Aquafan in Riccione, een vet cool waterpark voor tieners

0
263

Een aquapark dat meer weg heeft van een waterpretpark dan een zwembad, dat is Aquafan in Riccione bij Rimini. Saskia ging er met haar gezin heen en ontdekte dat het vooral een vet cool waterpark voor tieners is. Of beter gezegd: voor kinderen die al 140 cm zijn.

Op naar Aquafan in Riccione (bij Rimini)

Als we vanaf de snelweg Riccione in rijden zien we de glijbanen van Aquafan al boven de bomen uitkomen. “Kijk, daar gaan we morgen heen” vertel ik de kinderen. Er is daarna weinig nodig om ze de volgende dag op tijd in de auto te krijgen. Bij Aquafan is een heel groot parkeerterrein, niet verwonderlijk, want naast Aquafan is hier ook Oltremare (Italiaanse versie van het Dolfinarium) te vinden.

Voor waterpark Aquafan staat een lange rij. Wij kijken onze ogen uit, wat een drukte hier. We worden steeds nieuwsgieriger naar dit waterpark.

Aquafan, het bekendste waterpark van Europa.
Aquafan, het bekendste waterpark van Europa.
In de schaduw staat een lange rij voordat het aquapark open gaat.
In de schaduw staat een lange rij voordat het aquapark open gaat.

Op zoek naar een ligbedje

Bij een eerder bezoek aan een ander waterpark irriteerde ik me nogal aan het ‘handdoekje leggen’. Daar hebben ze bij Aquafan iets op bedacht. Je betaalt extra voor een ligbedje. Elk setje van twee ligbedden en een parasol heeft een nummer en die kun je voor een dag huren. Dit doe je direct bij de ingang. Wil je dat niet? Dan is er bij het grote zwembad een ligweide waar je je handdoekje in het gras kan leggen. Een andere optie is om al je spullen in een kluisje te stoppen.

Douches en omkleedcabines in een. De meeste mensen hebben hun zwemkleding al onder hun kleding aan.
Douches en omkleedcabines in een. De meeste mensen hebben hun zwemkleding al onder hun kleding aan.

Waterpark Aquafan met kinderen

We besluiten te beginnen met een rondje wandelen door Aquafan. Er zijn zoveel glijbanen en zwembaden dat we van gekkigheid niet weten waar we moeten beginnen. We voelen ons wat overweldigd door wat we allemaal zien. Al snel ontdekken we dat bij de populaire glijbanen lange rijen staan die we alleen kennen van grote pretparken. Een wachttijd van 30 tot 60 minuten is midden in het hoogseizoen geen uitzondering. Daarnaast zien we dat er voor veel glijbanen lengte eisen zijn. Met een kind dat daar net aan voldoet en een die dat nog niet haalt, kiezen we ervoor de glijbanen en zwembaden te doen die voor ons hele gezin geschikt zijn en af en toe op te splitsen.

Bestudeer vooraf het plattegrond en de lengterestricties.
Bestudeer vooraf het plattegrond en de lengterestricties.

Zwembaden en glijbanen voor het hele gezin

We starten ons rondje langs de gezinszwembaden in Poseidon. Een zwembad met allerlei kleinere baden die met elkaar verbonden zijn. Met watervallen en niveauverschillen. Het ziet er erg leuk uit en we zwemmen er van bad naar bad.

Naast Poseidon zijn de Surfing Hills te vinden, lange glijbanen waar je met een band vanaf gaat. We twijfelen: gaan we in de rij staan of niet? We zijn nieuwsgierig naar de rest van Aquafan en laten de rij voor wat ie is.

Piscina a Onde is het grote (golfslag) bad van Aquafan. We lopen door het ondiepe water naar Pista da Bagno. Een ronde ruimte waar een schuimparty gaande is. Afhankelijk van het tijdstip is de schuimparty toegankelijk voor bepaalde doelgroepen. M. en C. weten niet wat ze zien als ze al die kinderen tussen het schuim zien. “Willen jullie er ook in?” vraag ik. Nee, ze willen naar de glijbanen en dus lopen we door.

We ontdekken de lazy river van Aquafan: Fiume Lento. Hier staat een korte rij en dus dobberen we 10 minuten later al op het water. Ik vind het heerlijk relaxed, maar hoe voor me M. al roepen: “Gaan we hierna naar een snelle glijbaan?”.

Dat doen we, en dus slaan we Aquarius en Walky Cup over.

De Poseidon.
De Poseidon.
Het grote golfslagbad.
Het grote golfslagbad.

Zwembaden voor kinderen tot 140 cm

Er zijn drie zwembaden die specifiek voor kinderen tot 140 cm. Er wordt bij de glijbanen ook scherp opgelet dat grotere kinderen er geen gebruik van maken. Aan de ene kant goed, want zo zorg je voor een veilige omgeving voor de jongste kinderen. Maar als je in het gezin een kind hebt dat de 140 cm al voorbij is en de rest nog niet, dan is dat onpraktisch. M. wordt met haar net 140 cm nog net toegelaten.

Wij brengen de meeste tijd door bij Arca Beach. Een groot ondiep bad met een piratenschip waar glijbanen uit komen. In dit gedeelte hebben we ook onze ligbedjes. Naast Arca Beach ligt Piscina dell’elefante. Een zwembadje voor de allerkleinsten met een grote roze olifant waar glijbanen uit komen.

Aan de andere kant van waterpark Aquafan is Antarctic Baby Beach te vinden. Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit kleine zwembad een arctische sfeer. Tijdens ons rondje wandelen door Aquafan gaan M. en C. hier een paar keer van de glijbaan af.

En.... plons!
En…. plons!
Door een blauwe tunnel naar beneden roetsjen.
Door een blauwe tunnel naar beneden roetsjen.

Glijbanen voor 100 tot 140 cm

Terwijl C. zich nog vermaakt in Arca Beach, zoekt M. de naastgelegen glijbanen ‘River Run’ op waar ze zonder begeleiding af mag. Heel af en toe rent ze bij ons langs om ‘dag’ te zeggen en dan gaat ze snel terug naar deze glijbanen. Later gaan we hier met C. heen, hij mag een deel van deze glijbanen zonder begeleiding en andere glijbanen moeten met een ouder erbij.

Ook ‘Strizzacool’ is toegankelijk voor kinderen tussen de 100 en 140 cm, maar wel met een ouder erbij.

Bij deze glijbanen vermaakt Maureen zich erg goed.
Bij deze glijbanen vermaakt M. zich erg goed.

Glijbanen voor 140 cm en langer

Naast de glijbanen die geschikt zijn voor ons hele gezin, zijn er spectaculaire glijbanen voor iedereen die langer is dan 140 cm:

  • Kamikaze
  • Fiume Rapido
  • Twist
  • Speedriul
  • Extreme river
  • Black hole

Bij deze glijbanen zijn de rijen ontzettend lang. Omdat er maar twee uit ons gezin hier af mogen en/of durven, slaan we ze over. Wel staan we een tijdje te kijken bij Speedriul en Extreme River. Dat is al een belevenis op zich!

De eerste glijbanen die we zien, met o.a. de Kamikaze en de Black Hole.
De eerste glijbanen die we zien, met o.a. de Kamikaze en de Black Hole.
Met een band van de glijbaan af kan ook met z'n tweeen.
Met een band van de glijbaan af kan ook met z’n tweeen.

Aquafan: een aquapark voor tieners of alle leeftijden?

We zijn in de zomer van 2017 bij Aquafan. Dochter M. (bijna 10) is dan net ietsje langer dan 140 cm en zoon C. (net 8) is ongeveer 125 cm. We komen er al snel achter dat dit geen ideale lengtecombinatie is in Aquafan. Het is voor ons best zoeken welke glijbanen met het hele gezin mogelijk zijn. Daarom vinden we dit aquapark vooral geschikt voor gezinnen met tieners.

Mocht jij er ook heen gaan met kinderen die nog geen 140 cm zijn maar wel hun zwemdiploma’s hebben, dan adviseer ik je om vooraf op de website van Aquafan goed uit te zoeken welke glijbanen geschikt zijn. Je kunt deze gericht opzoeken op de kaart.

Voor jonge kinderen is er een apart gedeelte waarbij de glijbanen toegankelijk zijn voor kinderen tot 140 cm. C. vermaakt zich er prima, al zou hij liever van de stoere glijbanen afgaan waarvoor hij nog te klein is. M. is daar snel uitgekeken. Ik zou zelf met kleine kinderen (t/m een jaar of 6) eerder voor Atlantica in  Cesenatico kiezen. Het is daar wat overzichtelijker en er is meer voor hen te doen. Wij hebben ons in ieder geval voorgenomen om terug te gaan naar Aquafan als beide kinderen minimaal 140 cm zijn.

Handig om te weten voor een bezoek aan Aquafan

Een ticket voor volwassenen kost 30 euro, voor kinderen tussen de 100 en 140 cm betaal je 21 euro en kinderen die kleiner dan 100 cm zijn mogen gratis naar binnen. Een toegangskaart is geldig voor twee dagen naar keuze. Let er wel op dat je bij de Info Office een foto laat maken, anders kom je er de tweede dag niet in. Wij waren een ochtend en deel van de middag in waterpark Aquafan en dat is veel te kort, we hadden ons er makkelijk twee dagen kunnen vermaken. Heb je maar weinig tijd? Dan koop je voor 18 euro een middagkaart die 1 dag geldig is vanaf 14.30 uur (tarieven 2017).

Voor twee ligbedden en een parasol betaal je 5 euro per dag. Hiervoor geldt op=op. Zorg dus dat je er op tijd bent.

Aquafan is geopend van begin juni t/m begin september, van 10 tot 18.30 uur. De exacte openingstijden en entreeprijzen zijn hier te vinden.

Zou je met jouw kinderen naar waterpark Aquafan gaan? Of wacht je tot ze oud genoeg zijn om zonder ouders te gaan?

Meer lezen

Op zoek naar meer themaparken aan de Adriatische kust? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is onderdeel van de Riviera dei Parchi campagne van iambassador in samenwerking met Emilia Romagna Tourism. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.