Keulen met kinderen: tips voor een leuke stedentrip!

0
246

Naar Keulen met kinderen. Mieke bezocht samen met haar zoons (8 en 6 jaar) deze Duitse stad. Prima bestemming voor een weekendbreak, op ongeveer twee uur rijden vanuit het midden van ons land. 

Verwacht in Keulen geen oude binnenstad, met historische pleinen en middeleeuwse steegjes. In de ‘Altstadt’ is de hoge domkerk met dubbele torens de grote maar ook enige blikvanger. 

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Keulen met kinderen

Tip: neem de reisgids ANWB Extra – Keulen mee.

Boulevard langs de Rijn in Keulen 

Als je kinderen van shoppen houden, vooral bij grote winkelketens, dan kun je je in de straten achter de Dom prima vermaken. Wij vinden vooral het stukje langs de Rijn tussen de Dom en het Chocolademuseum mooi. De boulevard is hier breed, met bestrating en een grasstrook. Langs de boulevard staan prachtig gekleurde huizen. Ook krijgen we vanaf deze kant een gedeelte van het oude raadshuis te zien.  

Hier bruist de stad, met straattheater en bellenblaas-artiesten. Met op de achtergrond de Rijn en de bogen van de spoorbrug, is dit stukje Keulen heel fijn. Niet zelf gedaan maar wel gehoord: hang zelf een slotje aan deze spoorbrug, de Hohenzoller-brug. Het liefst met gegraveerde namen om de eeuwige liefde te bezegelen. De brug is voor voetgangers geopend, dus een slotje hangen – of de vele slotjes bekijken – is veilig.

 
De boulevard in Keulen langs de Rijn vinden wij een mooi stukje Keulen.
De boulevard in Keulen langs de Rijn vinden wij een mooi stukje Keulen.
Met kinderen in Keulen (of welke stad ook): reuzen-zeepbellen zijn fantastisch!
Met kinderen in Keulen (of welke stad ook): reuzen-zeepbellen zijn fantastisch!
In de vrolijke gekleurde huizen langs de boulevard is veel horeca te vinden.
In de vrolijke gekleurde huizen langs de boulevard is veel horeca te vinden.

Chocolademuseum in Keulen met kinderen

Het Chocolademuseum ligt op een schiereiland in de Rijn, vlakbij de Altstadt. In de ontvangsthal dipt een medewerker koekjes in een groot chocoladefontein en deelt ze uit. Dit is een museum waar onze jongens graag naar binnen gaan! 

Tropische plantenkas

Voor velen waarschijnlijk wel bekend, maar voor onze kinderen een eyeopener: chocolade is een natuurproduct. De route in het museum begint bij cacaobonen: waar komen ze vandaan, hoe worden ze bewerkt en hoe komen ze naar Europa? Ook heel interessant vinden de kinderen de tropische kas met een echte cacaoboom. 

Tip: maak gebruik van de gaderobe bij de ingang van het museum. Het is al warm binnen, maar in de tropische kas is het, tsja, tropisch… 

Het Chocolademuseum ligt op een schiereiland in de Rijn.
Het Chocolademuseum ligt op een schiereiland in de Rijn.

Van cacao-boon tot bonbons: kinderen kunnen alles volgen én proeven

De verdere bewerking van cacao tot vloeibaar chocolade is via een paar in werking zijnde machines te volgen. Gaaf voor de kinderen, want je hebt geen verdere uitleg nodig. Want dat is een manco in een museum in het buitenland, hoewel alles ook in het Engels is aangegeven. 

En dan de showstopper in het Chocolademuseum: de productielijn waarmee de ingepakte bonbons worden gemaakt. Razendsnel vliegen de chocoladetabletjes door de machines, waarna ze ingepakt en verpakt in de kratten verdwijnen. En dat met maar één medewerker. 

Voor kinderen is de ‘kwaliteitscontrole’ een gewild item. Via een rode knop kan een chocolaatje van de lopende band worden gepakt. Even controleren hoor, hmmmm!

Met zulke boten worden in Ghana de cacao-bonen vervoerd.
Met zulke boten worden in Ghana de cacao-bonen vervoerd.
Allerlei soorten chocolade komen voorbij, zoals dit enorme kindersurprise-ei. Binnenin zijn allemaal speeltjes die in de eieren zijn verstopt, door de jaren heen te zien.
Allerlei soorten chocolade komen voorbij, zoals dit enorme kindersurprise-ei. Binnenin zijn allemaal speeltjes die in de eieren zijn verstopt, door de jaren heen te zien.
Dit is nog eens een fijne kwaliteitscontrole!
Dit is nog eens een fijne kwaliteitscontrole!

Schatkamer en de Dom van Keulen met kinderen bezoeken

De Dom van Keulen torent hoog boven de binnenstad uit. Met twee torens van 157 meter hoog, staat hier een imposant bouwwerk. Deze kun je beklimmen, maar als wij lezen dat het 509 treden is, zien we hier toch van af. 

De Dom zelf is van binnen prachtig. De kinderen verbazen zich over het hoge plafond en de grote glas-in-lood ramen. Een blikvanger is een grote, met goud versierde kist (schrijn) met daarin de vermeende overblijfselen van de Wijzen uit het Oosten. 

De Dom is met kinderen goed te bezoeken en gratis toegankelijk. Het is wel een van de toeristische trekpleisters in Duitsland dus het is behoorlijk druk.

Schatkamer van de Dom

Onder de grote kerk bevindt zich de schatkamer. Hier worden de kerkschatten van Keulen tentoongesteld. De ingang is aan de buitenkant van de Dom (aan de kant van het station)  en we betalen hier 12 euro voor de entree (familiekaart, 2 volwassenen, 2 kinderen). 

De schatten zijn uitgestald in zes kamers, in drie verdiepingen ondergronds. We gaan dus steeds verder onder de grond, waar we uiteindelijk ook een stukje Romeinse stadsmuur zien. De trappen zijn breed en goed voorzien van leuningen. Ook is er een lift aanwezig. 

We merken dat we met de kinderen snel door de kamers lopen. De voorwerpen blinken en glanzen mooi in de donkere kamers. Maar er is geen interactie in de uitleg. We missen hier een filmpje of een infographic met duiding van deze prachtige schatten. Ook de relieken-kamer met bijzondere overblijfselen, wordt niet begrepen door onze kinderen. De conclusie is dat deze schatkamer bijzonder is, maar minder geschikt is voor kinderen en helemaal als ze geen Christelijke achtergrond hebben. 

Niet te missen in de binnenstad van Keulen: de Dom.
In deze kist worden de (vermoedelijke) overblijfselen van de Drie Wijzen uit het Oosten bewaard
In deze kist worden de (vermoedelijke ) overblijfselen van de Drie Wijzen uit het Oosten bewaard.
In de ondergronds schatkamer van de Dom zijn veel kerkschatten te bewonderen.
In de ondergronds schatkamer van de Dom zijn veel kerkschatten te bewonderen.

Avonturenmuseum Odysseum in Keulen met kinderen

Boek je Keulen met kinderen, dan is avonturenmuseum Odysseum een aanrader. Het museum ligt aan de andere kant van de Rijn (vanaf de Dom gezien). We gaan hier met de auto heen, omdat het lastig te bereiken is met het openbaar vervoer. Onder het museum is een parkeergarage (betaald). Een korte omschrijving van Odysseum: van alles en nog wat voor kinderen vanaf circa 3 jaar. 

Op ontdekkingstocht in het huis van de muis

In Duitsland bij kinderen heel bekend: Sendung mit der Maus. Deze muis heeft een prominente rol in een van de zalen van Odysseum: Museum mit der Maus. Op een laagdrempelige manier maken kinderen kennis met alle techniek in een doorsnee huis. Hoe zet je koffie? Hoe werkt en douche en waar blijft het vuile water? Een rookalarm mag getest worden, de telefoon wordt uitgelegd en de werking van een slot komt aan bod.

Het huis van de muis is ingericht in kamers met verschillende thema’s. Alles mag aangeraakt en uitgeprobeerd worden. En daarna uitleven in het plafondhoge klauterrek. Onze jongens van 6 en 8 jaar gaan redelijke snel door de kamers. We denken dat deze zaal bij kinderen van iets jongere leeftijd op meer enthousiasme kan rekenen. 

Links de ingang naar het huis van de muis en op de achtergrond het hoge klimrek.
Links de ingang naar het huis van de muis en op de achtergrond het hoge klimrek.
In het huis van de muis gaan we per kamer door een echt huis. Hier in de keuken is uitleg over koffiezetten en koken op elektriciteit.
In het huis van de muis gaan we per kamer door een het huis. Hier in de keuken is uitleg over koffiezetten en koken op elektriciteit.
Een sleutel en een slot: hoe werkt het eigenlijk? Leuk is, dat alles geprobeerd kan worden
Een sleutel en een slot: hoe werkt het eigenlijk? Leuk is, dat alles geprobeerd kan worden.

Aandacht voor natuur en wetenschap

Het andere gedeelte van avonturenmuseum Odysseum bestaat uit twee grote zalen. In de eerste hal is uitleg over de natuur. Flora en fauna staan hier centraal. Wetenschap krijgt aandacht in de tweede zaal. In beide zalen is het behoorlijk donker. Onze jongens moeten even wennen, helemaal als blijkt dat er in de hoek een levensechte T-rex staat die beweegt en brult. 

Aandacht voor de jungle, daarna over een hangbrug lopen.
Aandacht voor de jungle, daarna over een hangbrug lopen.
De T-rex is levensecht. Hij ruikt in de lucht, draait en brult!

Wetenschap en de ruimtevaart

In de tweede aangrenzende hal is het thema wetenschap. Van allerlei natuurkundige proefjes staan klaar. En ook hier mogen kinderen alles pakken en uitproberen. Een rode draad is niet echt te ontdekken, maar de jongens genieten. Ze gaan van dieselmotor tot radarsystemen en van vluchtsimulator tot balletjesautomaat.

Daarnaast is er aandacht voor het onderwerp ruimtevaart. De stoel met kantelsysteem die je laat voelen wat een astronaut in de ruimte voelt, ziet er iets te indrukwekkend uit. De jongste van 6 jaar mag er nog niet in, de oudste van 8 jaar wel maar na lang nadenken durft hij het toch niet aan. De stoel gaat volledig over de kop in een flink tempo, misschien meer geschikt voor oudere kinderen. 

Zo werkt dus een dieselmotor.
Zo werkt dus een dieselmotor.
De jongens kijken naar de astronauten-stoel. Hij gaat toch iets te hard voor ons.
De jongens kijken naar de astronauten-stoel. Hij gaat toch iets te hard voor ons en we slaan deze over.
Zet alle raderen in beweging door de juiste posities te kiezen.
Zet alle raderen in beweging door de juiste posities te kiezen.
Stap in het vliegtuig en stijg op. Na een turbulente vlucht zijn ze weer veilig geland.
Stap in het vliegtuig en stijg op. Na een turbulente vlucht zijn ze weer veilig geland.

Belgische wijk in Keulen met kinderen

Onze uitvalsbasis in Keulen ligt aan de rand van de Belgische wijk. Een trendy wijk met veel kledingwinkels. De Hahnentoren met het gezellige plein vallen op, samen met de winkeltjes met ijs, taart en gebakjes. We lopen verder richting de Neumarkt, langs de grote Apostelenkerk, die geheel werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog.

In de aan de Neumarkt gelegen pizzeria is het druk, maar we kunnen prima terecht met de kinderen. Een speciale kinderkaart, kleurplaten en potloden: dik tevreden ouders. 

Reserveren voor het avondeten is handig

De tweede avond (zaterdag) willen we eten bij Hans im Gluck, een burger- en grillrestaurant. Dit is een bekende keten in Duitsland. We reserveren niet en nemen aan dat er wel plek is bij zo’n groot restaurant. Er staat rond 18.30 uur echter een lange rij voor het restaurant. Iedereen wacht geduldig tot er een tafeltje vrij komt. Met twee hongerige kinderen geven we hier niet de voorkeur aan en belanden in de naastgelegen BurgerKing.  

 

Meer informatie over Keulen met kinderen

Keulen ligt in het westen van Duitsland en is vanuit Nederland goed bereikbaar met de trein of auto.

Ligging Keulen:

Gastenkaart KölnCard

Toeristen kunnen in Keulen een gastenkaart kopen: de KölnCard. Hiermee kun je gratis in het openbaar vervoer en krijg je kortingen bij diverse musea en restaurants. Er zijn kaarten voor 24 en 48 uur te koop (9 en 18 euro), kinderen tot en met 14 jaar gratis (prijspeil 2019). De kaarten worden op veel plekken verkocht, wij kopen de kaarten bij de balie in ons hotel. 

Bereken van te voren waar je heen wilt gaan en met hoeveel personen. Want wij ervaren dat de kaart niet altijd voordeel geeft. Het gratis reizen met openbaar vervoer is prettig. Bij het Chocolademuseum en de schatkamer van de Dom maakte de kaart geen verschil. Want bij beiden geldt, dat we met vier personen een familiekaart kunnen kopen en dezelfde korting krijgen als met de KölnCard. Bij avonturenmuseum Odysseum kregen we met de kaart wel twintig procent korting op een Familiepas (2 volwassenen en 2 kinderen), van 44 euro naar 35,20 euro (prijspeil 2019). 

Hotel met familiekamer in Keulen

Ga je naar Keulen met kinderen? Dan is het handig om een hotel met familiekamer te boeken. Deze zijn makkelijk te vinden op Booking.com.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is in Keulen prima geregeld. En met de KölnCard dus gratis. Wij maakten gebruik van de tram, deze lijnen rijden in de binnenstad heel frequent. In het centrum rijden ook hop on-hop off bussen, maar hier hebben wij geen gebruik van gemaakt. Het Chocolademuseum, de Dom en de spoorbrug liggen op loopafstand. 

Reistijd

Van het midden van ons land naar Keulen is een rit van circa 200 kilometer. Wie met de trein gaat, stapt uit in het centrum van de stad. Het centraal station ligt pal naast de Dom. Treinkaartjes zijn te boeken via NS International, deze zijn het meest gunstig geprijsd als je drie maanden van tevoren boekt.

Tussen Bonn en Keulen ligt een vliegveld. Keulen is makkelijk te bereiken vanaf het vliegveld. Vliegtickets kan je vergelijken op Cheaptickets.

Wij zijn met de auto naar Keulen gegaan en deden circa 2,5 uur over de reis. Bij ons hotel in de Belgische wijk was een parkeergarage. De stad hebben we met de tram en te voet ontdekt. 

Milieusticker

Als je met de auto naar Keulen gaat, heb je een milieusticker nodig. TÜV Nederland verzorgt deze stickers en je kunt deze online bestellen. Er zijn verschillende kleuren, ingedeeld aan de hand van de vervuilingsgraad van je auto. Met het invullen van het kenteken en meldcode (staat op het kentekenbewijs), wordt de juiste kleur geselecteerd. Ons kostte de sticker 13,95 euro (prijspeil 2019). 

Waar zijn we niet geweest?

Kölner Zoo is de dierentuin van Keulen en de twee na oudste van Duitsland. Er wonen meer dan 10.000 dieren. Onze blogger Saskia is er tijdens een eerder bezoek aan Keulen met kinderen wel geweest. Mocht je meer tijden hebben tijdens een stedentrip Keulen, dan is dit ook een leuk uitje voor kinderen.

Wat ook leuk is om te doen is een fietstour met een gids van Baja Bikes.

Samengevat: Keulen met kinderen:

  • Boek een accommodatie op