Naar de kerstmarkt in Keulen met kinderen, is dat een goed idee?

Naar de kerstmarkt in Keulen met kinderen, is dat een goed idee? Saskia bezocht deze grote en bekende kerstmarkt eerder al met een vriendin. Vorig jaar ging ze erheen met haar 10-jarige dochter om uit te zoeken hoe de kerstmarkt in Keulen met kinderen is.

Kerstmarkt in Keulen

De kerstmarkt in Keulen is een van de bekendste en een van de grootste kerstmarkten in Duitsland. Bussen vol met dagjesmensen gaan erheen. Toen ik een paar jaar geleden samen met een vriendin naar Keulen ging was het er ontzettend druk. “Niet zo kindvriendelijk” dacht ik toen. Of dat echt zo is kun je alleen bepalen als je er bent geweest, dus kozen we voor Keulen als bestemming voor ons moeder-dochter weekend.

De kerstmarkt in Keulen bestaat uit meerdere kerstmarkten die verspreid in het centrum liggen. We bezochten ze bijna allemaal.

Kerstmarkt bij de Dom

We beginnen ons bezoek aan de kerstmarkt in Keulen bij de Dom. Het is voor mijn dochter de eerste keer dat ze op een kerstmarkt is en ze kijkt wat verwonderd om zich heen. De kraampjes met kleurrijke koopwaar trekken al snel haar aandacht. “Je krijgt van mij 10 euro en daarvan mag je iets leuks uitzoeken vandaag” beloof ik haar. Dat vindt ze leuk en enthousiast loopt ze langs alle kraampjes. Helaas zijn de mooiste kerstspullen boven haar budget.

Natuurlijk lopen we ook de Dom van Keulen in. Deze gigantische kathedraal is van de buitenkant indrukwekkend en binnen kijken we onze ogen uit. Wat is het plafond hoog en wat zijn de glas-in-lood ramen mooi.

Samen naar de kerstmarkt in Keulen.
Samen naar de kerstmarkt in Keulen.
Kijk zeker even in de kathedraal.
Kijk zeker even in de kathedraal.
Aan het begin van de dag is het nog rustig op de kerstmarkt.
Aan het begin van de dag is het nog rustig op de kerstmarkt.
We hebben er zin in, al weet mijn dochter nog niet goed wat ze kan verwachten.
We hebben er zin in, al weet mijn dochter nog niet goed wat ze kan verwachten.

Kerstmarkt in de Altstadt: Heimat der Heinzel

Deze kerstmarkt in de Altstadt van Keulen is klein en sfeervol. Ik wijs mijn dochter op sprookjesachtige details bij de kraampjes en hoe beter we kijken, hoe meer mooie details we ontdekken. We zien een klein reuzenrad en ik vraag of ze daar in wil, maar nee: “Zo’n reuzenrad is voor kleine kinderen.”

Ik vind het tijd om iets lekkers te kopen. “Lekkere dingen eten en drinken hoort er echt bij als je naar een kerstmarkt gaat” vertel ik mijn dochter. Er is zoveel lekkers te koop dat ze moeilijk kan kiezen. We lopen twee keer een rondje over deze kerstmarkt voordat ze eruit is. Een kaneelbroodje met hagelslag erop wordt het. Met voor mij een beker glühwein. “Mag je die beker houden?” vraagt mijn 10-jarige verbaasd. Ik laat zien dat ik voor de bekers speciaal een plastic tas in mijn rugzak heb gestopt, zo blijft de binnenkant van mijn tas schoon. “En elke kerstmarkt heeft een eigen mok, die kun je verzamelen” vertel ik haar.  

Voor de toegangspoort naar de kerstmarkt van de Altstadt.
Voor de toegangspoort naar de kerstmarkt van de Altstadt.
Mooie details.
Mooie details.
Een rondje met het kleine reuzenrad hoeft niet nodig voor mijn dochter.
Een rondje met het kleine reuzenrad hoeft niet nodig voor mijn dochter.
Zal dit leuk zijn om te kopen van het shopbudget?
Zal dit leuk zijn om te kopen van het shopbudget?
Mjammie, lekker eten en drinken.
Mjammie, lekker eten en drinken.

IJsbaan op de kerstmarkt in Keulen

De kerstmarkt in de Altstadt loopt door tot de Heumarkt. Daar is een grote ijsbaan te vinden. Leuk denk ik, een rondje schaatsen. Totdat ik de prijzen zie. We zijn er in het weekend en dan betalen volwassenen 8,50 euro en kinderen 5,50 euro voor de schaatsbaan. Voor respectievelijk 5,50 euro en 4,50 euro huur je er schaatsen bij. Voor ons tweeën zouden we op 24 euro komen voor ‘eventjes’ schaatsen. Dat laten we aan ons voorbij gaan. 

Mijn dochter krijgt inmiddels weer trek, niet gek, want al die lekkere geuren zijn erg verleidelijk. Zij gaat deze keer voor crepes en ik kies rösti met een lekker sausje. We zoeken een leuk plekje bij de ijsbaan en genieten van het kijken naar de schaatsers.

Lekker smullen en kijken naar de schaatsers.
Lekker smullen en kijken naar de schaatsers.
Zo leuk al die kerstversiering.
Zo leuk al die kerstversiering.

Kerstmarkt aan de haven, bij het Chocolademuseum

In Keulen is een Chocolademuseum, daar willen we heen!

Rondom het museum is opnieuw een kerstmarkt te vinden. Hier verkopen ze vooral de wat minder kitscherige en modernere kerstspullen. Ik hou daarvan en zou het liefst iets groots willen kopen in plaats van allerlei kleine prulletjes. Maar ja, wat ga ik meesjouwen in de trein? Ik besluit het bij kijken te laten.

We gaan het Chocolademuseum in. Eerlijk is eerlijk, dit museum valt ons wat tegen. We zien veel over het maken van chocolade en mogen wat proeven, maar ik mis interactie en wat leuke (educatieve) mogelijkheden voor kinderen. 

De kerstmarkt bij het Chocolademuseum heeft een maritieme aankleding.
De kerstmarkt bij het Chocolademuseum heeft een maritieme aankleding.

Kerstmarkt bij de Neumarkt

Ons hotel is vlakbij de Neumarkt. ’s Middags rusten we daar uit, precies op het moment dat het het drukste op de kerstmarkt is. Zodra het schemerig begint te worden gaan we weer naar buiten. Tijd voor ons ‘avondeten’ op de kerstmarkt bij de Neumarkt. 

Het idee dat ze helemaal zelf iets uit mag kiezen bij alle eetkraampjes vindt mijn dochter erg leuk. Alweer lopen we twee keer een rondje over de kerstmarkt voordat ze haar keuze heeft gemaakt. Een echt Duits broodje met Bratwurst wordt het. Daar smullen we van terwijl we boven ons de vele verlichte sterren zien.

Omdat we op een van de laatste dagen van de kerstmarkt in Keulen zijn, treffen we hier en daar al kraampjes die uitverkoop houden. Dat komt goed uit voor het shopbudget van mijn dochter en ook ik vind het leuk om op koopjes te jagen. 

Dochterlief geniet van een broodje Bratwurst en ik ga voor een broodje zalm. Zo lekker!
Dochterlief geniet van een broodje Bratwurst en ik ga voor een broodje zalm. Zo lekker!
Schitterend, al die sterren boven ons hoofd.
Schitterend, al die sterren boven ons hoofd.

Kerstmarkt Heavenue en op de Rudolfsplatz

Het is goed donker als we naar de kerstmarkten Heavenue en Rudolfsplatz lopen. Nu komt de sfeerverlichting nog mooier uit. Mijn dochter geniet en vindt het erg leuk dat ze nog zo laat met mij over straat mag lopen. 

Op de kerstmarkt Rudolfsplatz staan kraampjes gedecoreerd als Duitse vakwerkhuizen en er is een kleine draaimolen. Hier worden vooral ambachtelijke kerstspullen verkocht. Mijn dochter koopt hier van haar laatste shopbudget bakvormpjes. Misschien komt het door het tijdstip en de vele lichtjes, maar wij vinden deze kerstmarkt het meest sfeervol. 

Sinds 2018 is kerstmarkt Heavenue ingericht als Gay-kerstmarkt. Tijdens ons bezoek in 2017 was dit nog niet zo.

Traditionele zoetigheden.
Traditionele zoetigheden.

Kerstmarkt in Stadtgarten

Van alle kerstmarkten in Keulen ligt deze het meest ‘uit de loop’. Beide keren dat ik naar de kerstmarkt in Keulen ging, hebben we deze overgeslagen.

Naar de kerstmarkt in Keulen met kinderen, is dat een goed idee?

Ik vind de kerstmarkt in Keulen vooral geschikt voor o