Wandelen in de Kennemerduinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen in de Kennemerduinen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, dat deed Saskia in haar kinderjaren al. Als ze tijdens een vakantie in Bloemendaal aan Zee verblijft, wordt het tijd om haar gezin dit mooie natuurgebied te laten zien.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt tussen Haarlem, Zandvoort, de Noordzeekust en IJmuiden. Het totale gebied is ongeveer 3800 hectare groot. Sinds 1995 is het gebied officieel een van de Nationale Parken van Nederland. Nationaal Park Zuid-Kennemerland bestaat vooral uit duinen.

Het gebied heeft meerdere ingangen, maar wij beginnen onze wandeling door de Kennemerduinen vanaf het bezoekerscentrum aan de Zeeweg bij ingang Koevlak.

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.
Bezoekerscentrum De Kennemerduinen.
Voor de kinderen is hier een leuke speeltuin.
Voor de kinderen is hier een leuke speeltuin.
Wij kiezen voor de groene route.
Wij kiezen voor de groene route.

Wandelen in de Kennemerduinen

Vanaf Bezoekerscentrum De Kennemerduinen zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Wij kiezen voor de groene wandelroute van 3,5 kilometer. 

’t Wed

Deze korte wandelroute door de Kennemerduinen brengt ons meteen naar zwemwater ’t Wed. “Gaan we hier zwemmen?” vraagt mijn zoon. “Straks, na de wandeling komen we hier terug en dan mag je het water in” beloof ik hem. 

We lopen om het water heen en passeren de zanderige duinen. Die nodigen uit om naar boven te rennen en daarna heel hard weer naar beneden. Hier mogen kinderen onbeperkt door de bosjes struinen, zo leuk.

De wandeling komt langs 't Wed.
De wandeling komt langs ’t Wed.
Omhoog rennen op de zandduinen.
Omhoog rennen op de zandduinen.
En weer heel hard naar beneden gaan.
En weer heel hard naar beneden gaan.

Uitzichtspunt Konijnenberg

Op weg naar uitzichtspunt Konijnenberg passeren we een hek. Vanaf hier worden wandelaars verzocht om op de paden te blijven. Geen probleem, want die zijn door de hoogteverschillen leuk genoeg om over te lopen. Onderweg verzamelen we mooie dennenappels.

Het uitzichtspunt Konijnenberg is niet heel hoog, maar we stoppen er wel even om uit te kijken over de Kennemerduinen. Voor de liefhebbers staan er drie bankjes.

De wandelroute gaat verder door de duinen. Wat is ons eigen land toch mooi! 

Daarna komt een gedeelte van de wandeling door de Kennemerduinen die wat saaier is. Hier is het wandelpad breed en recht. 

Het uitzichtspunt.
Het uitzichtspunt.
Het lange rechte pad is wat saaier om te wandelen.
Het lange rechte pad is wat saaier om te wandelen.

Rietvlak

Bij het Rietvalk wordt de wandelroute weer leuk. Heel erg leuk zelfs. Want we passeren de ene na de andere klimboom. “Mag ik op die boom klimmen?” klinkt het. Natuurlijk mag dat! En zo lopen we van klimboom naar klimboom.

Hier zijn de wandelpaden weer smaller. Dat maakt het wandelen avontuurlijker en leuker voor kinderen. 

Opeens zijn we terug bij het begin van de wandelroute door de Kennemerduinen. Vanaf hier kunnen we naar het Bezoekerscentrum lopen of afslaan naar ’t Wed. Wij kiezen voor het laatste.

De eerste klimboom is gespot.
De eerste klimboom is gespot.
Klimmen, hangen en springen. Wat nodigen deze bomen uit om te spelen.
Klimmen, hangen en springen. Wat nodigen deze bomen uit om te spelen.
We passeren heel wat klimbomen.
We passeren heel wat klimbomen.

Zwemmen bij ’t Wed

Als kind kwam ik al bij ’t Wed om te zwemmen. Jeugdnostalgie dus. Ik vond dit vroeger al een mooi zwemmeertje en dat is het nog steeds. Het water is ontzettend helder en schoon. Omdat het meer wat lager ligt dan de omliggende duinen, hebben we hier minder last van de stevige wind die tijdens ons bezoek aan de kust waait.

Mijn broer(tje), 10-jarige zoon en 3-jarige neefje trekken hun zwembroeken aan. Zij zijn dapper genoeg om te gaan zwemmen. Eenmaal in het water willen ze er niet meer uit. Wat een fijne plek om een wandeling door de Kennemerduinen af te sluiten.

Terug naar zwemwater 't Wed.
Terug naar zwemwater ’t Wed.
Heerlijk afkoelen in het water.
Heerlijk afkoelen in het water.

Praktische informatie

In het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is een tentoonstelling te zien over de dieren en planten die in het gebied leven. Er is een winkel met informatiebalie en een café. Bij het bezoekerscentrum is een toffe speeltuin te vinden.

De parkeerplaats bij het bezoekerscentrum is betaald parkeren.

Ligging Bezoekerscentrum De Kennemerduinen en startpunt wandeling:

Ben jij al eens in de Kennemerduinen geweest?

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie wandelingen in Noord-Holland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen.