Themaparken, waterparken en pretparken in Rimini: ontdek de Riviera dei Parchi

Themaparken, waterparken en pretparken in Rimini en omgeving, het zijn er veel! Dat maakt de ‘Riviera dei Parchi’, zoals de regio zichzelf noemt, de ideale vakantiebestemming voor iedereen die zich uit wil leven in pretparken langs de Adriatische kust. Saskia wisselde een portie Italiaanse cultuur af met een bezoek aan de Riviera dei Parchi.

Riviera dei Parchi, de place to be voor de leukste pretparken in Italië

De leukste pretparken van Italië zijn vlak bij elkaar te vinden aan de Riviera dei Parchi. Dat is het gedeelte van de Adriatische kust waar de badplaatsen Cattolica, Rimini, Ravenna, Riccione, Cervia en Cesenatico liggen. Met de benaming ‘Riviera dei Parchi’ presenteren de themaparken, waterparken en pretparken in Rimini en omgeving zich gezamenlijk als vakantiebestemming. Wij combineren enkele dagen aan de Adriatische kust met een meer culturele vakantie in een ander deel van Italie.

De volgende Italiaanse pretparken, themaparken en waterparken zijn te vinden aan de Riviera dei Parchi:

 • Acquario die Cattolica
 • Aquafan*
 • Oltremare*
 • Fiabilandia
 • Diamond Wheel of Rimini Eye*
 • Italia in Miniatura*
 • Zoo Safari Ravenna
 • Mirabilandia
 • Salina de Cervia*
 • Atlantica*
 • Casa delle Farfalle

*de door ons bezochte themaparken, waterparken en pretparken.

 

Hotel Sarti in Riccione, ons kleinschalige familiehotel vlakbij Rimini

Onze uitvalsbasis om de pretparken in Rimini en omgeving te verkennen is Riccione. Een badplaats ten zuiden van Rimini. Hotel Sarti is een kleinschalig familiehotel met zwembad en ligt direct aan het strand. Er komen gasten uit verschillende landen, deze mix zorgt voor een echte vakantiesfeer. Tijdens ons verblijf waren er enkele andere Nederlandse gasten.

Onze familiekamer is niet heel erg ruim, maar we zijn er ook nauwelijks. Als we in het hotel zijn dan zoeken we een plekje aan het zwembad of zitten we er ’s avonds heerlijk te dineren in de eetzaal. Het eten is er zo lekker! De auto kunnen we in een ondergrondse parkeergarage achter het hotel parkeren. Dat is erg prettig, want zo blijft de auto koel.

Boek Hotel Sarti via Booking.com

Bij onze kamer horen twee ligbedjes op het strand. Die kunnen we tijdens ons verblijf zoveel gebruiken als we willen. Er hangt een doek boven waardoor het een fijn plekje in de schaduw is. Het valt me op dat het strand erg schoon is, daar kunnen de Nederlandse badplaatsen nog iets van leren. De zeebodem loopt geleidelijk af waardoor het water lang ondiep is, ideaal met kinderen. Vaak gaan we aan het begin of einde van de dag even naar het strand, overdag zijn we vooral in de themaparken, waterparken en pretparken in Rimini en omgeving te vinden.

Hotel Sarti in Riccione.
Hotel Sarti in Riccione.
Het zwembad, zonder 'handdoekje-leggen'-gedrag.
Het zwembad, zonder ‘handdoekje-leggen’-gedrag.
Onze familiekamer.
Onze familiekamer.
Vanaf het balkon van onze kamer zien we in de verte de dagelijkse kermis.
Vanaf het balkon van onze kamer zien we de dagelijkse kermis.
Wij kiezen voor meer heerlijke culinaire variatie.
Wij kiezen voor meer heerlijke culinaire variatie.
Onze prive strandbedjes.
Onze prive strandbedjes.
Het strand en de Adriatische zee.
Het strand en de Adriatische zee.

Themaparken, waterparken en pretparken in Rimini en omgeving

We hebben niet alle themaparken, waterparken en pretparken in Rimini en omgeving bezocht. In dit blog vertel ik meer over de attracties waar wij zijn geweest, dit zijn: Diamond Wheel in Rimini, Aquafan, Oltremare, Atlantica, Italia in Miniatura en Salina de Cervia (incl Fantini Club in Cervia). Collega-blogger Gezin op Reis bezocht in dezelfde regio het oude plaatsje Ravenna, pretpark Mirabilandia en Po Delta National Park.

De oude haven van Cervia.
De oude haven van Cervia.

Diamond Wheel, het reuzenrad van Rimini

Na ons bezoek aan het reuzenrad op de Scheveningse Pier en London Eye wilde ik ook naar het reuzenrad in Rimini. Vanuit Riccione rijden we naar Rimini en daar verwacht ik het reuzenrad direct te kunnen zien. Niets is minder waar. Rimini blijkt veel groter dan ik vooraf dacht en het reuzenrad staat aan het einde van de boulevard. Uiteindelijk vinden we ‘m.

Het is een drukte van belang op de boulevard en het reuzenrad is goed verlicht. Tijdens ons ritje genieten we van de lichtjes die we overal zien. Hoewel genieten? Zoon C. en zijn vader en ik wel, maar dochter M. vindt het erg hoog en spannend. “Ieuw, het bakje beweegt!” roept ze als de wind ons laat schommelen.

Rimini Eye, het reuzenrad van Rimini.
Rimini Eye, het reuzenrad van Rimini.
Klaar om in te stappen.
Klaar om in te stappen.

Aquafan, waterpark in Riccione

Als we Riccione binnen rijden vanaf de snelweg zien we waterpark Aquafan al liggen. Dit is met recht een waterpretpark! We zijn nogal onder de indruk van de grootte van het waterpark en van alle glijbanen die we zien waardoor we bijna niet weten waar we willen beginnen. We kiezen ervoor om vooral de glijbanen en zwembaden te doen die geschikt zijn voor het hele gezin.

Al snel komen we erachter dat Aquafan echt het allerleukste is als al je kinderen langer dan 140 cm zijn. Voor de categorie tussen de 100 en 140 cm is er ook van alles te doen, maar een kind van net 140 cm en een van nog geen 140 cm is gewoon niet praktisch. C. zou best van veel 140 cm+ glijbanen af willen, hij mag dat nu nog niet.

We beloven dat we een keer terug gaan naar Aquafan als ze beide langer dan 140 cm zijn.

Lees hier het blog over ons bezoek aan Aquafan

Een van de gezinsbaden van Aquafan.
Een van de gezinsbaden van Aquafan.

Oltremare, de Italiaanse versie van het Dolfinarium

Direct naast Aquafan ligt Oltremare. Het park wordt gepresenteerd als een dolfinarium, maar er is veel meer te doen. Wij bezoeken eerst de dolfijnenshow die een hoog educatief karakter heeft. Daarna splitsen we op. C. en zijn vader bezoeken het binnengedeelte met onder andere een regenwoud-gedeelte. M. en ik gaan naar de prachtige theatervoorstelling ‘Firefly’.

Samen gaan we naar Adventure Island. M. en C. gaan de glijbanen af en proberen ons nat te spuiten met water. In het midden van Oltemare ligt een meer, wij lopen er omheen en ontdekken leuke kleine attracties. Vooral het konijnenhok (ja, je leest het goed!) valt in de smaak. We eindigen ons bezoek aan Oltremare met de vogelshow. Zorg er vooral voor dat je er op tijd bent, dan kun je een plekje in de schaduw zoeken.

De show heeft een hoog educatief gehalte.
De show heeft een hoog educatief gehalte.
De Firefly show is prachtig.
De Firefly show is prachtig.
Rennen naar Adventure Island.
Rennen naar Adventure Island.
Mooie roofvogelshow.
Mooie roofvogelshow.

Waterpark Atlantica in Cesentico

Nadat we door de grootsheid van Aquafan wat overdonderd waren, is het kleinere waterpark Atlantica een verademing. Meer overzicht en minder druk. Hier hanteren ze leeftijdsrestricties voor glijbanen, dat vind ik zelf lastiger uitleggen aan kinderen dan lengte eisen.

De meest in het oog springende attractie is de lazy river die door een hele grote walvis heen gaat. Echt super leuk gemaakt. M. en C. vermaken zich met de glijbanen en in het ondiepe bad. Ze halen mij over met hen van een korte glijbaan af te gaan waar je met z’n drieën naast elkaar kan glijden. Daarna chillen we in de zwemlagune.

Lees hier het blog over ons bezoek aan Atlantica.

Italia in Miniatura, Italiaans miniatuurpark in Rimini

Van alle pretparken in Rimini is dit mijn favoriet. Italia in Miniatura is de Italiaanse versie van Madurodam. We starten ons bezoek met een wandeling door de miniatuurstad. Voor mij zijn er veel bekende gebouwen, bij de kinderen groeit de lijst met Italiaanse bestemmingen waar ze graag een keer heen willen.

Achterin het park vinden we een super tof speelkasteel. Overal staan waterpistolen en dat is met het warme weer een groot succes. Droge kleding of zwemkleding meenemen is geen overbodige luxe.

Een andere leuke attractie in Italia in Miniatura is de rondvaart door Venetie. Dit is voor ons hele gezin herkenbaar door ons dagje Venetie een jaar eerder. “Het is hier wel rustiger dan in het echte Venetie” concludeert M. tevreden.

Lees hier ons blog over Italia in Miniatura

 

Waterplezier bij dit speelkasteel in een van de leukste pretparken in Rimini
Waterplezier bij dit speelkasteel.

Salina de Cervia, een bezoek aan de zoutwinning

Salina de Cervia een de vreemde eend in de bijt op de Riviera dei Parchi. Hier bezoeken we een zoutwinningsgebied. Bij het bezoekerscentrum wordt er eerst in het Italiaans gegeven over de zoutwinning. Bij voldoende animo is er een keer per week een Engelstalige rondleiding, hiervoor moet je vooraf telefonisch aanmelden. Wij gaan met de Italiaanse tour mee. Helaas spreken de gidsen echt geen woord Engels.

We krijgen allemaal een gele bouwhelm op en moeten plaatsnemen in platte boten. Dan wordt al snel duidelijk waarom we bouwhelmen op moeten. We varen onder hele lage bruggen door en moeten flink bukken.

Bij het zoutwinningsveld staan we in de brandende zon. Vooraf goed insmeren is geen overbodige luxe. De gids vertelt van alles over het zout en de zoutwinning. Omdat we niets van het Italiaans verstaan duurt dit voor de kinderen te lang. Voor ons trouwens ook. De rondleiding eindigt bij een zoutveld waar we met blote voeten over het zout mogen lopen. “Dat prikt!” roept M. en ze blijft aan de kant staan. C. en zijn vader lopen een heel stuk verder het zoutveld in.

Dan varen we terug. We zijn het er alle vier over eens: voor Nederlanders die geen Italiaans verstaan is het zeker aan te raden om de Engelstalige rondleiding te reserveren.

Met een bootje varen we naar de zoutwinningsvelden.
Met een bootje varen we naar de zoutwinningsvelden.
Voelen aan dat rare water vol met zout.
Voelen aan dat rare water vol met zout.
Met onze blote voeten over een zoutveld lopen. Dat prikt!
Met onze blote voeten over een zoutveld lopen. Dat prikt!

Fantini Club in Cervia

Na Salina in Cervia rijden we naar Fantini Club aan de kust in Cervia. Bij Fantini Club wordt net een sportclinic voor kinderen georganiseerd. M. en C. willen niet meedoen, ze zien de hangmatten en willen daar relaxen. C. zoekt later zelfs een relaxed ligbed op. Ik geniet ondertussen van een cocktail.

Als het tijd is om aan tafel te gaan krijgen de kinderen een kleurplaat. Ze gaan beide voor het kindermenu. Wij niet, we gaan voor de verse visgerechten die je zo goed aan de kust kan eten.

Wat een relaxte afsluiting van onze dag!

Cocktail voor mij.
Cocktail voor mij.
Zo lekker en zo mooi opgemaakt.
Zo lekker en zo mooi opgemaakt.

Praktische informatie over de pretparken in Rimini en omgeving

Een overzicht van alle themaparken, waterparken en aquaparken in Rimini en omgeving is te vinden op de website van Riviera dei Parchi. Daar kun je direct doorklikken naar de websites van de betreffende parken. Let op, de meeste zijn alleen in het Italiaans of gebrekkig/onvolledig in het Engels te raadplegen.

Er zijn verschillende combinatietickets te koop, een bekende combinatie is Aquafan en Oltremare. Sommige parken hebben entreetickets die standaard twee dagen geldig zijn. Het is zeker de moeite waard om je te verdiepen in de mogelijkheden die de combinatietickets bieden.

Check altijd vooraf de openingstijden van de parken waar je heen wilt, zeker als je buiten de zomerperiode gaat. Zo is Aquafan alleen geopend van juni tot begin september.

Kende jij deze themaparken, waterparken en pretparken in Rimini en omgeving al? En heb je al eens gehoord van de Riviera dei Parchi?

Meer lezen

Op zoek naar meer themaparken aan de Adriatische kust? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is onderdeel van de Riviera dei Parchi campagne van iambassador in samenwerking met Emilia Romagna Tourism. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.