Pampus: een echte experience

Pampus. Ik was er nooit geweest, maar dankzij het gezegde “Voor Pampus liggen” wist ik dat dit eiland voor Amsterdam lag. Ik wist dat Pampus vroeger, toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was, een belangrijke plek was waar de scheepvaart moest wachten voordat ze naar Amsterdam mochten varen. Wat ik niet wist, maar wel leerde tijdens ons bezoek, is dat Pampus onderdeel is van de Amsterdamse Waterlinie. Pampus had een belangrijke rol in de verdediging van ons land. Uiteindelijk is Pampus nooit ingezet om ons land te beschermen. Gebouwd voor niets en dus geldverspilling? Daarover zullen de meningen verschillen, feit is dat Pampus onderdeel is van onze geschiedenis. Dankzij een grote groep vrijwilligers is het mogelijk om Pampus te bezoeken en echt op avontuur te gaan. Want avontuurlijk is het!

Forteiland Pampus in zicht.
Forteiland Pampus in zicht.
Pampus van bovenaf gezien.
Pampus van bovenaf gezien.
Pampus als onderdeel van een groter geheel.
Pampus als onderdeel van een groter geheel.

Met kinderen naar Pampus

We parkeren de auto in Muiden bij het P+R terrein aan de rand van de stad. Hier kan je gratis parkeren en loop je binnen 10 minuten naar het centrum van Muiden. Hier vertrekt de boot naar Pampus. Voor de meeste kinderen is een boottocht al een groot avontuur. Nog leuker is dat je door de levendige haven vaart, langs het Muiderslot komt en daarna Pampus al ziet liggen.

Wandelend door het oude centrum van Muiden naar de haven waar de boot naar Pampus vertrekt.
Wandelend door het oude centrum van Muiden naar de haven waar de boot naar Pampus vertrekt.
Haven van Muiden.
Haven van Muiden.
De veerboot naar Pampus ligt al klaar.
De veerboot naar Pampus ligt al klaar.
We varen langs het Muiderslot.
We varen langs het Muiderslot.

Bij aankomst op Pampus worden we gastvrij ontvangen door een van de vrijwilliger. Hij vertelt wat er te doen is. Omdat wij met Pasen er zijn kunnen de kinderen allerlei Paasspelletjes doen en eieren zoeken. Maar voordat we hieraan beginnen willen we eerst het fort bekijken. Dit kan je op eigen gelegenheid doen of samen met een gids.

Aankomst op Pampus.
Aankomst op Pampus.
Het fort. Je mag zelf door alle gangen dwalen!
Het fort. Je mag zelf door alle gangen dwalen!

Rondleiding met gids

Wij kiezen voor een rondleiding met gids. Onze gids vertelt vol enthousiasme over de geschiedenis van Pampus, hij wijst ons op hele oude originele elektradraden, vertelt waar het eiland-spook woont en legt heel levendig uit hoe het fort is gebouwd. Op de plek waar vroeger de kanonnen stonden vertelt onze gids hoe sterk het fort is, hoe krachtig het kanon en hoe primitief de soldaten hun gehoor beschermden. We horen over de verdedigingstactieken en begrijpen direct waarom Pampus nooit succesvol is aangevallen. M. en C. vinden het allemaal reuze interessant en de gids houdt er in zijn verhalen rekening mee dat er kinderen bij de groep zijn.

Hier stond vroeger het grote kanon.
Hier stond vroeger het grote kanon.

Pampus Experience

Na de rondleiding kopen we voor beide kinderen een sleutel (2 euro) waarmee ze mee kunnen doen aan de Pampus Experience. In een deel van het fort kunnen ze allerlei spelletjes doen die met de sleutel worden geactiveerd. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van computers. Dat is direct een nadeel, want die computers hebben hier en daar wat kuren. Wij vermoeden dat het komt omdat ze in contact staan met de buitenlucht, indirecte weersinvloeden zullen de computers geen goed doen. Voor de kinderen maakt het niet uit, ze vermaken zich prima en zijn erg blij met hun sleutel. Het is ook mogelijk om een blacklight speurtocht te doen (2,50 euro), dit hebben we niet gedaan.

Pampus Experience: vroegere tijden herleven.
Pampus Experience: vroegere tijden herleven.
Raketten vullen met buskruit: snel en nauwkeurig.
Raketten vullen met buskruit: snel en nauwkeurig.

Praktische informatie

Bij de aanlegsteiger van de boot is ook het restaurant van Pampus. Hier kan je prima terecht voor een hapje en drankje. Bij mooi weer kan je vanaf het terras genieten van het water en de bootjes. Je kinderen zie je niet meer, want die kunnen ook zonder hun ouders heerlijk door het fort dwalen en avonturen beleven.

Het restaurant van Pampus ligt vlakbij de aanlegsteiger.
Het restaurant van Pampus ligt vlakbij de aanlegsteiger.

Als je met de veerdienst van Pampus naar het forteiland gaat, dan moet je vooraf je aankomst- en vertrektijd reserveren. Wij namen de boot vanuit Muiden om 10.30 uur en gingen om 14 uur terug. Op Pampus hadden we zo’n 3 uur en dat was voor ons genoeg. Je kan ook met je eigen boot of met veerdienst Amsterdam naar Pampus varen.

Als je online je kaartjes koopt, dan betalen volwassenen 15,50 euro en kinderen van 4 t/m 11 jaar 12,50 euro. In ons overzicht met kortingsacties voor 2015 vind je ook een korting voor Pampus.

Ben jij al eens op Pampus geweest?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelUV-werende zwemkleding voor kids: waarom?
Volgend artikelUit de oude doos: scoutingkamp in 1994
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.