Milaan met kinderen: 5 tips voor de leukste bezienswaardigheden

Zin in een Italiaanse stad met pracht en praal, historie, mode en iets minder toeristen dan Florence? Denk dan eens aan Milaan. Voor een stedentrip of een dagje als je op vakantie in de buurt bent. Blogger Jolinda geeft je alvast 5 tips voor Milaan met kinderen.

Milaan met kinderen

Voor de zomervakantie kiezen we voor de verandering eens niet voor Scandinavië, maar voor Noord-Italie. We hopen op veel zon en kiezen een camping lekker dichtbij de bergen, zodat we kunnen wandelen. “We gaan toch ook wel een keer shoppen? In een grote stad?” Oudste dochter denkt bij Italië vooral aan zwemmen en winkelen. Dat laatste gaan we zeker doen in Milaan, dat vooral bekend staat als modestad. Maar er is meer! Ik deel mijn tips voor een geslaagde dag in Milaan met kinderen.

1. Pak de metro om Milaan te verkennen

Op onze camping ligt een informatiemap met allemaal handige tips voor uitjes in de omgeving. Daarin lezen wij dat we het beste onze auto kunnen parkeren bij een metrostation net buiten Milaan, Parking Area Cascina Gobba om van daaruit verder de stad met het openbaar vervoer te verkennen. We slaan de informatie op en hopen dat we de juiste afslag kunnen vinden.

Op weg naar Modestad Milaan!
Op weg naar Modestad Milaan!
Wij vinden het handig om met de metro Milaan met kinderen te verkennen.
Wij vinden het handig om met de metro Milaan te verkennen.

Dat blijkt geen probleem, we rijden moeiteloos naar de juiste parkeergarage. We zetten onze auto buiten neer, binnen lijkt het nogal vol. Het metrostation ligt er tegenaan, dus daar stappen we zo binnen. Even goed lezen welk metrokaartje we moeten kopen. Terwijl wij zoeken op de informatieborden naar een Engelse uitleg, helpt een voorbijganger ons al. “You can also buy your tickets in the shop.” Ah, handig, hoeven we niet uit te vogelen hoe de automaten werken.

Kinderen tot 11 jaar reizen gratis met de metro in Milaan

We vragen om vijf dagkaarten voor de metro. De verkoper kijkt eens naar onze kids. Hij vertelt dat kinderen tot en met 10 jaar gratis reizen. Ah mooi, drie dagkaarten dan graag! De kaartjes werken net zoals in Nederland, je kunt ermee door de toegangspoorten. Een dagkaart kost 4,50 euro (prijspeil 2018). Maar hoe moet dat dan met de kinderen die gratis reizen en geen kaartje hebben? Medewerkers zien ons twijfelen en wijzen ons op de gezinspoortjes.

Zo’n rit in de metro is al een attractie op zichzelf. De jongste dochter kijkt naar buiten, en verbaast zich over de hoge flatgebouwen. En dan is het ineens pikkedonker! Ze kruipt iets dichter tegen mij aan. Onze oudste dochter is vooral mensen aan het kijken. Genoeg modieuze Italiaanse dames en snelle jongens al dan niet strak in het pak om uitgebreid te bekijken. En onze zoon? Die is veel te druk met het bijhouden van alle haltes.

“De volgende moeten we eruit!” Hij kondigt het goed op tijd aan, want de stops gaan snel. En ik moet er niet aan denken dat één van ons in zijn eentje achterblijft in de metro of op het perron. De overstap gaat soepel en na nog een aantal haltes zijn we in hartje Milaan. Maar waar precies, geen idee, we rijden al een tijdje ondergronds.

2. Ga als eerste naar het Piazza del Duomo in Milaan

Het plan is om als eerste naar een van de bekendste bezienswaardigheden van Milaan te gaan. Lijkt ons wel zo handig, gezien de voorspelde temperaturen van dik 35 graden. We hebben vooraf opgezocht bij welk metrostation we moeten stoppen. We lopen de gangen door en zien aan het einde van een grote trap naar boven daglicht. Wat een geweldige verrassing wacht ons daar.

Een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Milaan, het piazza Del Duomo.
Eén van de hoogtepunten van ons bezoek aan Milaan, het piazza Del Duomo.
Het piazzo del Duomo in Milaan is indrukwekkend mooi.
Het piazzo del Duomo in Milaan is indrukwekkend mooi.

We lopen de trap op en staan midden op het mooiste plein van Milaan: piazza del Duomo. Daar worden we allemaal even stil van. De Duomo di Milano is één van de grootste kerken ter wereld. Wij vergapen ons aan de witte voorgevel met alle pracht en praal.

Er is vanaf 1386 tot 1813 aan de kathedraal gebouwd. Hierdoor kun je veel verschillende stijlen ontdekken. Wij lopen richting het imposante gebouw en blijven kijken naar alle details. Wij zijn niet de enigen die onder de indruk zijn, het wemelt er van de toeristen. Wij zijn er redelijk vroeg op de dag, en zien al een enorme rij bij de ingang van de dom.

De rij voor de ingang is lang. Tip: ga vroeg op de dag!
De rij voor de ingang van de Duomo is lang. Tip: ga vroeg op de dag!

Ook struikelen we over de verkopers van selfiesticks.  “Wat wil die meneer? ” Jongste dochter snapt niet waarom ik geen antwoord geef op de vragen “Wanna buy a selfiestick? Nice sunglasses?” We lopen stug door en gaan kijken welke mogelijkheden er zijn om de grote kerk van binnen te bekijken.

Er zijn verschillende tickets te koop, zo kun je alleen de San Gottardo Church bekijken, maar ook een combinatie maken met het Duomo museum en het dakterras, waar je spectaculair uitzicht lijkt te hebben. Bij de kaartverkoop staat een grote rij, bij de ingang van de kerk zien we hetzelfde ontmoedigende beeld. “Misschien kunnen we alleen met de lift naar het terras?”

Ook voor die ingang zien we een enorme rij. Als we de kerk en het dakterras willen bekijken zijn we zo een paar uur verder. De temperatuur loopt aardig op. We besluiten om geen kaarten te gaan kopen en genoegen te nemen met een korte wandeling om de kerk, zodat we het imposante gebouw van alle kanten kunnen bewonderen.<