Aquafan in Riccione, een vet cool waterpark voor tieners

Een aquapark dat meer weg heeft van een waterpretpark dan een zwembad, dat is Aquafan in Riccione bij Rimini. Saskia ging er met haar gezin heen en ontdekte dat het vooral een vet cool waterpark voor tieners is. Of beter gezegd: voor kinderen die al 140 cm zijn.

Op naar Aquafan in Riccione (bij Rimini)

Als we vanaf de snelweg Riccione in rijden zien we de glijbanen van Aquafan al boven de bomen uitkomen. “Kijk, daar gaan we morgen heen” vertel ik de kinderen. Er is daarna weinig nodig om ze de volgende dag op tijd in de auto te krijgen. Bij Aquafan is een heel groot parkeerterrein, niet verwonderlijk, want naast Aquafan is hier ook Oltremare (Italiaanse versie van het Dolfinarium) te vinden.

Voor waterpark Aquafan staat een lange rij. Wij kijken onze ogen uit, wat een drukte hier. We worden steeds nieuwsgieriger naar dit waterpark.

Aquafan, het bekendste waterpark van Europa.
Aquafan, het bekendste waterpark van Europa.
In de schaduw staat een lange rij voordat het aquapark open gaat.
In de schaduw staat een lange rij voordat het aquapark open gaat.

Op zoek naar een ligbedje

Bij een eerder bezoek aan een ander waterpark irriteerde ik me nogal aan het ‘handdoekje leggen’. Daar hebben ze bij Aquafan iets op bedacht. Je betaalt extra voor een ligbedje. Elk setje van twee ligbedden en een parasol heeft een nummer en die kun je voor een dag huren. Dit doe je direct bij de ingang. Wil je dat niet? Dan is er bij het grote zwembad een ligweide waar je je handdoekje in het gras kan leggen. Een andere optie is om al je spullen in een kluisje te stoppen.

Op de ligweide is genoeg ruimte om je handdoek neer te leggen.
Op de ligweide is genoeg ruimte om je handdoek neer te leggen.
Douches en omkleedcabines in een. De meeste mensen hebben hun zwemkleding al onder hun kleding aan.
Douches en omkleedcabines in een. De meeste mensen hebben hun zwemkleding al onder hun kleding aan.

Waterpark Aquafan met kinderen

We besluiten te beginnen met een rondje wandelen door Aquafan. Er zijn zoveel glijbanen en zwembaden dat we van gekkigheid niet weten waar we moeten beginnen. We voelen ons wat overweldigd door wat we allemaal zien. Al snel ontdekken we dat bij de populaire glijbanen lange rijen staan die we alleen kennen van grote pretparken. Een wachttijd van 30 tot 60 minuten is midden in het hoogseizoen geen uitzondering. Daarnaast zien we dat er voor veel glijbanen lengte eisen zijn. Met een kind dat daar net aan voldoet en een die dat nog niet haalt, kiezen we ervoor de glijbanen en zwembaden te doen die voor ons hele gezin geschikt zijn en af en toe op te splitsen.

Bestudeer vooraf het plattegrond en de lengterestricties.
Bestudeer vooraf het plattegrond en de lengterestricties.

Zwembaden en glijbanen voor het hele gezin

We starten ons rondje langs de gezinszwembaden in Poseidon. Een zwembad met allerlei kleinere baden die met elkaar verbonden zijn. Met watervallen en niveauverschillen. Het ziet er erg leuk uit en we zwemmen er van bad naar bad.

Naast Poseidon zijn de Surfing Hills te vinden, lange glijbanen waar je met een band vanaf gaat. We twijfelen: gaan we in de rij staan of niet? We zijn nieuwsgierig naar de rest van Aquafan en laten de rij voor wat ie is.

Piscina a Onde is het grote (golfslag) bad van Aquafan. We lopen door het ondiepe water naar Pista da Bagno. Een ronde ruimte waar een schuimparty gaande is. Afhankelijk van het tijdstip is de schuimparty toegankelijk voor bepaalde doelgroepen. Maureen en Camiel weten niet wat ze zien als ze al die kinderen tussen het schuim zien. “Willen jullie er ook in?” vraag ik. Nee, ze willen naar de glijbanen en dus lopen we door.

We ontdekken de lazy river van Aquafan: Fiume Lento. Hier staat een korte rij en dus dobberen we 10 minuten later al op het water. Ik vind het heerlijk relaxed, maar hoe voor me Maureen al roepen: “Gaan we hierna naar een snelle glijbaan?”.

Dat doen we, en dus slaan we Aquarius en Walky Cup over.