Eropuit in Noordoost-Friesland met kinderen: De Kruidhof en Frytsjam

0
262
We dolen rond in het maïsdoolhof
We dolen rond

Naar trollen speuren, verdwalen in het maïs en bessen plukken: blogger Karijn en haar gezin hebben zich uitstekend vermaakt met deze low-budget uitjes in Friesland. Wil jij ook eropuit in Noordoost-Friesland met kinderen? Lees dan meer over De Kruidhof en Frytsjam.

Eropuit in Noordoost-Friesland: De Kruidhof

Tijdens onze vakantie nabij Appelscha beleven we een leuke dag in Noordoost-Friesland. In dit blog vertel ik over onze uitjes in botanische tuin de Kruidhof in Buitenpost en op Frytsjam in Twijzel waar we het maïsdoolhof betreden en heerlijke biologische blauwe bessen plukten.

Naar een botanische tuin met jonge kinderen? Hartstikke leuk! Ik moet eerlijk bekennen dat ik aanvankelijk wat aarzeling had: met twee jonge meisjes naar planten en kruiden zitten turen? Inmiddels ben ik wijzer en kan ik het van harte aanbevelen. We bezoeken de botanische tuin de Kruidhof in Buitenpost op een regenachtige dag in de zomer. De Kruidhof is de enige en grote, mooie botanische tuin in Friesland. Het terrein is opgedeeld in zeventien verschillende thematuinen en is prachtig aangelegd: van bosachtige, eer schaduwrijke tuinen tot keurige tuinen vol met strak omrande borders. Daarnaast is er nog een ijstijdenmuseum op het terrein waarin een collectie zwerfstenen te zien is en je een indruk krijgt van de prehistorie.

Bij Botanische tuin de Kruidhof in Buitenpost volgen we het trollenpad
Bij Botanische tuin de Kruidhof in Buitenpost volgen we het trollenpad

Trollenpad

Door de tuin kun je met kinderen drie verschillende routes volgen: het trollenpad (voor 4-8 jaar), het ontdekpad (8-12 jaar) en de Mark en Ant gezinsroute. Met onze peuter en kleuter kiezen we voor het trollenpad. Onze dochters mogen een rugzakje in vorm van een dier uitkiezen voor de wandeling. “Kijk, mama, ik heb een aap op mijn rug”, grapt mijn dochter. In het rugzakje zitten een pen, opdrachtenboekje, een pakje drinken, pepermunt en stoepkrijt. Mmm, wat zouden we daar allemaal mee gaan doen? We gaan op zoek naar bordjes waar twee trollen op geschilderd staan. De eerste is wat lastig te vinden. Tijdens ons bezoek aan de Kruidhof is er de jaarlijkse natuurmarkt en dat maakt dat er nogal wat kraampjes op het terrein staan waarin natuurlijke producten worden verkocht. Gelukkig vinden we het bordje toch achter een kraam en kunnen we met de opdrachten beginnen. En zo zoeken we naar kikkers op de leliebladeren, vinden we munt in de tuin en lezen we over egels. Onze oudste zoekt fanatiek naar de bordjes en kan alle vragen uit het boekje beantwoorden. Wat leuk is, is dat de kinderen bij een aantal opdrachten spulletjes uit de rugzak gebruiken. Vooral de jongste is helemaal in haar nopjes met haar rolletje pepermunt. In de rugzak, én weer uit de rugzak.

Zoeken naar de bordjes met de trollen
Zoeken naar de bordjes met de trollen
Met het stoepkrijt vlinders tekenen
Met het stoepkrijt vlinders tekenen

Speeltuin in de Kruidhof

Als we klaar zijn met de opdrachten gaan de meisjes nog even spelen in de natuurspeelplek. Met onder meer een kabelbaan, kookplek en heel veel water is dit een hele fijn speeltuin. Onze kinderen hebben geen laarzen bij zich. Maar dat is geen probleem: bij de speeltuin hangen kinderlaarzen in alle soorten en maten. Wat handig! Er worden reuzenstappen gezet in het water, ‘pannen soep’ gekookt en natuurlijk veel gezwierd op de kabelbaan. Een prima afsluiting van ons bezoek aan de Kruidhof.

De Kruidhof heeft laarsjes in alle maten en kleuren te leen
De Kruidhof heeft laarsjes in alle maten en kleuren te leen
Heerlijke biologische lunch in het tuincafé van de Kruidhof
Heerlijke biologische lunch in het tuincafé van de Kruidhof

Eten in het Tuincafé

We hebben wel trek gekregen en strijken neer in het tuincafé van de Kruidhof.  We eten er salade met zalm en zeekraal, wraps met avocado en smoothies. Allemaal biologisch, gezond en vooral erg lekker.

Handig om te weten

De Kruidhof is van maandag t/m zaterdag geopend, van april tot begin oktober. De entree bedraagt voor volwassenen 4,50 euro. Kinderen t/m 4 zijn gratis en voor kinderen tussen 5 en 12 jaar is de entree 2 euro. Met de museumkaart is de tuin gratis te bezoeken! Voor het Trollenpad betaal je voor kinderen van 4 t/m 8 jaar 1,50 euro.

Parkeren kan op het terrein van de Kruidhof.

Eropuit in Noordoost-Friesland: Maïsdoolhof en pluktuin Frytsjam

We rijden door naar de fruitkwekerij Frytsjam. Hier kun je blauwe bessen en doornduin plukken, en het maïsdoolhof in. We beginnen bij het maïsdoolhof. De enthousiaste eigenaar van Frytsjam wijst ons de weg naar de ingang van het doolhof en zegt bemoedigend: ”Om 18 uur pikt de helikopter jullie op, mocht het nodig zijn.”

We dolen rond in het maïsdoolhof, heerlijk eropuit in Noordoost-Friesland
We dolen rond
We leren in het maïsdoolhof van alles over varkentjes
We leren in het maïsdoolhof van alles over varkentjes

We lopen tussen de hoge maïsplanten. Onze jongste zoon tillen we, aangezien het pad te smal is voor een kinderwagen. Onze oudste dochter is inmiddels de verkenner van de familie en loopt vooruit. Al gauw komen we op een splitsing. Gaan we links of gaan we rechts? Het wordt links. Al gauw vinden we een bordje waarop staat: Oink! Dat betekent dat we verkeerd zitten. We gaan terug en toch naar rechts. Daar vinden we een ander bordje ‘Een zeug kan per keer wel vijftien biggetjes krijgen.’ Zo leren we nog eens wat over varkentjes. Als we de goede richting inslaan komen we bordjes tegen met wetenswaardigheden over varkens. Als we fout gaan krijgen we het bordje ‘Oink’ te zien. Na een tijdje denken we de uitgang te hebben gevonden van het doolhof. Maar het pad waar we over heen lopen is wel erg smal en wordt steeds smaller tot het dood loopt……We hebben nu twintig minuten gedoold en vinden het wel welletjes.We besluiten de weg terug te nemen. Maar ook dat is in het maïs nog best even zoeken!

Bessen plukken

Eenmaal uit het doolhof bekijken we op weg naar de pluktuin, een eindje verderop, de Bonte Bentheimer varkentjes. Zij liggen prinsheerlijk in de wei. Op de Frytsjam staan enorm veel blauwe bessen en duindoorn. Van de laatste hadden we nog nooit gehoord, maar de eigenaar vertelt graag over de oranje bes die erg gezond blijkt te zijn. In de pluktuin mogen we zelf van de struiken de rijpe bessen plukken en in een meegebracht bakje doen. Dat laten onze dochters zich geen twee keer zeggen. Ze hebben al gauw een paar handen vol. We proeven er vast een paar voor, de bessen smaken lekker zoet. Als het bakje vol is, nemen we het mee naar het winkeltje op het terrein. De besjes worden afgewogen en afgerekend. Nog voor we het terrein af zijn, is de bak al half leeg.

Wat een fijne dag in Noordoost-Friesland!

Kijken bij de varkentjes
Kijken bij de varkentjes
Plukken van de bessenstruiken
Plukken van de bessenstruiken
Wat een lekkere blauwe bessen in Noordoost-Friesland
Wat een lekkere blauwe bessen!

 

Handig om te weten

De pluktuin en de winkel zijn van maandag t/m zaterdag geopend, in het hoogseizoen ook op zondag. Gratis entree (bessen wel afrekenen uiteraard!). Het maïsdoolhof kost 1 euro per persoon.

Ga jij binnenkort eropuit in Noordoost-Friesland met kinderen?

Meer lezen

Andere maïsdoolhoven en pluktuinen bezoeken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Noordoost-Friesland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.