De Amsterdamse Waterleidingduinen met kinderen bezoeken

Ken jij het natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen? Gastblogger Marije vertelt over haar bezoek aan dit bescherm natuurmonument.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Amsterdamse Waterleidingduinen met kinderen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een prachtig natuurgebied tussen Zandvoort en Noordwijk. De naam waterleidingduinen kreeg het omdat het gebied sinds 1853 is ingericht voor de winning van drinkwater voor de gemeente Amsterdam. Het is op dit moment een beschermd natuurmonument en het is werkelijk een prachtig gebied om te wandelen en de natuur te beleven.

De Amsterdamse Waterleidingduinen
Bezoekerscentrum De Oranjekom

Wij zijn regelmatig in Zandvoort en kochten een bezoekerspas waarmee wij met ons gezin dit jaar onbeperkt toegang hadden tot het gebied. Dit zorgde voor vele prachtige wandelingen. Een losse dagkaart kost  €1,50 (kinderen tot 8 jaar zijn gratis)

Bezoekerscentrum De Oranjekom

Bezoekerscentrum “De Oranjekom” is echt een aanrader.  Hier kom je heel veel te weten over het gebied, de geschiedenis en de bewoners van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het bezoekerscentrum bevindt zich in een prachtig oud pompstation wat het een hele bijzondere sfeer geeft. Elin(7) zoog alle informatie op als een spons en wist tijdens de volgende wandeling al veel terug te vertellen. Irza(2) vond vooral het uitzicht door de verrekijker prachtig en de opgezette dieren heel indrukwekkend. In “De Oranjekom”  zit een klein winkeltje waar je vanalles kan kopen wat met natuur te maken heeft. Wij kochten er twee zoekkaarten voor Elin waardoor zij via een blad kon vertellen welke boom of struik  het is. Dit was echt een hit de rest van de vakantie! Alle bladeren werden vakkundig bekeken en alle bomen en struiken konden zo benoemd worden.

Wij hebben in de Amsterdamse Waterleidingduinen meerdere wandelingen gemaakt. Op de paden maar ook van de paden af wat gewoon toegestaan is… Dit maakte het wel extra bijzonder voor de kinderen… Wat het wandelen helemaal leuk maakt is dat je continue wel dieren tegenkomt. Herten lopen er echt super veel, konijnen en hazen zijn er ook te vinden en als het donker wordt zijn er zelfs vossen te spotten. Daarnaast hebben we ook nog heel wat roofvogels gezien. Tijdens een wandeling overdag is Elin de herten gaan tellen en we kwamen totaal uit op 32 herten in een wandeling van 4,5 kilometer!!!

Tips Amsterdamse Waterleidingduinen

  • Wil je dit mooie gebied vaker bezoeken koop dan een jaarkaart!  (Dagkaart €1,50; jaarkaart €10; groepsjaarkaart €18,50 (max. 6 personen); jaarkaart 60+ €5,50. Kinderen t/m 8 jaar gratis entree.)
  • Bezoek ook het bezoekerscentrum “De Oranjekom”.
  • De waterleidingduinen zijn toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Het is erg leuk om ook een keer echt aan het begin van de dag te gaan of juist aan het einde van de dag.
  • Prima te combineren met een dagje strand!
  • Ga gezellig picknicken ergens onderweg, er zijn genoeg prachtige plekjes te vinden.
  • Een verrekijker is een tip met al het wild dat er te vinden is.

Ligging Amsterdamse Waterleidingduinen

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.