Pretparken voor peuters en kleuters: 16x de leukste in Nederland en net over de grens!

Pretparken voor peuters en kleuters, wat zijn de leukste? Blogger Yvonne zet een selectie van pretparken voor peuters en kleuters op een rijtje, in Nederland en een paar net over de grens in Duitsland en België. De meeste van de attractieparken zijn zelf getest door de bloggers van KidsErOpUit. 

Pretparken voor peuters en kleuters 

Pretparken, mijn kleuter van 4 jaar is er gek op en ik stiekem ook. Zweven in de draaimolen, wandelen door een sprookjesbos of griezelen in een spookhuis. In een pretpark voel je je vaak zelf weer even helemaal kind.

In principe kan je natuurlijk met peuters en kleuters naar elk pretpark, maar soms kan dit wel teleurstellingen opleveren. Peuters en kleuters hebben vaak niet de minimale lengte om attracties in te mogen. Of de afstanden tussen de attracties zijn zo ver, dat je peuter of kleuter het eigenlijk niet kan bijbenen. 

Wat zijn echt leuke pretparken voor de wat jongere kinderen? Ik ging op onderzoek uit en verzamelde de leukste pretparken voor peuters en kleuters in Nederland of net over de grens in België of Duitsland. 

Koop voordelige entreekaartjes bij Vakantieveilingen

Naast deze pretparken voor peuters en kleuters zijn er ook veel speeltuinen die langzaam richting pretpark ontwikkelen. Die hebben we in dit blog buiten beschouwing gelaten, al blijven er altijd twijfelgevallen bestaan….

Een overzicht van de leukste speeltuinen voor peuters en kleuters lees je overigens in dit blog.

De Julianatoren in Apeldoorn is een pretpark specifiek gericht op de jongere kinderen.
De Julianatoren in Apeldoorn is een pretpark specifiek gericht op de jongere kinderen.

Pretparken voor peuters en kleuters: de leukste in Nederland 

Hieronder, in willekeurige volgorde, een overzicht van de leukste pretparken voor peuters en kleuters in Nederland. Waar hebben we op gelet? De pretparken moeten leuk, overzichtelijk en veilig zijn én zich specifiek richten op de jongere kinderen.

Heb je zelf aanvullingen? Deel ze gerust onderaan dit blog. 

#1 Toverland in Sevenum 

Attractiepark Toverland, gelegen in het Limburgse Sevenum, mag niet ontbreken in dit overzicht. Toverland is heel geschikt voor de allerkleinste vanwege de attracties, overzichtelijke speelpleintjes en doordat een groot deel van het pretpark overdekt is.

Je peuter of kleuter kan hier onbezorgd genieten van mooie onderhouden attracties in bijvoorbeeld de themaparken Land van Toos, Wunderwald, Port Laguna, Magische Vallei, Avalon en Ithaka. Ook zijn er regelmatig leuke shows waarbij de kleintjes uitgenodigd worden om vrolijk mee te zingen en te swingen. Kortom, Toverland is het hele jaar door een leuk pretpark om met je peuter of kleuter naar toe te gaan.

In Toverland is ook een spannende achtbaan voor grote peuters en kleuters.
In Toverland is ook een spannende achtbaan voor grote peuters en kleuters.

Meer weten over een bezoek bij Toverland? Kijk dan onderstaande filmpje of lees het blog van Saskia over haar bezoek aan Toverland. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Toverland

#2 Kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn 

In Apeldoorn ligt kinderpretpark Julianatoren, specifiek gericht op de jonge kinderen. Julianatoren is een compact park met maar liefst 60 leuke attracties voor kinderen van 2 tot circa 10 jaar oud. Van draaimolens tot achtbaan en van een spookhuis tot waterbootjes. 

Daarnaast zijn er bij Julianatoren mooie shows te zien, waarbij de allerkleinsten worden uitgenodigd om vrolijk mee te zingen en te dansen. Julianatoren is een mooi, overzichtelijk en goed onderhouden park waar de loopafstanden niet te groot zijn. 

Meer informatie over Julianatoren in zijn algemeen? Lees dan het blog van Saskia of van Kirsten. Kijk voor een impressie van de shows het onderstaande filmpje of lees het blog van Yvonne.

Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de de website van de Julianatoren.

#3 Sprookjeswonderland in Enkhuizen 

Sprookjeswonderland is een kleinschalige, gethematiseerd attractiepark in Enkhuizen. Het attractiepak is specifiek gericht op jonge kinderen van 2 tot 8 jaar oud. Het park is mooi aangelegd en de attracties zijn specifiek gericht op de jongere bezoeker. Zoals de naam al doet vermoeden heeft Sprookjeswonderland in Enkhuizen een betoverend mooi, kleinschalig sprookjesbos.

Genieten van het sprookjesbos in Spookjeswonderland.
Genieten van het sprookjesbos in Spookjeswonderland.

Meer informatie over een bezoek aan Sprookjeswonderland? Kijk het onderstaande filmpje  of lees het blog van Yvonne van haar bezoek aan Sprookjeswonderland.

Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de de website van Sprookjeswonderland.

#4 Familiepark Drievliet in Den Haag 

Familiepark Drievliet is een sfeervol attractiepark met 35 attracties, een kleutertuin en familieshows. Voor de allerkleinste bezoekers is er het gethematiseerde gebied de ‘Lol Atol’. Hier vind je diverse attracties in de sfeer van een spannend koraaleiland, zoals de slaapbootjes, springende hondjes, een Old Mc. Donalds tractorrit en de Poco Loco trein.

Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Familiepark Drievliet. 

Drievliet is ook een peuter- en kleutervriendelijk attractiepark.

#5 Plopsa indoor in Coevorden 

Naast Centerparcs de Huttenheugte in Coevorden ligt het overdekte themapark Plopsa. Het Plopsa park is niet alleen specifiek gericht op de kleinere kinderen vanwege de vele attracties, maar ook vanwege de aanwezigheid van de Studio 100 helden. Zo is er voor peuters en kleuters een meet en greet met bijvoorbeeld Maya de Bij, Bumba, Kabouter Plop of Mega Mindy mogelijk.

Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Plopsa indoor Coevorden. 

Koop voordelige entreekaartjes bij Vakantieveilingen

Plopsa parken zijn heel geschikt voor peuters en kleuters.
Plopsa parken zijn heel geschikt voor peuters en kleuters.

#6 Familiepretpark De Waarbeek in Hengelo 

Sommige mensen vinden familiepretpark De Waarbeek misschien wat gedateerd, maar het is wel een heel ‘kneuterig’ pretpark waar je peuter of kleuter veel lol zal beleven. Het familiepretpark ligt bij de Twentse stad Hengelo en richt zich vooral op families met kinderen tussen de twee en twaalf jaar. 

Het park heeft 44 attracties die meestal een ouderwets karakter hebben, zoals de Hully Gully, botsauto’s, de galypso of de antieke zweefmolen. Verwacht dus geen ‘Efteling-niveau’, maar voor de kleintjes is het hier prima spelen voor een leuke prijs.

Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van De Waarbeek.

Zwieren en zwaaien bij De Waarbeek.
Zwieren en zwaaien bij De Waarbeek.

#7 Drouwenerzand in Drouwen

Drouwenerzand is een attractiepark in het Drentse Drouwen, gericht op kinderen van 3 tot ongeveer 12 jaar. Het park werkt volgens het all-in principe. Dit betekent dat eten en drinken bij de entreeprijs zijn inbegrepen. Dit omvat onder andere diverse belegde broodjes, vers fruit (daar moet je wel even goed naar zoeken), frietjes, snacks, softijs, koffie, thee en limonade. Na het betalen van de entreeprijs hoef je dus niks extra’s meer af te rekenen. Dat klinkt fijn, maar dat betekent wel dat er rond lunchtijd lange rijen bij het afhaalbuffet staan.

Drouwenerzand is een overzichtelijk en kleinschalig attractiepark met een grote variatie van attracties, specifiek voor de jongere kinderen. Zo is er een treintje, zijn er autootjes en nog veel meer kermisachtige attracties. Kortom, zwieren en zwaaien voor een aantrekkelijke prijs.

Een overzicht van de bezoekersinformatie vind je op de website van Drouwenerzand.

Drouwenerzand heeft vooral kermisachtige attracties.
Drouwenerzand heeft vooral kermisachtige attracties.

#8 Tivoli in Berg en Dal 

Amusementspark Tivoli in Berg en Dal, vlakbij Nijmegen, hoort zeker in de lijst van overzichtelijke, betaalbare pretparken voor jonge kinderen. Vrijwel alle attracties zijn specifiek gericht op peuters en kleuters. Griezelen in het spookhuis, roetsjen van de achtbaan of een kijkje nemen in Herman’s kippenhok.

Meer informatie over een bezoek aan Tivoli? Lees dan het blog van Karlijn. Een overzicht van prijzen en openingstijden vind je op de website van Tivoli. 

Genieten van het sprookjesbos in Spookjeswonderland.
Tivoli is een kleinschalig pretpark geschikt voor peuters en kleuters.

#9 Duinrell in Wassenaar 

In attractiepark Duinrell beleef je met je peuter of kleuter letterlijk een spetterende dag. Naast ‘normale’ attracties heeft Duinrell een speciaal waterpark voor kinderen. Hoewel er ook attracties zijn voor de allerkleinste, is dit park wellicht iets meer geschikt voor stoere kleuters dan voor kleine peuters.

Veel buitenattracties gaan best hoog of hard en in het waterpark zijn niet alle glijbanen geschikt voor de allerkleinste. Wel is er voor kinderen tot en met 3 jaar een vernieuwd en verwarmd speelbad aanwezig.

Een overzicht van entreeprijzen en openingstijden vind je op de website van Duinrell. 

Een spannend ritje in de kikker achtbaan in Duinrell.
Een spannend ritje in de kikker achtbaan in Duinrell.

#10 Nienoord in Leek 

Nienoord is een beetje een twijfelgeval wat betreft een attractiepark of toch een speeltuin. In het Groningse Nienoord zijn geen grote achtbanen of botsauto’s, maar wel helikopters, een treinenpark en een naastgelegen zwemkasteel. Ook ligt aangrenzend Nienoord expeditie. Een hindernissen park waar kinderen vanaf 8 jaar kunnen klimmen en klauteren.

Naast het attractiepark ligt het landgoed Nienoord, waar het heerlijk wandelen is. Al met al is Nienoord een kindvriendelijk, kleinschalig en mooi onderhouden familiepark. 

Net zoals bij Drouwenerzand koop je bij Nienoord een all-inclusive ticket, genaamd de Speel- en Smulpas. Deze bestaat uit entree van het Familiepark en Expeditie Nienoord inclusief treinrit, patat met mayonaise, beker fris en een snack of softijsje met dip naar keuze. Je kunt ook kiezen voor de gezondere variant met twee bolletje met ham of kaas en Caprisun in plaats van patat en fris.

Meer informatie over een bezoek aan Nienoord? Lees dan het blog van Yteke. Een overzicht van de bezoekinformatie vind je op de website van familiepark Nienoord. 

In Pretpark Nienoord zijn leuke treinen voor peuters en kleuters.
In Pretpark Nienoord zijn leuke treinen voor peuters en kleuters.

#11 Oud Valkenveen in Naarden

Valkeveen is een prachtig speelpark in Naarden in de provincie Noord-Holland. Het overzichtelijke en kindvriendelijke attractiepark heeft leuke attracties. Naar beneden roetsjen in de Vliegende Valk, zwieren en zwaaien in de Zwierezwaai, rijden op de oldtimerbaan, genieten van een treinritje of zweven in de bijenzweefmolen. Voor de stoere peuters en kleuters zijn er nog botsauto’s en nog heel veel meer. Sommige attracties vragen wel om een minimumlengte van 1 meter, dit staat duidelijk aangegeven op de website. 

Voor de allerkleinsten zijn er ook voldoende speelmogelijkheden, bijvoorbeeld in het Zandspeeldorp, Goudmijn of bij het Piratika eiland. Ook zijn er voldoende overdekte speelmogelijkheden, bijvoorbeeld in de Onderwaterwereld of het Playmobil speelplein. En als bonus, bij mooi weer kan je genieten van het naastgelegen fijne zandstrandje. 

Een overzicht van prijzen en openingstijden van dit pretpark voor peuters en kleuters vind je op de website van Oud Valkenveen. 

Oud Valkeveen is gegarandeerd een middag plezier voor je peuter of kleuter.
Oud Valkeveen