Een bezoek aan het Anne Frank Huis met kinderen, hoe is dat?

Na de bijbel is Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, het meest gelezen boek ter wereld. Rijen met toeristen staan dagelijks voor het Anne Frank Huis om deze bekende onderduikplek met eigen ogen te bekijken. Saskia en Annemiek gingen er heen met hun dochters Maureen en Lieke. Vraag jij je ook af hoe het is om het Anne Frank Huis met kinderen te bezoeken? Lees dan verder.

Het verhaal van Anne Frank: een stukje geschiedenis

Ik kan me bijna niet voorstellen dat je het verhaal van Anne Frank niet kent. Maar om ieder geheugen op te frissen een hele korte samenvatting.

Anne Frank wordt in 1929 geboren in Duitsland, als tweede dochter van Otto en Edith Frank. Als in 1933 Hitler aan de macht komt heeft Otto al snel door dat het in Duitsland de verkeerde kant op gaat voor de Joden. Hij besluit naar Amsterdam te vertrekken. Samen met zijn vrouw en twee dochters komt hij aan het Merwedeplein te wonen. Hij wordt directeur van een bedrijf dat ingrediënten voor jam maakt. Anne en haar zus Margot hebben een onbezorgde jeugd.

Dan bereikt in mei 1940 de Tweede Wereldoorlog ook Nederland. Eerst langzaam maar daarna steeds sneller worden de regels voor de Joden aangescherpt. Otto Frank begint met het zoeken naar een onderduikplek en kiest hiervoor het achterhuis achter zijn bedrijf aan de Prinsengracht 263. Als Margot begin juli 1942 een oproep krijgt voor een transport besluit Otto dat dit het moment is om onder te duiken. Anne schrijft in haar dagboek over het leven in het achterhuis, ik zal daar niet verder op in gaan, daarvoor kan je het beste het boek lezen. Augustus 1944 worden de onderduikers verraden en afgevoerd naar Westerbork. In september vertrekt daar de laatste trein naar Polen en de familie Frank moet mee. Edith, Margot en Anne overlijden.

Vader Otto Frank overleeft de oorlog. Als hij terugkomt in Nederland krijgt hij na enkele maanden het bericht dat Anne en Margot zijn overleden. Dan krijgt hij van een van de helpers uit de onderduiktijd het dagboek van Anne Frank. Als hij leest dat Anne graag een beroemde schrijfster had willen worden, besluit hij haar dagboek uit te geven.

Sinds 1960 is het achterhuis ingericht als museum en te bezoeken.

Het Anne Frank Huis in Amsterdam.
Het Anne Frank Huis in Amsterdam.

Naar het Anne Frank Huis met kinderen: de familielezing

Een bezoek aan het Anne Frank Huis staat al jaren op mijn lijstje, maar als ik een keer spontaan besluit er langs te gaan staat er een lange wachtrij. Zo komt het er steeds niet van. Uiteindelijk besluit ik te wachten totdat op z’n minst een van de kinderen oud genoeg is om mee te gaan. Voordat we richting Amsterdam gaan, kijk ik op de website van het Anne Frank Huis. Ik ben specifiek op zoek naar het aanbod voor kinderen en ontdek dat ze elk weekend en tijdens de schoolvakanties een familielezing hebben voor kinderen vanaf 10 jaar. Hier reserveren we kaartjes voor.

Onze meiden met op de achtergrond het Anne Frank Huis en de toren van de Westerkerk.
Onze meiden met op de achtergrond het Anne Frank Huis en de toren van de Westerkerk.
Wachten voordat de lezing begint. Ondertussen de brochure over het Anne Frank Huis lezende.
Wachten voordat de lezing begint. Ondertussen de brochure over het Anne Frank Huis lezende.

We zijn ruim op tijd bij het Anne Frank Huis en lunchen eerst in het toeristen café ernaast. Een kwartier voor aanvang van de lezing mogen we naar binnen. Als het bijna tijd is worden we opgehaald door een medewerker. Hij neemt ons mee naar een zaal. Aan de muur hangt een tijdbalk met foto’s. Hij begint met het stellen van een paar vragen en begint dan aan zijn verhaal. Er staat officieel een half uur voor de familielezing, maar hij vertelt in het begin al dat hij vaak uitloopt. Met behulp van de foto’s neemt hij ons mee terug in de tijd. Hij vertelt over de wereldgeschiedenis, kort beginnende bij de Eerste Wereldoorlog om via de crisisjaren uit te komen bij de Tweede Wereldoorlog. Het levensverhaal van Anne komt daar vanaf 1929 tussendoor. Af en toe komen er woorden voorbij waarvan ik vermoed dat Maureen ze nog niet kent, denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een nazi en een Duitser. Dat wordt op een eenvoudige manier uitgelegd waardoor het verhaal goed te volgen is.

De foto's aan de wand die helpen bij het vertellen van het verhaal.
De foto’s aan de wand die helpen bij het vertellen van het verhaal.

Ik vind het spannend worden als het verhaal aankomt bij het laatste deel van het verhaal. Daar waar het over Westerbork en de concentratiekampen gaat. Maureen is de jongste in de groep en mag er wel over weten, maar liever nog geen details. Door zorgvuldig zijn woorden te kiezen zorgt de medewerker ervoor dat dit gedeelte voor iedereen behapbaar is. De volwassenen kennen helaas de gruwelijke verhalen, net als enkele van de oudere kinderen. Voor de basi