Zuiderzeemuseum: het Nationale Pietendorp

Nu Sinterklaas weer in het land is zijn er volop Sint-activiteiten te beleven in Nederland. Een van de toppers is te vinden in het Zuiderzeemuseum: Het Nationale Pietendorp. Blogger Daphne ging er vorig jaar heen en deelt nu haar ervaringen op KidsErOpUit. Lees nu snel verder en zoek een gaatje in je agenda om naar het Nationale Pietendorp te gaan.

Zuiderzeemuseum: het Nationale Pietendorp

Wij proberen altijd keuzes te maken in wat we gaan doen tijdens de Sinterklaasperiode. We willen de kinderen niet nog meer overspoelen dan dat al gebeurt door school en televisie. Vorig jaar zijn we bij het Nationale Pietendorp geweest in het Zuiderzeemuseum en dit is zo’n activiteit waar je een uitzondering voor moet maken en echt eens heen moet gaan.

Muzikale ontvangst

Als we uit de auto stappen is meteen duidelijk welke kant we op moeten, de vrolijke Sinterklaasmuziek is duidelijk te horen. Snel hijsen we de meiden in hun skibroek en jas, het is berekoud en omdat het Zuiderzeemuseum aan het IJsselmeer ligt vangen we volop de wind.  Bij de kassa komen we de eerste pieten al tegen. Iedereen die dat wil krijgt zwarte wangen geschminkt en een handje vol pepernoten. We kopen onze kaartjes en gaan naar binnen.

Activiteiten in het Nationale Pietendorp

Bij binnenkomst komen we meteen de eerste attractie tegen. Een carrousel wordt bediend door pieten. Overal waar je kijkt lopen zwarte pieten, er is gezellige muziek, iedereen is vrolijk, wat een feest!

In de draaimolen van het Nationale Pietendorp.
In de draaimolen van het Nationale Pietendorp.

Na een aantal rondjes in de draaimolen lopen we naar de pakjesboot. Boven op de dijk moeten we ongeveer een half uurtje wachten tot dat we aan de buurt zijn. De meiden rennen heen en weer dus hebben het niet koud, maar ik had een skibroek ook best fijn gevonden! Na een hele tijd wachten zijn we eindelijk aan de beurt om de pakjesboot te betreden. Eerst mogen we kijken waar de pepernoten worden gemaakt. Wat ruikt het lekker en gelukkig mogen we ook proeven! Daarna komen we langs pakpiet en dichtpiet (die bij sommige groepen ook een liedje zingt). Tot slot mogen we langs de slaapkamer van Sinterklaas.

Op bezoek bij dichtpiet.
Op bezoek bij dichtpiet.
Ook pakjespiet is er.
Ook pakjespiet is er.

Nadat we zijn opgewarmd met thee en warme chocomel, lopen we verder door het Pietendorp. Wat is er veel te doen! Er zijn oud Hollandse spelletjes te doen, we kunnen helpen met wassen, dansen met de zwarte pieten en natuurlijk pepernoten snoepen. De meiden willen graag op bezoek bij het paard van Sinterklaas. Nadat we even in de rij hebben gestaan, mogen ze op een hooibaal staan en kunnen ze in zijn stal kijken. Amerigo heeft er op dat moment niet zoveel zin in, dus dan maar met een zwarte piet op de foto.

Met Zwarte Piet op de foto.
Met Zwarte Piet op de foto.

Op weg naar het dansen met de zwarte pieten komen we langs een enorme chocoladeletter. Op een papiertje mag je invullen hoe zwaar je denkt dat de letter is, dan krijg je van de zwarte piet een zakje munten. De meiden doen allebei een poging. Daarna lopen we verder naar het dansen. Alle kindjes zitten in een grote kring en zingen en dansen onder leiding van een paar pieten.

Dansen met Zwarte Piet.
Dansen met Zwarte Piet.

Tot slot gaan we langs de pepernotenboot. De meiden hoopten dat ze daar zelf pepernoten mochten maken, dit kan echter niet. We krijgen wel te zien hoe pepernoten worden gemaakt en een zakje met kruiden en een recept om ze thuis zelf te maken. We hebben nog niet alles gezien, maar besluiten de dag af te sluiten. We zijn moe en hebben het koud. We komen zeker een keer terug om alles waar we niet aan toe zijn gekomen alsnog te doen.

Nog 1 laatste foto.
Nog 1 laatste foto.

Praktische informatie

In 2018 is het Zuiderzeemuseum omgetoverd tot het Nationele Pietendorp op 24 en 25 november en op 2 december. Het Pietendorp is open van 10 tot 16 uur. Kaartjes kosten 12 euro per stuk en koop je het beste online. Koop je ze vóór 24 november dan krijgt je 25% korting. Met de Museumkaart mag je gratis naar binnen. Meer informatie is te vinden op de website van het Zuiderzeemuseum.

Ben jij al eens in het Nationale Pietendorp geweest?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer te doen is rondom Sinterklaas en wat het Zuiderzeemuseum te bieden heeft? Klik & kijk dan voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.