Wandelroute Zwanenwater nabij Callantsoog (5 km)

Ten zuiden van Callantsoog ligt natuurgebied Zwanenwater. In 2011 liepen we hier een prachtige wandeling van 5 kilometer.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Natuurgebied Zwanenwater

In de duinen van Noord-Holland ligt natuurgebied Zwanenwater. Hier vind je de grootste natuurlijke duinmeren van Europa, duinvalleien vol met bloemen en vooral heel veel vogels. Om het de wandelaar makkelijk te maken zijn er vogelkijkhutten geplaatst langs de route.

Op de website van Natuurmonumenten vonden we meer informatie over het gebied. Het Zwanenwater ontstond eind 16e eeuw na de aanleg van de Zijperzeedijk. Dankzij het stuiven van zand zijn er duinen, valleien en meren ontstaan. Als belangrijk trekvogelgebied kreeg het Zwanenwater de internationale status van wetland en is het aangewezen als aardkundig monument. Een bijzonder gebied dus!

Bloemen in natuurgebied Zwanenwater.
Bloemen in natuurgebied Zwanenwater.
Close up van een orchidee.
Close up van een orchidee (tenminste, dat denken we….).
Duinen, bloemen, vogel en water in natuurgebied Zwanenwater.
Duinen, bloemen, vogel en water in natuurgebied Zwanenwater.

Wandelen in natuurgebied Zwanenwater

De route is duidelijk aangegeven met paaltjes en ook met buggy goed begaanbaar. Kinderen vinden het ontzettend leuk om het volgende paaltje te zoeken en rennen vooruit. We liepen deze wandelroute samen met het gezin van blogger Suzanne.

De wandelroute door natuurgebied Zwanenwater heeft twee leuke extra’s:

  • Uitzichtspunt: na een kleine klim komen we boven op een duin. Vanaf hier kijk je uit over het hele natuurgebied. Ben je met buggy? Laat deze dan gerust beneden staan en neem dezelfde weg terug naar beneden. Wij liepen via een ander pad naar beneden en kwamen een klein stukje verder op het hoofdpad terecht. M. en C. vonden het erg leuk om naar boven te lopen en daarna naar beneden te rennen.
  • Vogelkijkhutten: we bezochten er twee. Voor de ene hut namen we een omweg van 800 meter, maar dan heb je ook het gevoel dat je midden in de natuur staat. In de hut keken we door een smalle kier naar de vogels. We hadden verwacht dat het geklets van de kinderen alle vogels zou weg jagen, maar dat gebeurde niet. Ze werden vanzelf stil door de rust om zich heen. De andere hut lag op het water en was bereikbaar via een steiger. Om de steiger was camouflage aangebracht, zo zien de vogels je niet aankomen.

De afstand van 5 kilometer was eigenlijk net iets te lang voor M. (toen 3,5 jaar oud). Aan het einde van de route ging C. (toen bijna 2 jaar oud) op m’n nek en M. kon even in de buggy. Door de afwisseling tijdens de route vliegen de kilometers onder je voeten door tijdens deze heerlijke wandeling.

We wandelen naar de vogelkijkhut.
We wandelen naar de vogelkijkhut.
Vogels in natuurgebied Zwanenwater.
Vogels in natuurgebied Zwanenwater.
De vogelkijkhut die via een steiger bereikbaar is.
De vogelkijkhut die via een steiger bereikbaar is.
Ganzen kijken.
Ganzen kijken.

Heb jij al eens hier gewandeld? Vertel het in een reactie hieronder. Heb je andere korte wandelingen gelopen die je graag wil delen met de lezers van KidsErOpUit? Dan vinden we het leuk als je een gastblog schrijft voor “Mijn uitje met kinderen”. Zo leggen we gezamenlijk een verzameling van leuke korte wandelingen aan die geschikt zijn voor kinderen.

Meer lezen

Zin om in Nederland te wandelen met kinderen? Klik & kijk en laat je inspireren:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelHoeve Krekelberg: kamperen in Zuid-Limburg
Volgend artikelMijn vakantie: Bosrijk Efteling met kinderen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

2 REACTIES

  1. Wow! Inspiratie voor binnenkort. Pippa (1jr) wil vast nog wel in de wandelwagen zitten en Noor red deze afstand prima. En voor mij is het al weer lang geleden dat ik er geweest ben.

    Mijn vader heeft mijn moeder hier min of meer (haha, heel verhaal) ten huwelijk gevraagd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.