Sleeper beach basket, bijzonder overnachten in Travemünde met kinderen

0
245
SAMSUNG CSC

De meeste Nederlanders gaan naar Travemünde om daarna met de ferry de overtocht te maken naar Zweden of Finland. Saskia was er een paar jaar geleden voor de overtocht van Travemünde naar Trelleborg. Toen genoot ze al een middagje van het mooie strand. Deze keer ging ze bijzonder overnachten in Travemünde met kinderen. Hoe? In een sleeper beach basket, oftewel slapen in een ‘mandje’ op het strand.

Sleeper beach basket in Travemünde

Slapen op het strand, dat lijkt me zo bijzonder. Ik heb weleens gekeken naar complete strandhuisjes, maar die vind ik best prijzig. Ik denk wel dat ze elke cent waard zijn en het een onvergetelijke ervaring is. Als ik lees dat er in Travemünde ‘sleeper beach baskets’ of ‘Schlafstrandkörbe’ op het strand zijn, is mijn aandacht direct getrokken. De sleeper beach basket is een soort mandje van 140 cm breed met een dak erover. Hierdoor kan je er ’s nachts blijven slapen.

Zo ziet de sleeper beach basket eruit.
Zo ziet de sleeper beach basket eruit.

In eerste instantie lijkt de sleeper beach basket echt iets te zijn voor romantische stelletjes. Tja, wij zijn inmiddels met kinderen en een romantisch uitje naar Travemünde met z’n tweeën staat niet op de planning. Wel een weekje Denemarken met de kinderen…. Zal ik? Travemünde ligt bijna op de route naar Denemarken. Ik ga alleen met de kinderen, dan kunnen we met z’n drieën in zo’n sleeper beach basket slapen.

We doen het gewoon. Misschien wordt het wat krap, misschien vind ik het heel spannend in m’n uppie op het strand met de kinderen. Maar vooral gaat het vast een hele bijzonder ervaring worden.

Onze ervaring met slapen op het strand in Travemünde

Op weg naar Travemünde krijg ik van de kinderen allerlei vragen over de sleeper beach basket: “Is er ook een wc bij? Is het niet koud? Slapen we daar alleen? Hoe ziet het dan eruit?”. Ik kan niet alle vragen beantwoorden. Ik heb een plaatje gezien van de sleeper beach basket en vertel dat het een soort bed in een mandje op het strand is. Met een dakje dat je erover kan trekken. Voor de wc moeten we de boulevard op, op zo’n 200 meter van de sleeper beach baskets is een toiletgebouw. Maureen en Camiel kunnen zich er nog steeds moeilijk een voorstelling van maken.

Een strand vol met strandkorven.
Een strand vol met strandkorven.

In Travemünde kan ik de auto vlakbij het strand parkeren. De sleeper beach baskets worden verhuurd door de familie Seipel en zij hebben een aantal parkeerplaatsen vlakbij. Hier kunnen wij gratis parkeren. Op het strand zien we allemaal strandkorven staan, wat ziet dat er gezellig uit! “Gaan we in zo’n ding slapen?” vraagt een van de kinderen. “Nee, maar het lijkt er wel op” vertel ik. Als we bij de kiosk van de familie Seipel aankomen krijgen we de sleutel van onze Schlafstrandkörbe.

Bij de verhuurkiosk van de familie Seipel moeten we zijn.
Bij de verhuurkiosk van de familie Seipel moeten we zijn.

Spelen op het strand

We hebben ontzettend geluk met het weer. Na twee dagen regen en wisselvalligheid is het vandaag een echte stranddag. Nadat we onze sleeper beach basket hebben bewonderd, gaan Maureen en Camiel in het zand spelen. Ik installeer me in de gewone strandkorf die bij de sleeper beach basket staat. Zo he, hier kan ik best aan wennen. Zonnetje, spelende kinderen, boekje erbij. Relaxen!

’s Middags lopen we naar de boulevard van Travemünde. Daarover straks meer.

Tijd om te gaan slapen

Aan het begin van de avond zijn we terug bij onze sleeper beach basket. We pakken de toilettas en gaan met z’n drieen tandenpoetsen en naar het toilet. Terug bij de sleeper beach basket kruipen we met z’n drieën op het bed. We trekken het dakje erover en verbazen ons over de ruimte die we hebben. “Ik kan er in staan!” roept Camiel blij. Hij heeft snel z’n pyama aan en ook Maureen krijgt dat makkelijk voor elkaar. Ik kleed me half zittend om. We kruipen onder de dekens en merken dat het bijzonder knus is zo met z’n drietjes. Het past precies!

Het bed in de sleeper beach basket ziet er heerlijk uit.
Het bed in de sleeper beach basket ziet er heerlijk uit.

Op het strand is die avond een voorstelling. Eigenlijk baal ik daar een beetje van, hoe kunnen de kinderen in slaap vallen met een theatervoorstelling zo’n beetje voor onze neus? Maar de hele dag buiten op het strand maakt moe. Eerst valt Camiel in slaap en even later ook Maureen. Ik lig ingeklemd tussen twee warme kinderen en ik geniet. Als de voorstelling voorbij is en de mensen weg, is het stil. Ik hoor alleen het ruizen van de zee. Zelfs de meeuwen zijn stil.

Ik heb wat moeite met in slaap vallen. Thuis zou ik me daar druk over maken, maar nu besluit ik gewoon te liggen, te luisteren naar de zee en te genieten van kinderen die tegen me aan liggen. Uiteindelijk val ik ook in slaap. ’s Nachts word ik een paar keer wakker, niet omdat het koud is, maar omdat het een beetje krap is met 1 volwassene en 2 kinderen in een bed van 140 cm breed. Ik draai me om, kijk naar het slapende kind naast me, voel me intens gelukkig en slaap verder.

Rond 6 uur ben ik echt wakker. Er rijdt een tractor voorbij om het strand te egaliseren, dat gaat niet bepaald geluidloos. Maureen en Camiel slapen nog. Ik hoor inmiddels de eerste meeuwen. Een half uurtje later is Maureen wakker. Heel zachtjes kletsen we wat. Zij speelt op haar telefoon en ik lees verder in m’n boek. Camiel wordt pas om 8 uur wakker.

Ontbijt op het strand

Het strand is helemaal leeg als we het dakje van onze sleeper beach basket openen. Wauw, wat een rust. In de verte vaart alleen een boot voorbij. We lopen naar het toiletgebouw en ontbijten daarna voor onze sleeper beach basket. Langzaam komen er meer mensen op het strand. Travemünde wordt wakker en wij voelen ons bevoorrecht dat we op het strand hebben geslapen.

“Het is jammer dat papa er niet bij is….” zegt Camiel. Dat ben ik helemaal met hem eens. De volgende keer dat Travemünde op de route ligt boeken we gewoon twee sleeper beach baskets, dan kan Gerard dit ook ervaren en liggen we iets ruimer. Maureen en Camiel willen al een discussie beginnen over wie er dan bij papa of mama in de sleeper beach basket mag liggen, maar gelukkig stoppen ze daarmee als ik zeg dat we het dan wel over hebben. Nu wil ik genieten van de rust.

Bezienswaardigheden in Travemünde met kinderen

Het allerleukste van een bezoek aan Travemünde met kinderen is genieten van het mooie en schone strand. De zeebodem loopt heel geleidelijk af, daardoor is het erg geschikt voor kinderen. Bij de strandingangen staan automaten, hier moet je een dagpas kopen. Hier wordt daadwerkelijk op gecontroleerd. Voor kinderen onder de 15 jaar is het gratis, volwassenen betalen 2,80 euro per dag (prijspeil 2017). Gasten van de sleeper beach basket krijgen een Ostseecard die meteen geldig is als dagkaart voor het strand.

Wat een heerlijk strand.
Wat een heerlijk strand.
Maureen op meeuwenjacht.
Maureen op meeuwenjacht.
Blijft leuk: elkaar ingraven in het zand.
Blijft leuk: elkaar ingraven in het zand.
Voor de liefhebbers zijn er waterfietsen te huur.
Voor de liefhebbers zijn er waterfietsen te huur.
Camiel en ik lopen over de steiger en kijken hoe diep het water is.
Camiel en ik lopen over de steiger en kijken hoe diep het water is.

In Travemünde is het oude zeilschip de Passat te vinden. Van een afstandje al indrukwekkend om te zien. Ik wilde er eigenlijk heen, maar Maureen en Camiel waren zo lekker aan het spelen op het strand dat ze echt niet te porren waren voor een bezoek aan een oud schip.

De oudste vuurtoren van Duitsland is op de boulevard van Travemünde te vinden. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de haven. Op de boulevard zijn twee speeltuinen te vinden. Vooral de speeltuin tussen het gedeelte waar de sleeper beach basket ligt en de boulevard is erg leuk. De speeltuin op de boulevard is iets kleiner. Beide speeltuinen hebben een scheepvaartthema.

De grotere speeltuin tussen de boulevard en ons strand.
De grotere speeltuin tussen de boulevard en ons strand.

Vanaf de boulevard zijn er verschillende mogelijkheden voor een rondvaart in en om Travemünde. Wij vermaakten ons ook erg goed met het kijken naar de grote ferries en vrachtschepen die voorbij varen. Wat zijn die schepen groot!

Boten kijken.
Boten kijken.
Waar zou deze boot vandaan komen? En zit er vracht op of passagiers?
Waar zou deze boot vandaan komen? En zit er vracht op of passagiers?

Handig om te weten

Op het strand van Travemünde staan twee sleeper beach baskets. Ze zijn te huur vanaf de tweede helft van april t/m eind september. Je kan de beschikbaarheid en de prijzen hier vinden. Een nacht in de sleeper beach basket is mogelijk vanaf 55 euro, dan moet je wel je eigen slaapzak meenemen. Verwacht bij de sleeper beach basket een mix van comfort (goede matrassen!) en back to basic (geen electra, toilet is 200 meter lopen, geen douche). Het is vooral een unieke ervaring die we iedereen kunnen aanraden.

Het dakje van de sleeper beach basket beschermt tegen zon, wind en regen. Het is vergelijkbaar met een tent. Aan de zijkant van de sleeper beach basket zijn twee kleine raampjes. Daarnaast is er een raam in het dakje. Hierdoor kan je direct vanuit je bed naar de sterrenhemel kijken.

Meer lezen

Op zoek naar meer bijzondere accommodaties? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het toeristenbureau van Lübeck en Travemünde. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.