Varen in Giethoorn met kinderen

Ben jij al wel eens in Giethoorn met kinderen geweest? Blogger Suzanne ging met haar hele familie en beleefde een prachtige dag op een fluisterboot. Ondanks het wisselvallige weer. Lees je mee?

Familie-uitje: varen in Giethoorn met kinderen

Elk jaar gaan we met mijn familie een gezellig dagje weg. Samen met mijn ouders, zus met haar man en kinderen zoeken we naar een geschikte kindvriendelijke bestemming. Een hele klus, want het moet iets zijn dat alle kinderen, in totaal vijf jongens en meisjes in de lagere schoolleeftijd, en volwassenen leuk vinden. Bovendien speelt ook het weer nog een belangrijke rol. We kiezen een datum in de zomer en houden een reservedatum achter de hand. In 2014 kiezen we voor Giethoorn. Leuk voor jong en oud.

Voorop de fluisterboot.
Voorop de fluisterboot.

Varen in een fluisterbootje

Varen in een fluisterbootje, onderweg ergens gezellig picknicken en aan het eind van de dag in Giethoorn in een kindvriendelijk restaurant lekker eten. Ik vraag me af of varen zo handig is. Die jongens van mij kunnen druk zijn. Lang stil zitten is moeilijk. Bovendien heeft de jongste nog geen zwemdiploma. Het risico op slecht weer is aanwezig en ik vraag mij af of het allemaal wel in één boot gaat passen. Maar we besluiten het toch een kans te geven. We vinden een verhuurder van fluisterboten waar je met maximaal tien personen in kunt zitten, reserveren een gezellig kindvriendelijk restaurant en zijn klaar om te gaan.

De dag van vertrek ziet het weer er niet heel gunstig uit. Wisselvallig, wolkenvelden en niet heel warm. We gaan toch, want onze eerste datum is eerder al geannuleerd wegens slecht weer. We zijn goed voorbereid. Paraplu’s, regenjassen, picknickkleed, tassen met eten en drinken en warme kleding. De kinderen maakt het niets uit. Zodra we Giethoorn in lopen en ze al die bruggetjes en bootjes zien zijn ze al dolenthousiast. Ze vinden de smalle watergangen met al die bruggetjes helemaal top.

Nu we toch in Giethoorn zijn, besluiten we een boot voor de hele dag te huren. Dan hoeven we niet op de tijd te letten en kunnen we onze gang gaan. We krijgen een kaartje mee van de botenverhuurder, de kinderen zonder zwemdiploma krijgen zwemvesten aan en we kunnen gaan. Zelfs met al onze bagage is de boot ruim genoeg voor zes volwassenen en vijf kinderen. We starten de stille elektromotor en varen weg. In het dorpje zelf komen we nog wat verkeer tegen op het water, maar het is een relatief rustige dag. Het is zomervakantie en de weersvoorspellingen waren niet top. Zou het daarmee te maken hebben?

Varen in het dorp.
Varen in het dorp.

Genieten

Eenmaal onderweg begint het genieten. De kinderen vinden het prachtig. Ze gaan voorop de boot zitten kijken naar het water dat langs de romp stroomt, volgen de eendjes die overal op het water zwemmen, trekken een waterbloem los uit het water en laten die achter zich aan drijven. Zelfs mijn twee druktemakers genieten met volle teugen en ondergaan alles relaxed. We besluiten een grote ronde te maken. Het is een prachtige route. Lekker rustig en het gekrioel en de drukte op het water met de andere bootjes laten we ver achter ons. Dit is echt genieten van de natuur met een grote G. We zien mooie vogels, varen rakelings langs de nieuwsgierige koeien op de kant en genieten van de stilte. De kinderen mogen om de beurten onder begeleiding de boot besturen. Dat vinden ze natuurlijk geweldig.

Stilte op het water.
Stilte op het water.
Varen vlak langs de koeien.
Varen vlak langs de koeien.
Nieuwsgierige koe met kalf kijkt ons aan.
Nieuwsgierige koe met kalf kijkt ons aan.

Helaas komt er dan uiteindelijk toch een donkere lucht aan. We houden het niet droog. Het begint te regenen. En niet zo’n beetje ook. We zitten midden op het open water, er zijn geen bomen waar je onder kan schuilen als je eenmaal het dorp uit bent. En de dichtstbijzijnde brug is een heel stuk verderop. We hebben geen keuze. We worden nat. Het regenen houdt voorlopig niet op en we besluiten zo snel mogelijk naar het restaurant midden op het water te varen. We zijn niet de enige. We vinden een plekje voor de boot. De kinderen zijn goed droog gebleven onder de paraplu’s en regenjassen. Als het droog wordt besluiten we naar buiten te gaan om te picknicken. De kinderen spelen een potje voetbal.

Midden op het open water.
Midden op het open water.

Uitzichtpunt

Na een dik uur gaan we weer verder. De kinderen vinden het nog steeds leuk en gaan gewillig aan boord. We twijfelen. Er is aan de overkant van het meer een uitzichtpunt en daar willen we eigenlijk nog wel heen. Maar nog een keer nat worden en nog heel lang in de boot zitten willen we allemaal niet meer. We zetten de motor op de snelste stand en gaan toch. Het blijkt absoluut de moeite waard. Het uitzicht over de weilanden met koeien en het water is prachtig. Toch blijven we niet lang. De boot moet op tijd terug zijn en het gereserveerde restaurant wacht op ons. We hebben een ontzettend leuke dag gehad en het varen met een fluisterboot is prima bevallen. Maar nu is de lol er voor iedereen inmiddels wel af. We zijn blij als we weer in het dorp aankomen en de boot kunnen inleveren.

Het uitzichtpunt.
Het uitzichtpunt.
Aanlegplaats bij het uitzichtpunt.
Aanlegplaats bij het uitzichtpunt.
Genieten van het uitzicht.
Genieten van het uitzicht.

Restaurant Fratelli

Na de boottocht lopen we nog een gezellig rondje door Giethoorn met de kinderen. Vanaf bruggetjes zwaaien we naar vele mensen die nu nog gaan vertrekken. Ondertussen lopen we langzaam richting restaurant Fratelli, waar we een tafel hebben gereserveerd. Het restaurant blijkt een goede keuze. Je kunt hier prima eten en ze zijn gewend aan kinderen.

Praktisch Giethoorn met kinderen

Je kunt het hele jaar door fluisterboten huren in Giethoorn. Je hebt geen vaarbewijs nodig om een boot te kunnen huren. Je krijgt vooraf uitleg over de werking van de geruisloze elektromotor en dat is alles.

Er zijn zeer veel variaties in vaarroutes. Van een uur tot een hele dag. Onderweg zijn vele leuke aanlegplekken waar je heerlijk kunt picknicken en van de natuur kunt genieten. Houd er wel rekening mee dat het erg druk kan zijn en overvol is op het water. In de wintermaanden zul je er geen last van hebben, maar dan is het weer en de natuur ook minder aantrekkelijk.

Wees in de zomermaanden goed voorbereid. Neem zonnebrandcrème mee, zwemkleding met handdoeken, vliegers, waterspeelgoed, verrekijker. Bij mooi weer zul je je geen moment vervelen en is een dag te kort. Giethoorn heeft zo ontzettend veel te bieden.

Wij huurden een tien-persoonsboot. Deze kost 99 euro voor een hele dag, maar je kunt er ook voor kiezen om per uur te huren (voor 20 euro per uur). De zwemvesten waren gratis.

Wij kozen restaurant Fratelli, maar in Giethoorn barst het letterlijk van de restaurants, hotels en horeca accommodaties. Er is dus voor elk budget en voor elke wens wel wat te vinden. Ons advies is om wel tijdig te reserveren. Want het kan het erg druk zijn.

Varen in Giethoorn met kinderen, zet jij het op je planning voor de zomer?

Meer lezen

Ben je op zoek naar leuke uitjes bij het water? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.