Wandelroutes in Overijssel: tips voor wandelen met kinderen

0
284
Wandelroutes in Overijssel
Een sprookjesachtige wandeling op de Sprengenberg.

Op zoek naar wandelroutes in Overijssel? Bij KidsErOpUit hebben we inmiddels aardig wat gewandeld met kinderen. We delen in dit blog onze eigen ervaringen met korte wandelroutes in Overijssel  en hebben ook andere mooie wandelingen voor jullie verzameld.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

 

Wandelroutes in Overijssel

Als je niet weet waar je moet zoeken, is het best lastig om kindvriendelijke en/of korte wandelroutes in Overijssel te vinden. Inmiddels weten wij wel waar we deze wandelingen kunnen vinden, dus hebben we ze allemaal hier verzameld voor jullie.

Wil je graag goed voorbereid gaan wandelen? Dan adviseren we om voor de kinderen wandelschoenen en een softshell jas aan te schaffen. Beide maken bij ons deel uit van de vaste vakantiegarderobe en worden ook met wandelingen in Nederland gebruikt.

Veel wandelplezier!

#wandelkids

#wandelkids is een initiatief van KidsErOpUit om het wandelen leuker te maken. Even een frisse neus halen en bewegen, zonder dat je met veel mensen bij elkaar bent. Met #wandelkids doen we het volgende om jou te helpen:

  • De komende periode delen we op onze website per provincie jullie en onze tips voor wandelroutes. In dit blog lees je bijvoorbeeld de wandelroutes in Overijssel.
  • Op https://kidseropuit.nl/wandelen/ staan al veel ideeën.
  • Ga jij wandelen? Gebruik dan #wandelkids op Instagram en tag @kidseropuit. Wij delen het dan in onze Instastory.
  • Na elke wandeling kunnen jullie op deze #wandelkids plaat een vakje inkleuren. Krijg jij ‘m helemaal vol?

De #wandelkids plaat is gratis te downloaden voor onze nieuwsbriefabonnees! Het benodigde wachtwoord staat altijd onderaan in de nieuwsbrief.

Download hier de #wandelkids plaat

Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om de #wandelkids plaat te downloaden.

En dan nu onze én jullie tips voor wandelroutes in Overijssel die leuk zijn om met kinderen te doen.

Wandelen met kinderen: ‘Op zoek naar Woudy’ op de Needse Berg

Een wandeling die speciaal gemaakt is voor kinderen. Die vind je op de Needse Berg.

Op de Needse Berg zijn meerdere korte wandelingen te lopen die aansluiten bij de historie van het gebied. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar is er “Op zoek naar Woudy” (3 km) en voor 9 tot 12-jarigen is er de wandeling “Terug naar ’t Stenen Tijdperk” (5 km).

Deze wandelroute in Overijssel start bij Restaurant Olde Mölle, Diepenheimseweg 21, 7161 Neede.

Lees hier ons blog over wandelen op de Needse Berg.

Wandelen op de Holterberg met kinderen

Wandelroutes in Overijssel zijn er genoeg op de Holterberg. Voor kleine kinderen is er een aantal korte wandelingen, de ervaren lopers of oudere kinderen kunnen ook routes van 9 kilometer kiezen.

Vanaf het Natuurdiorama vertrekken vijf wandelroutes, hiervan zijn er drie geschikt om met jonge kinderen te lopen:

  • De rode route is 3 kilometer gaat vooral door het bos.
  • De groene route is 4,9 kilometer en gaat door bos en over heide.
  • De paarse route is 5,3 kilometer en gaat naar het dorp Holten en weer terug. Je komt onder andere langs de Canadese begraafplaats.

De andere twee wandelroutes (geel en blauw) zijn beide ruim 9 kilometer.

Lees hier ons blog over de rode wandelroute van 3 kilometer.

Wandelen op de Holterberg: er zijn vele routes beschikbaar.

Wandelen en spelen bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal is van alles te doen. Er starten diverse wandelingen en er is een kabouterpad. Ook is er een speelbosroute. Hier ga je op pad met Jonas de Eekhoorn of zijn jongere broertje Joep. De route is 2 kilometer lang en gratis toegankelijk. Je volgt de eekhoornpaaltjes en onderweg kom je allerlei leuke speelobjecten tegen.

Lees hier ons blog over de speelbosroute bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

Wandelroutes Overijssel
Spelen, wandelen en opdrachten doen op de Sallandse Heuvelrug

Wandelen in natuurgebied de Duursche Waarden

Aan de rand van de Duursche Waarden ligt het infocentrum IJssel Den Nul. Het ligt aan de N337 tussen Deventer en Zwolle, ter hoogte van Den Nul. Parkeerplaatsen zijn bij de toegang van het terrein te vinden.

Er zijn hier twee wandelroutes aanwezig, de ruige route van 8 kilometer (groen) en de observatiehut route van 3,9 kilometer (rood). Houd er rekening mee dat bij hoge waterstanden van de IJssel de ruige route voor een deel niet bereikbaar is. 

Lees hier ons blog over de wandeling in de Duursche Waarden.

"<yoastmark

Kindvriendelijke wandeling bij Landgoed Nieuw Rande

De wandelroutes starten bij het begin van Landgoed Nieuw Rande in het bos bij Diepenveen ten noorden van Deventer. Daar bevindt zich de parkeerplaats en zijn de wandelroutes aangegeven. Vanaf Landgoed Nieuw Rande kun je verschillende wandelroutes lopen, variërend van kortere routes (2,5 – 5,5 km) tot langere routes van zo’n 20 km.

De langere routes voeren gedeeltelijk langs de IJssel. De korte wandelingen bij Landgoed Nieuw Rande zijn afwisselend en heel goed te belopen met een kinderwagen. Het pad is op sommige plekken wel zacht, maar overal breed genoeg.

Lees hier ons blog over wandelen bij landgoed Nieuw Rande.

Wandelroutes vanaf NuNu door landgoed de Kranenkamp

Favoriet bij onze kinderen is wandelen bij NuNu, net ten noorden van Deventer. Tegenover dit leuke restaurant ligt de Kranenkamp, een wandelgebied in Salland dat door het IJssellandschap wordt beheerd. Twee korte wandelroutes zijn hier mogelijk. Beide zijn 2,5 km lang en daardoor erg geschikt om met kinderen te wandelen.

Wil je een langere wandeling maken? Dan kan je de wandelroutes met elkaar combineren. De rode pijltjes zijn van de Parkbosroute en de gele pijlen wijzen de weg van de Moespotroute. De rode wandeling begint echt tegenover NuNu. Voor de gele route kan je beter parkeren bij de Averlose Houtweg.

Lees hier ons blog over de wandelingen bij NuNu in Deventer.

Bij NuNu kun je heerlijk wandelen.

Kinderwandeling Spoor van de Leeuw bij Lemelerberg

Op de Lemelerberg heb je kinderwandeling het Spoor van de Leeuw. En het Hol van de Leeuw, een uitdagende kinderspeeltuin. De wandelroute is ongeveer 4 kilometer en gaat langs heidevelden, door het bos, een kloof en langs een dikke steen. Is dat te lang voor jouw kids? Dan kun je halverwege afbuigen en de verkorte route van 2,5 kilometer nemen.

Deze wandelroute in Overijssel start bij Theehuis De Lemelerberg. Vanaf hier zijn nog meer wandelroutes te volgen.

Lees hier ons blog over de wandeling met het Spoor van de Leeuw

Wandeling Sprengenberg in Haarle 

Vanuit Haarle loop je zo de Sprengenberg op. De Sprengenberg is een gevarieerd heuvelachtig natuurgebied met bos, heide en de Palthetoren met tuin. Op Erve De Pas in Haarle is een parkeerterrein met informatieschuur van Natuurmonumenten en speelnatuur van OERRR. Bovendien starten diverse wandelingen vanaf Erve De Pas. Eerder wandelde blogger Suzanne de oranje route van 5,5 kilometer. 

Hier lees je het blog van deze wandeling op de Sprengenberg.

"<yoastmark

Kinderwandeling Het Wolvenspoor

In het Vechtdal in Overijssel zijn talloze mooie wandelroutes te vinden, waarvan een aantal hele leuke speciaal voor kinderen.

Kinderwandeling Het Wolvenspoor start en eindigt bij restaurant De Bootsman in Stegeren en is 2,5 kilometer lang. Tijdens deze wandeling hoef je niet op de paden te blijven en lopen je dwars door het bos. De paaltjes met wolvenpootjes leiden de weg.

Lees hier meer over kinderwandeling Het Wolvenspoor.

Wandeling Tankenberg en Paasberg in De Lutte

In het Twentse De Lutte ligt Erve Middelkamp, eigendom van Natuurmonumenten. Vanaf hier maak je prachtige wandelingen naar de Tankenberg (de hoogste berg van Twente), over landgoed Egheria (natuurreservaat), de Paasberg en Erve Middelkamp. Het kleinschalige heuvelachtige hoevenlandschap is een waar wandelparadijs. De kans om reeën te spotten is erg groot. De wandeling die blogger Suzanne heeft gelopen was 5,5 kilometer lang.

De wandelroute in De Lutte over de Tankenberg en de Paasberg van 5,5 kilometer.

"<yoastmark

Uitzicht vanaf de Tankenberg. Helaas met slecht weer, maar wel mooi.

Op zoek naar kindvriendelijke wandelroutes in Overijssel

Wij zijn ontzettend blij met de tips en aanvullingen die we van lezers krijgen. Dank jullie wel hiervoor!

Heb jij aanvullingen op dit lijstje op basis van eigen ervaringen en wil je deze met ons delen? Stuur dan een kort tekstje (vergelijkbaar met hierboven) en een eigen liggende foto naar info@kidseropuit.nl. De komende tijd zullen we dit blog regelmatig bijwerken met jullie tips.

Meer wandelroutes in Overijssel

Deze lijst met wandelroutes in de provincie Overijssel is een eerste aanzet. Zit er niet bij wat je zoekt, dan raden we aan om eens op een van onderstaande websites te kijken:

Wandelen met een smartphone of speurtocht

Leuke wandel apps voor kinderen zijn:

Izi.travel is een app met meerdere speurtochten in vooral het zuidoosten van Nederland. In Overijssel is De Geheime Sleutels van Twenhaarsveld te lopen.

Verder is Speurroutes.nl een site om eens te kijken. Hier kun je tegen betaling een speurroute door een stad downloaden of laten versturen.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips over wandelen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.