Kootwijkerzand: een mooie wandeling van 3 km op de Veluwe

Eén van de mooiste plekjes op de Veluwe is het Kootwijkerzand. Zo mooi, dat het onvoorstelbaar is dat er hier geen massa’s toeristen rond lopen. Saskia genoot van een 3 kilometer lange wandeling, inclusief bezoek aan de uitkijktoren.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Kootwijkerzand

Het is alweer eeuwen geleden dat het bos werd gekapt en afgebrand om plaats te maken voor landbouw en heidevelden. Door het intensief begrazen met schapen en het te diep afplaggen van de hei, kreeg de wind vrij spel. Er ontstonden enorme zandverstuivingen die een bedreiging vormden voor de hele omgeving. In de Middeleeuwen werd zelfs het dorp Kootwijk bedolven onder het zand.

Anno 2014 beheert Staatsbosbeheer dit prachtige gebied en probeert een balans te behouden tussen zand en bos.

Wandelen bij het Kootwijkerzand

In de omgeving van het Kootwijkerzand zijn er meerdere korte wandelingen te lopen. Aan de Noorder Heideweg bij het dorpje Kootwijk parkeren wij de auto en kiezen we voor de wandeling die echt over het Kootwijkerzand gaat.

Een leuke wandeling voor kinderen op het Kootwijkerzand.
Een leuke wandeling voor kinderen op het Kootwijkerzand.

Na een klein stukje lopen door het bos zie je opeens achter de bomen een uitkijktoren staan. Zodra je uit het bos stapt, sta je voor een immense zandvlakte met hier en daar een boom. Wow, 100% vakantiegevoel! Natuurlijk wordt de uitkijktoren beklommen en vanaf deze hoogte is het uitzicht nog indrukwekkender.

De meeste volwassenen krijgen geen genoeg van het uitzicht over het Kootwijkerzand. Kinderen kijken er net iets anders naar en zien een hele grote zandbak. Eigenlijk zou je schepjes en emmertjes mee moeten nemen. Van wandelen komt er daarna niet veel meer terecht.

Uitkijktoren bij het Kootwijkerzand.
Uitkijktoren bij het Kootwijkerzand.
Als je nog net over de rand kan gluren, dan maar tussen de spijlen door kijken.
Als je nog niet over de rand kan gluren, dan maar tussen de spijlen door kijken.
100% vakantiegevoel als je het Kootwijkerzand ziet.
100% vakantiegevoel als je het Kootwijkerzand ziet.
De route gaat voor een deel door het dennenbos.
De route gaat voor een deel door het dennenbos.

Wij wandelen toch maar verder en ploegen door het mulle zand. Ik vermoed dat deze route niet heel plezierig is met een wandelwagen…. Na een paar honderd meter gaat de wandelroute verder het bos in en iss het pad beter begaanbaar. M. en C. rennen van oranje paaltje naar oranje paaltje. Pakken stokken om mee naar huis te nemen en verwonderen zich over de natuur.

In 2016 is de uitkijktoren op het Kootwijkerzand gesloopt. Er is geld ingezameld en in maart 2017 is een nieuwe en hogere toren geplaatst.

Wat is het Kootwijkerzand een heerlijke plek om te wandelen met kinderen!

Ligging Kootwijkerzand


Meer lezen

We liepen meer mooie wandelingen met kinderen in Nederland. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

6 REACTIES

  1. Vorig jaar ergens nog een keer geweest toen was de uitkijktoren gesloten vanwege instortingsgevaar!

    Hopelijk ondertussen hersteld!

  2. We hadden deze link opgeslagen tot een mooie wandeldag. Gisteren even op zoek geweest naar de juiste parkeerplaats, maar gevonden! Een hele geslaagde wandeling, prachtig uitzicht van de uitkijktoren en verder lekker afwisselende route. Wij komen hier vast vaker even spelen en wandelen!

  3. Prima te doen hoor, met de juiste kinderwagen 😉 Draagdoek is handiger, maar met Bugaboo kinderwagen lukte het ons ook prima!

    • Het zal ook van het week afhangen en hoe droog het zand is…. Wij vonden het lopend toen al best pittig door het zand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.