Stedentrip met kinderen

Een stedentrip met kinderen? Volgens sommige ouders is er met de komst van de mini’s een einde gekomen aan de stedentrips. Niets is minder waar: een citytrip met kinderen is juist leuk! Onze bloggers vinden dit één van de leukste vakanties met hun kinderen.

Maar wat zijn leuke steden voor een stedentrip met kinderen? Wat doe je aan de voorbereiding? En hoe zorg je dat het niet te vermoeiend wordt voor kinderen? Wij helpen je hiermee op weg en geven tot slot tips over het boeken van een citytrip.

Deze pagina is voor het laatst geactualiseerd op 2 februari 2018

Wat is een leuke stad voor een stedentrip met kinderen?

De keuze is reuze, dat moge duidelijk zijn. Allereerst een belangrijke tip: vermijd zeker bij een eerste stedentrip de allergrootste en drukste steden in Europa. Te lange rijen en grote mensenmassa’s zijn niet fijn met kinderen. Kies voor de iets kleinere, minder bekende en rustigere steden. Wil je toch naar bekende steden als Londen, Parijs of Barcelona? Neem dan de tijd voor je bezoek en blijf er een midweek, dan kan je op een kindvriendelijk tempo de stad verkennen.

Wees wel realistisch: plan de dagen niet te vol en zorg voor afwisseling. Twee musea op één dag kun je beter niet doen. Een boottochtje en een museum zijn een prima dagvulling. Check vooraf waar een park of een speeltuin te vinden is. En nog een tip: zorg dat je kinderen genoeg eten en drinken. Niks is vervelender dan met vermoeide en hongerige kinderen door een drukke stad te slenteren. Maar als je voldoende proviand mee hebt, en een relaxt programma voor de boeg hebt, wordt het een trip om nooit te vergeten!

De bloggers van KidsErOpUit hebben meerdere steden bezocht. In dit overzicht vind je eerst de citytrips die wij in Nederland hebben ondernomen op een rijtje, daarna volgen de stedentrips met kinderen in Europa.

Meer lezen? Ontdek nu onze tips voor het vinden van een fijne familiekamer in een hotel!

Kindvriendelijke steden in Nederland

Hieronder vind je onze ervaringen met stedentrips in Nederland, onderverdeeld in Noord, Oost, West, Zuid en Midden-Nederland. Onder Noord-Nederland vallen steden in Drenthe, Friesland en Groningen. Onder Oost vallen de steden in Gelderland en Overijssel. De steden in Utrecht en Flevoland behoren tot Midden-Nederland. Zuid- en Noord-Holland vallen onder west. En steden in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg vallen onder Zuid-Nederland. Bekijk vooral ook de minder voor de hand liggende steden. Vaak zijn juist dit de pareltjes om met kinderen te bezoeken.

Wat zijn leuke stedentrips met kinderen in Noord-Nederland?

Leuke steden in Friesland, Groningen en Drenthe hebben we in alfabetische volgorde op een rijtje gezet.

Stedentrip Groningen met kinderen

Het is de afstand waard: een weekendje Groningen is absoluut een kindvriendelijke stedentrip. Met kinderen is het leuk om de Martinitoren te beklimmen, het Stripmuseum te bezoeken of een speciale kinderstadswandeling te maken.

Meer over Groningen met kinderen lees je hier:

Of bekijk onze ervaring met een gezinsvriendelijke overnachtingsmogelijkheid in Groningen:

Achter de Martinitoren in Groningen
Achter de Martinitoren in Groningen

Stedentrip Sneek met kinderen

Sneek is een van de bekendste watersportsteden in Friesland. Een aanrader voor een dagje of een weekendje in de zomer. Ook als je niet zo’n watersporter bent. Bezoek het Zandsculpturenfestival en het Fries Scheepvaart Museum (met speciaal kindergedeelte). Kinderen vinden een stukje varen leuk, vooral als ze zelf aan het roer mogen zitten.

Meer over een stedetrip met kinderen naar Sneek lees je hier:

Onder de bruggetjes door in Sneek
Onder de bruggetjes door in Sneek

Wat zijn leuke stedentrips met kinderen in Midden-Nederland?

De leukste steden in Utrecht en Flevoland om met kinderen te bezoeken staan hieronder op alfabetische volgorde.

Stedentrip Utrecht met kinderen

Centraal in Nederland ligt Utrecht. Goed bereikbaar met de trein (altijd extra leuk voor kinderen!) en heel veel te doen. Het bekendste museum is het Spoorwegmuseum. Maar vergeet ook niet Speelklok Museum, Catharijneconvent, Nijntje en natuurlijk het beklimmen van de Domtoren.

Meer over Utrecht met kinderen lees je hier:

Of ga naar onze review van een gezinsaccommodatie in Utrecht:

Slenteren door Utrecht tijdens kindvriendelijke stedentrip in Nederland
Slenteren door Utrecht

Stedentrip Woerden met kinderen

Een dagje Woerden is niet compleet zonder bezoek aan de Kaasmarkt! Naast een bezoek aan het oude centrum zijn er allerlei leuke bezienswaardigheden en activiteiten voor kinderen.

Meer over Woerden met kinderen lees je hier:

Kaasrollen tijdens stedentrip Woerden
Kaas rollen in Woerden