Week van het Geld: kinderen en geld tijdens de vakantie

2
266
Naar de vrijmarkt tijdens Koningsdag is een favoriet uitje voor kinderen én een mooie gelegenheid om met geld te oefenen.
Naar de vrijmarkt tijdens Koningsdag is een favoriet uitje voor kinderen én een mooie gelegenheid om met geld te oefenen.

In de special “De dag van…” staan we stil bij speciale dagen of weken. In de Week van het Geld deelden we eerder 10 tips voor een voordelig dagje uit met kinderen. Vandaag delen we een gastblog van Daniëlle (eerder schreef ze al een blog over yoga met kinderen). Voor haar werk geeft ze deze week gastlessen over geld en op KidsErOpUit vertelt ze hoe je juist tijdens de vakantie en uitjes je kinderen meer kan leren over geld.

Week van het Geld: kinderen en geld

Hoe leg je je kind uit dat ‘geld niet op je rug groeit’ en dat ‘geld niet gelukkig maakt’? Ik vind het belangrijk om mijn kinderen al vroeg met geld om te leren gaan. Thuis praten wij daar regelmatig over. Op deze speelse manier leren wij ze al jong met geld omgaan. Deze week gaf ik gastlessen bij Indy (6 jaar) op haar basisschool over geld en de euro.

Deze week is de Week van het Geld. Op basisscholen door het hele land kunnen er gastlessen worden gegeven door medewerkers van een bank of verzekeraar. Van deze mogelijkheid heb ik dankbaar gebruik gemaakt. De financiële educatie wordt verzorgd door Eurowijs en is beschikbaar voor de groepen 1/2, 3, 4 en 5. Zelf heb ik 3 gastlessen in de groepen 3 bij Indy op school gegeven.

In groep 3 leren kinderen hoe het allemaal begon bij ruilhandel en uiteindelijk overging naar munten en de euro. Maar ook hebben we gepraat over sparen, je geld naar de bank brengen en pinnen. De leerlingen kregen placemats en een werkboekje die zij na afloop mee naar huis mochten nemen. De kinderen en hun ouders waren erg enthousiast over dit initiatief en ik vond het erg leuk om te doen. Kijk ook eens samen met je kind op Eurowijs Kids voor leerzame informatie, leuke filmpjes en een geld-quiz.

Tijdens de Week van het Geld gaf Daniëlle gastlessen over geld bij haar dochter op school.
Tijdens de Week van het Geld gaf Daniëlle gastlessen over geld bij haar dochter op school.

Oefenen met geld tijdens Koningsdag

Vakanties en vrije dagen zijn leuke en nuttige momenten om met je kind over geld te praten. Iets waar ik stiekem nu al naar uit kijk is de vrijmarkt met Koningsdag. Een jaarlijkse traditie waarbij Indy en Jayden (4 jaar) ieder € 5,00 krijgen om vrij te besteden op de vrijmarkt. Mijn motto is om ze vooral zelf dingen uit te laten kiezen, de prijs te laten vragen en natuurlijk te onderhandelen. Wat is er nu mooier voor een kind om voor € 5,00 met een boodschappentas vol thuis te komen? Natuurlijk helpen wij ook bij het maken van keuzes. Soms worden spelletjes of boeken op meerdere kleedjes aangeboden, dan loont het de moeite om prijzen te vergelijken. Onze ervaring is dat mensen heel schappelijk zijn als het om de kinderen hun laatste centen gaat. Dan mogen de kinderen het ineens voor minder geld kopen. Het valt mij op dat onze kinderen veel spelen met het speelgoed wat zij zelf hebben uitgekozen. En het doet minder pijn in de portemonnee van de ouders wanneer er speelgoed sneuvelt. Wij denken dan vaak bij onszelf… gelukkig dat we niet het driedubbele in de winkel er voor betaald hebben.

Naar de vrijmarkt tijdens Koningsdag is een favoriet uitje voor kinderen én een mooie gelegenheid om met geld te oefenen.
Naar de vrijmarkt tijdens Koningsdag is een favoriet uitje voor kinderen én een mooie gelegenheid om met geld te oefenen.

Vakantiegeld voor kinderen

In de zomervakantie gaan we kamperen en krijgen Indy en Jayden ook allebei € 5,00 vakantiegeld. Het vakantiegeld is bedoeld om bij een dagje weg een souvenir van te kopen. Zelf vind ik het leuk om in een buitenlands stadje te snuffelen en gun de kindjes dan ook een leuke aankoop. Op = op tijdens de vakantie, dus ze moeten er wel goed over nadenken wat ze graag willen kopen. Dit heeft als resultaat dat we veel kijken wat dingen kosten en helpen kijken of ze het ook kunnen kopen. Op vakantie ben je toch relaxter en neem ik daar meer de tijd voor om ze er mee te helpen.

Op vakantie in Freiburg hebben onze kinderen bijvoorbeeld een houten bootje gekocht. In Freiburg stromen allerlei watertjes door de stad. Terwijl wij op een terrasje zaten, waren zij druk aan het varen. De houten bootjes varen nu in ons bad en laten een mooie herinnering achter aan een super vakantie in Zuid-Duitsland.

Spelen met de bootjes die Indy en Jayden van hun eigen vakantiegeld kochten.
Spelen met de bootjes die Indy en Jayden van hun eigen vakantiegeld kochten.

Ik gaf aan dat het vakantiegeld bedoeld is voor een leuke souvenir. De behoefte voor het uitgeven van vakantiegeld verschilt alleen per kind. Indy koopt er ook graag snoepjes voor. Daar had ik in het begin een beetje moeite mee. Nu niet meer, omdat ik zie dat ze dapper naar de campingwinkel gaat om te kijken en kopen wat ze wil. Ze kiest dan niet het duurste snoep, maar iets bijzonders waar ze dan ook echt van geniet. Vaak heeft ze alsnog geld over voor een klein souvenir. En dan ben ik best trots op haar keuzes en hoe ze het doet. Want vakantiegeld gaat immers ook over oefenen.

Geld tijdens een dagje uit

Wij gaan graag een dagje uit naar musea of pretpark. Het is leuk om eens te vragen aan je kind of het beseft wat een dagje uit kost. Vaak is het wel even schrikken als het in weken zakgeld wordt uitgedrukt. Dan is het opeens niet zo raar dat papa en mama moeten werken om geld te verdienen… Vaak nemen we een rugtas vol met eten en drinken mee. De kinderen weten inmiddels dat je geld overhoudt als je broodjes en drinken meeneemt en dat je dat geld kan gebruiken voor een ander dagje uit. Dat zijn dingen die we zeker bespreken. Nemen we een broodje mee of kopen we iets onderweg? En als je onderweg een keer iets koopt, dan is het ook bijzonder. Dan zie ik de snoetjes echt genieten en dat is het geld dan ook zeker waard.

Zakgeld is oefengeld

Niet alleen met je kinderen over geld praten is nuttig. Kinderen moeten dingen gaan ervaren. Zakgeld is oefenen voor later. Eerlijk gezegd vergeet ik dat ook wel eens als ik ze wil behoeden voor een veel te dure of onzinnige aankoop. Is dat herkenbaar? Indy krijgt wekelijks 1 euro zakgeld. Om een beetje een richtlijn te hebben, heb ik de website van het Nibud geraadpleegd. 6 jaar en in groep 3 vonden wij een mooie leeftijd om te beginnen met het geven van zakgeld. Op school beginnen ze met rekenen en het is goed om meer besef van geld te krijgen. Hebben wij zakgeld regels? Nee eigenlijk niet, behalve dat zakgeld niet aan snoep op mag gaan. Indy is zuinig en is lekker aan het oefenen met het tellen van haar spaargeld en koopt af en toe iets kleins. Als ze op een gegeven moment meer zakgeld krijgt, wil ik wel afspreken welk deel ze gaat sparen en welk deel ze mag uitgeven. Maar zover is het nog niet. Laatst wilde ze sparen voor een Spacescooter, dan leg ik haar wel uit dat ze hier lang voor moet sparen. Maar dat ze ook slim kan sparen, door:

  • een heitje voor een karweitje te doen (kun je mooi uitleggen wat een heitje is en leer je meteen dat je je geld kunt verdienen);
  • wat je wilt kopen bijvoorbeeld op Marktplaats te kopen of eigen speelgoed te verkopen;
  • prijzen te vergelijken in de speelgoedwinkel of via internet te kopen;
  • geld voor je verjaardag te vragen;
  • geld voor een goed rapport te krijgen.

Gelukkig is ze van het idee van de spacescooter afgestapt en dat vind ik als moeder helemaal niet erg :-).

Danielle, dank je wel voor je blog over geld en hoe je daar tijdens vakanties en uitjes juist bewust mee bezig kan zijn met kinderen!

Hoe ga jij om met geld en je kinderen tijdens vakanties en uitjes? Vertel het in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd hoe jullie dat doen. Het idee van eigen vakantiegeld voor de kinderen vind ik in ieder geval erg leuk.

Meer lezen

Geld, we doen er meestal maar geheimzinnig over. Op KidsErOpUit zijn we er zo eerlijk en open mogelijk over. Klik & kijk voor meer informatie en handige tips:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Wat een leuke post! Onze kinderen zijn nog te jong om geld te vatten. De oudste is vier. We gaan nu een beetje beginnen met uitleggen. En ik denk dat we dit jaar op de vrijmarkt jouw tactiek eens gaan toepassen, kijken of het al lukt! Ik heb er nu al zin in.
    En die bootjes vind ik echt heel leuk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.