Camping La Tartufaia: genieten op een kleine familiecamping in Noord-Italië

Met lichte tegenzin gaf Jolinda haar oudste dochter haar zin. Op vakantie naar een warm land en ook nog naar een camping. De zes zwembaden en een schuimparty kon haar puberdochter op haar buik schrijven. Wel kreeg ze een heerlijke vakantie op een gemoedelijke Italiaanse familiecamping: Camping La Tartufaia.

Op vakantie naar Italië?

We horen het al een aantal jaren. “Waarom gaan wij niet gewoon naar Spanje of Italië? Naar een camping met heel veel zwembaden?” Oudste dochter deelt onze liefde voor rust en ruimte op vakantie niet. De verhalen van vriendinnen over hun vakanties op leuke campings sporen haar keer op keer aan om bij ons ook te zeuren om een vakantie ‘zoals iedereen’.

Kamperen versus comfort

Natuurlijk gaan wij niet zo makkelijk door onze knieën voor alle smeekbedes. Maar na onze eerste positieve ervaring met een kleine camping in de Ardeche in Frankrijk vorig jaar hebben wij ontdekt dat het leven fijn is voor kinderen op een camping. Ze maken al snel vriendjes en vriendinnetjes en dat is voor ons toch wel makkelijk. Gaat dat boek ook eens gelezen mee terug naar Nederland.

Wij kiezen voor het comfort van een stacaravan van Vacanceselect.
Wij kiezen voor het comfort van een stacaravan van Vacanceselect.

Na jaren van comfortabele vakantiehuizen in Scandinavië en Groot-Brittannië kiezen we voor de zomervakantie voor de tweede keer voor een camping. Voor de kinderen. Ik hou zelf van een beetje luxe op vakantie. Om eerlijk te zijn van een beetje veel luxe. En met mijn afwas naar een wasgebouw sjouwen, valt daar voor mij niet onder.

Natuur, cultuur en waterpret in Noord-Italie

Dus huren wij het liefst een kant en klare tent, met eigen sanitair of een stacaravan. Maar waar moet die caravan staan? We willen lekker kunnen zwemmen, maar ook culturele uitstapjes maken. Een wandeling in de natuur hoort voor ons ook echt bij vakantie. “Wat dacht je van Noord-Italië?” We hebben genoeg zoektermen om op het internet te duiken. Na een paar avonden speuren kom ik op de website van Vacanceselect de camping La Tartufaia tegen. De knoop is doorgehakt: wij gaan naar Ranzanico!

De ligging van Camping La Tartufaia

Camping La Tartufaia aan het Endinemeer

Na een lange, nachtelijke rit van dik 1100 kilometer komen we in de loop van de ochtend aan in het kleine plaatsje Ranzanico in de regio Lombardije. We mogen pas om 15 uur in onze stacaravan, dus we besluiten om het Endinemeer op te zoeken. We parkeren onze auto bij een park, pakken de zwemspullen en duiken het meer in. Op het grasveld kunnen we uitrusten van de autorit.

Een goed begin van onze vakantie: zwemmen in het Endinemeer.
Een goed begin van onze vakantie: zwemmen in het Endinemeer.

“Mogen we nu naar de camping?” De kinderen zijn razend benieuwd naar ons ‘thuis’ voor de komende twee weken. Als we de tijd lang genoeg hebben gedood, rijden we richting de camping. We verlaten de drukke weg en rijden omhoog de camping op. We parkeren de auto op een kleine parkeerplaats en lopen omhoog naar de receptie.

Ons 'thuis' voor de zomervakantie: camping La Tartufaia.
Ons ‘thuis’ voor de zomervakantie: camping La Tartufaia.

Camping La Tartufaia is een terrassencamping met zicht op het meer en de omringende bergen. De camping ligt tegen een berghelling en kent veel hoogteverschillen. We zien iemand druk in de weer met een trekker. Later ontdekken we dat dit de eigenaar Roberto is. Hij brengt caravans van campinggasten naar de staanplaats. Dat is geen overbodige luxe, de oprit naar de camping is steil en smal.