Dinoland in Zwolle: educatief speelpark voor actieve kids!

0
287
SAMSUNG CSC

Heb jij kinderen die van dino’s houden en ook best wat durven? Dan is een bezoek aan Dinoland in Zwolle een must. Maar ook voor minder stoere kinderen is Dinoland superleuk. Speelplaatsen in overvloed, klimparcoursen, midgetgolfen en diverse creatieve activiteiten maken het park aantrekkelijk voor jongens én meisjes van alle leeftijden. Bovendien is het park nog educatief ook. Onze blogger Suzanne vertelt je over dit leuke thema speelpark in Zwolle.

Dinoland in Zwolle: educatief speelpark voor actieve kids!

Dinoland in Zwolle is uitstekend bereikbaar en is te vinden op het voormalige terrein van het Ecodrome (voor de mensen die het nog kennen). Een mooie locatie voor jong en oud om tussen de levensgrote dino’s te spelen in de vele speeltuinen van het park en nog educatief ook. Want overal in het park hangt informatie over dino’s en alles wat daarbij hoort. In een duidelijke en goed leesbare uitleg. Veel makkelijker dan ik in de vele dinoboeken heb gelezen. Het park is kleinschalig, overzichtelijk en groen ingericht.

Overal in het park is informatie te vinden over alles wat met dino's te maken heeft.
Overal in het park is informatie te vinden over alles wat met dino’s te maken heeft.
Bij elke dino is een uitleg te vinden.
Bij elke dino is een uitleg te vinden.

In de ban van dino’s

Voorafgaand aan ons bezoek zijn de kinderen al in de ban van Dinoland. Ze zijn nieuwsgierig naar de levensgrote dino’s, de speeltuinen en alle leuke dingen die er te doen zijn. Het bezoek staat al een tijdje gepland, maar door diverse omstandigheden kon het elke keer niet doorgaan. En nu gaat het eindelijk gebeuren. Onze jongste is er helemaal klaar voor. Gekleed in een dinoshirt gaat hij mee naar Dinoland in Zwolle. De aanblik van het park als we aan komen rijden wekt direct hoge verwachtingen. “Kijk daar is een glijbaan” en “Cool, daar zie ik een dino!” klinkt het van de achterbank.

Dinoknipkaart

Bij de kassa ontvangen we alle vier een dinoknipkaart voor de activiteiten die in het park te doen zijn. Deze is te gebruiken voor de klimwand, het hoogteparcours, de minigolf, het paleolab en lasergame. Ouders mogen dus ook meedoen met alle activiteiten.

Speurtocht

Over het gehele park staan ongeveer vijftig soorten dinosaurussen opgesteld, van kleine tot levensgrote. Sommige lijken net echt door de brullende dinogeluiden als je er langs loopt. In een speurtocht wordt je kennis over dinosaurussen op de proef gesteld. De speurtocht is gratis verkrijgbaar bij de kassa en brengt je langs alle dinosaurussen op het terrein. Ook leer je meer over de verschillende tijdperken Trias, Jura en Krijt, waarin de dinosaurussen vroeger leefden.

Leerzame speurtocht voor de oudere kinderen.
Leerzame speurtocht voor de oudere kinderen.
Vragen beantwoorden tijdens de speurtocht.
Vragen beantwoorden tijdens de speurtocht.
Educatieve tocht langs de dino's.
Educatieve tocht langs de dino’s.
Levensgrote dino's die soms net echt lijken.
Levensgrote dino’s die soms net echt lijken.

Speelplaatsen

De oudste gaat direct enthousiast met de speurtocht aan de slag. De jongste loopt rond en bekijkt ze even kort. Daarna is hij weg, naar de speeltuin. Want eerlijk is eerlijk: de vele speelobjecten lonken. De glijbanen, schommels en klimtoestellen zijn voor hem veel aantrekkelijker. Hij probeert alle glijbanen uit en speelt piloot in een echte helikopter waar de stoelen en stuurknuppel nog in zitten. Hij klimt in de dino’s die opgesteld staan als klimobject en klautert op de speelberg. Er zijn vele speelplaatsen verspreid over het terrein aanwezig, met unieke speelobjecten, die stuk voor stuk allemaal afwisseling bieden en avontuurlijk zijn. Eindeloos speelplezier dus.

Avontuurlijke speelplaatsen.
Avontuurlijke speelplaatsen.
Klimtoestellen met glijbanen.
Aantrekkelijke klimtoestellen met glijbanen.

Paleolab

In het paleolab zijn tal van creatieve activiteiten te doen. Een aantal is tegen betaling van materiaalkosten, zoals het schilderen van een dino en het uithakken van fossielen. De meeste activiteiten in het paleolab zijn echter gratis. Edelstenen zoeken, fossielen opgraven, goud zoeken. Er is voor iedereen wel wat leuks te doen. De jongste gaat direct in een zandbak zitten op zoek naar edelstenen en schatten, terwijl de oudste fossielen wil zoeken. Echte kleine botjes die je met een zeefje uit het zand kunt scheppen. Elk kind krijgt een zakje, waarin de gevonden schatten meegenomen mogen worden.

Genoeg leuke activiteiten te doen in het Paleolab.
Genoeg leuke activiteiten te doen in het Paleolab.

Klimparcoursen

De jongens ontdekken al snel een klimparcours achterin het park. Daar staat een uitkijktoren. Bovenin begint het hoogteparcours. Gezekerd kun je hier, op 8 meter hoogte, een echt klimparcours afleggen. De minimale lengte hiervoor is 1.30 meter, dus onze jongste mag hier helaas nog niet aan meedoen. Hij gaat over een laag klimparcours, die geschikt is voor kinderen vanaf circa 4 jaar. Dit lage parcours is sinds kort in het park aanwezig en loopt onder het hoogteparcours langs. Ideaal, want zo is er voldoende klimuitdaging voor alle leeftijden.

Vanuit de uitkijktoren heb je zicht op het hoge en lage klimparcours.
Vanuit de uitkijktoren heb je zicht op het hoge en lage klimparcours.

Klimwand

Na het klimparcours is het tijd voor nog meer stoer werk. We gaan klimmen op een klimwand. Er staat een wachtrij, want er kunnen twee kinderen tegelijk de klimwand op. Tijdens het wachten wordt alvast de strategie afgekeken bij de voorgangers en dan is het tijd om het zelf te proberen. Goed gezekerd en met een veiligheidshelm op, mogen ze allebei proberen de bel te bereiken op 8 meter hoogte. Helaas is dat wat teveel gevraagd, maar wat vinden mijn jongens dit ontzettend leuk en superstoer om te doen.

Klimmen is leuk!
Klimmen is leuk!

Lasergame

Bij de lasergame strijden twee teams tegen elkaar met een laserpistool. Het strijdtoneel is aantrekkelijk aangekleed met dino’s, huisjes en bosjes. Tien minuten lang mogen de twee teams door de bosjes achter elkaar aan struinen en moeten ze proberen elkaar te raken. Het winnende team vertrekt met de eer. Het leuke bij de lasergame is dat ouders ook mee kunnen doen met de dinoknipkaart.

In de rij wachten voor de lasergame.
In de rij wachten voor de lasergame.

Minigolf

Tijd voor een spelletje minigolf. De 18-holesbaan is aangekleed met de nodige dino’s en nodigt uit tot spelen. De minigolfbaan is uitgevoerd met kunstgras, waardoor het balletje regelmatig van de baan af stuitert. Bovendien is het inmiddels erg druk geworden. Veel mensen gaan daardoor kriskras de holes langs, waardoor je op zoek moeten naar een vrije hole. Na vijf holes houden we het voor gezien.

Dino dig

Centraal op het park staat een groot schaduw-/regendoek over een grote zandbak heen gespannen. Kinderen zijn, gewapend met een stoffer, druk bezig om een reuze T-rex skelet op te graven en bloot leggen. De contouren zijn al snel zichtbaar tussen het zand. Een leuke afwisseling tussen alle andere activiteiten.

Centraal gelegen dinodig plaats.
Centraal gelegen dinodig plaats.

Binnenspeeltuin met restaurant

In het centrale gebouw is een binnenspeeltuin aanwezig. Ideaal voor wisselvallige dagen of bij slechter weer. Terwijl wij in alle rust koffie drinken in het naastgelegen (afgescheiden) restaurant leven de kinderen zich uit in de indoor speeltuin. De jongste geeft de voorkeur aan het speeltoestel met supersnelle glijbaan en ballenbak en is daar niet weg te krijgen. Voor de oudere kinderen zijn er spannende interactieve (dino)games te spelen. Al snel heeft de oudste een maatje gevonden waar hij de strijd mee aangaat. Voor peuters is een apart speelgedeelte aanwezig.

Spannende interactieve computerspellen voor de oudere kinderen.
Spannende interactieve computerspellen voor de oudere kinderen.
Apart peutergedeelte in de binnenspeeltuin.
Apart peutergedeelte in de binnenspeeltuin.

Wat je verder nog moet weten over Dinoland

Dinoland in Zwolle is opgezet door een stichting, die tot doel heeft om vermaak voor iedereen betaalbaar te houden. Dat merk je aan de entreeprijzen. Voor 9,50 euro (vanaf 4 jaar) heb je een dagticket inclusief dinoknipkaart en speurtocht. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis, kinderen van 2 en 3 jaar betalen 5,50 euro. (prijspeil 2016). Parkeren kost 5 euro. De prijs-kwaliteitverhouding is dan ook goed te noemen. Voor meer informatie over Dinoland verwijzen we naar hun website.

In het park is op een aantal plekken een bord aanwezig met informatie over een app die je kunt downloaden. Hiermee kun je via augmented reality echte dino’s tegen komen. Helaas werkte de app tijdens ons bezoek nog niet, maar er wordt hard aan gewerkt om dit op korte termijn voor elkaar te maken. In plaats van Pokemons kun je dus straks op zoek naar dino’s.

Activiteiten tijdens de schoolvakanties

In het park worden volop voorbereidingen getroffen voor extra activiteiten in de herfstvakantie. In samenwerking met Michel van ’t Ende Producties worden elke dag spannende T-Rex voorstellingen gegeven. Ook is het park ’s avonds langer geopend en kun je verlichte dino’s aanschouwen. Supercool dus voor de echte dinofans.

In de herfstvakantie is er een theatershow over T-rexen.
In de herfstvakantie is er in Dinoland een theatershow over T-Rexen.

Op zoek naar nog meer tips? Lees dan het blog met het overzicht van dino uitjes in Nederland en Europa.

Heb jij na het lezen van dit blog ook zin om naar Dinoland te gaan?

Meer lezen?

Wil je nog meer inspiratie met leuke uitjes voor jouw dinofans thuis? Lees dan even deze blogs:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Dinoland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.