Mijn vakantie: zeilen met kinderen

Zeilen met kinderen is zeker een aanrader. Gastblogger Marije vertelt over zeilen met kinderen en haar eerste zeilvakantie met kinderen in Nederland.

Zeilvakantie in Nederland

In 2008 ontmoetten Michel en ik elkaar op een zeilvakantie in Griekenland. Het duurde niet lang voordat we gingen samenwonen, trouwen, en onze kinderen Jasper (4) en Julian (2) kregen. Vijf jaar na die eerste ontmoeting kochten we onze eigen zeilboot, een Dufour 36 Classic uit 2001. Dat was vorig jaar in september. In het afgelopen jaar zijn we er regelmatig een paar dagen mee op pad geweest. In het begin, Julian was toen nog maar net 1, namen we altijd ‘opstappers’ mee, zoals dat heet. Met relatief weinig zeilervaring en twee handenbindertjes was dat wel zo prettig. Maar al snel durfden we het aan om met z’n viertjes op pad te gaan. De kinderen waren, net als wij, langzaamaan gewend geraakt aan het zeilen, de regels, en het leven op het water. Zeilen met kinderen blijkt prima te gaan.

Na deze periode van gewenning vonden we het tijd geworden voor een wat langere tocht en maakten we vanaf 18 juli in drie weken een rondje vanuit onze thuishaven in Lelystad, via Hindeloopen en Harlingen naar de Waddeneilanden: Terschelling, Vlieland en Texel. Vervolgens gingen we door naar Scheveningen, Amsterdam en Volendam. Het was overwegend schitterend weer – het leek soms meer op een zeilvakantie aan de Middellandse Zee dan op een Nederlandse watervakantie.

De route van Marije en haar gezin tijdens hun zeilvakantie in Nederland.
De route van Marije en haar gezin tijdens hun zeilvakantie in Nederland.

Waddeneilanden

Vier dagen na vertrek kwamen we aan op Terschelling. Zoals op alle Waddeneilanden, is die haven in de zomervakantie erg vol. We waren er dan ook op voorbereid dat we drie of vier dik zouden moeten liggen. Dat betekent dat er één boot langs de steiger ligt, en daarnaast nog twee of drie boten. Je klautert dan over de andere boten naar je eigen boot – of er lopen met enige regelmaat mensen over jouw boot. En als de boot naast jou voor dag en dauw wil vertrekken, betekent het dat jij ook in de benen moet. Wij hadden geluk en lagen slechts één boot verwijderd van de steiger, naast mensen die zeker een week zouden blijven. Geen ingewikkelde manoeuvres op moeilijke tijden dus!

In de jachthavens op de eilanden is genoeg te doen voor de kinderen. Overal zijn speeltuinen, maar de meest favoriete bezigheid is toch wel krabben vangen. Met een wasknijper met wat aas aan een dun touwtje (prima zelf te maken, maar ook overal te koop) lok je de krabben, om ze vervolgens voorzichtig omhoog te hijsen en met een schepnetje in een emmer te deponeren. Vooral Jasper vermaakte zich daar kostelijk mee. We huurden regelmatig fietsen (een bakfiets of fiets met aanhanger en een gewone fiets) zodat we erop uit konden. Lekker naar het strand, of een tochtje door de duinen. Op Terschelling genoten we van de prachtige, enorme stranden, Vlieland vonden we heerlijk knus, en op Texel maakten we een mooie wandeling in natuurgebied De Slufter. Zeilen met kinderen wisselen we dus af met leuke uitstapjes.

Harlingen by night
Harlingen by night
De Waddenzee bij Kornwerderzand.
De Waddenzee bij Kornwerderzand.
In de bakfiets, met zicht op de haven van Terschelling.
In de bakfiets, met zicht op de haven van Terschelling.
zeilen met kinderen speeltuin in de jachthaven van Texel
De geweldige speeltuin in de jachthaven van Texel.
zeilen met kinderen
Krabben vangen.

Voor anker

Hoewel we meestal overnachtten in jachthavens tijdens het zeilen met kinderen, hebben we bij Vlieland twee keer een nacht geankerd. Dat is echt genieten. Wat een contrast ten opzichte van de volle havens! Een bijbootje is wel onontbeerlijk: een opblaasbaar bootje met een buitenboordmotor, waarmee je naar de kant kunt varen. Op een avond zaten de jongens in de kajuit te tekenen, ik deed de afwas, en Michel was op het dek bezig met een klusje, toen er een bijbootje aan kwam varen. Een vader met zijn zoon van een jaar of 7 had met een groot net garnalen gevangen, en ze hadden er zo veel dat ze ons er graag wat wilden geven. De jongens vonden het prachtig. In zeewater kookten we ze, en begon ik te pellen. Met iets oudere kinderen een prima klusje voor kleine kinderhandjes, maar bij die van ons ontbrak het nog aan motorische vaardigheden en geduld. Jasper proefde er één, maar vond hem niet erg lekker. Julian begon er al niet aan. Ik heb die avond een uur zitten pellen voor twee eetlepels garnalen. Heerlijk, maar wel arbeidsintensief. De rest hebben we dan ook ongepeld gebruikt als krabbenaas…

(Vlie)land in zicht!
(Vlie)land in zicht!
zeilen met kinderen en voor anker bij Vlieland
Voor anker bij Vlieland
Zicht vanaf Vlieland op de zeilboten die voor anker liggen.
Zicht vanaf Vlieland op de zeilboten die voor anker liggen.
Met het bijbootje naar het strand.
Met het bijbootje naar het strand.

Een dagje varen

Een zeilvakantie met kinderen betekent niet dat je per se elke dag gaat varen. Je kunt het goed vergelijken met een camper, maar dan op het water. We waren regelmatig een paar dagen op dezelfde plek. En de tochten die we maakten waren gemiddeld vijf uur. We kienden dat meestal zo uit, dat Julian in elk geval een deel van de tocht lag te slapen. Af en toe kwamen ze even buiten kijken, maar meestal vermaakten ze zich binnen. Met duplo, spelletjes en filmpjes op de tablet, autootjes, puzzels, kleurpotloden – maar ook met hutten bouwen in de voorhut als we flink onder helling voeren, Jasper stutte dan de hele boel met kussens, om Julian – die het af en toe toch wel spannend vond – te beschermen. Hij vervulde de rol van grote broer met verve – als Julian weer eens precies wakker werd als wij moesten aanleggen, of moeilijk aan het doen waren in de sluis, dan hoorden we dat Jasper hem geruststellend toesprak: “Mama komt zo, Julian, ik ben bij je. Papa en mama moeten even aanleggen.” Als we aankwamen in de haven was het binnen meestal een grote ravage. Eén van ons ging dan met de kinderen naar de speeltuin, zodat zij even konden uitrazen, terwijl de ander de boot weer fatsoeneerde.

Veiligheid tijdens het zeilen met kinderen

Met volwassenen is het al belangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen, maar met kinderen die nog niet kunnen zwemmen geldt dat helemaal, zeker als je op zee vaart. Wij hebben duidelijke regels, over waar ze wel en niet mogen komen, en wanneer ze hun reddingsvest aan moeten. Jasper en Julian vinden dat niet altijd leuk, maar ze begrijpen het steeds beter.

Volgend jaar weer zeilen met kinderen

Deze vakantie is ons enorm goed bevallen. Vooraf vond ik het best spannend, het was voor het eerst dat we met kinderen een paar weken op een boot zouden bivakkeren. Maar – mede dankzij het mooie weer – is het 100% meegevallen en vinden we het voor herhaling vatbaar. Sterker nog – volgend jaar willen we naar Engeland varen!

Op tsuruvaart.wordpress.com vind je het complete verslag met foto’s van onze zomervakantie en alle andere tochten die we het afgelopen jaar maakten.

Meer lezen

Nieuwsgierig naar meer vakantieverhalen van gezinnen of avonturen op het water? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelIle de Brehat: Engelse sfeer voor de Bretonse kust
Volgend artikelVeelbelovend: Kanaaleilanden met kinderen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.