World Yoga Day: yoga met kinderen

In de special “De dag van …” staan we vandaag stil bij World Yoga Day. Wist je dat je ook yoga met kinderen kan doen? Danielle vertelt hierover in haar gastblog voor KidsErOpUit.

Wereld Yoga Dag

Vandaag is het Wereld Yoga Dag. Daarom wil ik jullie met een Namasté begroeten. Leuk dat ik vandaag mijn verhaal mag vertellen over yoga, want yoga is een van mijn favoriete bezigheden. Yoga heeft niks te maken met zweverigheid en in een lotushouding zitten. Yoga is voor mij een tegenhanger van bezig zijn in mijn hoofd. Met yoga ben je met je lichaam, je gevoel en creativiteit bezig. 1,5 jaar geleden ben ik yoga-lessen gaan volgen en vanaf dat moment zijn ook mijn kinderen enthousiast geworden.

’s Avonds doe ik vaak nog wat yoga-oefeningen. In het begin kwamen Indy (6 jaar) en Jayden (4 jaar) alleen kijken naar de volgens hen gekke oefeningen. Inmiddels zijn ze het wel gewend en doen ze graag mee. Het is een moment van quality time met zijn drietjes waarbij we de oefeningen doen en een hoop plezier hebben. Eigenlijk was vanaf dat moment bij hen de nieuwsgierigheid gewekt. Wat doet mama eigenlijk bij de yoga les?

Danielle doet ook op vakantie aan yoga.
Danielle doet ook op vakantie aan yoga.

Yoga met kinderen

Bij mijn yogastudio EnergyFlow wordt in de schoolvakanties moeder en kind yogales gegeven. Ik had Indy beloofd om een keer samen deze les te volgen en afgelopen kerstvakantie was het eindelijk zo ver… Jullie lezen het goed. “Eindelijk” vond Indy, want in de eerdere vakanties waren we of op vakantie of moest ik werken waardoor we niet naar de moeder en kind yoga konden.

Gemakkelijk gekleed en met een yoga-mat kwamen we aan bij de studio. Indy vond het nu toch wel spannend en kroop lekker dicht tegen mij aan op mijn yoga-mat. In de studio lagen de yoga-matten speciaal voor deze les in een cirkel, zodat we elkaar goed konden zien.

Yoga-oefeningen hebben ook dieren namen, dus werd er aan de kinderen gevraagd of zij een dier konden noemen zodat wij deze yoga-houding met zijn allen konden maken. Welke (dieren) houdingen hebben wij o.a. gemaakt? Een hond die kwispelt met zijn staart, een kat, een schildpad, maar ook bomen in een bos. Indy heeft het meest genoten van de oefeningen die wij samen deden. Toen ik in de kindhouding ging liggen mocht zij bovenop mijn rug gaan liggen. Met haar rug op mijn rug en haar hoofd in het holletje van mijn nek, waarbij haar armen opzij vielen. Ik merkte aan haar ademhaling dat ze zich even volledig overgaf. Fijn om te merken dat ze ontspannen op mijn rug lag en ook fijn dat zij yoga een fijne manier vindt om tot rust te komen.

De les eindigde met een geleide meditatie. Dat wil zeggen dat je via een “verhaal” op reis gaat in jezelf. Je luistert naar de stem die het verhaal vertelt en deze voert je mee. We voelden de warmte van de zon en lagen heerlijk op onze yoga-mat te luisteren. Helemaal ontspannen reden we samen weer naar huis. Indy wil de volgende keer weer mee! Dat wordt op haar beurt wachten, want de volgende keer is Jayden aan de beurt. Ook al is hij 4 jaar, hij wil ook dolgraag mee.

Ondertussen heb ik een nieuwe yoga-mat gekocht (gewoon bij de LIDL trouwens). Let er wel goed op dat de mat stroef is, zodat je niet wegglijdt. Mijn ‘oude’ roze yoga-mat heeft Indy gekregen. Jullie hadden haar gezicht moeten zien… Super trots dat ze een eigen yoga-mat heeft en nog wel een roze ;-).

Yoga kan je overal doen!

In de tussentijd doen wij thuis aan yoga. Ik merk dat als wij aan yoga doen, dat de kinderen rustiger gaan slapen. Zeker als ik er nog een droomverhaal aan toe voeg. Indy heeft een tijd gehad dat ze ’s avonds niet in slaap kon komen en dan hielp ik haar op weg met een eigen droomverhaal. Ogen dicht en stel je voor en dan verzin ik een verhaal bijvoorbeeld dat je in een toverkledingkast staat. De kast is zo groot dat je er in kunt lopen en je kan er pakken wat je wilt om je te verkleden. Ik vertel dan heel gedetailleerd hoe ze er uit komt te zien. […] Dan gaat de toverkledingkast open en sta je in een fantasiewereld die ik dan ook gedetailleerd beschrijf. Er ontstaat een droomverhaal waaruit je kind verder kan gaan denken en dromen. Dit heeft al hilarische verhalen opgeleverd als ik Indy bij het ontbijt vraag waar ze in haar droomverhaal is geweest en wat ze heeft bedacht voordat ze in slaap viel. Het is de moeite waard om eens bij je kind te proberen!

Yoga komt vaker op ons pad en wel bij EkoTown, een festival afgelopen zomer. Bij de kidsplaza werden ook kinder yogalessen gegeven. Je moet niet raar op kijken als je gaat lopen als een olifant of springen als een kikker. Indy en Jayden hebben samen met Maureen en Camiel genoten. Leuk om te zien hoe goed en vooral serieus ze meedoen.

Indy, Jayden, Maureen en Camiel doen tijdens het Ekotown festival mee met een yoga workshop.
Indy, Jayden, Maureen en Camiel doen tijdens het Ekotown festival mee met een yoga workshop.
Dieren na doen.
Dieren na doen.
Geleide meditatie.
Geleide meditatie.
Zelfs de twee jongste kinderen nemen de yoga workshop heel serieus.
Zelfs de twee jongste kinderen nemen de yoga workshop heel serieus.

Ook op vakantie doen wij aan yoga. In Oostenrijk kwamen wij tijdens een fietstocht in het dal een Kneipp Anlage tegen. Een prachtige locatie met vers bronwater en plaatsen voor grove en fijne voetreflexzone massage. Dat relaxmoment nodigde uit tot yoga. Een heerlijk momentje samen met Indy.

Yoga met kinderen, hoe begin je?

Ik kan het iedereen aanraden om yoga samen met je kind(eren) te doen. Kinderen kunnen yoga-oefeningen doen als ze onrustig zijn, moe of boos. Maar de oefeningen zijn vooral fijn om samen wat leuks te doen.

Het is heel makkelijk om via YouTube op je tablet oefeningen na te doen. Ik heb geen leuke filmpjes kunnen vinden in het Nederlands, maar de Engelse Cosmic Kids Yoga is in 1 woord geweldig. Als je van kinderyoga houdt dan MOET je echt even gaan kijken. De filmpjes zijn zo mooi gemaakt en gericht op kinderen dat ze toch wel mee doen, ook al verstaan ze geen Engels. Zelf vertel ik er dan vaak bij wat ze zegt en wat we gaan doen. Ik snap werkelijk niet dat er niet zoiets in Nederland bestaat. Een gat in de markt denk ik.

Wil je meer lezen over kinderyoga, meditatie of droomverhalen? Dan raad ik Helen Purperhart (Yogacentrum Jip en Jan) en Rosalinda Weel (De Droomstudio) aan. Beide hebben een eigen yoga studio en hebben veel boeken geschreven over kinderyoga en boeken over droommeditaties. Zelf vind ik het ook leuk dat er yoga-kaarten te bestellen zijn in de webshop waarmee je yoga met je kinderen kunt doen.

Vindt je kind yoga ook zo leuk? Dan zou ik via Google zoeken waar er kinderyoga bij jou in de buurt wordt gegeven. Yoga is hot op dit moment, dus er is vast iets in de buurt te vinden!

Zelfs tijdens een vakantie bij Hof van Saksen is het mogelijk om yoga lessen te volgen.
Zelfs tijdens een vakantie bij Hof van Saksen is het mogelijk om yoga lessen te volgen (bron: Twitter).

Daniëlle, bedankt voor je inspirerende blog over yoga met kinderen! Ik heb het zelf in één keer uitgelezen.

Doe jij aan yoga met kinderen en heb je aanvullende tips? Vertel het in een reactie hieronder.

Meer lezen

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelWandelen langs de Côte de Granit Rose
Volgend artikelBiodiversity Center Naturalis met kinderen (dubbelblog!)
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.