Bijzonder overnachten met kinderen in Nederland en Europa: 27 tips!

Bijzonder overnachten met kinderen. Blogger Lineke zet onze tips voor een bijzondere overnachting op een rij. De bijzondere overnachtingen zijn allemaal getest door bloggers van KidsErOpUit.

Slapen op een bijzondere locatie of in een bijzondere accommodatie

Overnachten buiten de deur is voor kinderen vaak al een feestje. En als je dan ook nog op een bijzondere plek of in een bijzondere accommodatie mag slapen dan is het feest compleet.

De bloggers van KidsErOpUit hebben al op heel wat bijzondere plekjes of in bijzondere accommodaties overnacht. Ik zal nu verschillende plekjes en accommodaties voor je op een rijtje zetten. Verdeeld in bijzonder overnachten met kinderen in Nederland en in Europa.

Ben jij op zoek naar een bijzonder plekje om te overnachten met je kinderen? Of heb jij je vakantie juist al geboekt? Ook dan is dit een handig lijstje om te bewaren. Voor een weekendje weg of een andere gelegenheid dat je met je kinderen bijzonder wilt overnachten.

Bijzonder overnachten met kinderen, onze tips op een rijtje. bijzonder-overnachten-met-kinderen
Bijzonder overnachten met kinderen, onze tips op een rijtje.

Bijzonder overnachten met kinderen. Onze tips!

Hieronder, onderverdeeld per provincie, een overzicht van bijzondere overnachtingen in Nederland. Ook hebben we onze tips voor originele overnachten in de rest van Europa per land voor je verzameld. Niet voor niets heet dit blog bijzonder overnachten met kinderen. Kindvriendelijkheid is voor ons heel belangrijk. Daar zal je dan ook veel over terug lezen.

Nu al nieuwsgierig? Dan hebben we onze tips al even in een willekeurig rijtje gezet.

Bijzonder overnachten met kinderen in Nederland:

 1. Op een woonboot in Amsterdam
 2. In een tram bij Controversy Inn in Hoogwoud
 3. Duinroos in Castricum
 4. SS Rotterdam
 5. Kubuswoningen Rotterdam
 6. Duinlodge in Burgh-Haamstede
 7. Air Lodge in Gulpen
 8. Boomhut in Otterlo
 9. Boomstam in Hoenderloo
 10. Drakenei op de Veluwe
 11. River Cottage in Ommen
 12. Trekkershut in Assen
 13. Stro-iglo in Oldehove

Bijzonder overnachten met kinderen in Europa:

 1. Tree Tent in het Domein van de Grotten van Han in België
 2. Ninjago Cabin in LEGOLAND Billund in Denemarken
 3. V8 Hotel Motorworld bij Stuttgart in Duitsland
 4. Sleeper Beach Basket in Travemünde in Duitsland
 5. Slapen in een wijnvat in Duitsland
 6. Tropical Islands bij Berlijn in Duitsland
 7. Slapen in een boomhut bij Parijs in Frankrijk
 8. Origineel overnachten bij themapark Puy du Fou in Frankrijk
 9. Bij Defiplanet in de Limousinregio slaap je in een kip, konijn of slak
 10. Airlodge in Toscane, Italië
 11. Bijzonder hotel bovenop de berg in Oostenrijk
 12. Boomhut bij het meer van Bled in Slovenië
 13. Safarikamp op Öland in Zweden
 14. Stuga’s in Zweden

Hieronder lees je van al deze originele adresjes meer informatie en onze eigen ervaringen.

Bijzonder overnachten in Nederland met kinderen

In Nederland kun je op heel veel plekken bijzonder overnachten met kinderen. Onze ervaringen lees je hier per provincie.

Origineel overnachten in Noord-Holland

In Noord-Holland kun je origineel overnachten in een woonboot in Amsterdam, in allerlei bijzondere vervoersmiddelen in Hoogwoud of in de Duinroos op Camping Bakkum.

Slapen op een woonboot in de grachten van Amsterdam

Een dagje Amsterdam doen we vast allemaal wel eens met de kinderen. En misschien plakken we er zelfs wel een nachtje aan vast. Maar hoe leuk moet het zijn om dat nachtje te slapen op een echte woonboot in de Amsterdamse grachten?!

In de woonboot merken we nauwelijks iets van de langs rijdende auto’s en trams. Door de grote ramen kijken we op het water en de drijvende tuin. Er gaat geen rondvaartboot route langs de woonboot, dus geen nieuwsgierige aagjes die steeds naar binnen kijken. Wel varen er af en toe kleine bootjes voorbij, dat vinden de kinderen erg leuk om te zien. Net als de ganzen die rondom de boot zwemmen. We zijn er al snel over uit, dit is een heerlijke plek om te ontspannen na een dag in Amsterdam.

Saskia koos voor deze bijzondere accommodatie en schreef er een blog over.

Wist je dat er op Booking.com ook heel wat woonboten te huur staan? Zowel middenin het centrum als net daarbuiten. Zo vond ik deze woonboot aan de Prinsengracht, leuke boten in Amsterdam-Noord en deze in Zeeburg. Er staan er nog veel meer op. Je vindt ze door als bestemming ‘Amsterdam’ in te tikken en dan te kiezen voor ‘botel’.

bijzonder-overnachten-met-kinderen-woonboot
Een woonboot huren, dat kan gewoon!

Slapen in een familietram bij Controversy Inn, Hoogwoud

Reizen met de tram vinden we heel gewoon. Maar bij Controversy Inn kan je ook slapen in een echte tram. 

In de tuin van dit bijzondere pand staan diverse vervoersmiddelen die zijn omgebouwd naar Bed & Breakfast. Zo kan je slapen in een trein en zijn er meerdere tramruimtes waar je uit kan kiezen. De MIG straaljager, de bus en de kleine tram in de tuin staan er als aankleding. De UFO die naast de tram ligt kan in de zomer gebruikt worden als extra slaapplaats voor bijvoorbeeld kinderen als de tram niet groot genoeg is.

Zeker een bezoekje waard. Fieke probeerde een nachtje met haar gezin in de familietram en schreef erover.

bijzonder-overnachten-met-kinderen-familietram
Reizen met de tram kennen we, maar slapen in een tram?

Slapen in de duinen in de Duinroos op Camping Bakkum, Castricum

Van buiten lijkt de Duinroos een beetje op een grote zeecontainer. Maar dan bewoonbaar en superdeluxe afgewerkt. Lineke bracht er een weekend door met haar kinderen.

In de Duinroos zie je hoe je efficient met een kleine ruimte om kunt gaan. Het huisje is van alle gemakken voorzien. De jongens kunnen vanuit hun bed zelfs sterren kijken. Wil je meer lezen hierover? Lees dan het blog over de Duinroos.

bijzonder-overnachten-met-kinderen-duinroos
Luxe overnachten in de duinen in een Duinroos.

Origineel overnachten in Zuid-Holland

In Zuid-Holland bezochten we bijzondere accommodaties in Rotterdam. Van het iets duurdere SS Rotterdam (maar elke cent waard!) tot het wat voordeligere hostel in de kubuswoningen.

Slapen op de SS Rotterdam in Rotterdam

In de haven van Rotterdam ligt het enorme stoomschip de Rotterdam. Een schip uit de jaren 50 die inmiddels dienst doet als hotel. De kinderen van Saskia waren door het dolle toen ze hoorden dat ze er zelfs een nachtje gingen slapen.

Een nacht aan boord van de SS Rotterdam. Saskia vertelt je in haar blog graag over hoe dat was. Je boekt een nachtje op dit sfeervolle schip makkelijk via Booking.com.

bijzonder-overnachten-met-kinderen-ssrotterdam
Niet zomaar een schip, nee we slapen op de SS Rotterdam.

Slapen in de Kubuswoningen in Rotterdam

Als je bij Blaak in de buurt bent zie je ze al van verre liggen. De Kubuswoningen van Rotterdam. Markante gele kubussen aan elkaar geschakeld in de lucht. Deze woningen fungeren als woonhuis en sinds 2009 is ook Stayokay gevestigd in de kubussen.

Eindelijk je kans om eens ongegeneerd binnen in de kubus te kijken. Saskia nam haar gezin mee voor een nachtje in deze bijzondere gele kubussen. Zouden ze recht of schuin hebben geslapen? Lees snel het blog over een nachtje in een kubus of boek direct jouw kamer bij Stayokay Rotterdam.

bijzonder-overnachten-met-kinderen-kubus
Zou binnen ook alles schuin staan?

Origineel overnachten in Zeeland

In Zeeland is het natuurlijk leuk om vlakbij zee te overnachten. Dat kan op veel plekken, wij kozen deze keer voor de voordelige Duinlodge op Schouwen-Duiveland.

Overnachten in een Duinlodge op Camping De Duinhoeve bij Burgh-Haamstede

De Duinlodges op Camping De Duinhoeve liggen aan de rand van de camping. Op twee veldjes staan Duinlodges voor 2- of 4-personen. Hier combineer je comfort met het echte kampeergevoel.

Elke Duinlodge heeft een terras, eigen toilet, keukenblokje en goede bedden. Alleen voor de douche moet je naar het toiletgebouw. Op de camping is een leuke waterspeeltuin en het strand is nooit ver weg. Meer over deze betaalbare én bijzondere accommodatie lees je in het blog dat Saskia schreef over de Duinlodge op Camping De Duinhoeve.

De voordelige Duinlodges op Camping De Duinhoeve.
De voordelige Duinlodges op Camping De Duinhoeve.

Origineel overnachten in Limburg

Ook in het zuiden van het land kun je bijzonder overnachten met kinderen. 

Slapen in een Airlodge op camping de Gulperberg, Gulpen

‘Slapen we nou in een tent of in een huisje?’ Dat vroegen de kinderen van Froukje zich af. Zij nam haar kinderen mee naar het zuiden van Limburg om daar te slapen in een Airlodge. Omgedoopt tot tenthuisje door haar kinderen.

De Airlodge waar Froukje in dit blog over vertelt, is een houten geraamte omspannen met tent doek. De naam tenthuisje is dus zo gek nog niet. Ruimte genoeg, de sfeer van kamperen met de luxe van wat comfort. Een Airlodge boek je via Vacanceselect.

bijzonder-overnachten-met-kinderen-airlodge
Slapen in een Airlodge. Wij noemen het een tenthuisje.

Origineel overnachten in Gelderland

Gelderland is een afwisselende provincie met onder andere de bekende vakantieregio Veluwe. Daar hebben we heel wat bijzondere plekjes voor gezinnen ontdekt.

Slapen in een boomhut op camping De Wije Werelt, Veluwe

Annemiek en haar gezin krijgen de mogelijkheid een nachtje te logeren in een boomhut op de Veluwe, een zogenaamde Zwerfhut op Hoogte. Ja, je leest het goed: deze zwerfhut ligt enkele meters boven de grond en is alleen met een trap te betreden.

De mevrouw van de receptie lacht vriendelijk en vraagt ons of we zeker weten de hoogste willen, omdat deze het meeste wiebelt. Wiebelt? Euh… Dat hadden we niet verwacht te horen. ‘Gelukkig’ krijgen we de lagere toegewezen, die nog steeds zo’n drie meter boven de grond uitsteekt. We zijn dik tevreden.

Benieuwd hoe Annemiek en haar kinderen geslapen hebben? Lees dan haar blog over een nachtje in een boomhut.

Bekijk hier direct de beschikbaarheid en prijzen van De Wije Werelt

bijzonder-overnachten-met-kinderen-boomhutwijewerelt
Op camping de Wije Werelt kan je slapen in een boomhut.

Slapen in een boomstam op camping De Pampel, Hoenderloo

We slapen 1 nacht in de boomstam. Als we langer waren gebleven, dan hadden we onze koelbox meegenomen. Naast de deur is er voldoende ruimte (+ een stopcontact) om deze neer te zetten. Nu improviseren we met producten die niet gekoeld bewaard hoeven te worden.

’s Middags lopen we een rondje over de camping. Wat ligt De Pampel heerlijk in het bos. Overal zien we kleine speeltuintjes of grasveldjes waar kinderen kunnen spelen. Maar het meest worden de kinderen aangetrokken door het zwembad. Het water is in april nog fris, maar dat maakt ze niet zoveel uit.

Saskia vertelt in haar blog nog veel meer over de Boomstam en de camping.

Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van De Pampel in Hoenderloo. 

bijzonder-overnachten-met-kinderen-boomstam
Hoe bedenk je het, slapen in een boomstam.

Slapen in een drakenei op camping ’t Schinkel, Veluwe

Stel je voor, een veldje op een camping, maar zonder tenten of caravans. In plaats daar van is het veld gevuld met grote groene eieren. Draken eieren welteverstaan.

Het Drakennest met de eieren is onderdeel van een sprookjesverhaal dat je terug vindt op de camping. De koning en koningin komen er zelfs over vertellen in de avond als het kampvuur aan gaat.

Lineke sprong in het Drakennest en overnachtte met haar gezin in een heus drakenei. Lees in het blog hoe dat slaapt in zo’n ei.

bijzonder-overnachten-met-kinderen-drakenei
Slapen in een heus Drakenei.

Origineel overnachten in Overijssel

In Overijssel is het bijzonder overnachten in het Vechtdal. 

Slapen in een rivercottage op camping De Koeksebelt, Vechtdal

Als we aan komen rijden langs de Vecht, zien we aan de overkant de cottages en boomhutten al liggen. Ze zijn een echte eyecatcher in het overwegend groene landschap. We slingeren door het dorpje Ommen op zoek naar een brug om de Vecht over te steken.

‘Wat een schattig boomhutje mama, kijk hoe klein’. We komen binnen in de woonkeuken. De rivercottage is inderdaad klein maar functioneel. Al snel blijkt dat we met een gezin van 4 personen niet meer ruimte nodig hebben.

Iris D. Sliep met haar gezin in een rivercottage en vertelt je erover in dit blog.

Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van De Koeksebelt

bijzonder-overnachten-met-kinderen-rivercottage
Wat een heerlijk huisje zo’n Rivercottage.

Origineel overnachten in Drenthe

Low-budget bijzonder overnachten met kinderen? Kies dan voor zo’n leuke trekkershut. Ze staan trouwens niet alleen in Drenthe.

Slapen in een Trekkershut op Natuurkampeerterrein Thyencamp, Assen

Ik hou van de sfeer van kamperen. Maar ik hou ook van het comfort van een appartement. Als je beiden wilt combineren en je wilt een betaalbare overnachting? Dan is slapen in een Trekkershut iets voor jou.

Een trekkershut is eenvoudig ingericht. Staan vaak op bijzondere plekken en passen in een low budget vakantie. Eenvoud en comfort dus.

Tijdens ons verblijf op Thyencamp worden de kenmerken van een Natuurkampeerterrein steeds duidelijker. Eenvoud, rust, natuur en duurzaamheid. Het spreekt me aan en helemaal als ik toch ook het comfort van een Trekkershut kan hebben. Lees hier het blog over het verblijf van Lineke op Thyencamp.

bijzonder-overnachten-met-kinderen-trekkershut
Betaalbaar overnachten in een Trekkershut.

Origineel overnachten in Groningen

Zo’n bijzondere accommodatie als in Groningen zijn we elders in Nederland nog niet tegen gekomen!

Slapen in een stro-iglo bij boerderijcamping Hayema Heerd, Oldehove

Op zoek naar een unieke ervaring? Dan is een overnachting bij boerderijcamping Hayema Heerd een echte aanrader. Daar kan je namelijk slapen in het stro. En naast ‘gewoon’ in het stro kan je er ook slapen in een stro-hotel, stro-kasteel en een stro-iglo.

Lineke sliep met haar kinderen in een heuse stro-iglo. Dat stro, ligt dat prettig? Word je er niet allergisch van? Is er iets te doen op de camping? Dat kan je lezen in het blog dat ze schreef over Hayema Heerd.

bijzonder-overnachten-met-kinderen-stroiglo
Overnachten in een stro-iglo bij Hayema Heerd.

Bijzonder overnachten in Europa met kinderen

Niet alleen in eigen land bezochten we bijzondere accommodaties. Ook in de rest van Europa zoeken we graag bijzondere plekjes op om te slapen. Van low-budget tot high-budget, er zit voor iedereen iets bij. Zelf proberen we een duurdere originele accommodatie af te wisselen met goedkopere overnachtingen, zo komen we per saldo mooi uit met ons vakantiebudget.

Bijzonder overnachten in België

Een van de meest bijzondere plekken om te overnachten in te vinden in België.

Slapen in een Tree Tent in het Domein van de Grotten van Han

Vlakbij de beroemde Grotten van Han vind je een bijzondere kampeerplek. In een natuurpark van het Domein van Han hangen zes Tree Tents als grote vogelnesten in de bomen. En die zien er heel gaaf uit! En nog prachtiger is het uitzicht vanuit de Tree Tent over de Lesse-vallei.

De Tree Tents zijn groot genoeg voor twee volwassenen en een tiener. We slapen met z’n drieën op het grote matras. Ook is een stretcher beschikbaar maar het matras is groot genoeg.

We gaan een heerlijke en bijzondere nacht tegemoet in het verder verlaten natuurpark. Bijzonder is dat we de wolven horen huilen die – gelukkig wel in afgesloten territoria – ook in het domein leven.

Wil je het hele verhaal van Mieke lezen? Dat kan in dit blog over deze bijzondere overnachting.