Pagina menu
TwitterRssFacebookKidseropuit InstagramKidseropuit PinterestKidseropuit Youtube
Categorie menu

Stedentrip met kinderen

Stedentrip met kinderen

Een stedentrip met kinderen? Volgens sommige ouders is er met de komst van de mini’s een einde gekomen aan de stedentrips. Niets is minder waar: een citytrip met kinderen is juist leuk! Echt? Ja, zeker weten.

Maar hoe kies je een geschikte stad? Wat doe je aan de voorbereiding? En hoe zorg je dat het niet te vermoeiend wordt voor kinderen? Wij helpen je hiermee op weg en geven tot slot tips over het boeken van een citytrip.

Welke stad voor een stedentrip met kinderen?

De keuze is reuze, dat moge duidelijk zijn. De belangrijkste tip: vermijd zeker bij een eerste stedentrip de allergrootste en drukste steden in Europa. Te lange rijen en grote mensenmassa’s zijn niet fijn met kinderen. Kies voor de iets kleinere, minder bekende en rustigere steden. Wil je toch naar bekende steden als Londen, Parijs of Barcelona? Neem dan de tijd voor je bezoek en blijf er een midweek, dan kan je op een kindvriendelijk tempo de stad verkennen.

De bloggers van KidsErOpUit hebben meerdere steden bezocht. We zetten de hoogtepunten van elke stad voor je op een rij. Eerst de citytrips in eigen land en daarna de citytrips in Europese steden.

Meer lezen? Ontdek nu onze tips voor het vinden van een fijne familiekamer in een hotel!

Stedentrip met kinderen in Nederland

Nederland kent veel leuke steden die ideaal zijn voor een weekendje weg met kinderen. Ontdek nu Arnhem, Den Haag, Middelburg, Nijmegen, Rotterdam, Sneek, Utrecht en Vlissingen

Stedentrip Arnhem met kinderen

Arnhem heeft de charme van een provinciestad maar het voorzieningenniveau van een stad van formaat. Er worden de leukste festivals georganiseerd, zoal elk jaar in de herfst het Sprookjesfestival. Bezoek ook het Watermuseum, Burgers’ Zoo en het Openluchtmuseum. Een ideale bestemming voor een citytrip of als dagje uit tijdens een vakantie op de Veluwe.

Meer over Arnhem met kinderen lees je hier:

Stedentrip Den Haag met kinderen

Den Haag is de koninklijke stad, de stad waar de regering zit. Dit geeft de stad een hele andere sfeer: internationaler en luxer. Een fijn extraatje is de nabijheid van de zee bij Scheveningen. In Den Haag zijn veel leuke kindermusea te vinden, waarbij het Kinderboekenmuseum onze favoriet is. Aan een weekend heb je niet genoeg om alles te zien en te doen.

Meer over Den Haag met kinderen lees je hier:

In het eerste kwartaal van 2016 komen de meeste van deze blogs online. We bezochten Den Haag in de kerstvakantie en zijn nu alle ervaringen aan het verwerken in nieuwe blogs.

Stedentrip Middelburg met kinderen

Klein maar fijn is Middelburg, de Zeeuwse hoofdstad. Tijdens een weekendje weg kan je je hier prima vermaken, eventueel in combinatie met Vlissingen. Vooral tijdens een vakantie op Walcheren is het leuk om de stad met kinderen te bezoeken.

Meer over Middelburg met kinderen lees je hier:

Stedentrip Nijmegen met kinderen

Nijmegen is de stad waar de Romeinse geschiedenis in Nederland het meest merkbaar is. In Museum Valkhof kan je alles leren over deze tijd. Nijmegen heeft een fraai historisch centrum waar je ook fijn kan rondstruinen. Met grotere kinderen mag je zeker het Muzieum niet missen, daar ervaar je hoe het is als je blind bent.

Meer over Nijmegen met kinderen lees je hier:

Stedentrip Rotterdam met kinderen

Rotterdam biedt ontzettend veel voor kinderen. De hoogbouw en de haven zijn al bezienswaardigheden op zich en als je dan ook nog overnacht in de kubuswoningen of op het SS Rotterdam dan is je weekend helemaal een feestje. Vergeet vooral niet om de Markthal te bezoeken en een stukje te varen met de watertaxi.

Meer over Rotterdam met kinderen lees je hier:

Stedentrip Sneek met kinderen

Sneek is een van de bekendste watersportsteden in Friesland. Een aanrader voor een dagje of een weekendje in de zomer. Ook als je niet zo’n watersporter bent. Bezoek het Zandsculpturenfestival en het Fries Scheepvaart Museum (met speciaal kindergedeelte). Kinderen vinden een stukje varen leuk, vooral als ze zelf aan het roer mogen zitten.

Meer over Sneek met kinderen lees je hier:

Stedentrip Utrecht met kinderen

Centraal in Nederland ligt Utrecht. Goed bereikbaar met de trein (altijd extra leuk voor kinderen!) en heel veel te doen. Het bekendste museum is het Spoorwegmuseum. Maar vergeet ook niet Speelklok Museum, Catharijneconvent, Nijntje en natuurlijk het beklimmen van de Domtoren.

Meer over Utrecht met kinderen lees je hier:

Stedentrip Vlissingen met kinderen

Vlissingen is uniek door de ligging echt direct aan zee. Je loopt zo vanuit het centrum de boulevard op en ziet de boten over de Westerschelde varen. Bezoek Het Arsenaal en reptielenzoo Iguana.

Meer over Vlissingen met kinderen lees je hier:

Stedentrip met kinderen in Europa

Op citytrip met kinderen of tijdens je vakantie een dagje naar een stad? Het kan allemaal. Ontdek nu Barcelona, Berlijn, Girona, Heidelberg, Kopenhagen, Praag, Salzburg, Sevilla en Stockholm.

Stedentrip Barcelona met kinderen

Neem voor Barcelona de tijd. Wij hadden 1 dag in deze stad en dat was veel te kort. Hou er rekening mee dat het in Barcelona altijd druk is, met kinderen niet echt fijn. Met een goede voorbereiding en voldoende tijd is het in het voor- en najaar wel een stad met een aangename temperatuur.

Meer over Barcelona met kinderen lees je hier:

Stedentrip Berlijn met kinderen

Een grote stad en toch niet zo druk als Barcelona, Londen of Parijs. Berlijn heeft een rijke en beladen geschiedenis, toch is de stad ook heel geschikt om met kinderen te bezoeken. Mix historie met ‘lichtere’ bezienswaardigheden. Ook handig: je kan er makkelijk met de trein komen.

Meer over Berlijn met kinderen lees je hier:

We bezochten Berlijn tussen kerst en oudjaarsdag 2015. De blogs over Berlijn komen in de eerste helft van 2016 online.

Stedentrip Girona met kinderen

Met een low-cost carrier naar Barcelona vliegen? Meestal land je dan op het vliegveld van Girona. Deze stad is zeker de moeite waard. Struin met kinderen door de smalle straatjes en doe de speurtocht door het centrum. Ook leuk: over de stadsmuur wandelen.

Meer over Girona met kinderen lees je hier:

Stedentrip Heidelberg met kinderen

Met kinderen naar het meest romantische stadje van Duitsland? Tourlijk, gewoon doen. Geniet van de sfeer, de mooie brug en bekijk de burcht. Handig als tussenstop!

Meer over Heidelberg met kinderen lees je hier:

Stedentrip Kopenhagen met kinderen

Wat heeft Kopenhagen ons in positieve zin verrast. Deze stad mag je niet missen als je naar Denemarken gaat of als tussenstop op weg naar Zweden. Kopenhagen is koninklijk, groen en waterrijk. De stad heeft ook leuke tijdelijke plekken, zoals foodhal Papiroen naast Experimentarium City.

Meer over Kopenhagen met kinderen lees je hier:

Er volgen nog meer blogs over Kopenhagen in de eerste helft van 2016.

Stedentrip Praag met kinderen

Het klinkt ver weg, maar dat valt reuze mee. Praag met kinderen is een aanrader! Heerlijk rondstruinen door de stad, de Praagse Burcht bezoeken en het Petrin Park. Vergeet ook de Praagse Zoo niet.

Meer over Praag met kinderen lees je hier:

Stedentrip Salzburg met kinderen

In een dag rijden ben je er: de Oostenrijkse stad Salzburg. Bekend van de Sound of Music en Mozart, maar zeker niet alleen leuk voor volwassenen. Wij genoten van het Marionettentheater, Haus der Natur, het Speelgoedmuseum, de verrassende Wasserspiele en de prachtige omgeving.

Meer over Salzburg met kinderen lees je hier:

Stedentrip Sevilla met kinderen

Niet voor hartje zomer (te warm!), maar in herfst, winter en voorjaar een prachtige bestemming. De stad is redelijk compact en staat vol met gebouwen die de fantasie van kinderen zeker prikkelen.

Meer over Sevilla met kinderen lees je hier:

Stedentrip Stockholm met kinderen

Goed te combineren met een vakantie in Zweden of vlieg er direct heen: Stockholm! De stad ligt op heel veel eilandjes, het historische centrum is mooi en niet te groot en het parkachtige eiland Djurgarden heeft de allerleukste musea.

Meer over Stockholm met kinderen lees je hier:

Voorbereiding citytrip met kinderen

De voorbereiding begint met de keuze van de stad. We hebben hiervoor al wat tips gedeeld over steden waar wij goede ervaringen mee hebben, dat maakt het voor jullie wat makkelijker kiezen. Maar je kan meer doen. Voor de grotere steden zijn er leuke reisgidsen voor kinderen, zo kunnen ze zelf meekijken en meebepalen wat jullie gaan doen tijdens de stedentrip.

Maar voor jezelf een lijstje met bezienswaardigheden die je in ieder geval wil zien en onderzoek welke dicht bij elkaar liggen. Die kan je goed met elkaar combineren. Hou ook rekening met het weer, de hele dag regen? Dan is het fijn om een lijstje te hebben met bezienswaardigheden die binnen zijn. Kijk ook naar de openbaar vervoerverbindingen en kies eens voor een bijzondere vorm van openbaar vervoer als dat er is (watertaxi, metro, rode dubbeldekbussen enz).

Alle reisgidsen voor kinderen op een rij (d.d. januari 2016, er komen regelmatig nieuwe gidsen uit).

Lonely Planet – Verboden voor ouders:

Draw Your Map – Reis doe boek:

Nieuwsgierig wat wij van de Draw Your Map serie vinden? Lees dan hier onze review.

Wat & Hoe Kids – Jippie naar….:

Nieuwsgierig wat wij van de Wat & Hoe Kids vinden? Lees dan hier onze review.

KidsKompas-serie:

Wat kan je doen tijdens een stedentrip met het gezin?

Oftewel: hoe zorg je ervoor dat het voor de kinderen niet te vermoeiend wordt? Want vermoeide kinderen zijn -logischerwijs- niet gezellig. Kies als het even kan een hotel in het centrum aan een rustige straat of buiten het centrum maar dan met een snelle en rechtstreekse ov-verbinding. Met je nachtrust zit het dan al goed.

Hou rekening met het ritme van je kinderen, maar wees daar ook niet te star in. Kinderen zijn best flexibel! Zorg ervoor dat het dagprogramma voldoende afwisseling biedt voor het hele gezin en bouw rustmomenten in. Wij vinden het zelf erg leuk om met de fiets een stad te verkennen en kiezen vaak ook voor een rondvaart. Bij de keuze van een museum kiezen we voor musea met veel interactiviteit en vaak gaan we halverwege de dag even relaxen in een park met een speeltuin.

Tot slot: zorg dat je altijd iets te eten en te drinken bij je hebt. Hongerige kinderen zijn bijna nog ongezelliger dan vermoeide kinderen. Dat geldt trouwens ook voor volwassenen….

Meer algemene tips lezen voor een citytrip met kinderen:

Tips voor het boeken van een citytrip

Helemaal zin in een citytrip met kinderen? Dan is het nu tijd om te boeken. Voor de Nederlandse bestemmingen is het niet zo moeilijk: hotel boeken en klaar! Een bezoek aan een buitenlandse stad regelen is iets meer werk.

De vervoerskosten kunnen erg variabel zijn, zeker als je met het vliegtuig of de trein gaat:

  • Met Ryanair kan je voordelig naar een beperkt aantal bestemmingen, al staat de kindvriendelijkheid van deze luchtvaartmaatschappij ter discussie. Nou ja, voor een tientje enkele reis kan je ook niet te veel verwachten… Het maakt het wel mogelijk om voor heel weinig in een Europese stad te komen, zeker als je alleen met handbagage reist.
  • Met NS International kom je makkelijk, comfortabel en redelijk voordelig in Berlijn, Keulen, Antwerpen, Brussel, Lille, Parijs en nog meer steden in noordwest Europa.
    Wij gingen met de trein naar Berlijn en dat is ons erg goed bevallen. Voor herhaling vatbaar in ieder geval. Kijk eens bij NS International wat voor tickets ze hebben en laat je verrassen door de steden waar je dan komt.
  • Steeds vaker is het mogelijk om met een bus een langere afstand te overbruggen. Het heeft met kinderen niet mijn voorkeur. Los in de bus lopen vind ik niet veilig en je bent afhankelijk van wanneer de bus stopt. In Nederland is het te overwegen om het een keer te proberen, maar kinderen doe je volgens mij geen plezier met een langere busreis.

Vind je een citytrip helemaal zelf regelen te veel werk? Kijk dan eens bij Pharos Reizen, zij hebben speciale ouder-kind stedentrips, gewone stedentrips met kinderen en ook genoeg keuze bij de algemene stedentrips.

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2016