Voordelig overnachten in Duitsland? Kies voor een wijnvat op een camping

2
249

Op weg naar Kroatië of Italië willen veel Nederlanders voordelig overnachten in Duitsland. Voor een hotel met familiekamer betaal je al snel meer dan 100 euro. Saskia ontdekte dat overnachten in Duitsland veel goedkoper kan. En, voor kinderen veel leuker. Hoe? In een wijnvat.

Voordelig overnachten in Duitsland in een wijnvat

Overnachten in een wijnvat? Ja, dat kan op steeds meer Duitse campings. Verwacht geen luxe, maar wel een bijzondere overnachting. We hebben inmiddels drie keer in een wijnvat geslapen en allemaal zien ze er van binnen hetzelfde uit.

Achterin is op hoogte een heel ruim 2-persoonsbed gemaakt. We kunnen uit ervaring zeggen dat er makkelijk een kind bij past. De matrassen zijn dik en niet te hard of te zacht. In het voorste deel van het wijnvat zijn er twee bedden te maken op de bankjes. Het verschilt per camping wat voor matrasjes ze hiervoor hebben. De bankjes zijn aan de voorkant uit te klappen waardoor de bedden breder worden. Daarnaast is er een uitschuifbare tafel zodat je hier met z’n allen kan eten. Meestal staat er buiten voor de deur een picknicktafel, wel zo handig als het droog is.

In een wijnvat kan je voordelig overnachten in Duitsland. Charmant en een beetje back to basic.
In een wijnvat kan je voordelig overnachten in Duitsland. Charmant en een beetje back to basic.
Het 2-persoonsbed ligt heerlijk en is erg groot.
Het 2-persoonsbed ligt heerlijk en is erg groot.

Een wijnvat is voorzien van verlichting, stopcontacten en een verwarming. Voor de ramen zit meestal een hor, dus als het warm is kan je het wijnvat goed laten luchten. Voordelig overnachten in Duitsland kan heel goed als je kiest voor een wijnvat op een camping. Je maakt hierbij gebruik van het sanitair op de camping.

De campings waar de wijnvaten te vinden zijn verschillen erg van elkaar. Op sommige zou ik niet m’n hele vakantie willen doorbrengen. Omdat de recreatieve kampeerplekken klein zijn of omdat er veel vaste kampeerders staan. Maar als je er slechts 1 nacht verblijft maakt dat niet uit. Dan is het voor de kinderen fijn dat er bepaalde faciliteiten zijn en ze kunnen spelen na een hele dag in de auto.

Overnachten in een wijnvat in het Zwarte Woud

In het Zwarte Woud is het mogelijk om te overnachten in een wijnvat op camping Kreuzhof. De gewone kampeerplekken zijn heel erg krap en zou ik niet kiezen voor een langer verblijf. De camping heeft fijne faciliteiten voor een tussenstop. Zo is er een grote speeltuin, maar ook een binnenzwembad. Bij de camping hoort een brouwerij en een restaurant. Hier kan je terecht voor een traditionele Duitse maaltijd.

Voor een nacht in een wijnvat betaal je op deze camping 60 euro (op basis van twee personen, prijspeil 2017). Bij een boeking vanaf 2 nachten krijg je ook de Hochschwarzwald Card.

Blijf je er voor een tussenstop van 2 nachten? Dan zijn dit leuke uitjes in de omgeving:

Op de camping is een erg leuke en avontuurlijke speeltuin.
Op de camping is een erg leuke en avontuurlijke speeltuin.

Overnachten in een wijnvat in Wertheim

Op weg naar Kroatië en/of Slovenië is een tussenstop op AZUR Camping Wertheim te overwegen. Deze camping ligt aan de rivier de Main, erg leuk voor kinderen want er varen grote vrachtschepen voorbij. Met de allerkleinsten zou ik deze camping overslaan juist vanwege de rivier. Op de camping is een speeltuin en naast de camping ligt het gemeentelijke zwembad waar je als campinggast gratis gebruik van kan maken. Eten kan op de camping, maar wij kozen rond etenstijd voor een bezoek aan het mooie plaatsje Wertheim. AZUR Camping Wertheim is een echte doorgangscamping met vooral kampeerders die er kort verblijven.

Voor een nacht in een wijnvat betaal je op deze camping minimaal 59 euro (op basis van twee personen, prijspeil 2017). Je kan het wijnvat ook boeken via Booking.com, vermeld het wel dat je kinderen bij je hebt. Volgens Booking is dit namelijk niet toegestaan, terwijl dit bij ons geen probleem was.

Leuk uitje in de omgeving:

Ook andere AZUR Campings hebben de mogelijkheid om in een wijnvat te slapen. Op dit moment zijn dat de campings in: Regensburg, Karlsruhe, Ingolstadt en dus in Wertheim. Al deze plaatsen zijn geschikt als tussenstop, afhankelijk van je bestemming.

Regent het of is het koud? Dan kan je ook binnen zitten met 2 volwassenen en 2 of 3 kinderen.
Regent het of is het koud? Dan kan je ook binnen zitten met 2 volwassenen en 2 of 3 kinderen.

Overnachten in een wijnvat bij de Breitenauer See (Heilbronnerland)

Ten noorden van Stuttgart, vlakbij Heilbronn, is Camping Breitenauer See te vinden. Ook een goede locatie voor een tussenstop. De camping is behoorlijk groot en heeft veel vaste gasten. Naast de camping ligt de Breitenauer See, een recreatiegebied met een meer. De wijnvaten staan hier op een ondergrond van grind, hierdoor hadden wij het gevoel dat we op een parkeerplaats stonden in plaats van op een camping. Vanaf de camping loop je zo naar het recreatiegebied. Op de camping is een goed Grieks restaurant waarbij het aan te raden is om van tevoren een tafeltje te reserveren. Zelfs in het laagseizoen zat het er vol.

Voor een nacht in een wijnvat betaal je 41 euro voor 2 volwassenen en 2 kinderen (prijspeil 2017).

Leuk uitje in de omgeving:

Net buiten de camping is de Breitenauer See te vinden.
Net buiten de camping is de Breitenauer See te vinden.
In het recreatiegebied zijn verschillende mogelijkheden om te spelen.
In het recreatiegebied zijn verschillende mogelijkheden om te spelen.

Handig om te weten over voordelig overnachten in Duitsland in een wijnvat

Deze wijnvaten worden onder verschillende namen verhuurd. ‘Schlaffass’, ‘Finkota’ of ‘Camping vat’ ben ik ook tegen gekomen als benaming.

In een wijnvat is plek voor 2 volwassenen en meestal ook 2 kinderen. Op bovengenoemde campings hebben wij met z’n vieren in een wijnvat kunnen slapen. Een derde kind kan je bij de ouders op het grote bed laten slapen, daar is het bed breed genoeg voor. Overleg wel altijd met de camping of dit is toegestaan.

Bij sommige campings is er beddengoed voor het 2-persoonsbed bij de huurprijs inbegrepen, bij andere campings moet je al het beddengoed zelf meenemen. Meestal staat dit vermeld op de website van de betreffende camping, anders is het zeker goed om het even na te vragen.

Er is opbergruimte onder het 2-persoonsbed, maar daar kan je niet heel makkelijk bij. Zeker als je op doorreis bent is het handig om zoveel mogelijk spullen in de auto te laten staan.

Liever op een andere manier bijzonder overnachten? Lees dan de tips van collega-blogger Denise.

Wist jij dat op deze manier voordelig overnachten in Duitsland mogelijk is?

Meer lezen

Op zoek naar meer aantrekkelijke tussenstops in Duitsland? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Heilbronnerland, Taubertal, Hoch Schwarzwald en het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Wij gaan deze zomer voor het eerst in een wijnvat slapen op doorreis naar Oostenrijk. We hebben camping kleinenzgeld vlakbij het baumwimpfelpad. We hebben er al zin in

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.