Stedentrip met kinderen

Een stedentrip met kinderen? Volgens sommige ouders is er met de komst van de mini’s een einde gekomen aan de stedentrips. Niets is minder waar: een citytrip met kinderen is juist leuk! Onze bloggers vinden dit één van de leukste vakanties met hun kinderen.

Maar wat zijn leuke steden voor een stedentrip met kinderen? Wat doe je aan de voorbereiding? En hoe zorg je dat het niet te vermoeiend wordt voor kinderen? Wij helpen je hiermee op weg en geven tot slot tips over het boeken van een citytrip.

Deze pagina is voor het laatst geactualiseerd op 12 maart 2020

Wat is een leuke stad voor een stedentrip met kinderen?

De keuze is reuze, dat moge duidelijk zijn. Allereerst een belangrijke tip: vermijd zeker bij een eerste stedentrip de allergrootste en drukste steden in Europa. Te lange rijen en grote mensenmassa’s zijn niet fijn met kinderen. Kies voor de iets kleinere, minder bekende en rustigere steden. Wil je toch naar bekende steden als Londen, Parijs of Barcelona? Neem dan de tijd voor je bezoek en blijf er een midweek, dan kan je op een kindvriendelijk tempo de stad verkennen.

Wees wel realistisch: plan de dagen niet te vol en zorg voor afwisseling. Twee musea op één dag kun je beter niet doen. Een boottochtje en een museum zijn een prima dagvulling. Check vooraf waar een park of een speeltuin te vinden is. En nog een tip: zorg dat je kinderen genoeg eten en drinken. Niks is vervelender dan met vermoeide en hongerige kinderen door een drukke stad te slenteren. Maar als je voldoende proviand mee hebt, en een relaxt programma voor de boeg hebt, wordt het een trip om nooit te vergeten!

De bloggers van KidsErOpUit hebben meerdere steden bezocht. In dit overzicht vind je eerst de citytrips die wij in Nederland hebben ondernomen op een rijtje, daarna volgen de stedentrips met kinderen in Europa.

Kindvriendelijke steden in Nederland

Hieronder vind je onze ervaringen met stedentrips in Nederland, onderverdeeld in Noord, Oost, West, Zuid en Midden-Nederland. Onder Noord-Nederland vallen steden in Drenthe, Friesland en Groningen. Onder Oost vallen de steden in Gelderland en Overijssel. De steden in Utrecht en Flevoland behoren tot Midden-Nederland. Zuid- en Noord-Holland vallen onder west. En steden in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg vallen onder Zuid-Nederland. Bekijk vooral ook de minder voor de hand liggende steden. Vaak zijn juist dit de pareltjes om met kinderen te bezoeken.

Wat zijn leuke stedentrips met kinderen in Noord-Nederland?

Leuke steden in Friesland, Groningen en Drenthe hebben we in alfabetische volgorde op een rijtje gezet.

Stedentrip Groningen met kinderen

Het is de afstand waard: een weekendje Groningen is absoluut een kindvriendelijke stedentrip. Met kinderen is het leuk om de Martinitoren te beklimmen, het Stripmuseum te bezoeken of een speciale kinderstadswandeling te maken.

Meer over Groningen met kinderen lees je hier:

Of bekijk onze ervaring met een gezinsvriendelijke overnachtingsmogelijkheid in Groningen:

Achter de Martinitoren in Groningen
Achter de Martinitoren in Groningen

Stedentrip Leeuwarden met kinderen

Leeuwarden is een van de oudste steden van het noorden. Het is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt voor een stedentrip met kinderen, toch is er genoeg te doen om meerdere dagen mee te vullen. Beklim bijvoorbeeld de schuine toren De Oldehove. Of leer op een leuke manier over de natuur in het Natuurmuseum Fryslân. 

Meer over Groningen met kinderen lees je hier:

oldehove van der valk hotel Leeuwarden
Bij een bezoek aan Leeuwarden is het een must om de scheve toren van Leeuwarden, de Oldehove, te beklimmen

Stedentrip Sneek met kinderen

Sneek is een van de bekendste watersportsteden in Friesland. Een aanrader voor een dagje of een weekendje in de zomer. Ook als je niet zo’n watersporter bent. Bezoek het Zandsculpturenfestival en het Fries Scheepvaart Museum (met speciaal kindergedeelte). Kinderen vinden een stukje varen leuk, vooral als ze zelf aan het roer mogen zitten.

Meer over een stedentrip met kinderen naar Sneek lees je hier:

Onder de bruggetjes door in Sneek
Onder de bruggetjes door in Sneek

Wat zijn leuke stedentrips met kinderen in Midden-Nederland?

De leukste steden in Flevoland en Utrecht om met kinderen te bezoeken staan hieronder op alfabetische volgorde.

Stedentrip Almere met kinderen

Almere een leuke stad voor een stedentrip? Zeker wel! Zo is er de leuke Stadsboerderij Almere, de kleinschalige dierentuin Dierenpark Almere Jungle en de apeneilanden van Stichting Aap. Natuurlijk mag een bezoek aan de mooie Oostvaardersplassen niet ontbreken. 

Nog meer tips voor een leuke citytrip naar Almere? Lees dan dit blog:

Almere Jungle is echt een leuke dierentuin voor peuters en kleuters
Almere Jungle is echt een leuke dierentuin voor peuters en kleuters

Stedentrip Utrecht met kinderen

Centraal in Nederland ligt Utrecht. Goed bereikbaar met de trein (altijd extra leuk voor kinderen!) en heel veel te doen. Het bekendste museum is het Spoorwegmuseum. Maar vergeet ook niet Speelklok Museum, Catharijneconvent, Nijntje en natuurlijk het beklimmen van de Domtoren.

Meer over Utrecht met kinderen lees je hier:

Of ga naar onze review van een gezinsaccommodatie in Utrecht:

Slenteren door Utrecht tijdens kindvriendelijke stedentrip in Nederland
Slenteren door Utrecht

Stedentrip Woerden met kinderen

Een dagje Woerden is niet compleet zonder bezoek aan de Kaasmarkt! Naast een bezoek aan het oude centrum zijn er allerlei leuke bezienswaardigheden en activiteiten voor kinderen.

Meer over Woerden met kinderen lees je hier:

Kaasrollen tijdens stedentrip Woerden
Kaas rollen in Woerden

Wat zijn leuke stedentrips met kinderen in Oost-Nederland?

Citytrips met kinderen in Gelderland en Overijssel vind je hieronder in alfabetische volgorde.

Stedentrip Apeldoorn met kinderen

Toegegeven: je gaat niet op citytrip naar Apeldoorn voor het centrum, maar deze stad heeft zoveel te bieden voor het hele gezin. Wat dacht je van Paleis het Loo en de Apenheul. Wandelen door Berg en Bos. En als je door het centrum struint, moet je wel een bezoek brengen aan de bibliotheek!

Meer over Apeldoorn met kinderen lees je hier:

Apeldoorn met kinderen. Wandelen door Berg en Bos
Apeldoorn met kinderen. Wandelen door Berg en Bos

Stedentrip Arnhem met kinderen

Arnhem heeft de charme van een provinciestad maar het voorzieningenniveau van een stad van formaat. Er worden de leukste festivals georganiseerd, zoal elk jaar in de herfst het Sprookjesfestival. Bezoek ook het Watermuseum, Burgers’ Zoo en het Openluchtmuseum. Een ideale bestemming voor een citytrip of als dagje uit tijdens een vakantie op de Veluwe.

Meer over Arnhem met kinderen lees je hier:

Of bekijk meteen een fijne familie accommodatie in Arnhem:

Stedentrip met kinderen? Arnhem is een goede keuze!
Vergeet niet dit Feestaardvarken te bekijken tijdens je stedentrip naar Arnhem

Stedentrip Deventer met kinderen

Met maar liefst zes bloggers wonend in Deventer mag deze niet in het lijstje ontbreken. De prachtige historische binnenstad, de IJssel en de natuur in de omgeving maken van Deventer een ideale plek voor een stedentrip met kinderen.

Meer over Deventer met kinderen lees je hier:

Deventer met kinderen. Met het pontje naar het centrum varen.
Deventer met kinderen. Met het pontje naar het centrum varen.

Stedentrip Hattem met kinderen

Een leuk kleiner stadje voor een dagje weg met kinderen: Hattem. Deze kleinere hanzestad vlakbij Zwolle combineert een charmant centrum, water en bossen. Leuk om te bezoeken zijn het Bakkerijmuseum en het Anton Pieckmuseum. Winkelen is ook fijn in Hattem, er zijn veel kleine speciaalzaakjes en snuffelwinkeltjes. De omgeving is mooi om te wandelen, bijvoorbeeld bij Leemkule. 

Hier lees je meer over Hattem met kinderen:

Lekker spelen tijdens een dagje Hattem
Lekker spelen tijdens een dagje Hattem


Stedentrip Nijmegen met kinderen

Nijmegen is de stad waar de Romeinse geschiedenis in Nederland het meest merkbaar is. In Museum Valkhof kan je alles leren over deze tijd. Nijmegen heeft een fraai historisch centrum waar je ook fijn kan rondstruinen. Met grotere kinderen mag je zeker het Muzieum niet missen, daar ervaar je hoe het is als je blind bent.

Meer over Nijmegen met kinderen lees je hier:

Of check een handige logeerplek voor het hele gezin:

Wat brengt Nijmegen?
Wat brengt Nijmegen?

Stedentrip Zwolle met kinderen

Zwolle is een leuke stad voor een dagje weg. In combinatie met uitjes in de omgeving is het ook een fijne citytrip of een minivakantie. Het oude historische centrum is prachtig, vooral de oude bibliotheek in een kerk: de Stadskamer. Beklim De Onze Lieve Vrouwentoren, beter bekend als de Peperbus. Lekker buiten spelen kan in natuurspeeltuin Doepark Nooterhof.

Nog meer tips voor een bezoek aan Zwolle? Lees ze hier:

Zwolle is een prachtige oude stad met leuke winkels.
Zwolle is een gezellige oude stad met leuke winkels.

Wat zijn leuke stedentrips in West-Nederland?

Citytrips in Noord-Holland en Zuid-Holland vind je in alfabetische volgorde hieronder.

Stedentrip Den Haag met kinderen

Den Haag is de koninklijke stad, de stad waar de regering zit. Dit geeft de stad een hele andere sfeer: internationaler en luxer. Een fijn extraatje is de nabijheid van de zee bij Scheveningen. In Den Haag zijn veel leuke kindermusea te vinden, waarbij het Kinderboekenmuseum onze favoriet is. Aan een weekend heb je niet genoeg om alles te zien en te doen.

Meer over Den Haag met kinderen lees je hier:

Of check onze ervaring met deze gezinskamers in Den Haag:

Op stedentrip in Den Haag met kinderen bezoek je ook de Hofvijver
Op stedentrip in Den Haag met kinderen bezoek je ook de Hofvijver

Stedentrip Gouda met kinderen

De stad van kaas, kaarsen en stroopwafels staat garant voor een oer-Hollands leuke citytrip met kinderen. Bekijk de oude binnenstad, met het bekende stadhuis en de Waag. De St. Janskerk met de grote glas-in-lood-ramen is ook een bezoekje waard. Bekijk hoe de echte siroopwafels gemaakt worden in de siroopwafelfabriek. Vergeet niet te proeven!

Lees hier voor meer tips voor een stedentrip in Gouda:

gouda met kinderen08
Het kenmerkende stadhuis van Gouda met zijn rood-witte luiken siert het centrum van de stad.

Stedentrip Leiden met kinderen

De mooie historische stad Leiden barst van de leuke en interessante musea. Bekijk bijvoorbeeld echte mummies in het Rijksmuseum voor Oudheden. Of bezoek het interessante Museum Boerhaave. Tijdens een wandeling door het oude centrum kom je alles te weten over Rembrandt, want die kwam hier vandaan. 

Lees al onze tips voor Leiden met kinderen hier:

Een fijn hotel met familiekamer in Leiden vind je hier:

Leiden bekijken vanaf het water tijdens een rondvaart
Leiden bekijken vanaf het water tijdens een rondvaart

Stedentrip Rotterdam met kinderen

Rotterdam biedt ontzettend veel voor kinderen. De hoogbouw en de haven zijn al bezienswaardigheden op zich en als je dan ook nog overnacht in de kubuswoningen of op het SS Rotterdam dan is je weekend helemaal een feestje. Vergeet vooral niet om de Markthal te bezoeken en een stukje te varen met de watertaxi.

Meer over Rotterdam met kinderen lees je hier:

Of bekijk hier één van de bijzondere overnachtingsplekken in Rotterdam:

De Euromast is een must tijdens een weekendje Rotterdam met kinderen
De Euromast is een must tijdens een weekendje Rotterdam met kinderen

Wat zijn leuke stedentrips in Zuid-Nederland?

Onze ervaringen met citytrips in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg vind je hieronder op alfabetische volgorde.

Stedentrip Maastricht met kinderen

De eeuwenoude stad Maastricht heeft niet alleen veel oude bezienswaardigheden, maar ook veel prachtige moderne bouwwerken. Genoeg te ontdekken samen met je kinderen!

Meer over Maastricht met kinderen vind je hier:

Of bekijk een gezinsvriendelijke overnachtingsmogelijkheid:

Mergelgrotten bij Maastricht
Mergelgrotten bij Maastricht

Stedentrip Middelburg met kinderen

Klein maar fijn is Middelburg, de Zeeuwse hoofdstad. Tijdens een weekendje weg kan je je hier prima vermaken, eventueel in combinatie met Vlissingen. Vooral tijdens een vakantie op Walcheren is het leuk om de stad met kinderen te bezoeken.

Meer over Middelburg met kinderen lees je hier:

En bekijk hier een fijne familiekamer voor je weekendje weg met kinderen:

Stedentrip met kinderen: Middelburg is een aanrader!
Middelburg met kinderen is tof!

Stedentrip Vlissingen met kinderen

Vlissingen is uniek door de ligging echt direct aan zee. Je loopt zo vanuit het centrum de boulevard op en ziet de boten over de Westerschelde varen. Bezoek Het Arsenaal en reptielenzoo Iguana.

Meer over Vlissingen met kinderen lees je hier:

Wegdromen aan zee in Vlissingen
Wegdromen aan zee in Vlissingen

Stedentrip met kinderen in Europa

Waar gaat jullie kindvriendelijke citytrip naar toe? Wat zijn de leukste kindviendelijke steden in Europa? Dat ligt maar net aan je kind en aan waar je naar toe wil. Kies je voor het historische Rome, het moderne Barcelona of voor het gezellige Gent?
Hieronder vind je onze ervaringen met een stedentrip met kinderen in Europa, onderverdeeld naar steden in Noord-, Midden-, en Zuid-Europa.

Wat is een leuke stedentrip met kinderen in Noord-Europa?

Stedentrips in Denemarken, Noorwegen en Zweden staan per land aangegeven en vervolgens vind je de stedentrips voor Finland, IJsland en Letland onder elkaar.

Wat zijn kindvriendelijke steden in Denemarken?

Stedentrip Aalborg met kinderen

Tijdens een vakantie in Noord-Jutland is een bezoek aan de stad Aalborg een aanrader. Deze havenstad heeft veel te bieden voor een bezoek met kinderen, zoals het openbare zwembad met vier baden en een klimwand. De binnenstad is gezellig om in rond te slenteren, met veel leuke straatjes en winkeltjes. Stop onderweg op het centrale plein: de Told Bod Plads met de muzikale fontein. 

Overtuigd? Lees hier onze andere tips voor Aalborg:

Winkelen in Aalborg met kinderen
Ronddwalen in de winkelstraat van Aalborg.

Stedentrip Aarhus met kinderen

In deze leuke stad in het midden van Denemarken is veel te doen met kinderen. Een must-see is het openluchtmuseum Den Gamle By, waar het net lijkt alsof je terug in de tijd bent. Of loop de Panorama Rainbow Walk, een ring bovenop het ARoS museum waarover je kunt wandelen. Daarvandaan stap je zo de mooie botanische tuinen in.

Zin gekregen in een citytrip naar Aarhus? Lees dan hier onze tips:

In Den Gamle By, het openluchtmuseum van Aarhus
In Den Gamle By, het openluchtmuseum van Aarhus

Stedentrip Kopenhagen met kinderen

Wat heeft Kopenhagen ons in positieve zin verrast. Deze stad mag je niet missen als je naar Denemarken gaat of als tussenstop op weg naar Zweden. Kopenhagen is koninklijk, groen en waterrijk. De stad heeft ook leuke tijdelijke plekken, zoals foodhal Papiroen naast het Experimentarium City.

Meer over Kopenhagen met kinderen lees je hier:

Of lees meteen onze ervaringen met een handige familie-accommodatie:

Een boottocht tijdens een citytrip in Kopenhagen mag niet ontbreken
Een boottocht tijdens een citytrip in Kopenhagen mag niet ontbreken

Stedentrip Middelfart met kinderen

Deze Deense plaats op het eiland Funen is een ideale uitvalsbasis voor een vakantie in Denemarken, want alle bekende bezienswaardigheden zijn vanaf hier goed te bereiken, zoals Legoland en Kopenhagen. Maar de stad zelf is ook de moeite waard. Ga bijvoorbeeld eens bridgewalking op de hoge brug, krabben vangen of hertjes bekijken. Ook een walvissafari is mogelijk vanuit deze stad.

Een citytrip naar Middelfart met kinderen? Lees onze aanraders hier:

Stedentrip Odense met kinderen

Er is heel veel te doen in deze tweede grootste stad van Denemarken. Natuurlijk is de stad bekend als de thuishaven van Hans Christian Andersen. Zijn sprookjes zijn dan ook overal in de stad terug te vinden. Ontdek de sprookjes via een wandeling met een speciale app. Bezoek het park Munke Mose en ga daar met een bootje naar Funen Village en de Odense Zoo. 

Lees meer tips over een stedentrip naar Odense hier:

Het ouderlijke huis van H.C. Andersen, de bekende sprookjesschrijver.
Het ouderlijke huis van H.C. Andersen, de bekende sprookjesschrijver in Odense

Wat zijn kindvriendelijke steden in Noorwegen?

Stedentrip Bergen met kinderen

Bergen is een stad aan de westkust van Noorwegen. Bezoek de wijk Brygge, met de bekende kade met de gekleurde gevels. Deze wijk is UNESCO-Werelderfgoed. Slenter door de eeuwenoude straatjes achter deze huizen en bezoek de vele souvenirwinkeltjes. Ga met de Fløibanen omhoog de Fløi-berg op voor een prachtig uitzicht over de stad en de fjorden. 

Lees hier meer over Bergen met kinderen:

De bekende gekleurde gevels in de wijk Byggen in Bergen
De bekende gekleurde gevels in de wijk Byggen in Bergen

Stedentrip Kristiansand met kinderen

Kristiansand is voor veel Europeanen de toegangspoort naar Noorwegen. Breng er ook tijd door, want de stad heeft veel leuks te bieden voor gezinnen. Breng een bezoek aan de haven en bekijk de stad.

Meer over Kristiansand lees je hier:

Stedentrip Oslo met kinderen

Oslo is op een prachtig fjord gelegen. De haven neemt een centrale plek in de stad in wat de stad een prettige dynamiek geeft. Bezoek het Vikingschipmuseum of speel midden in de stad op het strand.

Meer over Oslo met kinderen vind je hier: