuurlijk heel leuk voor de kinderen, lekker onbeperkt ranja drinken en snacks eten. Voor de ouders is dit misschien wat minder, maar er is wel onbeperkt koffie en thee.

Toen ik er was als kind, genoten mijn zus en ik veel van de glijbanen en autootjes. Ook vond ik de oneindig ranja een geweldig idee, maar helaas mocht ik daar geen gebruik van maken van mijn ouders.

Entree is 5 euro voor 1 en 2-jarigen. Bij de kassa kost het 16,50 euro voor iedereen vanaf 3 jaar, met een e-ticket is het 15,50 euro. Mocht je je kinderen hun rijbewijs willen laten halen op het verkeerscircuit kost het 3 euro per stuk.

Gezellig in het autootje in Duinen Zathe Friesland
Gezellig in het autootje in Duinen Zathe (foto: Sandra)
achtbaan in duinen zathe friesland
Blij gillend in de achtbaan (foto: Sandra)

Dagje genieten van de natuur: leuke buiten uitjes voor kinderen in Friesland

Voor een leuk uitje met kinderen kan je in Friesland op meerdere plekken van de natuur genieten. Je kan naar de parken en bossen toe gaan, maar wat dacht je van een botanische tuin? Deze opties zijn er allemaal.

3. Nationaal Park de Alde Feanen

Er valt van alles te doen in het Nationaal Park de Alde Feanen: wandelen, fietsen, varen en andere watersporten. Bij het bezoekerscentrum van het park, kan je meerdere activiteiten doen voor kinderen. Zo zijn er rugzakroutes waar de kinderen een rugzak krijgen. Dit rugzakje is gevuld met materiaal dat te gebruiken is ter uitvoering van de opdrachten. Wat er precies in het rugzakje zit, is afhankelijk van de route die je kiest. Kinderen leren hierdoor spelenderwijs over de natuur.

Ook kan je het water op. Je kan een bootje, kajak, kano of SUP-plank huren om door het park heen te varen, of je kan een rondvaart volgen. In het park zijn ook lessen te volgen voor zeilen en surfen. Deze lessen zijn voor alle leeftijden.

Je kan ook het Skûtsjemuseum en de piratenspeeltuin in Earnewâld een bezoek brengen.

Als je meer wil lezen over een ervaring in het park, lees dan dit blog.

Varen door het groen van de Alde Feanen
Varen door het groen (foto: Karijn)
Zoeken naar kikkers en anders beestjes op het Kikkerpad in de Alde Feanen
Zoeken naar kikkers en anders beestjes op het Kikkerpad in de Alde Feanen (foto: Karijn)

4. De Kruidhof Buitenpost

De Kruidhof is een botanische tuin in Buitenpost. Misschien denk je ‘dat is toch niets aan voor kinderen?’, maar daar zijn wij het niet mee eens. Het is een mooie, grote tuin, opgedeeld in 17 thema’s. Het is heel mooi om te zien. Wat het zo leuk maakt voor kinderen zijn de speeltuinen en de speciaal voor hun gemaakte wandelroutes: het trollen pad, het ontdek pad en de nuttige plantenroute. Bij het trollen pad krijgen de kinderen een dieren rugzakje met een pen, opdrachtenboekje, pakje drinken, snoep en stoepkrijt.

Ook is er een speeltuin, met onder anderen een kabelbaan en veel water. Om in het water te kunnen spelen, is het wel zo handig om laarzen mee te nemen. En misschien ook wat droge kleren…

Entree is 4,50 euro voor volwassenen, kinderen t/m 4 zijn gratis en voor kinderen tussen 5 en 12 betaal je 2 euro. Voor de wandelpaden betaal je 1 euro of 1,50 euro, afhankelijk van welk pad je kiest.

Lees meer over de Kruidhof.

Van steen naar steen in de natuurspeeltuin van de Kruidhof
Spelen op de stenen in de Kruidhof (foto: Karijn)

5. Blotevoetenpad Drents-Friese Wold

Het blotevoetenpad in het Drents-Friese Wold is leuk voor jong en oud. Het is een pad van 2km, en, zoals de naam al suggereert, loop je dit pad zonder sokken en schoenen. Zo kan je alle structuren goed voelen: zand, water, dennennaalden, takjes en als het heeft geregend; modder. Nadat je het pad hebt afgelopen, kan je je voeten schoonmaken bij een wasplaats. Het is een heus avontuur.

Entreeprijs voor het blotevoeten pad is 3 euro, met 10 euro borg voor de sleutel die gebruikt moet worden om het pad op te kunnen.

Kindvriendelijke uitjes in Oost-Friesland
Blotevoeten pad in Appelscha (foto: Karijn)

6. Natuurspeeltuin Sparjebird

In de Friese Wouden vind je het speelbos Sparjebird. Hier kunnen kinderen leuk spelen met water bij de waterpomp, over boomstammen springen en over touwbruggen klimmen. Er is ook een dieren pad, waar er uit hout gezaagde dieren langs het pad staan. Bij elk beeld is een opdracht die gevolgd kan worden. Er valt ook een blinddoek route en een greppeltocht te volgen.

Springen van stammetje naar stammetje.
Springen van stammetje naar stammetje (foto: Saskia)

Dagje naar een museum met kinderen in Friesland

Er zijn best wel wat leuke musea voor een uitje met kinderen in Friesland. Om de lijst niet te lang te maken, staan er hier 3 omschreven.

7. Eise Eisinga planetarium Franeker

Toen ik ongeveer 13 jaar was, ben ik naar het Eise Eisinga planetarium geweest met mijn vader en zus. Het planetarium is iets wat me bij is gebleven omdat het zo indrukwekkend voor me was. Het planetarium is het oudste werkende planetarium ter wereld. Het was gebouwd door Eise Eisinga tussen 1774 en 1781 in zijn eigen woonkamer. In de woonkamer wordt elk half uur een uitleg van 15 minuten gegeven over het planetarium. De rest van het museum kan je op je eigen gelegenheid bekijken.

Toen ik er was, bestond het museum alleen uit het originele huis. In 2014 startte de uitbreiding van het museum. Nu is er meer ruimte om mensen op te vangen en meer informatie te geven. Zo is zijn er exposities en een educatieve ruimte bijgekomen. In het museum worden nu ook speurtochten gegeven voor kinderen.

Een ticket kost 6 euro voor volwassene, kinderen t/m zijn gratis en voor kinderen van 3 t/m 14 betaal je 5 euro.

8. Natuurmuseum

Het natuurmuseum ligt in het centrum van Leeuwarden. Het museum is een mooie mogelijkheid om te leren over de natuur. Het museum biedt een onderwatersafari wat echt een attractie is geworden. Hier wordt laten zien hoe het leven onderwater is. Daarnaast wordt er een aantal keer per dag een sprookje voorgelezen over een draak. Het is een divers museum, wat leuk is voor kinderen.

Voor kinderen t/m 3 jaar is het bezoeken van het museum gratis. Van 4 t/m 5 kost het 14 euro, voor 16 t/m 64 17 euro en voor 64+ kost het 15 euro.

Interactief leren.
Interactief leren (foto: Saskia)

9. Fries Scheepvaart museum

Het Fries Scheepvaart museum laat de geschiedenis zien van de Friese scheepvaart van de 17de tot 20ste eeuw. Er zijn speurtochten, knutselactiviteiten en een kindermuseum. Het kindermuseum is een speciaal ingerichte zaal waar kinderen interactief bezig kunnen zijn. De tijd is makkelijk te vergeten in deze zaal!

Entree kost niets voor kinderen onder 6, daarna kost het 4,50 euro tot 16 jaar, en 9,50 euro voor ouders met een gratis audiotour. Je kan echter ook voor een gezinskaart gaan, die kost 23,50 euro.

In het kindermuseum van het Fries Scheepvaart Museum.
In het kindermuseum van het Fries Scheepvaart Museum (foto: Saskia)

Een stedentrip in Friesland met kinderen

Een dagje naar een stad is een leuk idee voor een uitje met kinderen in Friesland, aangezien veel steden leuke activiteiten hebben voor kinderen. Leeuwarden en Sneek vallen daar onder, met mooie bezienswaardigheden, cultuur en mogelijkheden om de steden vanaf het water te ontdekken.

10. Leeuwarden

Leeuwarden is een van de oudste steden in Noord-Nederland met een lange geschiedenis. Dit is dan ook duidelijk zichtbaar in de stad. Een stadswandeling is een leuke manier om de stad te verkennen en er meer van de geschiedenis te leren. Zo kan je de geschiedenis herkennen in de Oldehove of de Grote of Jacobijnerkerk.

Je kan ook de stad vanaf het water zien. Vaar door de grachten met een gehuurd bootje of een rondvaart. Op deze manier kan je de grachten ontdekken en Leeuwarden op een andere manier bekijken!

Er zijn nog veel meer leuke activiteiten te doen, zoals een rondje varen door de grachten, bezoeken van het Fries Museum, museum De Grutterswinkel of de voormalige gevangenis de Blokuispoort.

Voorheen heeft Fieke een blog geschreven over een stedentrip naar Leeuwarden met kinderen.

oldehove van der valk hotel Leeuwarden
De schuine toren van Leeuwarden: de Oldehoven (foto: Fieke)
van der valk hotel Leeuwarden rondvaart
In Leeuwarden kun je een rondvaart maken (foto: Fieke)

11. Sneek

In Sneek heeft meer te bieden dan veel mensen zouden denken. Als het mooi weer is, dan is een rondje door de grachten varen een leuk uitje. Zo kan je mooi de waterpoort zien en is het een ervaring om bij vele bruggen te moeten bukken. Misschien kan je je kinderen ook wel even het stuur geven!

Als je erbij kan zijn, dan is het zandsculpturenfestival een echte aanrader. Er zijn ontzettend mooie bouwwerken van zand gemaakt door nationale en internationale kunstenaren. En je kan zelf ook proberen een zandsculptuur te maken! Lekker in het zand spelen dus. Je kan ook workshops volgen, demonstraties bekijken en lekker eten en drinken. Een leuk festival voor jong en oud!

Daarnaast zijn er nog veel meer activiteiten die aan te raden zijn, zoals de kinderboerderij, nationaal modelspoormuseum of leuke routes in het bos en de natuurgebieden.

Meer lezen over een uitje naar Sneek? Lees dit blog door Saskia hierover.

Zandsculpturenfestival in Sneek.