A’DAM Lookout, voor het mooiste uitzicht over Amsterdam en de schommel op het dak

0
283

Amsterdam is al een tijdje een nieuwe attractie rijker: A’DAM Lookout, ook wel A’DAM Tower of dat gebouw met de schommel op het dag genoemd. Het staat al een tijdje op het ’to visit’-lijstje van Saskia. Samen met haar moeder en met dochter M. gaat ze erheen. De vraag vooraf is wel: gaan ze schommelen of schommelen ze niet?

A’DAM Tower, A’DAM Lookout en OverTheEdge Swing

Ik wist niet meer dan: in Amsterdam-Noord staat een hoge toren met een dakterras en een schommel. Ik heb wel een keer gevraagd waar die toren dan precies staat, want ik zag mezelf al half Amsterdam-Noord door wandelen op zoek naar die toren met de schommel. “Het is met het pontje over en dan zie je het vanzelf” was het antwoord. Ik wilde toch wat meer weten en Googlede naar ’toren Amsterdam met schommel’. Ah, die toren heet de A’DAM Tower. Het panoramaterras met het uitzicht over Amsterdam heet A’DAM Lookout en de schommel heet OverTheEdge. En inderdaad, achter Amsterdam CS met het pontje over, daarna naar links lopen en je bent er al.

Als ik met M. een dagje uit aan het plannen ben, vraag ik of ze naar A’DAM Lookout en de schommel op het dak wilt. Ze checkt even op Tripadvisor of niet alleen haar moeder enthousiast is, maar als A’DAM Lookout ook daar goede beoordelingen heeft wil ze er direct heen. We vragen mijn moeder mee en zo wordt het een 3-generatie uitje.

Op naar Amsterdam!

Met de pont naar de overkant.
Met de pont naar de overkant.
Ooh, we zien de schommel!
Ooh, we zien de schommel!

Op de foto en met de lift

Vooraf heb ik online kaartjes gekocht voor ons bezoek aan A’DAM Lookout, we kunnen de rij daarom overslaan. Iedereen die de toren bezoekt kan een leuke foto laten maken waarbij het lijkt alsof je op een balk boven Amsterdam zit. Dat doen wij ook. We gaan op de balk zitten met achter ons een groen scherm. Later wordt Amsterdam erachter geplakt. Leuk, we zijn benieuwd naar het eindresultaat. Helaas blijkt dat tegen te vallen omdat door groene kleding er onbedoelde effecten optreden (lees: een lijf dat niet meer aan elkaar zit). Geen groene kleding aantrekken dus als je een foto wilt hebben.

De lift naar boven is geen gewone lift. Het dak is van glas en de liftschacht is voorzien van bijzondere verlichting. We kijken onze ogen uit als we naar boven zoeven.

Gaaf effect.
Gaaf effect.

Panoramadeck A’DAM Lookout

Op het Panoramadeck van A’DAM Lookout lopen we direct naar het hek. Wauw, wat een fantastisch uitzicht over Amsterdam en nog veel verder. Onder ons varen boten en bootjes over het IJ, treinen rijden af en aan bij het station. Mensen krioelen door elkaar heen bij de pont. Verder weg zien we de Westertoren, het Amsterdamse havengebied en het Markermeer. Als we heel goed kijken zien we in de verte Utrecht en de televisietoren van Haarlem.

Bij het hek zijn op verschillende plekken bordjes bevestigd. Daarop staat aangegeven welke gebouwen we zien. Hier kan je ook met je camera makkelijk een foto maken door het hek. Op twee plekken is een verhoogd plateau gemaakt, daar kunnen we over het hek heen kijken.

Wat een uitzicht!
Wat een uitzicht!
Wat varen er veel boten over het IJ.
Wat varen er veel boten over het IJ.
Station Amsterdam C.S. met daarachter Amsterdam.
Station Amsterdam C.S. met daarachter Amsterdam.
Zo kunnen we nog beter zien hoe groot de cruiseschepen zijn.
Zo kunnen we nog beter zien hoe groot de cruiseschepen zijn.

Overal liggen Fatboy zitzakken. Wat leuk, dat hadden we helemaal niet verwacht. We chillen op een zitzak terwijl we naar het uitzicht blijven kijken.

Maar er zijn meer leuke dingen bedacht. Wie durft er over een glazen plaat te lopen? Ik kijk er liever doorheen en kan zo helemaal naar beneden kijken. M. en mijn moeder gaan er voorzichtig opstaan. Op een van de hoeken van het Panoramadeck staat een groot rood paard. Ik help M. er op en stralend zit ze om zich heen te kijken.

Door de glazen plaat helemaal naar beneden kijken.
Door de glazen plaat helemaal naar beneden kijken.

Een verdieping lager kunnen we opnieuw van het uitzicht genieten. Nu door grote ramen die tot aan de grond doorlopen. M. doet net alsof ze er niet zijn en ze zo naar buiten kan lopen. Ik hou afstand en krijg kriebels van de hoogte. Liefhebbers kunnen hier iets drinken, maar dat slaan wij over. Eten is trouwens ook mogelijk, maar dat kwam qua menukaart en prijsniveau niet kindvriendelijk over. Dat idee bewaren we voor een uitje zonder kinderen.

Schaalmodel van A'DAM toren.
Schaalmodel van A’DAM toren.
Alsof ze zo naar buiten loopt....
Alsof ze zo naar buiten loopt….

OverTheEdge, Europa’s hoogste schommel

Maar dan die schommel…. Deze staat op het Panoramadeck. Ik heb hoogtevrees, maar dit lijkt me wel ontzettend gaaf. Durf ik? Durft M? We hebben vooraf geen kaartje gekocht voor de schommel en kunnen dus ter plaatse besluiten of we wel of niet gaan schommelen.

De keuze is snel gemaakt. Vanuit de schommel hebben we geen ander uitzicht en het idee om over de rand heen te schommelen trekt me helemaal niet aan. Nee, ik doe het niet. M. sluit zich bij me aan, maar geeft later bij haar tante aan dat ze een keer samen kunnen schommelen….

Wat mij betreft is een bezoek aan A’DAM Lookout zeker ook de moeite waard als je niet gaat schommelen.

Schommelen bovenop de toren.
Schommelen bovenop de toren.

Handig om te weten over A’DAM Lookout en OverTheEdge

Tickets voor A’DAM Lookout en OverTheEdge kun je ter plaatse of online kopen. Koop je je familieticket online, dan betaal je voor volwassenen 10 euro en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar 5 euro. Aan de kassa ligt de prijs iets hoger OverTheEdge kost 5 euro per persoon (prijspeil 2017). Kinderen moeten minimaal 130 cm zijn om te mogen schommelen.

Ga je schommelen en heb je een GoPro? Neem deze dan mee. Ik zag een bevestigingsmogelijkheid hiervoor. Dan heb je een mooie herinnering.

A’DAM Lookout en OverTheEdge hebben ruime openigingstijden. Bekijk ze op hun website en bestel je kaartjes direct online.

Ligging A’DAM Tower

Ga jij ook een keer naar A’DAM Lookout? En durf jij wel op de schommel?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Amsterdam met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.