Apeldoorn met kinderen, de leukste activiteiten en bezienswaardigheden

0
362
Kijken naar de fontein (foto Maartje).
Kijken naar de fontein (foto Maartje).

Apeldoorn met kinderen is absoluut een aanrader! Dat laat blogger Fieke je in dit blog zien. Lees snel verder om te ontdekken dat de diversiteit aan activiteiten en bezienswaardigheden voor gezinnen in en rondom Apeldoorn groot is.

Dit blog is geschreven in 2017 en in 2020 voorzien van een update

Apeldoorn, groene stad aan de rand van de Veluwe

Apeldoorn is met meer dan 160.000 inwoners de tweede stad in de provincie Gelderland. De gemeente Apeldoorn is één van de grootste gemeenten in Nederland door het grote landelijk gebied dat bij de gemeente hoort.

In de stad en haar omgeving vind je dan ook veel natuur. Het westelijk deel van de gemeente grenst aan de op de stuwwallen gelegen bossen en heidevelden van de Veluwe.

Apeldoorn heeft niet zoals veel steden een historisch centrum. Het is een uitgestrekte stad. In de binnenstad vind je natuurlijk wel de nodige winkels en horecagelegenheden. Winkelen, een terrasje pakken en een hapje eten kunnen dan ook prima in Apeldoorn.

De uitgestrektheid zorgt ervoor dat activiteiten die Apeldoorn te bieden heeft vaak op prachtige groene locaties liggen. Hierdoor is een weekend Apeldoorn met kinderen niet een standaard stedentrip.

Actief in en om Apeldoorn met kinderen

Door de groene ligging van Apeldoorn leent de stad en de omgeving zich goed voor actieve uitjes. Niet alleen buiten de stad, maar ook in de stad bij Park Berg en Bos.

De bomen in bij Klimbos Veluwe

Een klimbos midden in de stad, dat is Klimbos Veluwe. Klimbos Veluwe ligt in het prachtige stadspark Berg en Bos. Tussen de bomen zijn zeven verschillende klimroutes uitgezet. Ze variëren in hoogte van 2 tot 18 meter hoog. Er zijn twee routes in het junior klimbos, voor kinderen met een reikhoogte van minimaal 130 cm. Daarnaast zijn er vier overige routes voor mensen met een minimale reikhoogte van 160 cm.

De diversiteit aan hindernissen is groot. De schommel en het skateboard zijn favoriet bij onze kinderen. Maar ook het tokkelen naar beneden is altijd een succes. Klimbos Veluwe heeft zelfs een speciale tokkelroute. Ontdek aan het eind wie de grootste durfal van het gezin is bij de vrije val sprong van 17 meter hoogte. Ons gezin bleek uit twee stoere bikkels te bestaan.

Doordat het klimbos in het stadspark ligt is er ook voor kinderen die nog niet mogen klimmen in de direct omgeving genoeg te beleven. 

Lees in dit blog meer over Klimbos Veluwe

Een medewerker van het Klimbos veluwe geeft duidelijke instructie aan de kinderen over de verschillende koppelstukken.
Een medewerker van het Klimbos geeft duidelijke instructie aan de kinderen over de verschillende koppelstukken.
Bij Klimbos Veluwe zijn er veel verschillende routes met diverse soorten hindernissen te klimmen.
Bij Klimbos Veluwe zijn er veel verschillende routes met diverse soorten hindernissen te klimmen.

Stadspark Berg en Bos

Midden in Apeldoorn ligt een groene oase, Stadspark Berg en Bos. Op dit 250 hectare grote terrein vind je authentieke planten, bomen en dieren van de Veluwe. Er zijn verschillende wandelroutes in het park uitgezet die geschikt zijn voor gezinnen.

Geniet van kronkelende en op- en neergaande paden door het park, de mooie vijverpartijen en de prachtige begroeiing. Kinderen kunnen heerlijk vrijuit lopen en rennen. De speelweide biedt volop speelplezier met de waterspeeltuin en klimtoestellen. Een ideale plek voor een uitgebreide picknick. Op mooie dagen is het dan ook gezellig druk.

In het park kan je herten en wilde zwijnen die op de Veluwe leven spotten en van dichtbij bekijken. Wil je het park en Apeldoorn van boven zien? Beklim dan de 26 meter hoge klimtoren in het park.

Op de speelweide is er alle ruimte om lekker te spelen en te picknicken naas klimbos veluwe
Op de speelweide is er alle ruimte om lekker te spelen en te picknicken.
Apeldoorn met kinderen berg en bos
Even op de kaart kijken waar je naar toe moet. Stadspark Berg en Bos is zo groot. (Foto van Maartje)
Apeldoorn met kinderen berg en bos
In Stadspark Berg en Bos zijn er genoeg leuke wandelpaden. (Foto van Maartje)
Kijken naar de fontein (foto Maartje).
Kijken naar de fontein (foto Maartje).

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Hou je van de natuur, dan mag een bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe niet missen bij een bezoek aan Apeldoorn met kinderen. Het park is 5400 hectare groot en bestaat uit bos-, heide- en stuifzandlandschappen. In dit natuurgebied leeft een grote diversiteit aan planten en dieren.

De fiets is de ideale manier om het gehele park te ontdekken. 43 kilometer fietspad brengt je naar alle hoeken van het park. Op diverse locaties in het park, maar in ieder geval bij de drie ingangen en het bezoekerscentrum, staan 1800 witte fietsen. Deze fietsen zijn door bezoekers aan het park gratis te gebruiken.

Er zijn fietsen voor volwassenen en voor kinderen. De kleine kinderen worden niet vergeten, want ook fietsen met kinderzitje staan klaar. Bij het bezoekerscentrum zijn  speciale fietsen zoals rolstoelfietsen en bakfietsen te leen/huur. Vergeet niet een picknickkleed en eten mee te nemen, want je kunt hier prima een hele dag doorbrengen.

Apeldoorn met kinderen witte fietsen in NP hoge Veluwe
Bij de ingang van het park vind je de gratis witte fietsen. Er staan er genoeg.

Nature Game in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Actief zijn in de natuur, een les geschiedenis krijgen en een iPad mogen gebruiken. Welk kind vindt dit niet de ideale combinatie? De Nature Game vanaf het bezoekerscentrum in Het Nationale Park De Hoge Veluwe biedt deze combinatie.

De Nature Game is een digitale speurtocht naar het nooit gebouwde museum. De 3 kilometer lange zoektocht door het park leert de kinderen door middel van opdrachten meer over de geschiedenis en de omgeving van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

De kinderen hebben 2 uur de tijd om met de iPad het mysterie van het nooit gebouwde museum op te lossen. Met nog 13 minuten op de klok hebben wij het mysterie weten te ontrafelen.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe biedt ook gewone wandelmogelijkheden zonder iPad.

Apeldoorn met kinderen nature game hoge Veluwe
Wandelen met de iPad op zoek naar het nooit gebouwde museum in Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Apeldoorn met kinderen nature game
De Nature Game gaat zowel door het bos als over de grote zandvlakte.

Overige actieve uitstapjes rond Apeldoorn met kinderen

In de omgeving Apeldoorn is nog veel meer te beleven voor actieven gezinnen. Ga wandelen of fietsen in één van de vele mooie natuurgebieden rondom Apeldoorn. Denk aan Radio Kootwijk, Kootwijkerzand en het Kabouterpad in Hoederloo.

Zaag in december je eigen kerstboom om op de Hoge Veluwe of bekijk Apeldoorn vanuit de lucht vanaf vliegveld Teuge. Wil je de modder in, dan is het blotevoetenpad bij Hof van Twello een aanrader (oké, net buiten Apeldoorn officieel).

Culturele uitstapjes in en om Apeldoorn met kinderen

Geen zin in actief bezig zijn? Dan is er op cultureel gebied genoeg te doen in Apeldoorn met kinderen.

Koninklijke sferen bij Paleis Het Loo

Apeldoorn en de Koninklijke familie zijn al heel lang met elkaar verbonden. In 1684 kocht stadhouder Willem III Het Oude Loo en liet op het terrein een paleis bouwen. Het paleis was van 1668 tot 1975 de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen.

Prinses Margriet was de laatste bewoner van het paleis, voordat het in 1984 een nationaal museum werd. Een bezoek aan Paleis Het Loo laat zien hoe de Oranjes er driehonderd jaar hebben gewerkt en gewoond.

Voor kinderen is er een spannende audiotour en zijn er verschillende speurtochten door het museum. Het paleis ligt in een prachtig aangelegde tuin. Mijn kinderen vinden het heerlijk om hier doorheen te wandelen.

Na een bezoek even lekker spelen? Dat kan in Speelpaleis Het Loo aan het Stallenplein. In de schoolvakanties worden er regelmatig speciale kinderactiviteiten georganiseerd.

Apeldoorn met kinderen paleis het loo
Apeldoorn met kinderen paleis het Loo
Apeldoorn met kinderen paleis het loo
De kinderen kunnen wel naar de fontein blijven kijken in de tuinen bij Paleis het Loo
Apeldoorn met kinderen paleis het loo
De paleistuin van Paleis Het Loo is prachtig aangelegd.

Kunst kijken met kinderen in het Kröller Müller museum

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe ligt het Kröller Müller museum. Bij veel mensen is het bekend vanwege de grote collectie schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh. Maar ook stukken van andere wereldberoemde schilders, zoals Claude Monet, Pablo Picasso en Piet Mondriaan zijn er te vinden.

Bij het Kröller Müller museum hoort een grote beelden tuin waar je heerlijk doorheen kan dwalen. Er staan meer dan 160 beelden. Van klein tot heel groot. Over het wit met zwarte kunstwerk Jardin d’émail mag je zelfs heen lopen.

Het museum heeft voor kinderen vanaf vier jaar een speurtocht en een dobbelspel. Het dobbelspel laat de kinderen de kunstwerken goed bekijken door het beantwoorden van vragen. Maar ook vragen waarbij ze moeten aangeven welke kunst zij zelf het mooiste vinden. Een erg leuke manier om kinderen actief kennis te laten maken met kunst.

apldoorn met kinderen kroller muller
Kunst leren waarderen door middel van een dobbelspel. Dat biedt het Kröller Müller Museum. (Foto van Jolinda)
Apeldoorn met kinderen kroller muller
Kunnen we net zo gaan staan als het beeldend kunstwerk? (Foto van Jolinda)

Overige culturele activiteiten rond Apeldoorn met kinderen

Apeldoorn heeft nog meer te bieden op cultuur gebied. Ga op pad met de Veluwse Stoomtrein Maatschappij en ervaar hoe het reizen er meer dan honderd jaar geleden tussen Apeldoorn en Dieren aan toe ging. Of loop door Apeldoorn aan de hand van een audiotour en ontdek de kunst in de openbare ruimte.

In het centrum van Apeldoorn bevindt zich het Cultuurkwartier. Hier zijn de bioscoop en Poppodium Gigant te vinden, maar bijvoorbeeld ook Museum CODA. Een museum gericht op hedendaagse kunst, vooral van papier en sieraden. Wil je nog meer weten over papier? Bezoek dan net buiten Apeldoorn de papiermolen De Middelste Molen waar al sinds 1622 papier gemaakt wordt.

Apeldoorn met kinderen stoomtrein
Leer meer over de Veluwse Stoomtrein Maatschappij en ervaar hoe het is om 100 jaar terug in de tijd te gaan. (Foto van Saskia)

Vermaak in en om Apeldoorn met kinderen

Een bezoek aan Apeldoorn met kinderen is niet compleet zonder een van de bekende attractieparken te bezoeken: Julianatoren en Apenheul. Maar vergeet ook Kinderparadijs Malkenschoten niet.

Ontmoet Juul en Julia in pretpark Julianatoren

In Apeldoorn vind je kinderpretpark Juliantoren. Julianatoren telt zo’n zestig attracties, van draaimolen tot achtbaan. Deze zijn vooral geschikt zijn voor kinderen tot zo’n tien jaar. Het park is overzichtelijk opgezet. Naast de attracties zijn er verschillende horecagelegenheden en veel picknickplekken. Zoals bijna alles in Apeldoorn ligt ook Juliantoren prachtig in het groen.

De muizen Juul en Julia zijn de vaste bewoners van het park. Op vaste tijden kun je ze ontmoeten of een dansje met ze maken. Wat Julianatoren bijzonder maakt, zijn de shows en voorstellingen. De shows zijn van Van Hoorne Entertainment.

Hierbij moet je denken aan Thomas de trein, Sprookjes theater, Woezel & Pip etc. De shows zijn bij een normaal kaartje in begrepen, dus geen extra kosten voor het bijwonen. Wel zo fijn.

Apeldoorn met kinderen julianaforen
Hoe leuk is dat. Een theatervoorstelling bijwonen tijdens je bezoek aan een pretpark. Bij Julianatoren kan dat.

Onbezorgd spelen in Kinderparadijs Malkenschoten

Kinderparadijs Malkenschoten ligt aan de rand van Apeldoorn en is een mix tussen een grote speeltuin en een grote kinderboerderij. Midgetgolf, skelterrijden of flink doortrappen op de waterfietsen, het kan hier allemaal. Even uitrusten op één van de vele picknickplekken en dan snel weer door naar de klimtoestellen, kabelbanen en de waterspeelplaats.

Natuurlijk mag een rondje met de Binky-express over het park niet ontbreken. Dat is meteen een prima manier om een goed beeld te krijgen van wat er allemaal te doen. De dierenweides zijn zeer ruim opgezet. Het blijft leuk om kleine geitjes te aaien en te voeren. De kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen.

Zorg maar dat je als ouder een goed plekje hebt om te zitten, want hier ben je nog niet zomaar weg.

Apeldoorn met kinderen balkenschoten
Wat een ruimte en diversiteit aan speelmogelijkheden vind je bij Kinderparadijs Malkenschoten.

Ga apen spotten in Apenheul

In Stadspark Berg en Bos is Apenheul te vinden. Apenheul is een groot bos vol met (loslopende) apen. Je kunt hier kennismaken met zo’n 34 verschillende soorten apen. Een deel van de apen loopt los en kun je van heel dichtbij bekijken. Als je geluk hebt klimt er misschien wel een doodshoofdaapje op je.

De dieren die niet loslopen hebben mooie grote verblijven waar je als bezoeker goed zicht op hebt. Naar spelende apen kun je blijven kijken. Natuurlijk wordt er over alle apen informatie gegeven. Zo leer je waar de apen vandaan komen wat ze eten.

Bij binnenkomst van het park krijg je informatie over de voedertijden van de apen en kan je aapvrije tassen lenen, zodat de apen niet jouw tas leegeten. Het apenspotpakket is erg leuk voor kinderen. Hiermee moeten ze actief op zoek naar specifieke apen en moeten er vragen over de apen beantwoord worden.

Onze kinderen werden er bloedfanatiek door. Als ze (bijna) alles goed doen, kunnen ze bij de uitgang van het park de status ’top apenspotter’ krijgen. Tussendoor kan er gespeeld worden in één van de leuke speeltuinen die het park rijk is.

Apeldoorn met kinderen apenheul
De helft van de apen in Apenheul lopen los. Van zo dichtbij zie je zelden apen.