Boschbad in Apeldoorn, een supertof openluchtzwembad met glijbanen

0
322

Tijdens een warme dag in de meivakantie ontdekt Suzanne het Boschbad in Apeldoorn. Met een groot recreatiebad met een waterspeeltuin en twee gave glijbanen, een wedstrijdbad met twee duikplanken en nog veel meer. Ontdek het grootste en leukste openluchtzwembad van Nederland.

Coole glijbanen, waterspeeltuin en duikplanken in het Boschbad in Apeldoorn

“Misschien is het leuk om naar een waterspeeltuin te gaan nu het zulk mooi weer is”, opper ik tijdens een warme dag in de meivakantie. “Ja leuk!” roepen de kinderen tegelijk. “Maar ik wil wel zwemmen én coole glijbanen!” roept de jongste. “En een hoge duikplank, want dat is nog leuker”, vult de oudste aan. 

Ik peins. Waar vind ik een openluchtzwembad met waterspeeltuin, coole glijbanen en duikplanken? Google is my best friend en al snel vind ik het Boschbad in Apeldoorn. Niet al te ver weg en het ziet er fantastisch uit. De jongens zijn enthousiast, dit gaat hem worden.

Even later rijden we naar Apeldoorn. De opwinding achter in de auto is groot. “Mam, de rode glijbaan staat op nummer 2 van de gaafste waterglijbanen van Nederland, daar ga ik af!” Mijn jongste heeft hem al gespot op YouTube. Ik ben benieuwd of ze er echt af durven.

Boschbad in Apeldoorn: midden in het bos

Het Boschbad in Apeldoorn ligt, zoals de naam al doet vermoeden, in het bos. Via een villawijk rijden we naar het zwembad toe. Bij het zwembad zelf is een parkeerverbod, en de omliggende straten kennen een regime met parkeervergunning, dus we moeten even zoeken naar een parkeerplek. Het is vanaf hier een klein stukje lopen.

Bij de kassa staan twee flinke rijen. Maar het gaat best snel. Binnen vijf minuten zijn we binnen. Het is druk en we zoeken een plekje op het gras vooraan. Vanaf hier hebben we zicht op het grote recreatiebad. Een prima keuze blijkt later, want achterop het grote veld liggen vooral jongeren en rondom de speeltuin hebben jonge gezinnen hun plekje.

De kleedruimtes voldoen

Onze jongens zijn niet meer te houden en zijn binnen no-time verdwenen. Ik loop naar de omkleedruimtes om mijn zwemkleding aan te trekken. Via een helling loop ik naar achter, waar de kleedhokjes zijn. Die hellingbaan is niet handig. Hij ligt naast de douches en kan daardoor glad zijn, maar ook door de natte mensen die langs lopen. Er staan kleine kluisjes waar alleen waardevolle spullen in kunnen. Onze kleding nemen we mee naar onze ligplek. De hokjes zijn vies, maar dat is een bijkomstigheid door de drukte. Die zijn gewoonweg niet schoon te houden. Ze zijn in ieder geval ruim genoeg.

Waterspeeltuin met schommels, sproeiers, glijbanen en stortbak

Als ik terug ben bij onze plek komen de jongens alweer aangerend. Ze zijn in het ondiepe deel naar de waterspeeltuin geweest. Hun conclusie is dat die leuk is, vooral als de watersproeiers aan gaan en de bak met water wordt gevuld. Als die vol is, stort hij leeg. En dat is natuurlijk gegarandeerd nat worden. De glijbanen en schommels zijn vooral geschikt voor peuters en kleuters, maar ik zie ook grotere jongens en meiden lol hebben daar.

De waterspeeltuin in het ondiepe deel van het recreatiebad.
De waterspeeltuin in het ondiepe deel van het recreatiebad.
Glijbanen en schommels bij de waterspeeltuin.
Glijbanen en schommels bij de waterspeeltuin.

Glijbaantoren met twee glijbanen

De jongste rent alweer weg. “Nu gaan we van de glijbanen hoor!” roept hij nog. Ik kijk richting de glijbanen en constateer dat ze wel even geduld moeten hebben. Er staat een flinke rij. Ik ga mee om te kijken. De glijbaantoren is echt heel hoog. Er zijn twee glijbanen. Een rode steile waar je in een rechte lijn naar beneden stort. Die gaat behoorlijk hard. De minimale leeftijd voor deze glijbaan is niet voor niks 8 jaar.

De groene glijbaan is gewoon leuk. Met een relaxte snelheid glij je met vele bochten naar beneden. Beide glijbanen komen naast elkaar uit in een afgezet deel van het recreatiebad. Tussen de uitgang van de glijbanen staat permanent een toezichthouder die ervoor waakt dat iedereen het afgezette deel snel vrij maakt.

Een supertoffe glijbaantoren met twee glijbanen.
Een supertoffe glijbaantoren met twee glijbanen.
Permanent toezicht bij de glijbanen.
Permanent toezicht bij de glijbanen.

Een 50-meter bad met duikplanken

Ik besluit zelf baantjes te gaan trekken in het wedstrijdbad. Een 50 meter bad dus ik hou het bij tien baantjes. Dat is ver genoeg voor iemand die nooit zwemt, vind ik.

Bij het wedstrijdbad is een hoek met twee duikplanken, een lage en een hoge. Terwijl ik aan het zwemmen ben, zie ik dat mijn oudste stoere bink zich meldt bij de hoge duikplank. Hij gaat tussen de grote jongens staan alsof hij dit elke dag doet. Hij neemt een aanloop en stort zonder te aarzelen naar beneden in het water. De jongste durft niet, die gaat liever van die veel te snelle steile rode glijbaan.

En er is nog veel meer

Het Boschbad in Apeldoorn is een zwembad voor het hele gezin. Het is een immens groot openluchtzwembad, misschien wel de grootste van Nederland. In ieder geval wat mij betreft één van de leukste openluchtzwembaden van Nederland.

Behalve de waterspeeltuin en glijbaantoren in het recreatiebad en het wedstrijdbad met duikplanken, is er ook nog een peuterbadje met speelobjecten, een zandbak met speeltoestellen, een airtrampoline en speeltuin.

Voor de grotere jeugd is er een beachvolleybalveld, voetbal- en basketbalveld en een mogelijkheid voor tafeltennissen. Achterin het park is een 18-holes midgetgolfbaan en een kanovijver met kanoverhuur. Meer dan genoeg voor een hele dag plezier.

Dit zwembad krijgt een dikke 10!

We zien onze jongens bijna de hele middag niet terug. Het is druk maar door de grootte van het zwembad en de ligging en indeling, valt het enorm mee. Je merkt het eigenlijk alleen aan de wachtrijen bij de glijbaantoren. Met veel moeite lukt het om aan het eind van de middag naar huis te gaan. Want het is veel te leuk hier. Moe maar voldaan sluiten we de dag af. Er is maar één conclusie mogelijk: het Boschbad in Apeldoorn krijgt van onze kinderen een dikke 10!

Het recreatiebad is erg ruim.
Het recreatiebad is erg ruim.

Wat je verder nog moet weten over het Boschbad in Apeldoorn

Het Boschbad in Apeldoorn is een openluchtzwembad en daardoor vanaf ongeveer april tot en met medio september geopend. Kijk even op hun website voor de exacte openingstijden. De prijzen verschillen per seizoen. In het hoogseizoen (juli en augustus) betaal je voor iedereen vanaf 4 jaar 6 euro. Koop je vooraf een e-ticket dan betaal je 5,50 euro. Het voorseizoen is iets goedkoper (5,50 euro per persoon vanaf 4 jaar).

Let op: voor de midgetgolf betaal je apart. Parkeren is gratis in de omliggende wijken, maar je moet wel wat verder lopen in verband met parkeerverboden en vergunningzones.

Is een openlucht zwembad voor jou net wat te druk op warme dagen? Of zitten jouw kinderen in de fase dat ze nog geen zwemdiploma hebben? Dan kun je natuurlijk ook zelf een (opblaasbaar) zwembad in huis halen. 

Ligging Boschbad in Apeldoorn

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er in Apeldoorn en omgeving te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.