Amsterdam met kinderen: de 15 leukste tips voor een stedentrip

Een stedentrip Amsterdam met kinderen, dat betekent de grachten bekijken, het Rijksmuseum en het paleis op de Dam. Maar er zijn nog veel meer leuke dingen te doen tijdens een citytrip of dagje weg in de hoofdstad met kids. We verzamelden bekende, maar ook onbekendere activiteiten, de leukste plekjes en hotels voor een bezoek aan Amsterdam met kinderen.

Amsterdam met kinderen: de leukste tips voor een stedentrip

Er is ontzettend veel te doen met kinderen in Amsterdam. De bekendste plekken zijn natuurlijk de beroemde grachtengordel, de Dam, het Achterhuis en het Rijksmuseum. Maar de hoofdstad heeft nog veel meer te bieden.

Zo zijn er ontzettend veel kindervriendelijke musea en bijzondere uitzichtpunten, mooie rondvaarten, aparte tentoonstellingen, escaperooms voor gezinnen en bijzondere overnachtingsplekken. Meer dan genoeg dus om een weekendje Amsterdam met kinderen te vullen!

Wij verzamelden tips voor uitjes, kinderactiviteiten, musea, een hapje eten en overnachten met kinderen in Amsterdam. Maar eerst onze tips voor voordelige hotels met familiekamer, want je wilt natuurlijk wel ergens blijven slapen.

Voordelige hotels met familiekamer in Amsterdam

We raden aan om te overnachten in een van de volgende hostels of hotels met familiekamer:

Overnachten in Amsterdam is meestal niet heel erg goedkoop. Met deze hostels/hotels heb je wel een goede prijs-kwaliteitverhouding te pakken voor een weekendje Amsterdam met kinderen.

Kinderactiviteiten in Amsterdam

Er is in Amsterdam met kinderen ontzettend veel te doen tijdens een dagje uit of een weekendje weg. Deze uitjes bevelen wij aan (op willekeurige volgorde):

#1 Rondvaart over de grachten
#2 Scheepvaartmuseum Amsterdam
#3 Anne Frank Huis
#4 Het Rijksmuseum
#5 Madame Tussauds
#6 NEMO Amsterdam
#7 Het Amsterdam Museum
#8 Verzetsmuseum Amsterdam
#9 A’DAM Lookout: uitzichtpunt en grote schommel
#10 Ripley’s Believe It or Not!
#11 Stadsdierentuin Artis
#12 Van Gogh Museum
#13 Het Muizenhuis
#14 Escaperooms van Questomatica
#15 Extra: gratis uitjes

Amsterdam met kinderen: er is ontzettend veel te doen!
Amsterdam met kinderen: er is ontzettend veel te doen!

De leukste activiteiten en uitjes in Amsterdam met kinderen

De leukste activiteiten en uitjes in Amsterdam met kinderen hebben we hier verzameld. En natuurlijk eerst allemaal zelf getest!

#1 Rondvaart over de grachten

Onmisbaar tijdens een weekendje in Amsterdam met kinderen: een rondvaart over de grachten. Er zijn verschillende aanbieders, waarvan wij de Blue Boat Company aanraden.

Daphne en haar kids deden de Amsterdam Pets Cruise van de Blue Boat Company. Kinderen vangen tijdens de rondvaart door middel van een app Bluebees en leren daarbij ook van alles over Amsterdam. Lees hier wat ze van de cruise vonden.

Een andere rondvaart in Amsterdam voor kinderen is met de rondvaart ‘zoetwaterpiraten gezocht’, ook van de Blue Boat Company. Tijdens deze rondvaart van 75 minuten luisteren de kinderen naar het audioverhaal over de Amsterdamse stadsmuis Sjonnie, die zijn vriend van zijn waterangst af wil helpen. Ze ontvangen een pakketje met verschillende opdrachten en kunnen daar onderweg mee aan de slag. Wat vonden de kinderen van Saskia van deze rondvaart? Dat lees je in dit blog.

Ga je in december of januari naar de hoofdstad? Dan is varen extra leuk, want tijdens het jaarlijkse Amsterdam Light Festival boek je de Water Colors Kids cruise van de Blue Boat Company. De vaart voert langs prachtige lichtkunstwerken in de stad. Lees hier meer over de Water Colors Kids cruise.

Bekijk Amsterdam met kids eens op een andere manier: vanaf het water
Bekijk Amsterdam met kids eens op een andere manier: vanaf het water

#2 Scheepvaartmuseum Amsterdam

Het prachtige VOC-schip de Amsterdam is een iconisch beeld in de hoofdstad. Een bezoek aan het schip en het bijbehorende Scheepvaartmuseum zijn aanraders als je uit gaat met kids in Amsterdam.

Er is een hele vleugel in het Scheepvaartmuseum speciaal voor kinderen, waar ze bijvoorbeeld op een interactieve manier alles over walvissen leren. Ook de tentoonstelling over de gouden eeuw is indrukwekkend en interactief. Altijd al willen weten hoe een kanon werkt? Leer het hier en schiet de kanonskogels zelf af.

Marije en haar gezin ontdekten wat er allemaal te doen in het Scheepsvaartmuseum. Lees het in dit blog.

Koop je skip-the-line ticket vooraf

Er is veel te doen voor kinderen in het Scheepvaartmuseum
Er is veel te doen voor kinderen in het Scheepvaartmuseum

#3 Anne Frank huis

Het Anne Frank huis is onmisbaar in het rijtje aanraders in Amsterdam met kinderen. Vooral met oudere kinderen in het interessant om het huis te bezoeken waarin Anne en haar familie zich schuilhielden.

Kies tijdens schoolvakanties voor de familielezing vanaf 10 jaar, met een inleiding en voorgeschiedenispraatje speciaal voor kinderen. Tip: reserveer lang van te voren, de rondleidingen zijn snel volgeboekt.

In dit blog vertellen Saskia en Annemiek hoe hun dochters het Anne Frank huis vonden.

Voor het Achterhuis van Anne Frank
Voor het Achterhuis van Anne Frank

#4 Het Rijksmuseum

Het prachtige gebouw van het Rijksmuseum trekt veel toeristen. Is het museum in Amsterdam ook leuk om met kinderen te bezoeken? Jazeker, er zijn veel speciale kinderactiviteiten, zoals (wisselende) workshops en speciale rondleidingen. Ook is er een spannend interactief familiespel, waarin je familie wordt uitgedaagd om de acht geheimen binnen het museum te ontdekken. 

Lees alles over een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam met kinderen in dit blog.

Koop je skip-the-line ticket voor het Rijksmuseum

Niet alleen de bekende schilderijen bekijken, maar ook veel activiteiten voor kinderen
Niet alleen de bekende schilderijen bekijken, maar ook veel activiteiten voor kinderen

#5 Madame Tussauds

Het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds aan de Dam in Amsterdam is razend populair. Het is ook een leuk uitje voor kinderen, met meer dan alleen de bekende beelden. Welk kind wil er nou niet een vlog opnemen met Enzo Knol, reggae zingen met Bob Marley of op de foto met Ariana Grande?

Lees hier wat Annemiek en haar gezin beleefden bij Madame Tussauds in Amsterdam.

Koop vooraf je skip-the-line entreekaartje

Altijd al op de foto gewild met bekende you-tubers?
Altijd al op de foto gewild met bekende you-tubers? Het kan bij Madame Tussauds!

#6 NEMO Amsterdam

Natuurlijk mag dit bekende science museum niet in het rijtje ontbreken. NEMO is erg populair, en terecht. Verdiepingen vol proefjes en ontdekplekken, speciaal gericht op kinderen. Er is zo veel te doen, dat het te veel is voor 1 dag. Tip: probeer op een studiedag of andere rustige dag te gaan, dit museum kan flink druk zijn.

In dit blog lees je wat Saskia en haar gezin hier in 1 dag deden.

Koop vooraf je kaartje online

Heel veel ontdekken in dit science museum voor kinderen in Amsterdam
Heel veel ontdekken in dit science museum voor kinderen in Amsterdam

#7 Het Amsterdam Museum

Een wat onbekender en kleiner museum is het Amsterdams Museum. Ontdek hoe het leven er uit zag in een weeshuis in de 17e eeuw. Jonge kinderen gaan op zoek naar dieren in het weeshuis, terwijl oudere kinderen door middel van opdrachten en uitdagingen ervaren hoe het was om daar vroeger te wonen. En doe de familietour en ontdek alles over de geschiedenis van Amsterdam.

Daphne en haar kinderen hadden een leuke dag in het Amsterdam Museum. Lees hier haar verhaal.

In dit bijzondere kleine museum is er veel te ontdekken voor kinderen
In dit bijzondere kleine museum is er veel te ontdekken voor kinderen

#8 Verzetsmuseum Amsterdam

Willen de kids meer leren over Nederland en Nederlanders ten tijde van de Tweede Wereldoorlog? In het Verzetsmuseum in Amsterdam kunnen ze op een interactieve manier met het toch zware onderwerp aan de slag.

Het Verzetsmuseum heeft een speciale juniorafdeling, waar alles op een manier wordt uitgelegd en gepresenteerd die geschikt is voor kinderen. Met een speurtocht en door middel van de verhalen van vier heel verschillende kinderen die in de oorlogstijd leefden, komen kinderen meer te weten over de periode.

Marije en haar gezin bezochten het Verzetsmuseum. Ze schreef er dit blog over.

Het verzetsmuseum is indrukwekkend en interactief
Het verzetsmuseum is indrukwekkend en interactief

#9 A’DAM Lookout: uitzichtpunt en grote schommel

Weleens die foto’s gezien van de schommel hoog boven Amsterdam met duizelingwekkende uitzichten? Dat is de OverTheEdge-schommel bij A’DAM Lookout bovenop de A’DAM Tower. Voor de durfals een spannende attractie, maar ook voor minder grote waaghalzen is de A’DAM Tower een aanrader.

Vanaf dit hoge gebouw heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad en het IJ. Het is hier ook fijn even bijkomen van de drukke citytrip op een van de comfortabele zitzakken.

Lees hier over het bezoek van Saskia en haar dochter aan A’DAM Lookout.  

Waaghalzen kunnen schommelen met een geweldig uitzicht over Amsterdam
Waaghalzen kunnen schommelen met een geweldig uitzicht over Amsterdam

#10 Ripley’s Believe It or Not!

Het rariteitenkabinet van meneer Ripley bestaat uit een vier verdieping tellende verzameling van allerlei vreemde en rare beelden en voorwerpen. Er staan rariteiten uit vreemde culturen, maar ook vreemde typisch Nederlandse dingen, missers van de natuur en rare momenten uit de geschiedenis. Lange mensen, dikke mensen, dieren met twee hoofden… ze hebben allemaal een plekje in het rariteitenkabinet. Voor de minder dapperen onder ons is er een ‘chicken route’ die de engste dingen overslaat.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel het blog van Saskia over Ripley’s Believe It or Not!

Koop vooraf je entreekaartje

De vreemdste en gekste rariteiten bekijken met kinderen bij Ripley's
De vreemdste en gekste rariteiten bekijken met kinderen bij Ripley’s

#11 Stadsdierentuin Artis

Zin in een dierentuin? De beroemde oude stadsdierentuin Artis is zeker een bezoekje waard. De dierentuin ligt middenin de stad, dus makkelijk te combineren met een bezoek aan de rest van Amsterdam met kinderen.

Ontdek in dit blog de leukste plekjes van deze dierentuin!

Koop je kaartjes voor Artis vooraf

Natuurlijk mag de bekende dierentuin Artis niet ontbreken bij tips voor Amsterdam met kinderen.
Natuurlijk mag de bekende dierentuin Artis niet ontbreken tussen de tips in Amsterdam met kinderen.

#12 Van Gogh museum

Is het Van Gogh museum leuk om met kinderen te bezoeken? Jazeker, er is veel te doen voor kinderen. Zo is er een speurtocht, een speciale audiotour en er zijn schilderworkshops speciaal voor kids. Er is ook een speurtocht waarin je op pad gaat met de koffer van Vincent, met allerlei opdrachten.

Klinkt goed? Lees dan snel dit blog over het museum.

Koop vooraf je skip-the-line kaartje

Zelf aan de slag met kunst in het Van Gogh Museum met kinderen
Zelf aan de slag met kunst in het Van Gogh Museum met kinderen

#13 Het Muizenhuis

Naar Amsterdam met jonge kinderen die graag voorgelezen worden? En nog wat tijd over tijdens de citytrip? Bezoek dan eens het gratis Muizenhuis in de openbare bibliotheek van Amsterdam.

In een grote glazen vitrine bevindt zich een miniatuurmuizenwereld met heel veel te zien. Op de tafels bij de vitrine liggen boeken over de twee muisjes Sam en Julia, die avonturen beleven in het Muizenhuis. Leuk om met de kids samen de kamertjes te zoeken waar het verhaal over gaat.

Uitgekeken? Op de kinderafdeling van de bibliotheek is er ook van alles te beleven en doen. Lees hier wat Maartje en haar familie van het Muizenhuis vonden.

Bekijk alle kamertjes van het Muizenhuis
Bekijk alle kamertjes van het Muizenhuis

#14 Escaperooms van Questomatica

Questomatica, middenin Amsterdam en vlakbij NEMO, heeft twee escaperooms die leuk zijn om met het gezin te spelen. In ‘Arcade Invasion’ help je de broer Mario en Luigi in een echte Super Mario wereld. In de kamer ‘Wake up’ probeer je het meisje Matilda uit haar vreemde dromen wakker te maken.

Lees meer over deze escaperooms hier.

Wij hebben Matilda op tijd wakker gekregen!
Wij hebben Matilda op tijd wakker gekregen!

#15 Extra: gratis uitjes

Een stedentrip naar Amsterdam met kinderen kan best prijzig zijn. Gelukkig zijn er ook veel gratis uitjes in de stad die leuk zijn met kinderen. Zo is het prima chillen met een mooi uitzicht op het dak van NEMO. Hier is bovendien de gratis tentoonstelling Energetica te bezoeken. Gratis een stukje varen? Neem dat het pontje over het IJ. Dit vaart vanaf de achterkant van het centraal station naar  Amsterdam-Noord en andersom.

Met mooi weer is het fijn toeven op het gratis strand Blijburg aan het IJsselmeer. Of lekker spelen in natuurspeeltuin Het Woeste Westen.

Leer meer goede tips voor gratis uitjes in Amsterdam met kinderen in dit blog.

Eten tijdens een stedentrip Amsterdam met kinderen

Van al die uitjes krijg je honger! Gelukkig zijn er veel restaurants en leuke plekjes in Amsterdam om met kinderen te eten. Een voorbeeld daarvan is MOOK pancakes. Bijna alle kinderen houden van pannenkoeken. Maar de meeste pannenkoekenrestaurants serveren niet de beste hap. Bij MOOK pancakes zijn de pannenkoeken biologisch, goedgevuld en smakelijk. Lees Saskia’s ervaring bij dit pannenkoekenrestaurant hier.

Of doe zoals de locals (en toeristen) en haal een broodje bij een van de honderden lunchzaakjes in de stad en eet het met mooi weer op in een van de mooie stadsparken, zoals het beroemde Vondelpark.

Een lekkere pannenkoek eten bij MOOK
Een lekkere pannenkoek eten bij MOOK

Overnachten tijdens een citytrip Amsterdam met kinderen

Overnachten in Amsterdam met kinderen kan best prijzig zijn. Onze tip: zoek naar een familiekamer, bijvoorbeeld bij een hostel zoals Stayokay Vondelpark. 

Deze hotels probeerden de bloggers van KidsErOpUit zelf uit:

Hostel A&O Amsterdam Zuidoost

Een tip die Maartje uitprobeerde was A&O Hostel in Amsterdam Zuidoost. Dit hostel heeft voordelige familiekamers en ligt handig bereikbaar met het openbaar vervoer, vlakbij de metro en trein. 

Prijzen en beschikbaarheid A&O Hostel

Jaz in the City Amsterdam

Gek op muziek? Het hotel Jaz in the city is helemaal in het thema van jazz en muziek ingericht. De kamers zijn prachtig industrieel ingericht met overal cd’s en muziekinstrumenten.

Blogger Iris en haar dochter hadden geluk en kregen een gratis upgrade naar een mooie suite, die net leek op een opstelling van een muziekpodium, compleet met stagelampen en een lichtgevende gitaar.

Handig: het hotel ligt naast de Ziggodome, dus erg geschikt om na een concert in te verblijven. Ook is het prima bereikbaar met het ov. Je bent zo in de binnenstad.

Prijzen en beschikbaarheid hotel Jaz in the city

Een kamer helemaal vol podium- en muziekspulletjes
Een kamer helemaal vol podium- en muziekspulletjes

Slapen op een woonboot

In Amsterdam zie je ze overal: woonboten. Altijd al op een woonboot willen slapen? Wakker worden met uitzicht op het water en tijdens het ontbijt kijken naar de bootjes die voorbij dobberen… Saskia huurde een woonboot om te overnachten tijdens haar bezoek aan Amsterdam met kinderen. 

Via Booking.com kun je meerdere woonboten in Amsterdam vinden. Zoek eens op ‘woonboot’ of ‘boathouse’ en bekijk het actuele aanbod.

Overnachten op een woonboot? Het kan in Amsterdam!
Overnachten op een woonboot? Het kan in Amsterdam!

Ligging Amsterdam

Amsterdam ligt in het westen van Nederland, zoals te zien op onderstaande kaart:

Vervoer en praktische tips 

Amsterdam is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de auto kan het lastig en prijzig zijn om te parkeren. Een aanrader is om met de trein naar de stad te komen. Amsterdam Centraal heeft goede verbindingen met het hele land en vanuit het station sta je direct middenin het centrum van de stad. Alle bezienswaardigheden zijn vervolgens gemakkelijk bereikbaar met de metro of stadstrams.

Tip: in trams en bussen wordt geen cashgeld meer geaccepteerd. Koop een dagkaart van GVB, daarmee kun je met alle trams, bussen en metro’s reizen. De kaarten zijn beschikbaar voor 1 tot 7 dagen. Je kunt ze al van te voren kopen op de website van GVB.

Ben je van plan wat langer te blijven en wil je ook buiten de stad met het ov op verkenning? Dan is het handig om een Amsterdam & Region Travel Ticket aan te schaffen. Deze kaartjes gelden ook onbeperkt voor de treinen voor 1 tot 3 dagen.

I Amsterdam City Card

Een andere optie is de I Amsterdam City Card. Met deze kaart kun je 24, 48, 72 of 96 uur onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam. Bovendien geeft de kaart gratis toegang bij of korting op musea en attracties. De kaart geldt voor een groot deel van de hierboven genoemde attracties.

Reken zelf van te voren uit of je het bedrag er uit haalt. Een 48-uurskaart kost 85 euro (prijspeil 2020). Hou er rekening mee dat er geen korting op de kaart is voor kinderen, terwijl toegangsprijzen en het vervoer wel vaak goedkoper zijn voor kinderen.

Koop hier de I Amsterdam City Card

Parkeren bij Amsterdam

Wel met de auto, maar geen zin om steeds op zoek te gaan naar parkeerplekjes of hoge parkeerkosten? Een goed alternatief is om de auto te parkeren in een wijk buiten het centrum zoals Amsterdam Zuidoost en vanaf hier met de trein of metro verder de stad in te reizen. Ook bij metrostation Noord kun je tegenwoordig goed parkeren en met de Noord-Zuidlijn de stad in (alleen voordelig als je met OV-chipkaart naar de stad gaat en na 10 uur je auto parkeert).

Ga jij binnenkort op stedentrip naar Amsterdam met kinderen?

Amsterdam is goed bereikbaar met trein, bus, metro maar ook over het water
Amsterdam is goed bereikbaar met trein, bus, metro maar ook over het water

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke stedentrips met kinderen in Nederland? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

Vorig artikelSEA LIFE Blankenberge, waar kinderen het leven in de zee ontdekken en ervaren
Volgend artikelHelp! Naar de dokter tijdens de vakantie
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

2 REACTIES

  1. Bedankt voor de blog, komt goed van pas. Ik heb voor na volgende week een 2-daags bezoekje met mijn oudste kind voor Amsterdam gepland.
    Die hoge schommel heb ik trouwens nog nooit eerder gezien maar wij gaan wel naar This is Holland, dat schijnt ook leuk te zijn.
    De blog van het Anne Frank museum heb ik ook even gelezen, mijn zoon is 10 en weet al best veel van wat er gebeurd is in WOII en kent het verhaal van Anne Frank. Ik ben benieuwd hoe hij het vindt om daar ter plekke te zijn.
    Ik had eerst ook nog naar het verzetsmuseum willen gaan maar we hebben al 4 reserveringen voor die 2 dagen staan dus het is wel goed zo. Hij wil de Lego-winkel ook nog graag zien en het wordt veel lopen dus we zullen na die 2 dagen wel bekaf zijn.