De leukste pretparken voor peuters en kleuters

2
792
De Julianatoren in Apeldoorn is een pretpark specifiek gericht op de jongere kinderen.
De Julianatoren in Apeldoorn is een pretpark specifiek gericht op de jongere kinderen.

Weet jij al wat de leukste pretparken voor peuters en kleuters zijn? In dit artikelen zetten we onze favoriete pretparken voor peuters en kleuters voor je onder elkaar, uiteraard in ons eigen land, maar we hebben er ook enkele net over de grens in België en Duitsland voor je geselecteerd. De meeste van de genoemde attractieparken zijn zelf uitvoerig door ons getest en we inspireren en informeren je dus uit eigen ervaring.

De leukste pretparken voor peuters en kleuters 

De meeste van onze peuters en kleuters zijn gek op pretparken, en veel van ons als ouders stiekem ook. Je weer even kind voelen tijdens je ritje in de draaimolen, op avontuur in het sprookjesbos of in een spookhuis gaan griezelen. In een pretpark is altijd meer dan genoeg te beleven voor jong én oud.

Je zou natuurlijk gewoon met je peuters en kleuters naar elk willekeurige pretpark kunnen gaan, maar onze ervaring is dat het soms dan wel een beetje kan tegenvallen. Er gelden vaak minimale lengtes voor attracties en soms zijn de afstanden tussen de verschillende attracties zo groot dat je kids geen zin hebben om zich steeds zo’n eind te verplaatsen.

De hamvraag is natuurlijk wat de écht leuke pretparken zijn voor de wat jongere kinderen in je gezin. Wij gingen op onderzoek uit en in dit artikel verzamelen we de leukste pretparken voor peuters en kleuters in Nederland én net over de grens in Duitsland en België.

Behalve de genoemde pretparken voor peuters en kleuters zijn er talloze speeltuinen die zich langzaam maar zeker naar een pretpark aan het ontwikkelen zijn. Deze hebben we, ondanks dat er zeker twijfelgevallen zijn, voor dit artikel even buiten beschouwing gelaten!

Onze lijst van de leukste speeltuinen voor peuters en kleuters lees je trouwen in dit blog.

De Julianatoren in Apeldoorn is een pretpark specifiek gericht op de jongere kinderen.

De leukste pretparken voor peuters en kleuters in Nederland 

Hieronder vind je in willekeurige volgorde onze lijst van de leukste pretparken voor peuters en kleuters in Nederland. Benieuwd waarop we deze selectie gemaakt hebben? We vinden dat de pretparken leuk en overzichtelijk moeten zijn, en bovendie veilig. Last but not least hebben we als criterium gesteld dat ze zich specifiek richten op de jongere kids.

Heb jij nog aanvullingen of tips voor ons? Deel ze gerust in de comments!  

#1 Toverland in Sevenum 

Attractiepark Toverland, dat in Sevenum in Limburg ligt, mag was ons betreft absoluut niet ontbreken in deze lijst. Pretpark Toverland is uitermate geschikt voor de allerjongste kinderen gezien de attracties, zeer overzichtelijke speelpleinen en vanwege het feit dat een groot deel van het park overdekt is.

Je kleintjes kunnen hier zonder zorgen terecht in de goed attracties in de verschillende themaparken, waaronder Land van Toos, Wunderwald, Port Laguna, Magische Vallei, Avalon en Ithaka. Bovendien zijn er vaak leuke optreden en voorstellingen waarbij de peuters en kleuters uitgenodigd worden om zelf mee te dansen en zingen. Toverland is dan ook het hele jaar geschikt om met je peuters en kleuters heen te gaan.

Meer weten over een bezoek bij Toverland? Lees dan het blog van Saskia over haar bezoek aan Toverland. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Toverland

In Toverland is ook een spannende achtbaan voor grote peuters en kleuters.

#2 Kinderpretpark Julianatoren, Apeldoorn 

Kinderpark Julianatoren ligt in Apeldoorn en richt zich specifiek op jonge kinderen. Het is een is een compact pretpark met meer dan 60 attracties voor kids tussen de 2 en 10 jaar oud. Je vindt er onder meer een spookhuis, achtbaan, waterbootjes en verschillende draaimolens.

Tevens zijn er bij Julianatoren prachtige shows, waarbij de kleintjes worden gevraagd om vrolijk mee te swingen en zingen. De Julianatoren is pretpark dat goed onderhouden is en waar de loopafstanden niet al te groot zijn.  

Meer informatie over Julianatoren? Lees dan verder in de blogs van Saskia of deze gastblog. 

Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de de website van de Julianatoren.

#3 Sprookjeswonderland, Enkhuizen 

Sprookjeswonderland is een kleinschalig themapark in het Noord-Hollandse Enkhuizen. Dit park richt zich specifiek op jonge kinderen tussen de 2 en 8 jaar oud. Sprookjeswonderland is mooi aangelegd alle attracties zijn speciaal voor de jongste bezoekers. En uiteraard is er, zoals je van deze naam mag verwachten, een prachtig sprookjesbos.

Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de de website van Sprookjeswonderland.

Genieten van het sprookjesbos in Spookjeswonderland.

#4 Familiepark Drievliet, Den Haag 

Familiepark Drievliet in Den Haag is een fijn attractiepark met 35 attracties, shows voor de hele familie en een tuin vol attracties. Voor de allerjongsten bezoekers is er het gethematiseerde ‘Lol Atol’ gebied. Hier zijn verschillende die de bijzondere sfeer van een koraaleiland uitstralen, waaronder slaapbootjes, springende hondjes, een Old Mc. Donalds tractorrit en de Poco Loco trein.

Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Familiepark Drievliet. 

#5 Plopsa indoor, Coevorden 

Naast Centerparcs de Huttenheugte ligt Plopsa. Een overdekt themapark Plopa indoor is gericht op de kleinere kinderen en wat het bijzonder maakt is de aanwezigheid van de Studio 100 helden. Je kleintjes kunnen meedoen aan een meet & greet met onder ander Maya de Bij, Bumba, Kabouter Plop of Mega Mindy. Wedden dat ze niet meer naar huis willen?

Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Plopsa indoor Coevorden. 

Plopsa parken zijn heel geschikt voor peuters en kleuters.

#6 Familiepretpark De Waarbeek, Hengelo 

In eerste instantie kan familiepretpark De Waarbeek wat ouderwets ogen, maar wij zijn van mening dat je peuters en kleuters hier onzettend veel plezier gaan beleven. Het pretpark ligt bij in het Overijsselse Hengelo en richt zich met name op gezinnen met kids tussen de twee en twaalf jaar. 

Er zijn in totaal 44 attracties die die soms een beetje een gedateerd karakter hebben, zoals de Hully Gully, botsauto’s, de calypso of de antieke zweefmolen. Attracties die wij vroeger op de kermis hadden Het is geen Efteling, maar tegen een zeer leuke prijs gaan je kinderen zich hier ongetwijfeld de hele dag prima vermaken.

Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van De Waarbeek.

#7 Drouwenerzand, Drouwen

In het Drentse Drouwen ligt attractiepark Drouwenerzand, dat zich met name richt op kinderen tussen de 2 en 12 jaar. In het park wordt gewerkt middels het all-inclusive principe. Eten en drinken zijn dus bij de prijs inbegrepen. De keuze bestaat uit onder meer verschillende belegde broodjes, vers fruit, friet, snacks, softijs, koffie, thee en uiteraard limonade. Zodra je je entreegeld betaald hebt, zijn er dus geen kosten meer. Dat lijkt heel fijn, maar houd er rekening mee dat er hierdoor lange wachtrijen zijn bij het buffet zo rond de lunchtijd.

Drouwenerzand is kleinschalig en overzichtelijk pretpark voor peuters en kleuters met een heel veel verschillende attracties Er is een treintje, zijn er kermisatracties en autootje.  Een leuk dagje uit voor een fijne prijs!

Een overzicht van de bezoekersinformatie vind je op de Drouwenerzand

#8 Tivoli, Berg en Dal 

Prepark Tivoli in Berg en Dal, in de buurt van Nijmegen, hoort wat ons betreft absoluut thuis op deze blog metoverzichtelijke, betaalbare pretparken voor jonge kinderen. Nagenoeg alle attracties zijn gericht op kleuters en peuters. Ga bijvoorbeeld griezelen in het spookhuis, als een speer in de achtbaan of neem een kijkje in Herman’s kippenhok.

Meer informatie over een bezoek aan Tivoli? Lees dan het blog van Karlijn. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Tivoli. 

Genieten van het sprookjesbos in Spookjeswonderland.

#9 Duinrell, Wassenaar 

In het alom bekende Duinrell hoef je je met je kids geen moment te vervelen. Naast reguliere attracties heeft Duinrell een prachtig waterpark speciaal voor kinderen. Alhoewel er tevens attracties zijn voor de allerjongsten, is dit park naar ons idee meer geschikt voor stoere kleuters dan voor peuters.

Veel attracties buiten gaan namelijk est hoog of hard en in het waterpark is niet alles geschikt voor je kleintjes. Ook is er voor kids tot en met 3 jaar verwarmd speelbad.

Een overzicht van entreeprijzen en openingstijden vind je op de website van Duinrell. 

Een spannend ritje in de kikker achtbaan in Duinrell.

#10 Nienoord , Leek 

Nienoord is zit op het randje van pretpark en speeltuin. In het Groningse Nienoord zijn geen immense achtbanen of botsauto’s, maar bijvoorbeeld wel helikopters, treinen en een zwemkasteel dat er pal naast ligt. Ook vind je ernaast Nienoord expeditie., dit is een hindernissenpark waar kinderen vanaf 8 jaar kunnen klimmen en klauteren. Op deze manier wordt het een leuk uitje voor het hele gezin als je kinderen een wat groter leeftijdsverschil hebben.

Naast het attractiepark ligt bovendien landgoed Nienoord, hier kun je prachtig wandelen. Wij vinden Nienoord een kindvriendelijk, kleinschalig en goed onderhouden park geschikt voor de hele familie. 

Ook hier koop je een all-inclusive ticket, in Nienoord heet het de Speel- en Smulpas. Deze pas heeft inbegrepen de entreekosten het Familiepark en Expeditie Nienoord (inclusief ritje met de trein), friet met mayo, een beker fris plus een snack of softijsje met dip naar keuze. Je kunt ook kiezen voor de gezondere variant.

Meer informatie over een bezoek aan Nienoord? Lees dan het blog van Yteke. Een overzicht van de bezoekinformatie vind je op de website van familiepark Nienoord. 

In Pretpark Nienoord zijn leuke treinen voor peuters en kleuters.

#11 Oud Valkenveen, Naarden

Valkeveen in het Noord-Hollandse Naarden is een prachtig speelpark met vele leuk attracties. Bovendien is het een erg overzichtelijk park. Er zijn allerlei spannende ritjes mogelijk en voor de stoere kleuters zijn er zelfs toffe botsauto’s. Handig om te weten is dat verschillende attracties een minimumlengte van 1 meter hanteren, dit staat duidelijk vermeld op de website van Oud Valkenveen. 

Voor de allerjongsten zijn er uiteraard ook meer dan mogelijkheden om zich al spelend te vermaken. Speelmogelijkheden, zowel binnen als buiten. En als bonus kun je bij goed weer genieten van het naastgelegen zandstrand.

Een overzicht van prijzen en openingstijden van dit pretpark voor peuters en kleuters vind je op de website van Oud Valkenveen. 

#12 Avonturenpark Hellendoorn 

Als laatste op de lijst van peuter- en kleutervriendelijke pretparken in Nederland noemen we nog Avonturenpark Hellendoorn. Het park is echt voor alle leeftijden dus het is wellicht wat twijfelachtig of dit park écht gericht is op peuters en kleuters. 

Toch willen we Hellendoor noemen in ons overzicht van pretparken voor peuters en kleuters, omdat er een apart Dreumesland is. Dit is speciaal gericht op de jongste avonturiers met een lengte tot maximaal 120 centimeter. 

Jouw kleuter of peuter kan hier varen in de Zwanenmolen, zelf een vliegtuig besturen, een rondje doen in een vrachtwagen enzovoort. In het relatief nieuwe Bella’s Swing Paleis kunnen kinderen tot 120 centimeter heerlijk dansen en meezingen met bekende liedjes. De parkmascottes Baba en Bella doen zelf ook regelmatig mee. 

Praktische bezoekersinformatie vind je op de website van Avonturenpark Hellendoorn. 

Dreumesland in Hellendoorn is speciaal voor peuters en kleuters.

Pretparken voor peuters en kleuters net over de grens in België en Duitsland

Net over de grens in Duitsland en België liggen ook verschillende hele leuke pretparken, voor jongere kinderen. Hieronder in delen we er, opnieuw in willekeurige volgorde, een aantal:

#13 Plopsa de Panne, Plops Aqua en Plopsa Coo (België)

Evenals Plopsa Coevorden is Plopsa De Panne een themapark van Studio 100. Plopsa de Panne ligt in De Panne, dit ligt aan de Noordzeekust en de Franse grens. Plopsa de Panne heeft mooie attracties voor de allerkleinsten je kids kunnen er verschillende Studio 100 helden ontmoeten. 

Op hetzelfde domein als Plopsa de Panne ligt Plops Aqua, een thema waterpark Wicky de Viking stijl. Je kunt deze parken prima met elkaar combineren, kijk op de websites voor handige combinatievoordelen!  

Last but not least vind je bij de watervallen van Coo het gelijknamige park Plopsa Coo. Alhoewel dit park wat kleiner is dan Plopsa de Panne en Plopsa Coevorden zijn leuke attracties die je een volledige middag van entertainment voorzien. In Hasselt is een indoor Plopsa-park, vergelijkbaar met Plopsa in Coevorden.

Een overzicht van entreeprijzen en openingstijden vind je op de website van Plopsa de Panne , Plops Aqua en Plopsa Coo. 

Koop voordelige entreekaartjes bij Vakantieveilingen

#14 Fort Fun Avonturenland (Duitsland)

Een nog relatief onbekend pretpark voor Nederlanders is Fort Fun Avonturenland. Dit pretpark vind je in het Duitse Ruhrgebied bij Bestwig/Wasserfall, afhankelijk van waar je woont misschien toch nog wel een stukje rijden dus. Fort Fun is een kleiner park dat prachtig ligt in een bosrijke omgeving. Uiteraard vind je ook hier heel veel toffe attracties, shows en theater.

De entreeprijs wordt bepaald op lengte. Bovendien bieden ze een twee-dagenpas waarbij je beide dagen mag verspreiden over een heel seizoen. Fort Fun is een leuk park naartoe te gaan met je gezin, maar gezien de afstand is een overnachting in de buurt zeker een aanrader. 

Handige bezoekersinformatie vind je op de website van Fort Fun Avonturenland. 

#15 Wunderland Kalkar (Duitsland)

Wunderland Kalkar is een kleinschalig familiepark net over de grens in Duitsland. Het pretpark is gebouwd in een vroegere kerncentrale (die overigens nooit in gebruik geweest) en een jaren geleden werd omgebouwd tot vergader- en pretpark.

Inmiddels zijn er ruim 40 attracties, met name geschikt voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Voor de kleinsten zijn er voldoende leuke attracties, zoals de Safari Adventure, het treintje Rio Grande, de bootjes van Pirat Pound, de Pony Train of de Turtle parade. Ook Wunderland Kalkar heeft het all-inclusive principe, tijdens je bezoek kun je onbeperkt kan genieten van frietjes, softijs, frisdrank, koffie en thee.

Meer informatie over een bezoek aan Wunderland Kalkar? Lees dan het blog van Jolinda. Een overzicht van de bezoekinformatie vind je op de website van Wunderland Kalkar. 

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor leuke uitjes met peuters en kleuters? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

Dit blog is in 2023 herschreven door de redactie van KidsErOpUit. De foto’s zijn gemaakt door verschillende voormalige bloggers.