Het Muizenhuis in Amsterdam: een gratis uitje voor kinderen

2
106
Turen in de kleine kamertjes van het Muizenhuis in Amsterdam.
Turen in de kleine kamertjes van het Muizenhuis in Amsterdam.

Tijdens een nachtje Amsterdam zoekt Maartje een activiteit in de hoofdstad. Na een tip brengt ze met haar jongens en Stephan een bezoek aan het Muizenhuis in Amsterdam: een gratis uitje voor kinderen waarbij voorlezen en erg veel muizen centraal staan.

Het Muizenhuis in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam

We hebben er een nachtje slapen in een familiekamer in A&O hostel Amsterdam Zuid-Oost op zitten. En voordat we bij vrienden op bezoek gaan, hebben we even tijd voor een uitje met kinderen. Tijd om een grote dagactiviteit te doen, is er niet. Maar wel om een bezoek te brengen aan het Muizenhuis in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

We parkeren de auto heel dichtbij in Parking Centrum Oosterdok. Hier kun je overigens ook prima parkeren als je naar Nemo gaat. Dat ligt tegenover de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Als we de bibliotheek inlopen, komen we in een grote hal. De afdeling met kinderboeken is beneden. Ik vermoed dat daar het Muizenhuis te vinden is. We dalen af met de trap die aan onze linkerhand ligt.

Onderweg naar het Muizenhuis. Een klein stukje Amsterdam ontdekken.
Onderweg naar het Muizenhuis. Een piepklein stukje Amsterdam ontdekken.
Eenmaal in de bibliotheek neem je de trap naar beneden naar de kinderafdeling.
Eenmaal in de bibliotheek neem je de trap naar beneden naar de kinderafdeling. Daar vind je het Muizenhuis.

Zoons J. en M. zien direct mogelijkheden. Dit is geen saaie bibliotheek maar er is van alles te ontdekken. Zo ook het Muizenhuis. Even afgeleid door een reuze-ijsbeer stuiten we op het Muizenhuis. Het Muizenhuis in Amsterdam is een grote glazen vitrine met een grote miniatuur muizenwereld er in. Waar je ook kijkt, er is van alles te zien. De jongens speuren en turen en vertellen er (grote… het blijven jongens) verhalen bij.

Turen in de kleine kamertjes van het Muizenhuis in Amsterdam.
Turen in de kleine kamertjes van het Muizenhuis in Amsterdam.

Voorlezen over avonturen in het Muizenhuis in Amsterdam

Op de leestafel liggen boeken met de verhalen van Sam en Julia, twee muizen die avonturen beleven in het Muizenhuis in Amsterdam. Zo krijgen de muizen in het Muizenhuis een gezicht. Ik vertel een stukje uit het boek en de jongens gaan op zoek naar de bijbehorende kamertjes. En dat is zo makkelijk nog niet. Ook Stephan helpt met tillen en speuren.

De mooie boeken van het Muizenhuis zelf hebben? Je koopt ze makkelijk bij Bol.com.

Nadat het Muizenhuis in Amsterdam ‘ontdekt’ is, spelen J. en M. verder op de kinderafdeling. Daar is ook nog voldoende te lezen en te doen. Zo zijn er leuke leesstoelen waar je in weg kan kruipen, is er een kruipholletje door de ‘heg’ van Jip en Janneke gemaakt en kun je op een ‘uitzichttoren’ klimmen.

Uitgekeken bij het Muizenhuis? Er valt voldoende te ontdekken bij de rest van de kinderafdeling van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.
Uitgekeken bij het Muizenhuis? Er valt voldoende te ontdekken bij de rest van de kinderafdeling van de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

J. vindt Amsterdam geweldig, ook al ziet hij alleen de kade met boten. Nog een keer terug dus, maar dan uitgebreider.

Wat is jouw favoriete uitje met kinderen in Amsterdam?

Meer lezen

Vind je Amsterdam met kinderen leuk? Amsterdam barst van de gave hotspots. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

2 REACTIES

  1. Hallo! De volgende keer kunnen jullie ook bij de ‘winkel en werkplaats’ van het Muizenhuis langs! Alle Muizenhuisdecors zijn daar tentoongesteld. Helemaal in de sfeer van.. Adres:

    Eerste Tuindwarsstraat 1 hs
    in de Jordaan te Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.