Milaan met kinderen: 5 tips voor de leukste bezienswaardigheden

2
404

Een stedentrip Milaan met kinderen, dat is een goed plan! Want deze Italiaanse stad heeft veel pracht en praal, historie, mode en iets minder toeristen dan Florence. Blogger Jolinda geeft je alvast 5 tips voor Milaan met kinderen.

Dit blog is in 2018 geschreven en in 2024 voorzien van een update

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Milaan:

Wat te doen in Milaan met kinderen

Voor de zomervakantie kiezen we voor de verandering eens niet voor Scandinavië, maar voor Noord-Italië. We hopen op veel zon en kiezen een camping lekker dichtbij de bergen, zodat we kunnen wandelen.

“We gaan toch ook wel een keer shoppen? In een grote stad?” Oudste dochter denkt bij Italië vooral aan zwemmen en winkelen. Dat laatste gaan we zeker doen in Milaan, dat vooral bekend staat als modestad. Maar er is meer! Ik deel mijn tips voor een geslaagde dag in Milaan met kinderen.

#1 Pak de metro om Milaan te verkennen

Op onze camping ligt een informatiemap met allemaal handige tips voor uitjes in de omgeving. Daarin lezen wij dat we het beste onze auto kunnen parkeren bij een metrostation net buiten Milaan, Parking Area Cascina Gobba om van daaruit verder de stad met het openbaar vervoer te verkennen. We slaan de informatie op en hopen dat we de juiste afslag kunnen vinden.

Dat blijkt geen probleem, we rijden moeiteloos naar de juiste parkeergarage. We zetten onze auto buiten neer, binnen lijkt het nogal vol. Het metrostation ligt er tegenaan, dus daar stappen we zo binnen.

Even goed lezen welk metrokaartje we moeten kopen. Terwijl wij zoeken op de informatieborden naar een Engelse uitleg, helpt een voorbijganger ons al. “You can also buy your tickets in the shop.” Ah, handig, hoeven we niet uit te vogelen hoe de automaten werken.

Kinderen tot 11 jaar reizen gratis met de metro in Milaan

We vragen om vijf dagkaarten voor de metro. De verkoper kijkt eens naar onze kids. Hij vertelt dat kinderen tot en met 10 jaar gratis reizen. Ah mooi, drie dagkaarten dan graag! De kaartjes werken net zoals in Nederland, je kunt ermee door de toegangspoorten.

Een dagkaart kost 4,50 euro (prijspeil 2020). Maar hoe moet dat dan met de kinderen die gratis reizen en geen kaartje hebben? Medewerkers zien ons twijfelen en wijzen ons op de gezinspoortjes.

Zo’n rit in de metro is al een attractie op zichzelf. De jongste dochter kijkt naar buiten, en verbaast zich over de hoge flatgebouwen. En dan is het ineens pikkedonker! Ze kruipt iets dichter tegen mij aan. Onze oudste dochter is vooral mensen aan het kijken. Genoeg modieuze Italiaanse dames en snelle jongens al dan niet strak in het pak om uitgebreid te bekijken. En onze zoon? Die is veel te druk met het bijhouden van alle haltes.

“De volgende moeten we eruit!” Hij kondigt het goed op tijd aan, want de stops gaan snel. En ik moet er niet aan denken dat één van ons in zijn eentje achterblijft in de metro of op het perron. De overstap gaat soepel en na nog een aantal haltes zijn we in hartje Milaan. Maar waar precies, geen idee, we rijden al een tijdje ondergronds.

#2 Ga als eerste naar het Piazza del Duomo in Milaan

Het plan is om als eerste naar een van de bekendste bezienswaardigheden van Milaan te gaan. Lijkt ons wel zo handig, gezien de voorspelde temperaturen van dik 35 graden. We hebben vooraf opgezocht bij welk metrostation we moeten stoppen. We lopen de gangen door en zien aan het einde van een grote trap naar boven daglicht. Wat een geweldige verrassing wacht ons daar.

Een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Milaan, het piazza Del Duomo.
Eén van de hoogtepunten van ons bezoek aan Milaan, het piazza Del Duomo.
Het piazzo del Duomo in Milaan is indrukwekkend mooi.
Het piazzo del Duomo in Milaan is indrukwekkend mooi.

We lopen de trap op en staan midden op het mooiste plein van Milaan: piazza del Duomo. Daar worden we allemaal even stil van. De Duomo di Milano is één van de grootste kerken ter wereld. Wij vergapen ons aan de witte voorgevel met alle pracht en praal.

Er is vanaf 1386 tot 1813 aan de kathedraal gebouwd. Hierdoor kun je veel verschillende stijlen ontdekken. Wij lopen richting het imposante gebouw en blijven kijken naar alle details. Wij zijn niet de enigen die onder de indruk zijn, het wemelt er van de toeristen. Wij zijn er redelijk vroeg op de dag, en zien al een enorme rij bij de ingang van de dom.

De rij voor de ingang is lang. Tip: ga vroeg op de dag!
De rij voor de ingang van de Duomo is lang. Tip: ga vroeg op de dag!

Ook struikelen we over de verkopers van selfiesticks.  “Wat wil die meneer?”. Jongste dochter snapt niet waarom ik geen antwoord geef op de vragen “Wanna buy a selfiestick? Nice sunglasses?” We lopen stug door en gaan kijken welke mogelijkheden er zijn om de grote kerk van binnen te bekijken.

Er zijn verschillende tickets te koop, zo kun je alleen de San Gottardo Church bekijken, maar ook een combinatie maken met het Duomo museum en het dakterras, waar je spectaculair uitzicht lijkt te hebben. Bij de kaartverkoop staat een grote rij, bij de ingang van de kerk zien we hetzelfde ontmoedigende beeld. “Misschien kunnen we alleen met de lift naar het terras?” Of boek tickets van tevoren op Get Your Guide.

Ook voor die ingang zien we een enorme rij. Als we de kerk en het dakterras willen bekijken zijn we zo een paar uur verder. De temperatuur loopt aardig op. We besluiten om geen kaarten te gaan kopen en genoegen te nemen met een korte wandeling om de kerk, zodat we het imposante gebouw van alle kanten kunnen bewonderen.

#3 Etalages bewonderen en winkelen in Milaan met kinderen

De Galleria Vittorio Emanuele II is een prachtige overdekte winkelstraat uit de 19e eeuw. Een must visit als je in Milaan bent!
De Galleria Vittorio Emanuele II is een prachtige overdekte winkelstraat uit de 19e eeuw. Een must visit als je in Milaan bent!
We vergapen ons aan de peperdure tassen.
We vergapen ons aan de peperdure tassen.

“Gaan we nu shoppen?” Oudste dochter kijkt verlangend naar de winkelstraat waar ze een ZARA heeft ontdekt. Wij willen eerst gaan windowshoppen in De Galleria Vittorio Emanuele II. Een prachtige overdekte winkelstraat uit de 19e eeuw. Een aantal van de bekendste moderne ontwerpers hebben hier een zogenaamde flagship store. We vergapen ons aan Gucci-tassen en Prada-jassen. “Wat is dit duur!”

We komen er al snel achter dat in dit overdekte historische winkelcentrum geen winkels gevestigd zijn waar wij onze slag kunnen slaan. We lopen terug naar de Via Torino. Deze winkelstraat is gericht op een wat jonger publiek. Mijn oudste dochter voelt zich helemaal thuis. En ze heeft geluk, de zomersale is nog volop aan de gang. Een hip off-shoulder bloesje rijker zoeken we de metro weer op. De mannen zijn wel weer klaar met winkelen.

4. San Siro Stadion van AC en Inter Milan

Het is tijd voor voetbal! Als je kleine of grote voetballiefhebbers in je gezin hebt, kun je tijdens een dagje Milaan niet om deze bezienswaardigheid heen. Het San Siro stadion. Een enorm voetbalstadion waar ruim 85.000 toeschouwers naar de wedstrijden van zowel AC Milan als Inter Milan kunnen kijken.

Vanuit het centrum van Milaan is het nog een aardig tochtje met de metro, we moeten vier verschillende lijnen nemen, maar dat maakt onze voetbalfan niks uit, hij vindt het wel een leuke puzzel. “Waar moeten we uitstappen? Ok, daar. Aha, en nu zijn we hier. Dan moeten we eerst de groene lijn en dan nog de rode.” Hij heeft het sneller door dan wij!

Het is maar een klein stukje lopen vanaf het metrostation naar het stadium, maar het asfalt is gloeiend heet.
Het is maar een klein stukje lopen vanaf het metrostation naar het stadium, maar het asfalt is gloeiend heet.
Mooi van lelijkheid als je het mij vraagt.
Mooi van lelijkheid als je het mij vraagt.

We hebben van tevoren opgezocht welke mogelijkheden er zijn. Zo is er een museum en zijn er rondleidingen door het stadion. Als wij er zijn, is het wegens verbouwing niet mogelijk om een rondleiding te volgen. En dat had ons nou net leuk geleken. Je ziet tijdens een rondleiding de kleedkamers, de VIP-ruimte, de spelerstunnel en je mag het veld betreden.

De meiden hebben weinig zin in een bezoekje aan een voetbalmuseum. Vanuit de fanshop hebben we mooi uitzicht op het voetbalveld en de tribunes. Wij vinden dit eigenlijk wel genoeg. Met nog een mooi voetbalshirt als aandenken vindt onze zoon het gelukkig ook prima als we het museum verder overslaan.

#5 Afkoelen in het park

Het plan was om aan het einde van ons dagje Milaan af te koelen in één van de mooie parken die de stad rijk is. Het Park van Sempione bijvoorbeeld, een mooi groot stadspark midden in het centrum van Milaan op loopafstand van de Duomo. Ons drietal wil eigenlijk nog maar één ding om af te koelen en dat is plonsen in het zwembad van de camping.

Naar Milaan met kinderen is super, maar kies voor een niet al te warme dag. Maar als je naar Milaan gaat en toch een stadspark wilt meepakken, dan heb je ruim de keuze. Naast het eerder genoemde park van Sempione is er de Giardini Pubblici Indro Montanelli en ook nog de botanische tuin van Brera.

Wat je nog meer moet weten over Milaan met kinderen

Parkeren in Milaan centrum is duur. Je kunt beter in één van de parkeergarages aan de rand van de stad parkeren en de metro pakken. Wij waren 2,20 euro kwijt, voor de hele dag parkeren. Metrokaarten kosten 4,50 euro vanaf 12 jaar. Onze parkeergarage heet Parking Area Cascina Gobba.

Een combinatie van een rondleiding en het museum bij San Siro stadion kost je 18 euro voor volwassenen, 12 euro voor kinderen van 6 tot 14, tot 6 jaar gratis (prijspeil 2020).

Er zijn leuke, kindvriendelijke musea. Wij zijn hier helaas niet aan toegekomen, maar er is bijvoorbeeld een Nationaal Museum voor Wetenschap en Technologie: Museo Scienza. Ook is er een speciaal kindermuseum: Museo dei Bambini Milano.

Wat ook leuk is om te doen is een fietstour met een Nederlandstalige gids van Baja Bikes.

Ben je meerdere dagen in Milaan, dan is een bezoekje aan een waterpark een aanrader. De populairste is Acquatica Park.

Kijk op Booking.com naar kindvriendelijke accommodaties.

Wat zou jij doen tijdens een dagje Milaan met kinderen?

Samengevat: Milaan met kinderen

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Milaan:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Italië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.