Fietstour in Florence met BajaBikes, kan dat ook met kinderen?

0
187

Al twee keer eerder gingen G. en Saskia naar Florence, maar dat was zonder kinderen. Nu ze met dochter M. (bijna 10 jaar) en C. (net 8 jaar) gaan, zoeken ze een manier om de stad op een afwisselende manier te bekijken. Voor de eerste kennismaking kiezen ze voor een fietstour in Florence met BajaBikes.

Fietsexcursie met kinderen

De afgelopen jaren hebben we vaker met de kinderen gefietst, maar dan zat er aeen kind achterop en/of op een aanhangfiets. M. fietst al een tijd prima, alleen C. was altijd sneller afgeleid. Inmiddels gaat dat beter en heeft hij ook meer zelfvertrouwen tijdens het fietsen. Afgelopen mei fietsten we een heel stuk over de Neckar Radweg en dat ging hartstikke goed. Daarom durf ik een fietsexcursie met kinderen nu aan. Ook als dat met een groep, in een vreemde stad, op een vreemde fiets en met een gids is. Dat moet nu kunnen met de kinderen en dus boeken we een fietstour in Florence met BajaBikes, met Nederlandstalige gids.

Voorbereiding op de fietstour met kinderen

De fietstour begint om 10 uur ’s ochtends en we moeten een kwartier van tevoren aanwezig zijn. We zijn er bewust nog iets eerder. Dan kunnen we in alle rust de kinderen helpen met hun fietsen. In de straat voor de fietsverhuurder fietsen ze alvast een stukje. Het is altijd wennen aan de handremmen en bij M. moet het zadel hoger. Daarna pakken we onze fietsen. Inmiddels komende de andere deelnemers er aan. Ik zie bij C. een gespannen gezicht. “Als je straks naast of voor mij fietst, dan help ik je” zeg ik hem alvast. Hij kijkt al iets minder benauwd.

We zijn op tijd om de fietsen op te halen.
We zijn op tijd om de fietsen op te halen.

We horen dat er deze keer 32 deelnemers zijn en daarom wordt de groep gesplitst. Wij komen in de groep die met gids Helma mee gaat. Vanwege de grootte van de groep krijgen we allemaal een kastje om ons nek met een oortje. Hierdoor kunnen we Helma altijd goed horen. Helma doet de kastjes bij de kinderen om en maakt het nekkoord korter bij ze. Ondertussen kletst ze vrolijk met ze. C. voelt zich echt serieus genomen met het kastje om z’n nek en hij begint voorzichtig blij te kijken. M. doet alsof ze dagelijks in een vreemde stad op een vreemde fiets fietst, bij haar zien we geen enkele spanning.

“We fietsen rechtdoor, steken de weg over en stoppen dan even om te kijken of bij iedereen de fietsen goed zijn” hoor ik in mijn oor. De fietsen blijken bij iedereen in orde, het remmen gaat goed en iedereen kan de gids verstaan. Nu starten we echt.

Fietstour in Florence met BajaBikes

Onze eerste stop is bij het Palazzo di Medici. Daar zijn we bij ons vorige bezoek binnen geweest, maar echt bewust naar het gebouw kijken deden we toen niet. Helma vertelt over het verschil tussen de middeleeuwen en de Renaissance en hoe je dat verschil bij gebouwen kan zien. Ze dreunt niet zomaar een praatje op maar betrekt de deelnemers er echt bij. Vooral de grotere kinderen (puberleeftijd) en de ‘kleintjes’ van ons stelt ze regelmatig vragen, ieder op hun eigen niveau.

Uitleg over het Palazzo di Medici.
Uitleg over het Palazzo di Medici.

We fietsen door naar het oudste gebouw van Florence, de doopkerk tegenover de kathedraal. M. en C. zien voor het eerst deze bijzondere gebouwen. Vol verbazing kijken ze naar de met wit, groen en rood marmer bekleedde kerkgebouwen. “Wat betekenen deze kleuren?” vraagt Helma aan de groep. Daarop moet iedereen het antwoord schuldig blijven. “Het staat voor hoop, liefde en geloof of onschuld maar je kan er ook de kleuren van de Italiaanse vlag in zien of van een pizza Margarita”. Dat zijn leuke weetjes die ook bij de kinderen aanslaan.

Vanaf een afstand kijken we naar de koepel van de kathedraal. “Dit wordt een wat langer verhaal, dus als je wilt mag je er even bij gaan zitten” zegt Helma. Dat doen M. en C. Dan volgt er inderdaad een langer verhaal over hoe de koepel is gebouwd. Ik gluur af en toe naar de kinderen en zie ze gecentreerd luisteren. Ze vinden het reuze interessant.

De bekende kathedraal van Florence.
De bekende kathedraal van Florence.
Helma vertelt enthousiast over de gebouwen.
Helma vertelt enthousiast over de gebouwen.
Zicht op de koepel van de dom.
Zicht op de koepel van de dom.

Langs bekende en onbekende bezienswaardigheden in Florence

Tijdens de fietstour in Florence met BajaBikes stoppen we bij verschillende bekende en onbekendere bezienswaardigheden. We komen langs Santa Croce waar bekende schilders zoals Michelangelo begraven liggen, deze kerk is van binnen echt de moeite waard horen we. We rijden door smalle straatjes waar we de wijnluikjes ontdekken en de grappige verkeersborden met de stickers van Clet Abraham.

Dit was vroeger een toren.
Dit was vroeger een toren.
En we fietsen verder.
En we fietsen verder.

Helma wijst ons op de plekken waar vroeger de stadsmuren waren en ze vertelt ons welke huizen op de restanten van het amfitheater zijn gebouwd. Het zijn van die dingen die je pas ziet als iemand je er op wijst, anders zou je er zo voorbij lopen of fietsen.

We stoppen bij Palazzo Vecchio, precies op het moment dat er een processie voorbij komt. Helma vertelt waarom hier zoveel beelden staan, alweer zoiets dat leuk is om te weten en je anders niet zelf kan bedenken. Het verleden van Florence komt zo echt tot leven.

Een korte pauze tijdens de fietstour

Na ongeveer 2/3 van de tour stoppen we bij een cafeetje waar ze ijs en koffie verkopen. Hier is het tijd voor een kleine break. Iedereen kan naar het toilet en (voor eigen rekening) iets te drinken of een ijsje kopen. Dat laatste gaat er bij ons goed in.

Ponte Vecchio

Natuurlijk steken we ook de rivier de Arno over. Vanaf een andere brug hebben we goed zicht op de Ponte Vecchio. Op een rustige plek vertelt onze gids meer over deze bijzondere brug. Wist jij dat er een overdekte gang overheen gaat? Deze verbindt het Palazzo Vecchio en het Palazzo Pitti met elkaar. We fietsen langs het Palazzo Pitti met de daarachter gelegen Boboli-tuinen. Bij de Ponte Vecchio stappen we af en gaan we lopend de brug over.

We fietsen langs Palazzo Pitti.
We fietsen langs Palazzo Pitti.
De 'geheime' gang boven Ponte Vecchio.
De ‘geheime’ gang boven Ponte Vecchio.

Hoe gaat de fietstour met kinderen?

Nu fietsen we terug naar de fietsenwinkel. M. fietst elke keer vooraan. Ze vindt het oordopje in haar oor niet fijn en door vlakbij de gids te fietsen kan ze toch alles horen. Ze lijkt onvermoeibaar en vindt het allemaal reuze interessant.

Bij C. zie ik tegen het einde van de fietstour wat vermoeidheid komen. Hij fietst iets slordiger, maar blijft toch heel geconcentreerd op zijn omgeving. Regelmatig zie ik mensen wijzen naar hem, hij trekt nogal wat bekijks. Blijkbaar zijn de Italianen het niet gewend om kleine kinderen zelf te zien fietsen. Als we er bijna zijn komt hij met zijn fiets tegen een paaltje, niet hard, maar hard genoeg om zijn ketting van de fiets af te laten gaan. Hij heeft de tranen in zijn ogen staan. Hoe moet het nu verder? Een handige meneer uit de groep komt naar hem toe en legt de ketting er zo weer op. Hij krijgt nog een compliment en bemoedigende woorden van Helma en stapt dan vol vertrouwen zijn fiets weer op. Wat ben ik trots op hem. Op beide kinderen eigenlijk.

Helma laat hier zien waar we allemaal geweest zijn.
Helma laat hier zien waar we allemaal geweest zijn.
Wat hebben ze beide goed gefietst!
Wat hebben ze beide goed gefietst!

De fietstour in Florence met BajaBikes duurt 3 uur en de onderwerpen zijn redelijk nieuw voor M. en C., toch houden ze het erg goed vol en genieten ze duidelijk van deze ervaring. Als ik later vraag wat ze het leukste van onze dagen in Florence vonden, dan kunnen ze niet kiezen tussen de fietstour en de workshop ‘fresco painting’ bij Palazzo Vecchio. Door de fietstour voelde de stad heel snel vertrouwd en de verhalen van de gids maakte het voor de kinderen makkelijker om Florence en de geschiedenis beter te snappen. Regelmatig grepen zij (en wij ook) terug op wat we tijdens de excursie hebben geleerd. Echt een top start van ons bezoek aan Florence!

Als we de dom weer zien zijn we bijna terug en is onze fietstour in Florence alweer afgelopen.
Als we de dom weer zien zijn we bijna terug en is onze fietstour in Florence alweer afgelopen.

Handig om te weten over de fietstour in Florence met BajaBikes

De fietstour in Florence van BajaBikes kan je doen met kinderen die zelf goed kunnen fietsen of met kinderen in een fietsstoeltje. Het zal per kind verschillen vanaf welke leeftijd ze dit kunnen doen, maar gezien de drukte van de stad en de onderwerpen die ter sprake komen raden wij de fietsexcursie aan vanaf circa 8 jaar. Er zijn fietsen beschikbaar van 20 en 24 inch. De fietsstoeltjes zijn geschikt voor kinderen tot 22 kilo. Twijfel je over de fietsvaardigheid van je kind? Dan zou ik nog een jaartje wachten. Tijdens de fietstocht fiets je ongeveer 10 kilometer door de stad.

Deze fietstour in Florence wordt in het hoogseizoen dagelijks aangeboden door BajaBikes, in het laagseizoen kan je de fietsexcursie in ieder geval 1x per week doen. Je kan kiezen voor een privé tour of met een groep. Ga je met een groep mee, dan betaal je 39 euro per persoon en voor kinderen tot 16 jaar 30 euro (inclusief fietshuur en Nederlandstalige gids, prijspeil 2017). Het is niet goedkoop voor een gezin van 4 of 5 personen, maar als je tijdens je stedentrip kiest voor een mix van goedkope en duurdere activiteiten dan is deze fietstour in Florence met BajaBikes het geld echt waard. Je krijgt een hele goede kennismaking met de stad, historische context en insider tips om leuk te eten. Enne, we hebben gedurende de 3 uur van de tour geen enkele keer de vraag gehad of het nog ver fietsen was of hoe lang het nog duurde. Dat zegt ook wel wat met kinderen!

Kies jij tijdens een stedentrip met kinderen weleens voor een fietsexcursie met gids?

Meer lezen

Op zoek naar meer blogs over Italie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met BajaBikes. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.