Casa Cantiga: kindvriendelijk vakantiepark en glamping in Portugal

Glamping en Portugal, dat klinkt als een goede combinatie. Annemiek kan dat bevestigen nadat ze samen met haar gezin Casa Cantiga bezocht, een kleinschalig, kindvriendelijk en Nederlandstalig vakantiepark in het midden van Portugal.

Glamping in Midden-Portugal op Casa Cantiga

Glamping in Portugal kan bij Casa Cantiga. Op Casa Cantiga kunnen verschillende accommodaties gehuurd worden, waaronder een paar héél bijzondere plekken om te overnachten. En dat deze accommodaties gelegen zijn in een prachtig aangelegd park, met twee zwembaden, met volop speelgelegenheid in een omgeving die genoeg te bieden heeft, maakt het een perfecte combinatie voor een gezinsvakantie.

Glamping O Figo
Onze plek op vakantiepark Casa Cantiga: Glamping O Figo

Kleinschalige accommodatie ten noorden Lissabon

In de meivakantie gaan we voor het eerst met onze kinderen naar Portugal en we verwachten dat we na drie dagen Lissabon toe zijn aan een meer relaxt tempo. Hoewel we graag meer van Portugal willen zien, is een plek waar de kinderen kunnen spelen en bij goed weer kunnen zwemmen een voorwaarde. We zoeken daarom naar een uitvalsbasis in een omgeving die voldoende te bieden heeft qua natuurschoon en cultuur.

Op zo’n 100 kilometer ten noorden van Lissabon vinden we het kleinschalige en, zoals de eigenaars het zelf aanbieden, het kindvriendelijkste vakantiepark van Portugal: Casa Cantiga. Glamping in Portugal: dát willen we graag van dichtbij ervaren. 

L. leidt jullie graag rond op deze kindvriendelijke plek. Kijk je mee met haar filmpje?

Warm welkom

Enkele dagen voordat we aankomen bij Casa Cantiga, hebben we via What’s App contact met Sandra, de eigenaresse, over de verwachte aankomsttijd. Zij stuurt ons de instructie hoe we binnen kunnen komen en waar we precies moeten zijn. Op de dag van aankomst, vlak voordat we verwachten aan te komen, stuurt ze een berichtje dat ze onderweg is met ons eten dat we vooraf ook bij haar besteld hebben. Zo fijn dat we de eerste dag niet hoeven na te denken over boodschappen.

Na een rit van anderhalf uur komen we begin van de avond aan bij Casa Cantiga. Zoals gezegd, kunnen we de grote groene poort open maken en het terrein oprijden. We laten de koffers in de auto staan en lopen richting onze cabin ‘O Figo’. Terwijl we rondkijken komt het vakantiegevoel goed binnen. Wat een heerlijke plek. Hier zullen we ons zeker gaan vermaken.

Mijn kinderen willen het liefste meteen het zwembad in, want het is een lange en warme dag geweest. Helaas voor hen gaan we eerst eten. Net als we onze slaapplekken willen verkennen, komt Sandra aanlopen met in haar handen twee tasjes met eten. Ze heet ons hartelijk welkom en nodigt ons uit voor een rondleiding op het vakantiepark.

O Figo Casa Cantiga glamping Portugal
In de verte zie je onze cabine O Figo, links de grote speelhal
Het zwembad van Casa Cantiga
Het zwembad roept de kinderen om te komen zwemmen

Eerste kennismaking met het vakantiepark en glamping in Portugal

Al wandelend vertelt Sandra over Casa Cantiga en hoe het park in de loop van de jaren steeds verder gegroeid is. Aanvankelijk werden alleen appartementen verhuurd en was er één zwembad. Afgelopen jaar hebben ze een stuk grond erbij kunnen betrekken en daarop zijn de glamping accommodaties geplaatst, plús een peuterbad, de hal en sinds een paar weken een minigolf. Dit maakt deze glamping in Portugal compleet en kindvriendelijk.

We lopen via het privé sanitair en de hal naar de zwembaden. Sandra toont ons de kortste weg naar een overdekt terras en nodigt ons alvast uit voor de wekelijkse pizza-avond later die week. Dan verdwijnt ze in het groen en volgen we haar om via een speeltuintje en de kippenren weer bij de grote groene poort uit te komen. Hier wijst ze ons de plek waar ’s morgens de broodjes gehaald kunnen worden. Tijdens de wandeling krijgen we allerhande informatie over de omgeving en als we willen mogen we onze vragen altijd stellen via de app.

Casa Cantiga
De recent aangelegde minigolfbanen met op de achtergrond het zwembad en rechts de speelhal
Casa Cantiga
Het grappige autootje temidden van de minigolfbanen
'Tendas Toca' van Casa Cantiga glamping Portugal
‘Tendas Toca’, slapen in twee tenten en wonen in de buitenkeuken, dat is glamping in Portugal.

Inmiddels beginnen we honger te krijgen en ronden we de rondleiding af. Sandra geeft nog korte instructies hoe we de maaltijd het beste kunnen opwarmen en waar de bestellijst van de broodjes ligt en dan nemen we afscheid.

‘Koken’ in een compleet ingerichte buitenkeuken

Tijdens het opwarmen van de maaltijd kijken we rond in onze overdekte buitenkeuken. Er is een ruim aanrecht met een wasbak. Op het aanrecht staat een tweepits elektrisch fornuis, een koffiezetapparaat en een waterkoker. Daarnaast staat een enorme waterfles van zes liter met een pomp. Stromend water is er niet, maar de pomp functioneert prima. Het leidingwater zou gedronken kunnen worden, maar geeft een beetje een chloor-smaak. Wij houden er niet zo van en geven de voorkeur aan flessenwater.

Onder de wasbak staat een emmer voor afvalwater, maar omdat de afwaskeuken vlakbij ligt gebruiken we die niet. Er is een prullenbakje en iets wat lijkt op een potje voor jonge gasten die bezig zijn om zindelijk te worden.

Op een hoge plank staat een kleine voorraad koffiecups, olijfolie, azijn, kruiden en een fles wijn. Daarnaast staat boter, een pot jam, een potje honing en suiker. Verder ligt er een map met informatie over Casa Cantiga en over bezienswaardigheden in de omgeving.

Buitenkeuken Casa Cantiga glamping Portugal
Onze heerlijke buitenkeuken bij onze glamping accommodatie.

Goedgevulde koelkast op bestelling

In de koelkast vinden we beleg voor bij het ontbijt, een pak sinaasappelsap en een grote bak met aardbeien. Daarnaast zijn twee goed gevulde keukenkastjes. Overal is aan gedacht: voldoende serviesgoed, inclusief kunststof bordjes, bakjes en bekers voor de jongste gasten. Er zijn pannen in verschillende maten en de koekenpannen zien er zo goed als nieuw uit. De besteklade bevat een ruim assortiment keukengereedschap. Wij hebben tijdens ons verblijf niets gemist.

Onder de overkapping staat een grote tafel met vijf tuinstoelen. Verder staat er een houtkachel en een terraswarmer op gas. Gebruik van de houtkachel is gratis en tijdens de rondleiding heeft Sandra ons gewezen waar we hout kunnen pakken; voor de terraswarmer wordt een bijdrage van 5 euro per dag gevraagd.

Naast de overkapping is een klein grasveldje met een barbecue en hangmat. Alles is netjes, schoon en klaar voor gebruik. Heerlijk om zo ‘thuis’ te komen.

Slapen in je eigen cabin

Aangrenzend aan de buitenkeuken is de cabin met een tweepersoonsbed. Tegenover de buitenkeuken ligt een aparte cabin met een stapelbed en een éénpersoonsbed. Beide cabins hebben een houten stellingkast waar kleding of andere spullen neergelegd kunnen worden. Er zijn haakjes voor jassen, bedlampjes en een extra stoel. In de cabin met het tweepersoonsbed is een rail met kleerhaken en boven het bed hangt een klamboe. De andere cabin heeft een hor bij de deur en bij het raam.

Alle bedden zijn voorzien van een dekbed en op de matrassen van de kinderen liggen onderlakens met een zeiltje tegen nachtelijke ongelukken.

O Figo Casa Cantiga
Deze cabine heeft een tweepersoonsbed
De kinder-cabin van buitenaf gezien.
Slapen bij Casa Cantiga
De kinder-cabin met stapelbed en ‘gewoon’ bed

Privé afwasstek en eigen badkamer

Na het eten hebben we tijd om de afwaskeuken te leren kennen. Een bordje boven de spoelbak geeft aan welke plek van ons is. Er liggen theedoeken en een vaatdoekje klaar en we kunnen dus meteen beginnen met afwassen. In deze ruimte kan afval gescheiden worden en er staat een diepvries voor gemeenschappelijk gebruik. Overal is over nagedacht en ziet er opgeruimd en overzichtelijk uit.

Om de hoek van de afwaskeuken is de ruime privé badkamer gelegen. Er is een toilet, wastafel en douche. Ook hier staat een stellingkast waar je je toiletspullen kunt neerzetten en liggen handdoeken klaar voor gebruik. Indien gewenst kun je extra badlakens huren. Er zijn volop haakjes en stangen om handdoeken aan op te hangen. Er staat een wasmand voor het geval je gebruik wil maken van de wasmachine die elders in het park te vinden is.

Casa Cantiga
Onze prive afwasplek
Afwasruimte Casa Cantiga
Er is genoeg ruimte om je vaat te kunnen doen

Zwemmen bij Casa Cantiga

Na een heerlijke nacht en dito ontbijt is het tijd om de rest van het vakantiepark beter te leren kennen. De zon schijnt en dat is voor F. een reden om meteen zijn zwembroek aan te trekken. Nog voordat we het door hebben, ligt hij in het water. Nu zien we ook andere gasten die deze week verblijven bij Casa Cantiga. Er zijn deze week vooral gezinnen met kinderen tot een jaar of tien, maar we weten van Sandra dat ook oudere kinderen zich goed vermaken op deze plek.

Zwemmen bij casa Cantiga
Heerlijk luieren in het zwembad van Casa Cantiga
Het ondiepe peuterbad
Het ondiepe peuterbad

Casa Cantiga biedt volop speelmogelijkheden

Naast de twee zwembaden, biedt Casa Cantiga nog veel meer speelmogelijkheden voor jong en oud. In de grote speelhal staat het grotere speelgoed, zoals een badmintonnet, een voetbalgoal en tafeltennistafel. Er staat een groot, houten schip om in te klimmen en er ligt een enorme zitzak. Liefhebbers kunnen filmpjes kijken op de TV. Gedurende ons verblijf wordt er regelmatig gebruik gemaakt van de hal, zowel door kinderen als door ouders die samen met hun kind een potje badminton spelen. Er zijn duidelijke regels over wanneer de hal toegankelijk is en dat iedereen er op let dat het spelen geen overlast geeft aan andere gasten. Iets wat in het enthousiasme van het spel eens kan gebeuren omdat de holle ruimte kan galmen tot bij de Glamping-plekken. Het is desondanks een fijne plek om te spelen als het ’s avonds afkoelt of als het regent.

De grote speelhal van Casa Cantiga
Jong en oud kunnen heerlijk spelen in de grote hal

Nabij het zwembad is een tweede overdekte speelplek. Hier vind je vooral spelletjes, Lego, strips en boeken. Tegen de muur staan surfboards, koelboxen en parasols voor wie een bezoekje wil brengen aan één van de stranden in de buurt. Alles mag gebruikt worden met de vanzelfsprekendheid dat je het na gebruik weer terugbrengt.

Tussen het zwembad en de appartementen is een speeltuin ingericht met een schommel, zandbak en trampoline. Buiten bij de hal ligt een minigolfbaan en het hele terrein nodigt uit voor een goed potje verstoppertje-spelen.

Casa Cantiga
Spelen in de kleine speelruimte.
Spelen bij casa Cantiga
Springen en spelen in een van de speeltuintjes
Speeltuin bij Casa Cantiga
Natuurlijk is er een schommel en een zandbak
Minigolf bij Casa Cantiga
Minigolf is altijd leuk

Kindvriendelijk en veilig spelen

Het is duidelijk dat overal rekening is gehouden met de jongste bezoekers. Kinderen die graag op onderzoek uitgaan worden tegengehouden door hekjes en poortjes. Het volledige terrein is omheind. De boomhut mist expres een paar sporten van de ladder, zodat jonge kinderen er niet in kunnen klimmen. Het speelgoed is afgestemd op alle leeftijden en de inrichting van de Glamping-accommodaties is helemaal afgestemd op jongere kinderen. Mocht je toch iets missen dan is de eigenaresse makkelijk bereikbaar voor vragen en hulp.

Zwemmen bij Casa Cantiga Portugal
Het zwembad is ommuurd en voorzien van enkele poortjes

Terrassen en dieren

Op het terrein zijn twee overdekte terrassen. Eén terras is gelegen binnen de omheining van het zwembad. Hier staan comfortabele stoelen en er is een hangmat. Op het andere terras staan houten tafels en banken en liggen de inschrijflijsten voor de broodjes en pizza-avond. Ook liggen er nóg meer tips voor uitstapjes in de omgeving, wandelingen, de beste stranden en waar je terecht kunt voor boodschappen en restaurantjes.