Dagje Hattem met kinderen? Dit zijn onze tips!

Een dagje Hattem met kinderen, is dat leuk? Ja, want in Hanzestad Hattem, aan de rand van de Veluwe is van alles te beleven voor kinderen. Karijn geeft je haar tips voor een bezoek aan Hattem met kinderen.

Dit blog is geschreven in 2018 en in 2020 voorzien van een update

Dagje Hattem met kinderen

Het Gelderse Hattem is een kleine maar populaire Hanzestad. Vlakbij het grotere Zwolle, gelegen aan de IJssel én aan de rand van de Veluwe. Dat betekent een charmant centrum, water en bossen: perfecte ingrediënten voor een weekendje of dagje weg met kinderen.
In dit blog vind je onze tips voor leuke activiteiten en bezienswaardigheden in Hattem met kinderen. En mocht je een weekendje weg gaan, dan wil je zeker lezen over het prachtige appartementje waar wij verbleven.

Ligging Hattem

#1 Hanzestad Hattem met kinderen verkennen

Tijdens een bezoek aan Hattem met kinderen mag een ontdekkingstocht door de stad niet ontbreken. In combinatie met het Bakkerijmuseum of Anton Pieckmuseum (waarover later meer), heb je een middagvullend programma.

Aan de stadsgracht en de overgebleven stadsmuren is goed te zien dat Hattem vroeger een vestingsstad was. Eenmaal binnen de stadspoort waan je je op veel plekken terug in de tijd. Statige panden en koopmanswoningen liggen aan straatjes met keien. Er zou zomaar een paardenkoets voorbij kunnen komen.

Op de Markt is het gezellig druk met terrasjes. Je vindt er een ijssalon waar wij heerlijke Italiaanse ijsjes hebben gegeten. Je kunt op je gemak door het centrum van Hattem dwalen. Het is niet groot, dus zomaar rondslenteren zonder te verdwalen kan prima. Rond de stadsgrachten is het groen en kun je even pauzeren als je wil. Tijdens onze wandeling door de stad zochten wij voor de pauze een speeltuintje op, net buiten het hart van het centrum.

In Hattem vind je weinig winkelketens maar wel veel speciaalzaakjes. Er zijn verschillende kleding- en speelgoedwinkeltjes. Favoriet van onze kinderen is de Playmobilwinkel.

In Hattem vind je rond de stadsgrachten veel groen
In Hattem vind je rond de stadsgrachten veel groen
Aan de markt vind je een ijssalon en een heleboel leuke terrasjes
Aan de markt vind je een ijssalon en een heleboel leuke terrasjes
speeltuin centrum Hattem
Als er een speeltuin te vinden is……

#2 Bakkerijmuseum Hattem

Hoe je van een klein museum zonder al te veel technische middelen toch een gaaf interactief museum voor kinderen maakt, weten ze bij het Nederlands Bakkerijmuseum. Het geheim van dit museum? De bakkers! Het zijn niet zomaar bakkers die een workshop koek bakken geven, maar ware entertainers.

Op zaterdagen en in vakanties kunnen kinderen kosteloos workshops volgen. Met veel enthousiasme weten de bakkers een grote groep kinderen aan het lachen te krijgen, maar ze ook allemaal te verleiden om binnen no time deeg te kneden, te rollen, uit te steken en te versieren.

De bakker die in het kleine theater van het museum een workshop geeft, kun je beter cabaretier noemen. Al grappen makend showt hij broodvlechttechnieken, steekt hij de draak aan met ouders en betrekt hij de kinderen bij de show. En hoewel sommige grappen hoog over zijn, liggen de kinderen toch constant in een deuk.

Met een zelfgebakken koek in de hand en een dikke glimlach op het gezicht  verlieten onze kinderen het museum. Aanrader voor gezinnen met jonge kinderen tot een jaar of 10. Lees meer over het Bakkerijmuseum in dit blog.

Het Bakkerijmuseum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10 tot 17 uur. Op zondagen dus niet! Tijdens schoolvakanties kunnen de openingstijden afwijken. Er is een leuke lunchplek in het museum waar je kan genieten van versgebakken krenten- en suikerbrood.

De entree bedraagt 9 euro voor volwassenen, 7,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis (prijspeil 2020). Met de Museumkaart is de entree gratis. Het museum bestaat uit meerdere panden met kruip-door-sluip-door gangetjes. Een kinderwagen kan mee, maar handig is het niet.

Naast de workshops op zaterdag en in de schoolvakanties kunnen kinderen ook een speurtocht doen.

Dagje Hattem met kinderen
Het theatertje van het Bakkerijmuseum is stampvol
Zelf aan de slag in het Bakkerijmuseum in Hattem.
Zelf aan de slag in het Bakkerijmuseum in Hattem.

#3 Anton Pieck Museum in Hattem

Of het Anton Pieck Museum leuk is om met kinderen te bezoeken, hangt af van de tijdelijke tentoonstelling. Vaak zijn het tentoonstellingen die kinderen aanspreken. Tot en met november 2018 had het museum bijvoorbeeld een expositie met de bijzondere tekeningen van striptekenaar Jan van Haasteren.

Op een mooie junidag bezoeken we het Anton Pieckmuseum. De entree van het museum is dezelfde als die van het Voerman Museum, maar het Anton Pieckmuseum zetelt in een andere pand. Een medewerker van het museum begeleidt ons weer naar buiten naar een prachtig binnenplein. Als we dat oversteken komen we in het Anton Pieckmuseum.

We kijken kort naar de tekeningen. Maar onze oudste heeft er geen oog voor. De rustige kleuren zijn weinig uitnodigend. En bij de balie hebben we al de speurtocht ontvangen voor de tentoonstelling van Jan van Haasteren. Op naar de bovenste verdieping van het oude pand hangen waar de tekeningen hangen.

Speurtocht

De vragen van de speurtocht bestaan grotendeels uit zoekvragen. Op de tekeningen kun je eindeloos veel zien. Zo blijkt de tekenaar zelf op een grote oranjeposter wel vier keer te zijn afgebeeld. We speuren de tekening af en vinden hem….drie keer. Die laatste lukt ons niet.

Als we klaar zijn met de speurtocht, zijn we ook klaar met het museumbezoek. De kleine tijdelijke tentoonstelling is de moeite waard. Op de aanplakbiljetten wordt de volgende expositie van illustrator Hans de Beer van de Kleine IJsbeerboeken aangekondigd. Ook leuk voor kinderen!

De entree voor het museum bedraagt 9 euro voor volwassenen, kinderen tussen de 4 en 12 jaar betalen 3,50. Voor gezinnen bestaat een gezinskaart van 20 euro voor twee volwassenen en één of meerdere kinderen (prijspeil 2020). Het museum is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 10 tot 17 uur geopend. Op zondag van 13 tot 17 uur. 

Via een binnenpleintje betreden we het Anton Pieckmuseum
Via een binnenpleintje betreden we het Anton Pieckmuseum
Wat is er veel te zien op de tekeningen van Jan van Haasteren
Wat is er veel te zien op de tekeningen van Jan van Haasteren
Voor de speurtocht worden de tekeningen goed bekeken
Voor de speurtocht worden de tekeningen goed bekeken

#4 IJsboerderij Cowd

Buiten het centrum van Hattem ligt IJsboerderij Cowd. Op deze boerderij kun je in de eerste plaats natuurlijk ijs kopen. Op de boerderij is een winkeltje waar ijs en kaas wordt verkocht evenals allerlei streekproducten en handgemaakte jam. Zowel op het terras als binnen kun je wat drinken, en is er een kleine lunchkaart.

Maar op de ijsboerderij is veel meer te beleven. Op het erf staan talloze skelters, fietsen en karretjes waarmee je over het erf kan scheuren. Onze dochter en zoon hebben pret met een skelter met aanhanger. Mijn dochter bestuurt de skelter, zoonlief zit achterin, joelend van plezier. In de tuin is een grote trampoline, een glijbaan en een schommel van autobanden.

Naast alle toestellen op het erf zijn er natuurlijk ook dieren te vinden. Onze jongste vindt de kippen interessant en blijft een tijdje gebiologeerd staan kijken bij het hok. We mogen ook de stallen in. In één van de stallen vinden we pasgeboren dieren. Een kalfje van een paar dagen oud ligt te soezen in het stro. “Wat schattig,” fluistert mijn dochter. Mijn zoon en dochter hebben zich 1,5 uur goed vermaakt op het terrein, een ideaal low budget uitje dus.

Broerlief in de wagen en scheuren maar op het erf van IJsboerderij Cowd!
Broerlief in de wagen en scheuren maar op het erf van IJsboerderij Cowd!
Lekker vers aardbeienijs
Lekker vers aardbeienijs
In het winkeltje kan je nog veel meer kopen behalve ijs
In het winkeltje kan je nog veel meer kopen behalve ijs
De favoriet van mijn dochter is de trampoline
De favoriet van mijn dochter is de trampoline
Schommelen kan ook in een autoband
Schommelen kan ook in een autoband
Blijft aandoenlijk, die jonge kalfjes
Blijft aandoenlijk, die jonge kalfjes

#5 Wandeling bij de Leemkule

Tijdens een prachtige oktoberdag maken we een wandeling bij de Leemkule. De Leemkule is een grote kuil, waar vroeger leem is afgegraven. Eromheen ligt bos. Je kunt er een korte wandeling maken en vooral met een noodvaart de kuil inrennen, vlak voor de poeltjes stoppen en weer omkeren voor de volgende race naar beneden.

Terwijl onze oudste hier vooral mee bezig is, geniet de jongste van de immense zandbak. Het is jammer dat we schepjes en emmertjes zijn vergeten want we hadden een reuze-zandkasteel kunnen bouwen.

Nadat we een tijdje in de kuil hebben gespeeld maken we een wandelingetje rondom de kuil. De volgende attractie blijkt een dikke omgevallen boom. Balanceren, er af springen of er zo snel mogelijk overheen lopen. Onze dochters maken er een spelletje van.

Echt wandelen wordt het zo niet. Maar dat maakt niet uit. Het is heerlijk om de boslucht op te snuiven en te genieten van de herfstzon. De Leemkule is een prima plek voor een korte wandeling en spelen in het bos.

De Leemkule vind je naast Vakantiepark De Leemkule (Leemkuilen 6 in Hattem).

We maken een klein rondje bij de Leemkule in Hattem
We maken een klein rondje bij de Leemkule in Hattem
De kuil in en daarna de zandheuvel weer op
De kuil in en daarna de zandheuvel weer op
Op de wandelingen komen we verschillende paddestoelen tegen
Op de wandelingen komen we verschillende paddestoelen tegen

Lunchen en overnachten in Hattem bij ’t Zilveren Schaap

Op de Markt in het centrum van Hattem vind je ’t Zilveren Schaap. Naast dat je er met kinderen goed kunt lunchen – er is een hele grote speelgoedkeuken – verhuren de eigenaren de zolderetage van het pand. Wij slapen er tijdens het Chocoladefestival en vinden het ideaal om hartje centrum een overnachtingsplek te hebben.

Via het achterhuis bestijg je de trap naar de zolder, die uitkomt op een gangetje. Links is de woonkamer, rechts de grote slaapkamer en voor ons een klein maar heel gezellig keukentje.

Het appartement is met smaak verbouwd en ingericht: de oude balken in het zicht, een oude houten vloer en een mix van vintage en moderne meubelen. op de slaapkamer kunnen we met het hele gezin slapen. Er staat een tweepersoonsbed, een bedbank. En voor baby’s is er een babybedje.

In de woonkamer zijn verschillende boekjes en spelletjes te vinden waar onze kinderen zich mee vermaken. ’t Zilveren Schaap is een fijne uitvalsbasis voor een bezoek aan Hattem met kinderen. Enige minpuntje is dat een traphekje voor de steile trap ontbreekt.

’t Zilveren Schaap vind je op Markt 10 in Hattem. Bekijk de site voor meer informatie of boek makkelijk via Booking.com.

Op zolder van 't Zillveren Schaap bevindt zich een prachtig appartementje
Op zolder van ’t Zillveren Schaap bevindt zich een prachtig appartementje
Op de begane grond van 't Zilveren Schaap kun je lekker lunchen
Op de begane grond van ’t Zilveren Schaap kun je lekker lunchen
Het speelplekje is snel gevonden
Het speelplekje is snel gevonden
De oude balken zijn prachtig
De oude balken zijn prachtig
Een klein maar heel fijn keukentje voor als je graag zelf wil koken
Een klein maar heel fijn keukentje voor als je graag zelf wil koken
Aan de achterkant van het pand is de grote sfeervolle slaapkamer
Aan de achterkant van het pand is de grote sfeervolle slaapkamer
Vanaf het raam kijk je uit op de Markt van Hattem
Vanaf het raam kijk je uit op de Markt van Hattem

Meer lezen

Wil je meer tips voor leuke activiteiten in de omgeving van Hattem met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Ronduit Hattem. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Hallo Saskia, ik ben lekker op jullie site aan het rondkijken, merk dat de kaart van Nederland niet de juist kaart opent. Er komen dan alle links/pijltjes in Duitsland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.