Varen in Friesland: huur een boot en ontdek Sneek

3
276
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij Friesland en Sneek denk ik direct aan zeilen. Wij kunnen niet zeilen, maar een stukje varen vinden we wel leuk. Met een electrosloep verkenden we Sneek vanaf het water.

Huur een boot en ontdek Sneek

Recreatiecentrum Sneek ligt aan de rand van Sneek en natuurlijk aan het water. We parkeerden de auto en werden gastvrij ontvangen. Na een korte uitleg over de route en de electrosloep gingen we op pad. In het begin is het even spannend, want hoe reageert de sloep op onze stuurmanskunsten? Zonder brokken te maken voeren we de haven uit en kwamen we op breder water.

Welkom bij Recreatiecentrum Sneek.
Welkom bij Recreatiecentrum Sneek.
Met deze electrosloep gaan we op pad.
Met deze electrosloep gaan we op pad.
"Hier naar links papa!"
“Hier naar links papa!”

Een electrosloep vaart geluidloos en je hebt ook geen last van een diesellucht. Als de eerste spanning van het besturen van een bootje weg is, dan is zo’n electrosloep erg relaxed. Langzaam vaarden we richting het centrum van Sneek. Het eerste deel was nog best druk, maar zodra we bij het centrum kwamen werd het rustig en hadden we het water bijna alleen voor onszelf. Grotere boten kunnen hier door de lage bruggen niet komen. Ook wij kwamen er niet zomaar onderdoor… “Bukken!” riepen Maureen en Camiel zodra ze een lage brug zagen. Zij gingen plat op hun buik liggen op de bankjes en wij zaten op de vloer.

Op weg naar de binnenstad passeren we de Stayokay.
Op weg naar de binnenstad passeren we de Stayokay.
Oei, gaan we onder die brug door passen?
Oei, gaan we onder die brug door passen?
Bukken!
Bukken!
Bukken voor het groen.
Bukken voor het groen.

Halverwege hebben we de sloep aangelegd en een lunchpauze gehouden. Als je het leuk vindt kan je ook een van de zij-grachten in gaan en een ijsje eten in het centrum van Sneek. Wij gingen verder, op weg naar de Waterpoort. Dit is hét beeldmerk van Sneek en Gaastra-liefhebbers herkennen de vorm ook in het logo van dit kledingmerk.

Camiel blijft kijken naar Sneek en Maureen gaat tekenen.
Camiel blijft kijken naar Sneek en Maureen gaat tekenen.
Sneek is een mooi historisch stadje.
In de verte zien we de Waterpoort al.
Het bekendste gebouw van Sneek: De Waterpoort.
Het bekendste gebouw van Sneek: De Waterpoort.

Op de terugweg heeft Camiel geholpen met varen en ook Maureen kreeg er interesse in. Wij vonden het erg toepasselijk om Sneek vanaf een boot te bekijken!

Er kunnen maximaal 7 volwassenen in een electrosloep. Het is ook een leuk uitje om samen met een bevriend gezin te doen, 4 volwassenen en 5 kinderen kan je er zeker in kwijt. Als je 2 uur gaat varen kost de electrosloep 55 euro en voor een dagdeel betaal je 75 euro. Langer huren is ook mogelijk of kies voor een kleinere sloep als je met 4 personen gaat. Exacte prijsinformatie is te vinden op de website van Recreatiecentrum Sneek.

Meer mogelijkheden om te varen in Friesland

De mogelijkheden om met een huurboot de Friese wateren te verkennen zijn eindeloos. Of je nu wilt kanoën of iets meer luxe wilt, het is allemaal mogelijk.

Ik vond voor de omgeving Sneek de volgende leuke ideeën bij Recreatiecentrum Sneek:

  • Vaar met een electrosloep naar het Kameleondorp in Terherne. Kies een mooie route door het Friese landschap en maak er een compleet dagje uit van. Een hele dag een electrosloep huren kost 120 euro en dit kan je met 2 gezinnen doen.
  • Huur een weekend (of langer) een Rivercruise Kampeersloep en overnacht zelfs op de boot. De prijzen hiervoor variëren tussen de 260 en 440 euro, afhankelijk van de periode van het jaar. Je kan er met 4 personen op slapen, maar er kunnen 8 personen mee varen. Vrienden kunnen dus een dagje mee of kamperen ’s nachts ergens.
  • Zoek je meer luxe, dan kan je de Albin 25 Motorboot huren om de Friese meren te verkennen. Natuurlijk kan je zelf kiezen hoe lang je gaat, maar voor een weekend betaal je tussen de 350 en 425 euro.
  • Zomer Arrangement Sneek: weekend of midweek in een appartement, een dag op pad met een luxe sloep, kanoën en bezoek aan het Zandsculpturenfestival. Prijs: 550 euro voor 2 personen en 25 euro extra voor de 3e t/m 5e persoon.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden en arrangementen, dus hup, snel naar Sneek voor een heerlijk weekendje weg!

Wat zijn jouw tips voor Sneek en omgeving? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

Op zoek naar meer inspiratie voor een dagje uit? Klik & kijk dan verder:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Onze dag in Sneek is mogelijk gemaakt door Stichting Merk Fryslan en Stichting Sneek Promotie. Wij delen eerlijk onze eigen ervaring op KidsErOpUit.

3 REACTIES

  1. Goed idee om eens met een bootje rond te varen in Friesland. Ik ben nu een paar keer in Leeuwarden geweest maar het wordt tijd om eens verder rond te kijken!

    • Het is echt leuk! Wij willen nog een keer terug voor een dag of weekend en dan het Kameleon-dorp bezoeken.

  2. Goed idee om een keer een bootje te huren in Friesland. Wij zijn allemaal dol op water en gaan dan ook graag in onze vrije tijd varen. Inderdaad een goede tip om samen met een ander gezin een boot te huren. Het lijkt me erg gezellig!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.