Wandelen op de Holterberg: de rode route van 3 km

Wandelen op de Holterberg kan op verschillende plekken. Saskia vertelt je er alles over in dit blog.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandelen op de Holterberg met kinderen

Vanaf het Natuurdiorama vertrekken er 5 wandelroutes, hiervan zijn er 3 geschikt om met jonge kinderen te lopen:

  • De rode route is 3 kilometer en bestaat uit een rondje via Motieweg, Heksenweg, Numendal en weer terug. De route gaat vooral door het bos.
  • De groene route is 4,9 kilometer en gaat door bos en over heide door middel van een rondje via de Oude Hellendoornseweg, de dagcamping en Numendal.
  • De paarse route is 5,3 kilometer en gaat naar het dorp Holten en weer terug. Je komt o.a. langs de Canadese begraafplaats.

De andere twee routes (geel en blauw) zijn beide ruim 9 kilometer.

De rode route wandelen op de Holterberg

De rode route gaat vooral door het bos. Ik val mogelijk in herhaling, maar M. en C. zijn dol op paaltjes volgen. Deze route is gemarkeerd met rode paaltjes en pijltjes, dus dat levert al het eerste enthousiasme op. We lopen op goed begaanbare zandpaden. Mocht je een wandelwagen bij je hebben, dan kan dat hier prima.

Rode pijlen volgen tijdens het wandelen op de Holterberg.
Rode pijlen volgen tijdens het wandelen op de Holterberg.
Soms kom je natuurlijke obstakels tegen. Klein genoeg om een kinderwagen overheen te tillen en groot genoeg om er overheen te springen.
Soms kom je natuurlijke obstakels tegen. Klein genoeg om een kinderwagen overheen te tillen en groot genoeg om er overheen te springen.

Onderweg kwamen we een enkel bordje tegen over de historie van dit gebied. In een notendop: in de ijstijd werd al het zand naar voren geduwd door het ijs dat uit het noorden kwam en zo ontstond er een berg. Nadat het ijs was gesmolten bleef de berg liggen en dit noemen we nu de Holterberg. Op ongeveer 2/3 van de wandeling kijk je vanuit het bos over de omgeving en zie je echt dat je op een berg staat. Niet dat het onze kinderen kon interesseren, maar ik heb een geografische achtergrond en wijs ze dus graag op dit soort dingen.

Rode pijlen volgen tijdens het wandelen op de Holterberg.
Zicht vanaf de Holterberg op de omgeving.

Een wandeling met kinderen wordt leuker als je ze onderweg wijst op dingen die je ziet. Zie je afdrukken van dierenpoten in het zand? Een konijnenhol? Een lange stok of een dennenappel? We hoeven maar 1 zo’n vraag te stellen en ze gaan op zoek. Ondertussen wel opletten dat ze de goede kant op zoeken, anders lopen ze geen 3 kilometer maar het dubbele…

Bessenstruikjes. Kom je aan het einde van de zomer, neem dan een afsluitbaar bakje mee en doe oude kleding aan.
Bessenstruikjes. Kom je aan het einde van de zomer, neem dan een afsluitbaar bakje mee en doe oude kleding aan.
Bos, gewoon omdat het mooi is op de Holterberg!
Bos, gewoon omdat het mooi is op de Holterberg!

Ook leuk op de Holterberg

Ben je uitgewandeld en hebben de kinderen nog energie over? Dan is het Natuurdiorama zeker een bezoekje waard. Ook het bos van Daantje Das (tegenover het Natuurdiorama) is erg leuk om te doen met kinderen. Honger gekregen? Dan liggen er rondom het Natuurdiorama meerdere restaurants waaronder een pannenkoekenhuis.

Wandel jij ook graag op de Holterberg?

Nieuwgierig naar andere leuke wandelingen in Overijssel en Gelderland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelTwente Ballooning met kinderen bezoeken is spektakel op hoogte
Volgend artikelRøros, voormalig mijnstadje in Noorwegen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

4 REACTIES

  1. Wij gaan op de holterberg vaak naar de dagrecreatie plaats, ook daar vertrekken een paar mooie wandelingen, onze favoriet de holterberg wandeling van 4km, leuk door het bos en over de holterberg met zijn mooie heide!

    • Goede tip! Er zijn op de Holterberg heel wat plekken waar wandelingen starten. Nog genoeg te ontdekken daar, ook voor ons :-).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.